loading
Ga naar inhoud
Joost Rietveld
Verberg

EduSpaceLab voor Technisch onderwijs!

vraag

In het kader van het ontwikkelen van leermiddelen voor het technisch onderwijs is een nieuwe concept ontwikkeld: Het EduSpaceLab. Het probleem hierbij is dat technische onderwijsinstellingen niet de financiële mogelijkheden hebben om dit te laten ontwikkelen.

 

EduSpaceLab%203.jpg

 

Achtergrondinformatie en brongegevens:

- Er zijn te weinig leerlingen in de Techniek en leerlingen prikken door eenmalige "lokkertjes" heen. Dit vraagt om integrale vernieuwing van alle afdelingen techniek en samenwerking tussen de afdelingen. Techniek moet aantrekkelijk worden door de hele opleiding heen en niet alleen bij de open dag, op een uitje in een bedrijf of bij een demonstratie op een beurs.

 

- Moeders hebben veel invloed op de keuze en moeten het gevoel krijgen dat hun kinderen iets leren waarmee ze vooruit kunnen: dus chique, modern en hightech.

 

- Techniekafdelingen moeten jongensdromen(en uiteraard ook die van meisjes) waarmaken en de fantasie aanwakkeren bij leerlingen. Dit geeft veel motivatie en dit wordt weer uitgestraald naar andere potentiële leerlingen.

 

- Techniekleerlingen werven vraagt om samenwerking tussen alle techniekbranches. Deze krachten moeten worden gebundeld om leerlingen voor de hele techniekbranche te trekken en te behouden.

 

De ruimte is het hoogst haalbare en heeft de meest aansprekende en innoverende technieken. Deze technieken kunnen uiteraard niet allemaal worden toegepast, maar wel in concept terug komen in een model waarin leerlingen al hun competenties kunnen halen. In het EduSpaceLab worden van alle onderstaande disciplines opdrachten uitgevoerd, geheel geïntegreerd in het curriculum van de BBL of BOL opleiding.

 

 

- Mechatronica & Metaaltechniek

Besturingstechnieken (PLC's)

Digitale technieken

Pneumatiek en Hydrauliek (ook Voertuigentechniek)

Reparatie en assemblage onderdelen verspanen / niet verspanen (nieuwe kleppen etc.)

Sensortechnieken

robotica.

 

- Elektrotechniek:

Verlichtingsinstallaties (oa. LED-technologie: milieu)

Domotica / bussystemen (bewegingsmelders)

Beveiligingssystemen en sensortechniek

Elektromotoren / frequentieregelaars / servotechniek (MBO)

bedradingtechnieken

Energieverdeling (groepenkasten)

Energieopwekking (zonnepanelen & waterstof technologie) en omzetting

 

- Installatietechniek

Sanitair in ruimteschip (toilet)

Keuken

Hete luchtverwarming / airco

 

- ICT

Netwerken / routers

Pc's installatie / software

Software programmeren PLC's / frequentieregelaars / simulatie

 

Ben erg benieuwd naar jullie reactie!

Link naar bericht
Delen op andere sites

2 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Je hebt al contact hierover met het Platform Bètatechniek en kenniscentra als Kenteq (die laatste v.w.b. de activiteiten op MBO-niveau)?

 

In hoeverre is dit een "leermiddel" trouwens, en in hoeverre wil je hier een commercieel product uit halen? Of is dat laatste geen onderdeel van dit project?

 

We hebben hier al contact over gehad met het Platform Bètatechniek. Zij willen hier wel in participeren, met enige voorwaarden en er zijn natuurlijk al meerdere lijntjes uitgezet bij ontwikkelingsfondsen. Kenteq is hiervoor geen partij (alleen kenniscentrum).

 

Binnen dit forum ben ik niet direct op zoek naar financiële middelen, maar vooral reacties op het idee en het meedenken hierover om dit werkelijkheid te laten worden.

 

Binnen dit model moeten leerlingen alle (technische en niet technische) competenties uit hun opleiding inzetten. Dit model staat centraal als projectruimte binnen een technische afdeling van een school. Dit leermiddel zou in (of bovenop?) VMBO's / ROC's / HBO kunnen worden geplaatst (misschien op een soort LED verlichte landingsbaan?).

 

Na de eerste ontwikkeling zou dit product commercieel prijstechnisch aantrekkelijk kunnen worden aangeboden aan scholen in binnen en buitenland. Dus commercieel verkopen als compleet product met leerplan, lesmateriaal (digitaal / missies) en bijbehorende inventaris.

 

Hoop hiermee iets meer duidelijk te hebben gemaakt.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 7 leden online en 208 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké