Ga naar inhoud
 • 0

Kan Solidworks dit?

Legend     1,4k 70

Hoi,

 

Ik ga waarschijnlijk SolidWorks leren om mijn nieuwe product te modelleren en analyseren, maar kan het het volgende:

 

[*]Mij laten specificeren dat dit materiaal van berkenhout is, en dat van verroest ijzer

[*]Een gewicht van X kilo met Y kilometer per uur tegenaan gooien, en een natuurkundig correcte animatie geven van wat er gebeurt, met de verschillende krachten per moment

[*]X kilo op bepaalde punten leggen om te kijken wat er gebeurt en wat de krachten zijn

[*]Als de schroeven verwijderd worden, dat het product in elkaar zakt

 

Is AutoCAD op bepaalde punten beter?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0
Retired Mod     8,5k 777

Ik ga waarschijnlijk SolidWorks leren

 

Als ik naar je eerdere vraag met die krachtenverdeling (zie plaatje onder) kijk dan heb ik de indruk dat je geen technische achtergrond hebt,

 

1214.jpg

 

Dat blijkt ook uit je vraagstelling hier.

 

Niet om je te ontmoedigen, maar heb je enig idee waaraan je begint?

Solidworks levert geen rapportje af dat zegt 'beste Xiaio, het antwoord op je vraag is als volgt: etc..

 

Daarnaast kost zelf leren veel (heel veel) tijd, een cursus nemen kost geld en de licentie voor solidworks is weliswaar goedkoper dan AutoCAD voor zover ik weet, maar kost met alle aanvullende modules die je wil hebben ook nog wel wat geld (ik neem tenminste aan dat je geen illegale downloads, keygens en cracks gaat gebruiken).

 

Voor dat geld en die tijd kun je je vragen wellicht beter voorleggen aan een HL-er die al bewezen heeft vrij aardig met solidworks uit de voeten te kunnen.

 

Scheelt tijd, en ik ben ervan overtuigd dat de antwoorden/resultaten vele malen betrouwbaarder zullen zijn dan jij over 3 of 6 maanden zelf kunt produceren.

 

Wellicht onderschat ik je volkomen, en ben je de uitzondering die de regel bevestigd. In dat geval mijn excuses

 

Frans

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Ja, daar was ik net mee begonnen te denken, dus die vraag was wat naief ... Waarom blijkt uit deze vraag weer dat ik geen technische achtergrond heb? (Wat overigens wel klopt.)

 

Ik heb SolidWorks en AutoCAD al geinstalleerd.

 

Ik heb geen idee waar ik aan begin ;) Toch wil ik er wel aan beginnen ...

 

Als ik terzijnertijd betrouwbaardere resultaten wil, zal ik je suggestie volgen en iemand vragen.

 

 

Maar wil jij / iemand nog eens naar mijn vraag kijken?

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Nee, die vraag had ik de volgende dag al weer verwijderd. (De vraag was: hoe krijg ik een gelijke kracht (van 1/4 N) op alle 4 punten, zonder dat het blauwe punt van positie veranderd. Dat kan natuurlijk niet.)

 

De volgende dag zag ik de error of my ways ...

 

 

Maar weet iemand of SolidWorks of AutoCAD de dingen kunnen die ik in mijn openingspost vraag?

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     5k 325

Beide programma's zijn tekenprogramma's het zijn geen programma's die constructieberekeningen voor je kunnen maken.

Als je die kant graag op wil raad ik je aan eerst een opleiding op tenminste HBO niveau te gaan doen zodat je gedurende die studie je langzaam wegwijs kunt worden in het maken van technische tekeningen en constructieberekeingen.

En voordat je daar aan begint goed om even stil te staan bij het feit dat de richting constructie een van de zwaarste en moeilijkste studierichtingen is vanwege de hoge eisen die er worden gesteld aan je wiskundeknobbel, een knobbel die je nodig hebt omdat een tekenprogramma een hulpmiddel is, je zult echt moeten snappen wat een constructie doet, snap je dat niet dan haal je ook eventuele rekenfouten niet uit berekeningen van jezelf of van anderen.

 

Wat jij wil is een soort alles in een programma dat in staat is een veelvoud aan belastingen door te kunnen rekenen bij het gebruik van verschillende materialen enz. Autofabrikanten, vliegtuigbouwers en zeer grote ingenieursbureau's beschikken vast over dergelijke software en daar gaan we weer, om die software te kunnen gebruiken is niet alleen veel kennis en ervaring binnen het vakgebied nodig, ook gaat er heel veel tijd zitten in jouw wegwijs maken in die software.

Reken op enkele maanden voor jij a er iets mee kunt (als je constructeur bent) tot enkele jaren voor je er echt goed mee kunt werken.

 

Begin anders eens met AutoCAd of SolidWorks for dummies.

 

 

BTW is dit een ondernemersvraag ?

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Dankjullie voor jullie reacties Frans en Nico.

 

 

Beide programma's zijn tekenprogramma's ...

 

Als ik het ding in productie breng is het dus handig om het nog een keer door te laten berekenen door zo iemand die je beschrijft ... Wat ik nu wil zijn ballpark figures

 

Wat jij wil is een soort alles in een programma dat in staat is een veelvoud aan belastingen door te kunnen rekenen bij het gebruik van verschillende materialen ...

