• 0

Moet ik faillisement aanvragen??

Hallo,

 

Ik ben in april vorig jaar een croissanterie begonnen. Maar ik kan sinds kort de rekeningen niet of nauwelijks meer betalen. Vandaar dat er nu nog een aantal rekeningen liggen die niet betaald zijn. En denk ook niet dat ik op korte termijn in staat ben om ze wel te betalen. Het is sinds november erg rustig geworden in de zaak. Winterperiode, slechte economie etc etc. Ook zit ik met erg hoge vaste lasten zoals de huur en stroom. Ik zal mijn omzet 2 keer moeten verdubbelen om er een bestaan van te hebben. En eerlijk gezegd ben ik bang dat dat niet zal gebeuren. Ook niet op de lange termijn. Ik begrijp dat je de eerste paar jaar niks kunt verwachten maar ik betwijfel of het er over een paar jaar beter uit gaat zien. Ik zit nu dus enorm te twijfelen wat ik moet doen. Stoppen?? Doorgaan en hopen dat het goedkomt?? Of doorgaan en straks met nog veel meer rekeningen zitten?? Zit er serieus over te denken om ermee te stoppen. Hoe moeilijk ik dat ook zal vinden want ik heb het enorm naar m'n zin in m'n croissanterie doe het met erg veel plezier. Maar hoe kan ik dat het beste aanpakken? Hoop dat iemand mij wat tips kan geven. Alvast bedankt!

 

Groeten,

 

Bianca

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Wat ik raar vind is dat er zo triomfantelijk gepraat wordt over in stilte je boeltje oppakken en de huisbaas voor het blok zetten. Ik denk dat menig ondernemer hier behoorlijk boos zou zijn wanneer een klant van de ene op de andere dag aftaait en zijn verplichtingen niet meer nakomt.

 

Ergens heb je een punt, en ergens ligt het hier anders. Het probleem is namelijk dat de 'klant' de dienst (gebruik van het pand) niet meer wil hebben, en ook niet meer wil betalen. Die situatie is anders dan een klant die product X koopt, dit houdt maar vervolgens de rekening niet betaalt.

 

Stel dat ik het naar mijn eigen business vertaal: Klant laat een website ontwerpen, betaalt voor het ontwerp, maar wil er ook een onderhoudscontract bij voor een maandelijks bedrag. We spreken af dit zo te doen voor 2 jaar, maar naar 1 jaar gaat de klant failliet en heeft derhalve de site niet meer nodig, en dus ook het onderhoud niet. Als die klant tot op dat moment netjes betaald heeft, dan zou ik er geen probleem mee hebben de overeenkomst te ontbinden.

 

Hier is een situatie waarbij de verhuurder het volle contractbedrag wil innen, terwijl er geen gebruik meer wordt gemaakt van het pand. Als hij het contact niet wil ontbinden, komt dit erop neer dat het pand dus nog 4 jaar leegstaat.

 

De pest is nou dat leegstand voor een verhuurder erg prettig kan zijn, zolang er wel betaald wordt. Verhuurde panden kosten namelijk toch meer tijd en geld dan leegstaande.

 

Zelfs bij een faillisement zit ik nog 4 jaar aan het contract vast.

 

Is dat werkelijk zo? Of betekent dit slechts dat je welliswaar een schuld hebt van 4 jaar huur, die de verhuurder vervolgens met de curator moet oplossen (en dus niet/deels krijgt)?

 

Zoals ik begrepen heb moet je dan 3 jaar lang een x bedrag per maand betalen en word na die 3 jaar je schuld kwijtgescholden. Nou zitten hier natuurlijk ook een hoop nadelen aan maar dan ben ik er na 3 jaar vanaf i.p.v na 4 jaar als ik met het voorstel van de huurbaas accoord ga.

 

Dat worden wel 3 jaar armer dan de armoe zelve ben ik bang.. voor jezelf zou ik die situatie koste wat kost vermijden, maar wellicht kun je ermee dreigen naar de verhuurder toe. Je zou eens moeten uitzoeken wat er nou PRECIES gebeurd in geval van jouw faillissement.

Link naar reactie
  • 0

Ja, zo ken ik er nog wel een paar :-\....Maar er een beursgenoteerde onderneming van, geef veel aandelen uit en laat je uitkopen met een vet salaris en de zaak dan failliet gaan.... :-\

 

"ikwileenltd" en anderen, ik vind dat we hier even on-topic moeten blijven en geen uitzonderlijk grote onzin uit moeten kramen. We zitten hier met een zwaar ellendige zaak, die voor Biancje al erg genoeg is. Laten we proberen met zijn allen te leren van waar het bij haar mis is gegaan en eventueel haar een beetje steunen in plaats van trappen na te geven :-[ en ongepaste grappen maken... :-X.

 

(Een huurbaas die eerst dingen beloofd, lagere (lees redelijker) huur toezegt en dit later gewoon weer terugdraait en dan van iemand die zwaar in de financiele nood zit en alle medewerking wil geven plotseling weer de veel te volle mep over 4 jaar wil, die verdient van mij geen enkele consideratie in welke vorm dan ook, ook al is hij een collega-ondernemer. Als ondernemer zal hij Biancje haar situatie ook moeten begrijpen !!!!

 

Biancje, ik hoop dat je in wat rustiger vaarwater terechtkomt en vind het supertof dat je ons wilt laten delen in waar het bij jou is misgelopen.

 

STERKTE. :-*

 

 

 

Egbert Punter

Link naar reactie
  • 0

Ik heb ook het beste voor met Biancje. Wellicht is het incorpereren in een Ltd een oplossing voor haar (persoonlijke) aansprakelijkheid. Vraag is alleen of dit juridisch mogelijk is.

 

Nee dus. Met het inbrengen van een onderneming in een Ltd ben je niet van je reeds opgelopen en uit voorgaande handelingen op te lopen aansprakelijkheden af.

Link naar reactie
  • 0

Een huurbaas die eerst dingen beloofd, lagere (lees redelijker) huur toezegt en dit later gewoon weer terugdraait en dan van iemand die zwaar in de financiele nood zit en alle medewerking wil geven plotseling weer de veel te volle mep over 4 jaar wil, die verdient van mij geen enkele consideratie in welke vorm dan ook, ook al is hij een collega-ondernemer. Als ondernemer zal hij Biancje haar situatie ook moeten begrijpen !!!!

 

Daar heb je gelijk in. Biancje heeft al in januari bij haar huisbaas aan de bel getrokken en toen heeft hij haar een lager bod gedaan. Misschien is het wel een bullebak die denkt dat haar ouders gaan betalen als hij maar lullig genoeg doet. Poot stijf houden en kop op!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Misschien heb je ergens nog een beetje geld liggen. Dan zou je snel de huidige onderneming in een Ltd kunnen onderbrengen die je dan failliet laat gaan. Op deze manier dek je de persoonlijke aansprakelijkheid af en ben je er het snelst vanaf.

 

Onzin!! door zo'n dwaze aktie roep je juist de aansprakelijkheid op je af. >:(

 

De problemen zijn al erg genoeg en laten we niet met zand gaan strooien!

 

Groet

www.camelot-legal.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik heb in november 2003 al bij de huurbaas aangegeven dat ik het niet meer trok. Ik heb het er zelfs al met de eigenaar van het pand over gehad in september maar die wou er niks aan doen. In november zag ik het dus echt aankomen dat ik dit niet lang meer vol zou houden. Dus toen al contact met huurbaas opgenomen en gesprek met hem gehad. Kreeg toen als antwoord dat ik daar maar eerder mee had moeten komen want als je een nieuwe auto koopt breng je hem ook niet na een paar maanden terug omdat je hem toch te duur vond. Keihard, maar goed ergens had ie natuurlijk ook wel een punt. Ik was er zelf mee accoord gegaan en had het contract getekend. Maar ik had er vertrouwen in dat de mensen die mij geadviseerd hadden echt verstand van zaken hadden en wel wisten of het haalbaar was met zo'n huurprijs.

 

Nu begrijp ik dat de huurbaas ook in een lastige positie zit en hier ook niet om gevraagd heeft. Maar hij speelt gewoon gemene spelletjes. Ik begrijp hem wel maar in deze situatie probeer je er toch zelf het beste uit te komen. Dat doet hij op zijn manier en ik op mijn manier. Want wie wil er nou nog 4 jaar betalen voor iets waar je geen gebruik van maakt??

Link naar reactie
  • 0

Ik blijf mij toch sterk afvragen of de 'schade' voor de verhuurder werkelijk op 4 jaar huurtermijnen moet worden gesteld als je je verplichtingen niet meer nakomt. Hij kan immers de zaak opnieuw verhuren (hij had een potentiele huurder gevonden) om zijn schade te beperken.

 

Laat dat huurcontract gewoon nog eens beoordelen door een huurrechtspecialist.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb nog een vraagje trouwens. Ik had de huurbaas een brief gestuurd dat ik gestopt was met de zaak en het contract wou laten ontbinden. Als hij BINNEN 7 dagen niet schriftelijk zou reageren zou ik dit als een accoord beschouwen. Nou heeft hij OP dag 7 gereageerd. Iemand wees mij erop dat ik hem daar waarschijnlijk op kon pakken. Omdat hij OP dag 7 reageerde en niet BINNEN 7 dagen. Nou heb ik gehoord dat dat wel es kan kloppen en dat hier wettelijk een aantal regeltjes voor zijn. Weet iemand toevallig hoe dat zit?

Link naar reactie
  • 0

Dat lijkt me stug, iets doen met die 7 dagen. Volgens mij kun je zo een contract nooit ontbinden ("als je niet antwoord is het ontbonden"), tenzij deze methode van ontbinden expliciet in het contract staat. Stel je voor dat hij toen 2 weken op vakantie was geweest en bij thuiskomst uitvond dat zn contract ontbonden was...

 

De enige echt praktische oplossing is ervoor te zorgen dat hij ervan overtuigd raakt dat ontbinden voor hem beter is dan vasthouden. Ofwel, dat zijn vasthouden zal lijden tot jouw faillissement waardoor hij helemaal niets meer krijgt. Als hij de enige (trigger-happy) schuldeiser is, kan dan faillissement lang op zich laten wachten, en de kans op betaling van de huur in die tussentijd is niet zo gek groot.

 

In mijn ogen is zn vasthoudendheid aan de overeenkomst sowieso niet heel praktisch, hij zal best inzien dat het niet zal lukken vier jaar huur op je te verhalen en probeert waarschijnlijk wat geld lost te krijgen door jou het verschil tussen de oude en de nieuwe huur te laten betalen.

 

Overigens vind ik wel dat je de achterstallige huur gewoon moet betalen als hij accoord gaat met het ontbinden van de overeenkomst.

Link naar reactie
  • 0

Dat lijkt me stug, iets doen met die 7 dagen. Volgens mij kun je zo een contract nooit ontbinden ("als je niet antwoord is het ontbonden"), tenzij deze methode van ontbinden expliciet in het contract staat. Stel je voor dat hij toen 2 weken op vakantie was geweest en bij thuiskomst uitvond dat zn contract ontbonden was...

Leek mij ook stug dat ik hier iets mee kon. Vandaar dat ik 't nog ff na vraag.

 

Overigens vind ik wel dat je de achterstallige huur gewoon moet betalen als hij accoord gaat met het ontbinden van de overeenkomst.

Dat ben ik met je eens maar als ik geen geld heb, waar moet ik het dan vandaan halen?? Ik wil best betalen, maar zonder geld gaat dat errug moeilijk. Ik heb al m'n geld al in de zaak zitten.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb nog een vraagje trouwens. Ik had de huurbaas een brief gestuurd dat ik gestopt was met de zaak en het contract wou laten ontbinden. Als hij BINNEN 7 dagen niet schriftelijk zou reageren zou ik dit als een accoord beschouwen. Nou heeft hij OP dag 7 gereageerd. Iemand wees mij erop dat ik hem daar waarschijnlijk op kon pakken. Omdat hij OP dag 7 reageerde en niet BINNEN 7 dagen. Nou heb ik gehoord dat dat wel es kan kloppen en dat hier wettelijk een aantal regeltjes voor zijn. Weet iemand toevallig hoe dat zit?

 

Deze manier van contract ontbinding kent geen rechtsgeldige grondslag zoals Benm terecht zegt. Je kunt er dus niets mee...

 

Groet en sterkte

 

 

www.camelot-legal.nl

Link naar reactie
  • 0

Als de mogelijkheid van ontbinden niet expliciet is uitgesloten in de huurovereenkomst kan in bepaalde gevallen op grond van gewijzigde omstandigheden ontbonden worden. De verhuurder kan vermoedelijk niet in redelijkheid aan het doorbetalen van jaren vasthouden, want hij heeft een schadebeperkingsplicht indien de huurder het financieel gewoon niet aankan en de huurovereenkomst op welke manier dan ook wel moet beeindigen. Het schade beperken kan zich uiten in het zoeken van een nieuwe huurder. Het voor een bepaalde periode doorbetalen van huurpenningen kan wel redelijk zijn. Het zit allemaal in de afweging van de plicht van de huurder zich als goed huurder te gedragen en de plicht van de verhuurder zich als goed verhuurder te beschouwen. Een contractuele plicht om jaren door te betalen wordt ongetwijfeld gematigd door de rechter.

 

Ik weet niet wat de stand van zaken nu is, ben inderdaad ook benieuwd, maar het voorgaande ter info...

Ondernemingsrecht, ICT-recht, Privacyrecht, Arbeidsrecht

Juridische info: Samenwerkingsovereenkomst niet nodig, wij kennen elkaar goed

Link naar reactie
  • 0

Hai Bianca,

Hier nog even een reactie van mij:

 

Schrijf je schuldeisers aan en probeer een betalingsregeling met hun te treffen. Zolang je betaald en blijft betalen,zal men je niet kunnen verwijten dat je ongenegen bent om te betalen. Betaal dus iets op jouw openstaande rekeningen,jouw leveranciers zien dan dat je van goede wil bent.

 

Ga verder denken over een marketingplan meer klanten in jouw zaak te

krijgen.Bijv. zoals al eerder geoppert is ;Catering verzorgen voor bedrijven

& instellingen bij jou in de buurt.De bestellingen kunnen ze middels

een Faxformulier doen. Verder zou je kunnen bekijken of jouw exterieur

van jouw zaak,genoeg opvallend is.Zodat je van buitenlopers binnenlopers maakt.Ik zit al 20 jaar in de licht (buiten)reclame en wil

jou gratis en voor niets adviezen en/of ontwerpen maken om te zorgen dat je met zo weinig mogelijk geld toch kan zorgen dat jouw zaak er voor

potentieele klanten aantrekkelijk gemaakt wordt om binnen te lopen.

 

Want als de buitenkant er niet aantrekkelijk uitziet,komt de klant echt niet binnen. Zeker voor een horeca zaak is dat zeer belangrijk.

 

Dus pak je digitale camera en maak foto''s van het interieur en exterieur

en mail ze naar mij toe (eventueel met jouw bedrijfslogo)

Ik ga dan kijken wat ik voor je kan doen.

Nogmaals,dit doe ik gratis en belangeloos voor jou.Misschien niet erg

"zakelijk" van mij.Maar ik vindt dat ondernemers elkaar moeten helpen.

Zeker omdat je zo jong bent,zou ik niet willen dat jouw zaak "onderuitgaat".Was zelf 22 jaar toen ik mijn zaak begon,en een hele

dure leerschool gehad.

 

Vraag overigens zelf NOOIT FALLISSEMENT AAN.Probeer als dat toch onvermijdelijk is de zaak onder te brengen in een rechtspersoon,

Euro B.V,Ltd enz. Zodat je niet persoonlijk falliet gaat

 

Groetjes

DJ Juan

Juan C.Moralis

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 222 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.