Jump to content
atelierhl
Verberg

export probleem in Vietnam

vraag

Via een gerenommerde transporteur zijn schaalmodellen naar Vietnam gevlogen voor tijdelijke import. Na gebruik moeten ze weer terug naar NL (de modellen dienen als voorbeeld voor de productie van granieten beelden) Daarbij is helaas door DHL (de transport subcontractor) in een formulier een fout gemaakt, bij de douane denken ze nu dat de modellen permanent worden geïmporteerd. Men vraagt 70% invoerrechten. Plus opslagkosten, de spullen liggen er nu al twee maanden.

 

is dit normaal? Hoe kom ik hier onderuit?

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag Atelierhl,

 

Je zou ze e.e.a. ook in een mailtje in hun eigen taal kunnen uitleggen hoe het zit. Dit werkt vaak toch even beter. Je wordt dan sowieso serieuzer genomen.

Qua kosten zal het je zeker de kop niet kosten.

 

Groet,

 

House of Words


House of Words

Translation Services

www.houseofwords.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank voor je reactie

 

Mijn kontaktpersoon in Danang had al die tijd al mijn (Engelstalige) correspondentie in het Vietnamees vertaald, en aan de desbetreffende douaneambtenaar voorgelegd. De hele zaak zit helaas nog hopeloos vast.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Aterlierhl,

 

Mocht je meer informatie willen over exporteren naar Vietnam; op 13 oktober organiseert het Research Project Maastricht een seminar in de Kamer van Koophandel Rotterdam over zakendoen in Vietnam. Het programma van de dag zal zich door middel van presentaties en workshops richten op verschillende aspecten van zaken doen in Vietnam, zowel interessant voor ondernemers die al op enige manier zaken doen met dit land als ondernemers die een eerste stap overwegen. Zo zal worden ingegaan op de kansen die de markt biedt aan Nederlandse bedrijven maar blijven ook praktische aspecten, zoals juridische en fiscale zaken niet buiten beschouwing.

 

Marten van de Berg, plaatsvervangend DG van het Dictoraat-Generaal Buitenlandse Betrekkingen van het Ministerie van Economische Zaken komt spreken over de Nederlandse economische betrekkingen et Vietnam en de huidige business opportunities. Een Tax & Legal Workshop zal verzorgd worden door Ernst & Young. Daarnaast delen Wouter van Vliet (van Larive International) en Dirk Aleven (van MeetIn) hun ervaringen met de Vietnamese markt en geven zij informatie over hoe de markt het best te betreden en de cultuur van het zaken doen.

 

Het volledige, actuele programma en meer informatie over de gehele dag is te vinden op onze website www.seminar.researchproject.nl. Op deze website kan je je ook direct inschrijven.

 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en misschien tot dan!

 

Met vriendelijke groet,

 

Maaike Zeeuw

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Maaike

 

Dank voor je reactie, en tip.

Het probleem heeft zich inmiddels opgelost. Mijn kontaktpersoon (=leverancier) heeft onlangs 'plotseling' (?) een middle-man gevonden, die het transport door de douane heeft geloodst. Tegen geringe kosten (USD 300,=). Opvallend detail, ik ontvang geen faktuur voor de bemiddeling, mij werd slechts verzocht het bedrag zo over te maken.

iets om aandacht aan te schenken op dat symposium? "Table-money" zou ècht niet nodig zijn, zei mijn mijn kontaktpersoon in een eerder stadium, maar nu lijkt het er verdacht veel op.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Helaas werkt het nog vaak gewoon met steekpenningen.

 

Het kan zelfs beginnen bij het vliegveld arrival, als je als vietnamees uiterlijk binnenkomt met een buitenlands paspoort, wordt er bijna verwacht dat je wat dollars of euro`s toesteekt.

Anders doen ze er extra lang over, of maken ze je op andere manieren lastig..

 

De overheid is er sinds enkele jaren een offensief aan begonnen, maar de strijd is nog lang en lang niet gewonnen.

Met enkele honderden euro`s lost je de meest moeilijkste problemen op..

Erg fout huh.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 35 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept