• 0

Domeinnaam op balans waarderen

Hallo,

 

Al enige jaren bouw en exploiteer ik websites met mijn eigen bedrijf. Voor mijn websites koop ik het liefst een goede domeinnaam, daar geef ik dan ook vele duizenden euro's aan uit. Om de waarde van mijn bedrijf goed in te schatten (en omdat het volgens mij boekhoudtechnisch juist is) zet ik domeinnamen die ik voor meer dan 500 euro aankoop op de balans.

 

Nu vroeg ik mij af hoe ik een domeinnaam precies moet waarderen. Stel, ik heb 4 jaar geleden een domeinnaam gekocht voor 3.000 euro, deze zette ik toen voor 3.000 euro op de balans. Inmiddels heb ik in die 4 jaar een uitgebreide website op deze domeinnaam gezet, is de markt qua domeinhandel meerdere malen over de kop gegaan qua prijzen en heb ik al meerdere biedingen van > 10.000 euro op het domein gehad.

 

Nu heb ik deze domeinnaam de afgelopen jaren steeds hergewaardeerd op mijn balans, steeds een paar duizend euro erbij, immers, de domeinnaam is meer geld waard geworden. Maar is altijd wel een beetje nattevingerwerk geweest, niet met een goed onderbouwd taxatierapport.

 

Is het toegestaan om op deze manier goederen op de balans te herwaarderen? In feite verhoog je namelijk gewoon je winst door een eigen schatting, zijn hier geen specifieke regels voor?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Iets als Bizinformatie is inderdaad niet echt een goede optie om de waarde van een domeinnaam te bepalen. Er zijn wel bedrijven die zich specialiseren in taxatie van domeinnamen, maarja, iedereen kan zich een domeinnaamtaxateur noemen, vraag 5 taxatierapporten aan en je krijgt 5 keer een totaal ander resultaat...

 

Dat is ook de reden dat ik tot noch toe altijd zelf een waardering heb gemaakt van de waarde van mijn domeinnamen. In principe benadeel je de fiscus er ook niet mee. Immers, als de domeinnaam in de toekomst verkocht wordt moet ik alsnog afrekenen met de fiscus als ik de domeinnaam te laag heb gewaardeerd.

Link naar reactie
  • 0

Wellicht kan Manon daar wat over zeggen.

 

Je hebt natuurlijk al het simpele onderscheid tussen een generieke domeinnaam en een domeinnaam die je als merk hebt gepositioneerd.

In die laatste heb je marketingkosten geinvesteerd en als je je domein dan verkoopt kun je weer overnieuw beginnen op een nieuw domein.

De mate van bekendheid speelt dus mee, de reputatie, en de koppeling met een product of dienst die bij de consument heerst.

 

Zal manon eens een mailtje sturen. Wie weet heeft ze tijd om even te reageren

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

Hai, heb nog 18 uur voor een belangrijke deadline voor een waarderingsrapport dus kan ter ontspanning wel even tussendoor.

 

Wat is de reden voor jou om de domeinnaam op de balans steeds te herwaarderen?

 

Mijn visie is dat je op een gegeven moment een domeinnaam of je hele bedrijf verkoopt. Wat op dat moment binnenkomt, daar zul je fiscaal over moeten afrekenen.

 

Je bedrijf wordt er in ieder geval niet meer of minder waard door. Op het moment dat je gaat kijken naar de waarde van jouw bedrijf of van een specifiek bedrijfsonderdeel (domeinnaam met website eraan bijvoorbeeld) dan is het enige interessante hoeveel geld jij of een koper daarmee kunnen genereren. Op basis daarvan wordt de waarde en uiteindelijk ook de prijs vastgesteld.

 

Misschien kun je even toelichten waarom je het doet? Je geeft aan dat je je bedrijf juist wilt waarderen en dat je het boekhoudtechnisch juist wilt doen? Wat zijn de achterliggende redenen?

Link naar reactie
  • 1

Mijn 50 centen

 

Als de domeinnamen worden aangehouden met de intentie deze te verkopen dan dienen deze te worden bestempeld als voorraad (geen immateriele vaste activa dus!)

 

Voorraden kan je onder de Nederlandse verslaggevingsregels waarderen op kostprijs of marktwaarde.

Jij hebt kennelijk gekozen voor waardering op marktwaarde maar de toepassing ervan loopt nu niet goed.

De herwaardering mag namelijk niet ten gunste van het resultaat worden gebracht maar dient rechtstreeks te worden opgenomen (in een herwaarderingsreserve) onder het eigen vermogen. De meerwaarde van de domeinen is namelijk pas winst op het moment dat je deze verkoopt en niet eerder dan dat moment. (er zijn uitzonderingen maar die zijn niet op deze casus van toepassing)

 

Ik sluit me verder aan bij het verhaal van Manon. Het is het makkelijkst om de domeinen gewoon op kostprijs te waarderen.

Wat is het op dit moment het nut om de domeinen te blijven herwaarderen? Het gaat erom wat de koper er uiteindelijk voor wilt bieden en niet om de manier waarop de domeinen administratief worden verantwoord.

 

Groet,

Alex

 

Link naar reactie
  • 0

Alvast bedankt voot de vele nuttige reacties!

 

De reden waarom ik het liefst mijn domeinnamen blijf herwaarderen is omdat ik er een website op bouw die in de loop der jaren steeds meer geld waard wordt, belastingtechnisch kan het je geld besparen als je elk jaar de domeinnaam/website herwaardeert.

 

Neem het volgende voorbeeld:

 

(Uitgaand van een eenmanszaak waar je over de winst van het bedrijf direct IB betaald)

 

In 2010 koop je een domeinnaam voor 10.000 euro. Op deze domeinnaam bouw je een website die in de loop der jaren steeds populairder wordt en de domeinnaam/website wordt steeds meer waard. In 2015 krijg je een bod van 100.000 euro en je verkoop de website voor dat bedrag.

 

Als in 2015 de domeinnaam/website nog steeds voor 10.000 euro op de balans staat, maak je over 2015 plotseling in 1 keer 90.000 euro winst. Deze winst komt direct bij het eigen vermogen met als gevolg dat je over een deel van het bedrag het hoogste belastingpercentage betaald. Een beetje raar, aangezien de arbeid die je verricht hebt uitgespreid wordt over 5 jaar...

 

Stel dat je na aankoop van de domeinnaam elk jaar de domeinnaam/website had hergewaardeerd, dan had je nog steeds 90.000 euro winst gemaakt, maar verspreid je deze winst over 5 jaar en betaal je een lager belastingpercentage.

Link naar reactie
  • 0

Ik begrijp je punt. De vraag is of dit mag van de fiscus, maar daar weet Joost Rietveld veel meer vanaf dan ik.

 

Als je de website niet verkocht krijgt, heb je overigens al die jaren voor niks betaald en ga je uiteindelijk weer afwaarderen, dat kost je geld omdat je het geld in de tussentijd kwijt bent geweest.

 

Mijn persoonlijke mening is dat het belastingverschil waarschijnlijk max 10% bedraagt (je valt waarschijnlijk nu jaarlijks in de 42% schaal?) en dat je je liquiditeit daarvoor inlevert. Als je het geld een keer nodig hebt en je zou nr een bank moeten, ben je meer geld kwijt. Maar goed, dat is een persoonlijke mening. Wat mij betreft is cash king en ik zou nooit vooraf belasting willen betalen voor iets wat misschien gaat gebeuren en daarmee mijn liquiditeit kwijtraken.

Link naar reactie
  • 0

Ah...het herwaarderen is dus fiscaal gedreven. Dat is een ander verhaal dan waarmee je de post opende, toen gaf je aan:

 

Al enige jaren bouw en exploiteer ik websites met mijn eigen bedrijf. Voor mijn websites koop ik het liefst een goede domeinnaam, daar geef ik dan ook vele duizenden euro's aan uit. Om de waarde van mijn bedrijf goed in te schatten (en omdat het volgens mij boekhoudtechnisch juist is) zet ik domeinnamen die ik voor meer dan 500 euro aankoop op de balans.

 

Anyway...

 

Ik neem dat jij werkt vanuit een eenmanszaak?

Dan is jouw manier van winstnemen volgens mij niet toegestaan (even reactie van de fiscalisten afwachten). Het is mogelijk om fiscaal naar rato van voltooiing winst te nemen op onderhanden werk maar dat is hier niet aan de orde aangezien jij jouw werk niet in opdracht uitvoert voor een opdrachtgever. Winstneming ineens is dan de enige juiste manier. Wel kan je de belastingdruk verlagen door te middelen of jouw werkzaamheden te gaan exploiteren vanuit een BV.

 

Groet,

Alex

 

Link naar reactie
  • 2

Ik denk niet dat de belastingdienst bezwaar zal hebben tegen de wijze van winstnemen van Thijs. Want hij kiest ervoor om al belasting te betalen over nog niet gerealiseerde winst en dat is dus volstrekt onnodig. De belastingdienst eist slechts dat je je bedrijfsactiva waardeert tegen aanschafwaarde of lagere marktwaarde.

 

Het is voor je eigen portomonee veel logischer / slimmer om gewoon met de belasting af te rekenen als je inderdaad voor 100.000 euro verkoopt. Nu betaal je al belasting over iets wat je nog niet verdient hebt en juist voor dat soort situaties waarbij je ineens een hoge winst maakt is inderdaad het middelen van sterk wisselende inkomens uitgevonden. Daarmee elimieer je de hoge belastingdruk in 1 jaar door te middelen met bijv de 2 voorgaande jaren waarin geen grote verkoopwinsten zijn behaald.

 

Kortom ik zie het nut van herwaarderen niet, fiscaal is het mijn inziens niet nodig vanwege demogelijkheid van middelen en het is dus onnodig micromanagment van winst uit "angst" om ooit te veel belasting te betalen op een hoogst onzekere transactie. Resultaat van die werkwijze is dat nu belasting word betaald over iets waar je nog niets aan hebt verdient en nog maar valt te bezien of iemand er ooit zoveel voor gaat betalen dat je in het toptarief terecht komt.

 

Als je er werkelijk van overtuigd bent dat jij die websites binnen afzienbare tijd (3-5 jaar) voor dat soort bedragen kunt of wilt verkopen dan word het tijd om met een (fiscaal)expert op dit gebied te bekijken of het dan niet handig is om deze websites nu al in bijvoorbeeld een BV onder te brengen om zo hoge opbrengsten tegen 25,5 vpb te kunnen afrekenen binnen de bv. Of dat er andere constucties zijn om belasting bij een dergelijke verkoop in de toekomst te drukken.

De "doe het zelf" constructie die je nu hebt uitgedacht kost je op dit moment alleen maar onnodig extra geld ipv dat je belasting bespaart wat zo te lezen het enige doel is..

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Een grappige constructie voor iemand met een eenmanszaak want net als Wouter en Manon ben ik het eens dat vooruit betalen over iets dat misschien niet snel voor gaat komen een beetje onlogisch is. Waarom zou je nu al willen betalen als je mogelijk nooit gaat verkopen?

 

Alhoewel, als je nu geen winst maakt, en straks in de 42% schaal komt, kun je zo wel erg flexibel schommelen in inkomen. Want op deze manier bouw je een luchtbel op die je zelf naar wens kunt stukprikken waardoor je, wanneer je geen zin hebt om belasting te betalen, kan kiezen. Of weet je al zeker dat je ze binnen nu en 3 jaar gaat verkopen?

 

Link naar reactie
  • 0

Wederom bedankt voor de reacties!

 

Het betreft hier een situatie in de eerste jaren van mijn eenmanszaak, ik had het bedrijf als bijbaantje naast mijn studie en had helemaal geen inkomen verder. De winst die ik in het eerste jaar maakte was 2000,00 euro, naast studiefinanciering kon ik hier prima van rondkomen.

 

Door dit lage inkomen kon ik in het eerste jaar mijn domeinnamen dus 'gratis' opwaarderen op de balans, ik kon immers nog 3-4000 euro extra verdienen zonder belasting te betalen, vanwege de algemene heffingskorting. Mijns inziens was dit niet onjuist, ik had het eerste jaar immers veel waarde toegevoegd aan de domeinnamen door er een website op te bouwen die inkomsten genereerde.

 

Nu zag ik bij toeval dat ik op deze manier mijn winst van het eerste jaar het verhoogd, en vroeg me af of dat wel toegestaan was. Doordat ik het eerste jaar 2000 euro aan inkomsten heb gegenereerd met de domeinnamen/websites is het wel aannemelijk dat deze meer waard zijn geworden namelijk.

 

@Manon: Cash is inderdaad king, vooral in mijn branche, zo had ik het nog niet bekeken! Bedankt :)

@Alex: Het is inderdaad de bedoeling om het bedrijf komend jaar om te zetten in een B.V.

@Wouter: Dan zou je de domeinnaam ook weer kunnen afschrijven, ooit zal je de hele boel natuurlijk een keer verkopen of overdragen...

@Roel: Middelen is denk ik inderdaad de beste optie! Hier had ik nog niet aan gedacht.

@Dirkjan: De insteek is wel om binnen nu en 3-5 jaar een deel van de websites te verkopen.

 

Ik heb in ieder geval een goed beeld gekregen, bedankt voor het advies!

Link naar reactie
  • 0

Dag Thijs

 

Ik maak graag wel een voorbehoud voor je. We waarderen zaken doorgaans op de kostprijs of de lagere marktwaarde. Waardestijging van een actief is namelijk pas te voorzien op het moment van verkoop. Zie ook de waardering van aandelen. Waardestijging weet je pas op het moment van verkoop. Zolang een aandeel niet verkocht is, valt niet objectief vast te stellen of er winst op behaald gaat worden door de invloed van de beurs. Deze wijze van waarderen volgt ook uit goedkoopmansgebruik (handel als een goed koopman zou doen), wat de leidraad is voor het boekhouden.

 

Kijk er dus niet raar van op als de fiscus het niet eens is met jouw methode.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Bedankt Joost, ik hink inderdaad op 2 gedachtes maar neig ernaar om domeinnamen inderdaad tegen kostprijs te gaan waarderen totdat deze verkocht worden. Inmiddels is mijn inkomen hoog genoeg en betaal ik 32 of 42% belasting, het is nu de moeite niet meer waard om de herwaarderen.

 

Enige wat nog lastig kan zijn is dat de balans een onjuist beeld geeft van de waarde van de onderneming, iets wat lastig kan zijn bij het verkrijgen van een krediet. Maar in dat specifieke geval kan ik natuurlijk altijd nog samen met de bank een bedrijf kiezen dat de domeinnaam onafhankelijk kan taxeren...

Link naar reactie
  • 1

 

 

Enige wat nog lastig kan zijn is dat de balans een onjuist beeld geeft van de waarde van de onderneming, iets wat lastig kan zijn bij het verkrijgen van een krediet. Maar in dat specifieke geval kan ik natuurlijk altijd nog samen met de bank een bedrijf kiezen dat de domeinnaam onafhankelijk kan taxeren...

Waarbij ik dan nog wil aanvullen dat een bank ook gewoon kijkt naar of jij je krediet wel kunt betalen (cash dus weer) en als extra zekerheid evt zal kijken naar je balans waarbij er denk ik weinig (of geen) banken te vinden zijn die de domeinnamen als zekerheid zullen zien. Ook deze reden is dus geen zinnige.

 

Mijn advies: gewoon niet doen.

Link naar reactie
  • 0

Ok, ik ben eruit, bedankt voor de reacties! Denk dat het inderdaad slimmer is om een domeinnaam niet te herwaarderen en bij een eventuele verkoop de winst de middelen over de voorgaande jaren.

 

@Manon, of een bank een domeinnaam als zekerheid zal zien valt nog te bezien, een goede domeinnaam is immers niets minder dan een winkelpand op een A1 lokatie. Is vooral een kwestie van bewustzijn denk ik, maar ook banken beginnen de economische waarde van domeinnamen in te zien...maarja, dat is weer een andere discussie :)

 

Zo, ik ga even wat reusjes uitdelen ;)

Link naar reactie
  • 0

Beste ThijsD,

 

als je nu zo stellig bent over de courante waarde van bepaalde domeinnamen als onderpand, waarom leg je dit dan niet voor aan jouw bank of belastingadviseur/inspecteur? Een domeinnaam die van praktisch niets naar (x)xx.xxx EURO in waarde stijgt acht ik niet uitgesloten, maar dan zie ik dit eerder bij uitzondering gebeuren in een markt die enorm groeit (bijvoorbeeld nieuwe, generieke namen en dan Engelstalig).

 

Weet jij een business op de bouwen achter een domeinnaam, dan zit de waarde eerder in een merk, exploitatie van intellectueel eigendom of fysieke activiteiten dan in de domeinnaam zelf. De reden waarom je had willen activeren zou geen drijfveer moeten zijn.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

 

 

@Manon, of een bank een domeinnaam als zekerheid zal zien valt nog te bezien, een goede domeinnaam is immers niets minder dan een winkelpand op een A1 lokatie. Is vooral een kwestie van bewustzijn denk ik, maar ook banken beginnen de economische waarde van domeinnamen in te zien...maarja, dat is weer een andere discussie :)

 

Geen idee hoe een bank er tegen aan kijkt. In de loop van jaren heb ik enkele waardevolle domeinen gekocht, voor toekomstig gebruik, "inkoop" > 50k euro (totaal) Zou een bank dat kunnen/willen gebruiken als onderpand? (dus puur domein, niet site)

 

highlights:

disk(.)net

scams(.)net

MMB(.)com

outofoffice(.) com

Link naar reactie
  • 0

 

 

@Manon, of een bank een domeinnaam als zekerheid zal zien valt nog te bezien, een goede domeinnaam is immers niets minder dan een winkelpand op een A1 lokatie. Is vooral een kwestie van bewustzijn denk ik, maar ook banken beginnen de economische waarde van domeinnamen in te zien...maarja, dat is weer een andere discussie :)

 

Geen idee hoe een bank er tegen aan kijkt. In de loop van jaren heb ik enkele waardevolle domeinen gekocht, voor toekomstig gebruik, "inkoop" > 50k euro (totaal) Zou een bank dat kunnen/willen gebruiken als onderpand? (dus puur domein, niet site)

 

highlights:

disk(.)net

scams(.)net

MMB(.)com

outofoffice(.) com

 

Bij .nl-domeinnamen heb je de mogelijkheid om deze te laten verpanden bij het SIDN, dus de mogelijkheid is er wel alleen is bij banken de economische waarde van domeinnamen niet altijd doorgedrongen, gelukkig komt hier wel verandering in...

 

Dat jouw domeinnamen een zeer grote waarde vertegenwoordigen dat weet ik, dat weet jij, alleen moet je de bank nog zien te overtuigen. Denk dat je jouw namen eerder als onderpand kan gebruiken bij een Amerikaanse bank...

Link naar reactie
  • 0

Ik heb ook toch het idee dat de waarde vooral van de site komt en niet van de domeinnamen. Het aantal tld's blijft maar stijgen en advertentiebudgetten zijn toch wel gedaald door de crisis.

Gingen die boden trouwens of je highlights? Dat zijn allemaal lege sites.

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik jouw highlights niet zo hoog waardeer. dot Net domeinen zijn een stuk minder waard dan dot Com

Ik zie de commerciële waarde niet echt.

 

Of je het als onderpand kan gebruik vraag ik men ten zeerste af. De meeste bankmanagers snappen nog de ballen van het internet. Ook het "eigendom" is zeer fragiel. Je hebt niets anders dan een licentie op het gebruik ervan. Hier moeten de wetgevers nog eens beter naar kijken.

Ik heb wel eens een .nl domein verloren omdat de registrar mijn nameservers had veranderd in nietwerkende en kon daarna een technische opheffing doen. Ik was geheel machteloos. Ik denk niet dat banken dan die domeinnamen als een solide onderpand kunnen zien.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb ook toch het idee dat de waarde vooral van de site komt en niet van de domeinnamen. Het aantal tld's blijft maar stijgen en advertentiebudgetten zijn toch wel gedaald door de crisis.

Gingen die boden trouwens of je highlights? Dat zijn allemaal lege sites.

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik jouw highlights niet zo hoog waardeer. dot Net domeinen zijn een stuk minder waard dan dot Com

Ik zie de commerciële waarde niet echt.

 

Of je het als onderpand kan gebruik vraag ik men ten zeerste af. De meeste bankmanagers snappen nog de ballen van het internet. Ook het "eigendom" is zeer fragiel. Je hebt niets anders dan een licentie op het gebruik ervan. Hier moeten de wetgevers nog eens beter naar kijken.

Ik heb wel eens een .nl domein verloren omdat de registrar mijn nameservers had veranderd in nietwerkende en kon daarna een technische opheffing doen. Ik was geheel machteloos. Ik denk niet dat banken dan die domeinnamen als een solide onderpand kunnen zien.

 

 

Ik vraag dat omdat toen TEG (the entertainment group van borsato) falliet ging de domeinnamen naar rabo gingen omdat ze er pandrecht op hadden. En die namen zijn toch heel wat slechter

 

- buddhaphone.be

- concertkaarten.nl

- deticketcompany.be

- deticketcompany.nl

- dreamtravel.nl

- droombestemming.nl

- helpikhebeenwerksternodig.nl

- krasjelot.nl

- teg.nl

- entertainmentgroep.be

- entertainmentgroep.nl

- entertainmentgroup.be

- entertainmentgroup.eu

- entertainment-group.eu

- entertainmentgroup.info

- entertainmentgroup.nl

- entertainment-group.nl

- entertainmentgroup.org

- entertainmentgroup.tv

- theentertainmentgroep.nl

- theentertainmentgroup.nl

- the-group.nl

 

(executie was 21000 euro bron:

http://www.hyped.nl/details/20091026_domeinnamen_the_entertainment_group_brengen_veel_geld_op )

 

***************************

 

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 244 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.