loading
Ga naar inhoud
tijnkikizoe
Verberg

Chinese factuur zelf maken legaal?

vraag

Beste,

 

Ons bedrijf staat op het punt een aantal dozen met samples vanuit China hierheen te laten komen. (Mijn compagnon is chinees, en woont daar ook). Deze samples zullen gebruikt worden voor kwaliteitstesten, het maken van foto's voor brchure en website, en als mini-beginvoorraadje. Het gaat om kleding met een totale waarde van ongeveer 500 euro incl transport.

 

Omdat we dit inkopen bij een Chinese fabriek die geen export vergunning heeft, zijn we verplicht een zogenaamde 'trading company' (TC) in te schakelen die deze vergunning wel heeft. Echter, hiervoor vraagt een TC 6% van de totale waarde van de goederen als fee. Bijkomende voordeel is dat we een factuur krijgen. Ons bedrijf maakt namelijk het factuurbedrag over naar de TC, en de TC betaalt de Chinese fabriek. De factuur van de TC kunnen we in NL in onze administratie voegen, en gebruiken om de BTW te berekenen. Daarnaast moeten we invoerrechten betalen.

 

Stel dat we deze goederen per luchtpost versturen (als personal package) en geen gebruik maken van de TC, dan hebben we geen factuur. De Chinese fabriek mag ons namelijk geen officiele factuur geven omdat ze geen exportvergunning hebben.

 

En dan hier de vraag: Wij willen wel gewoon BTW en invoerrechten betalen, en de kosten af kunnen trekken van onze omzet. Stel dat we zelf een factuur namaken (alszijnde de factuur van onze Chinese leverancier), met daarop het persoonlijke rekeningnummer van mijn compagnon.

 

Kan dat ? mag dat? wordt het gecontroleerd ? etc.

 

Ik hoor graag,

 

Stefan

Link naar bericht
Delen op andere sites

5 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 1
 • Waardeer dit antwoord

Zoals ik het lees:

 

[*] Je hebt een leverancier zonder exportvergunning in China die wel naar jou gaat exporteren (jij koopt daar iets en betaalt ervoor en hij verstuurd het naar NL, dat lijkt me behoorlijk export)

[*] Je krijgt geen factuur, betaalt geen BTW etc., maar wil wel BTW terugvorderen

[*] Je wil dus zelf een nepfactuur in elkaar knutselen die zogenaamd door de chinees verstuurd is om niet betaalde BTW terug te vorderen

[*] Er is een oplossing die je het lousy bedrag van zo'n 30 euro kost

 

Weeg "Valsheid in geschrifte" eens af tegen 30 euro en denk er nog eens goed over na

 

Frans

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ja, er staat nu natuurlijk een groot rood kruis achter je naam bij de belastingdienst door deze intentie te laten zien op HL ;)

 

Wat je wil is hetvolgende:

 

Jij wilt (nog)goedkoper inkopen

Je wil een ex-works prijs

Je wil niet extra betalen voor de juiste legale documentatie

Je bent bereid de belastingdienst om de tuin te leiden

etc etc.

 

Trading company kan helpen, ja. Maar hoeft geen 6% te zijn, kan ook gewoon een vastgesteld bedrag zijn. Dit is het nadeel als je inkoopt bij een bedrijf die niet zelf mag exporteren.

 

Meestal kan de export geregeld worden door de vervoerder (lokaal transport in China) klinkt vreemd maar dat gaat zo hier vaak. Deze heeft dan natuurlijk een exportvergunning en daar maak je dan handig gebruik van in ruil voor gebruikmaken van hun duurdere logistieke tarieven. Probleem opgelost.

 

Het gaat er ook maar helemaal om wat de waarde is van de goederen. zo kan 6% ineens heel weinig of veel zijn. Exportvergunning regelen kost meestal iets van 50 -60 euro per zending dus je kan uitrekenen of dit redelijk is.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 4 leden online en 145 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké