Ga naar inhoud
 • 0

HL-initiatief: Don Quijote doet Higherlevel aan, en reist verder ...

Legend     1,4k 70

Hoi,

 

Naar aanleiding van het topic Armoede in Afrika verhelpen, en mijn opmerking daarin:

 

 

... Een aardig tijdsverdrijf. We krijgen er in ieder geval een beter beeld van de randvoorwaarden van, en misschien komt er ook nog wel wat concreets uit rollen.

 

Ik stel voor ons eerst te richten aan welke specifieke criteria de lokatie van het bedrijf moet voldoen, en daar dus een nieuw topic over te openen.

 

Hier dus dit nieuwe topic over wat de meest geschikte lokatie zou zijn.

 

In de komende periode zal ik hier een aantal posts plaatsen. De hoeveelheid en kwaliteit hiervan laat ik afhangen van het enthousiasme waarmee dit topic wordt ontvangen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0
Legend     1,4k 70

Ok :)

 

Welke criteria, ik denk dat we kunnen beginnen met de volgende globale kopjes:

 

[*]Ondernemingsklimaat

[*]Mogelijkheid een impact te hebben

[*]Bereikbaarheid vanuit Nederland

 

Suggesties voor nog meer kopjes?

 

De uitdaging is die specifieke criteria (subkopjes) te benoemen die hier het meeste mee correleren.

 

Voorlopige inspiratie/informatie hiervoor kun je opdoen via:

 

[*]The World Factbook

[*] www.gapminder.org/

[*]BBC Country Profiles

 

Er zijn er nog meer, The Economist verkoopt haar informatie. Ik kan me herinneren dat een accountantskantoor (ik dacht PriceWaterhouseCoopers) ook veel onderzoek deed. Het EVD valt me wat tegen. En ik heb nog niet gekeken, maar organisaties als de EU, IMF, WorldBank, de VS, enzovoorts lijken me ook logische bronnen van informatie.

 

Maar voor hier in te duiken, is het misschien handig om eerst een klein beetje informatie over elk van de landen te plaatsen, om een eerste globaal beeld te krijgen -- en te bedenken welke subkopjes logisch zouden zijn.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Kunnen we niet beter eerst met een "product" beginnen te zoeken?

 

Nee. Ideas are a dime a dozen.

 

Als je dat gaat doen ga je misschien heel veel idee-en bedenken. Daar wordt het vraagstuk onmiddelijk erg complex van, en omdat we die idee-en nu ook nog niet werkelijk van plan zijn uit te gaan voeren, zijn ze ook redelijk nutteloos. Pas als je echt serieus van plan bent iets te gaan beginnen heeft het denk ik nut idee-en te gaan bedenken.

 

Nu lijkt het me nuttiger een beter begrip van de lokale situatie te krijgen, zodat je, als je eenmaal een goed idee tegenkomt, sneller kunt beoordelen wat de slagingskans zal zijn.

 

 

De criteria:

 

Ik kom nu op twee vragen:

 

[*]Welke factoren zijn van invloed op het slagen van de onderneming?

[*]Welke impact is mogelijk?

[*](Welke markten zijn er, en hoe groot zijn die?)

 

Ik concentreer me eerst op de eerste vraag. Mogelijke factoren zijn, in willekeurige volgorde:

 

 

[*]Gemak van inschrijven/opstarten bedrijf

[*]Politieke stabiliteit

[*]Economische stabiliteit

[*]Beschikbaarheid (gekwalificeerd) personeel

[*]Gemak van aannemen / ontslaan personeel

[*]Productiviteit / attitude personeel

[*]Loonkosten

[*]Bereikbaarheid vanuit Nederland

[*]Infrastructuur

[*]Beschikbaarheid grondstoffen

[*]Taal

[*]Huurkosten kantoor / mogelijkheid te huren

[*]Klimaat

 

 

Meer suggesties?

 

 

In een volgende post is het misschien een idee te bekijken welke concrete vragen antwoord op deze factoren geven, in een post daarna waar de gegevens te vinden die antwoord op die concrete vragen geven.

 

Ik ben nu het wiel opnieuw aan het uitvinden. Iemand suggesties voor tried and true methoden om hetzelfde te doen waar ik nu mee bezig ben?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

We kunnen daar nu over gaan praten, of niet.

 

Vind je het nuttig er over te praten? Ik niet, want het ontneemt me de weinige wind in de zeilen.

 

Als jij het wel interessant vindt, wil ik wel even met je meegaan, maar dan moet je wel je positie een beetje verduidelijken...

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     6,2k 290

Mijn positie is duidelijk. Welke producten en/of diensten zou je nu in midden en zuid Afrika kunnen laten doen? En dan puur zakelijk gezien, niet ideëel of gevoelsmatig. Dan kom ik op een splitsing van mogelijkheden;

 

1 Producten die geheel onder regie van het westen en m.b.v. westerse inbreng kunnen worden geproduceerd.

 

2. Diensten die kunnen worden uitgevoerd, zonder dat de lokatie daarbij een rol speelt.

 

3. Stimuleren, verbeteren en begeleiden van lokale bestaande producten, die aan westerse landen geleverd kunnen worden.

 

Het is duidelijk dat punt 3 nu al de meest gangbare en gebruikte is. En dan denk ik aan agrarische producten. Daarbij kun je je afvragen of elke betrokken westerse zaak, echt de belangen van de Afrikanen behartigt. Maar ik loop nu ook te snel. Laten we punt voor punt de mogelijkheden van de drie punten eens bekijken.

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Dan bedoelde ik "beargumenteren" in plaats van "verduidelijken."

 

Bij deze post beargumenteer je niet hoe je tot deze drie categorie-en komt, dus moet ik proberen jouw denkproces te reconstrueren.

 

Ik denk dat je drie van de vier onderstaande categorie-en hebt benoemd:

 

Bedrijf starten met als doel:

 

[*]Producten voor de interne markt

[*]Producten voor de buitenlandse markt

[*]Diensten voor de interne markt

[*]Diensten voor de buitenlandse markt

 

Ik heb nu alle bedrijven die je wereldwijd kunt starten benoemd, en om te de slagingskans van al die bedrijven te kunnen beoordelen, moet je weten:

 

[*]Hoe groot de (wereldwijde) markten voor al deze bedrijven (alle mogelijke bedrijven die je wereldwijd kunt starten) is

[*]Wat het ondernemingsklimaat is

 

Ik denk dat de tweede vraag makkelijker te beantwoorden is, en de kennis daarvan houdbaarder is, daarom stelde ik voor daarmee te beginnen. Als je een beperkt aantal lokaties hebt bepaald, kun je met het marktonderzoek beginnen, wat je dan sneller kunt doen, omdat je beter weet wat wel en niet mogelijk is.

 

Ik heb geen goed overzicht van de Afrikaanse en wereldwijde markten, dus ik zal voorlopig niet veel goede idee-en kunnen bedenken over de slagingskans van jouw 3 categorie-en en mijn 4 categorie-en.

 

 

 

Heb ik je post goed gelezen of niet? Als je wel in deze denkrichting verder wilt, denk ik dus dat een betere vraag is: welke markten willen we bedienen? Welke markten wil je bij jouw 3 categorie-en bedienen?

Link naar reactie
 • 0
Legend     6,2k 290

Ik snap je. Laten we een redelijk open Afrikaans land als voorbeeld nemen. Dan alle randvoorwaarden op een rijtje zetten om een product te kunnen produceren of een dienst te kunnen uitvoeren. Niet vergeten dat er al veel producten via de "Wereldwinkel" in NL komen. De organisaties die daarachter zitten hebben veel ervaring en staan misschien best wel open voor het idee om dit te gaan uitbreiden met andere activiteiten. Dat scheel een wagen met wielen, die je niet hoeft uit te vinden denk ik.

Link naar reactie
 • 0
Legend     625 16

Nou Willie, ik denk dat het een heel goede exercitie is voor de dame. Maar jij hebt vast wel gedachten over mogelijke producten?

 

Het eerste wat in mij opkomt is een soort call center voor chat diensten. In de VS en china is het normaal dat je vragen kunt stellen via chat. Dit komt hier ook maar is gewoon in onze landen niet te betalen. (24 uur per dag)

 

Hang je daar een label aan "groen en ontwikkelings hulp" Met de juiste commerciële mensen erachter dan zie ik daar wel wat in.

 

Maar nogmaals dit is een eerste ingeving zonder vooronderzoek.

 

Simpel gezegd ik zou daar wel interesse in hebben.

Link naar reactie
 • 0
Legend     6,2k 290

Is wel erg virtueel, maar het is in elk geval wat. Wat te denken van een dating dienst voor Afrikaanders? Over het productieve moet ik nog nadenken... Het zou een combi kunnen zijn tussen producten en online aanbieden. Ofwel via het internet de westerse markt open gooien voor Afrikaanders. Zou dat niet een doel kunnen zijn?

Link naar reactie
 • 0
Legend     6,2k 290

Nee dat is veel te laat Xiao. We kunnen et samen in no-time oplosen en vele levens redden. Bovendien kunnen wij samen dit het belangrijkste topic van HL maken. Levens redden is toch het belangrijkst?

 

Die onderzoeken zijn helemaal niet nodig. Allemaal verloren tijd. Denk nu eens simpel..... Jij bent met dit draadje begonnen en ik geef je een duwtje om het in het vissier te krijgen. De eer ligt bij jou.....

Link naar reactie
 • 0
Legend     6,2k 290

Dan lassen we een radiostilte in voor vandaag. Ga er een nachtje over slapen en morgen doen we zaken!

 

En aan de anderen. Geef Xiao morgen de kans om het op te lossen en even niks posten s.v.p. Het zou niet leuk zijn als het werd verklapt.

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Ehm, ideas are a dime a dozen.

 

Dus bij jou idee om "via het internet de westerse markt open te gooien voor Afrikanen" kan ik bijvoorbeeld het volgende bedenken:

 

 

[*]Alibaba voor Afrika

[*]Ebay voor Afrika

[*]Odesk (wat is?) voor Afrika

[*]Higherlevel (sectie voor import vanuit) Afrika

[*]Management/Export advies voor Afrika

[*]Microkrediet

[*]Enz, enz, enz ...

 

 

We zijn nog aan het brainstormen, dus afkraken van deze idee-en is nog te voorbarig (dat kan ik zelf ook wel ;) ).

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     6,2k 290

Je komt aardig in de buurt.

 

www.10forafrica.com

 

Een gratis portaal voor Afrikaanse producten naar de westerse markt. Maar dan wel alleen de aangeboden producten door Afrikanen zelf en geen "slimme" westerse tussenhandelaren.

 

Om zoiets te organiseren heb je een plan nodig. Daar komen vanzelf submogelijkheden uitrollen, die je extra aan de Afrikanen kunt aanbieden. Ik wil dat domein best registreren (of een betere naam) en op mijn kosten hosten. Op HL is genoeg expertise aanwezig om de uiteindelijke structuur te bouwen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  2 leden, 118 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.