 

SolidWorks kan dit dus (nog) niet? Wat ik volgens mij beschrijf is Finite Elements Software. Eens? Het zou handig zijn als dit tenminste een beetje in SolidWorks / AutoCAD geintegreerd zou zijn. Wat is anders het nut van deze programma's... Ik dacht toch dat dit al zo was... Ik hoef het natuurlijk alleen maar toe te passen voor enkele variaties van toepassingen die ik kan dromen, en beter begrijp dan velen.

 

Begin anders eens met AutoCAd of SolidWorks for dummies.

 

BTW is dit een ondernemersvraag ?

 

Zal ik doen. En ja.

 

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     8,5k 777

Hohoho je begint nu over de eindige elementen methode en trekt conclusies die niet terecht zijn.

 

Wees niet bang. Solidworks en autocad kunnen meer dan menigeen denkt. Dat is alleen geen beginnerskost, en ook niets voor mij, ondanks mijn HTS WTB :-[

 

Ik vermoed dat je solidworksidee gevoed is door deze draad dus neem eens contact op met hem en vraag info

 

Frans

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,2k 309

Beste mensen, wij gebruiken NX van siemens, ipv autocad of solidworks. De zaken waar om gevraagd wordt kunnen daarmee uitgevoerd cq berekend worden. Onze versie heeft niet alle modules om dit te kunnen doen, maar het programma voorziet er wel in. De aanschaf van het programma is echter een stuk duurder dan van beide andere programmas. Omdat mijn dochter al jaren met en solidworks en NX had gewerkt is toch de keuze op NX gevallen. Ook omdat siemens een PLM (Product Lifecycle Management) systeem hieromheen levert, waar in ons geval met het op de markt brengen van een technisch product een hoop voordeel te behalen valt.

 

Link naar reactie
 • 1
Senior     71 11

Hoi,

 

Ik ga waarschijnlijk SolidWorks leren om mijn nieuwe product te modelleren en analyseren, maar kan het het volgende:

 

[*]Mij laten specificeren dat dit materiaal van berkenhout is, en dat van verroest ijzer

[*]Een gewicht van X kilo met Y kilometer per uur tegenaan gooien, en een natuurkundig correcte animatie geven van wat er gebeurt, met de verschillende krachten per moment

[*]X kilo op bepaalde punten leggen om te kijken wat er gebeurt en wat de krachten zijn

[*]Als de schroeven verwijderd worden, dat het product in elkaar zakt

 

Is AutoCAD op bepaalde punten beter?

 

Hallo XiaoDi,

Frans heeft me getipt over je vraag. Solidworks is inderdaad geen software pakket dat je snel onder de knie hebt, daar gaat gewoon veel tijd en studie in zitten. Je kunt dit niet zondermeer gebruiken maar hebt opleiding nodig. Vaak is het zo dat gebruikers slechts een gedeelte van het pakket gebruiken voor hun engineeringswerk, zoals sheet metal (waarmee je plaatwerk constructies kunt ontwerpen) of surfacing (oppervlakken in allerlei vormen van vlak tot dubbel gekromd).

Het pakket wordt geleverd via dealers in NL in 3 versies: SW, SW Professional en SW Premium met ieder hun eigen prijskaartje voor aanschaf en jaarlijkse software update.

Verder zijn veel gebruikers lid van een gebruikersgroep zoals Soliduser.

Inmiddels heeft het Solidworks pakket (Amerikaans) wereldwijd 1 miljoen gebruikers.

Wat betreft je vragen:

1. materialen specificeren: dat is goed mogelijk en kan per onderdeel gewoon opgegeven worden, je kunt desnoods zelf materialen aanmaken en toevoegen.

2 en 3.gewicht er tegenaan gooien: een onderdeel van SW Prof en SW Premium is Simulation, een eindige elementen programma waarmee je parts en assemblies kunt doorrekenen op belastingen om te kijken of je ontwerp voldoende sterk is. Het is bijvoorbeeld mogelijk om optimalisaties door te voeren ten aanzien van gewicht waarbij juist voldoende sterkt overblijft. Verder heeft SW sinds dit jaar een Sustainability deel in de software waarmee je kunt onderzoeken wat de invloed van je ontwerp (materiaal, productiemethode, transport van bron naar gebruiker etc) op het milieu. Het Simulation deel is ook weer in drie varianten beschikbaar, de Xpress versie die standaard meegeleverd wordt, de Professional versie en de Premium versie. Dat zijn meerprijzen voor zogenaamde add-ins.

4. schroeven verwijderen dat het product in elkaar zakt: is me niet helemaal duidelijk wat je hiermee bedoelt, maar met Simulation is het wel mogelijk om te kijken of plaatselijk spanningen optreden die de vloeigrens van het materiaal te boven gaan en dus blijvende vervorming opleveren.

Ik lees ook regelmatig Autocad in verband met Solidworks. Autocad wordt geleverd door Autodesk en is een 2D pakket. SW is een 3D pakket. Autodesk heeft ook een tegenhanger van Solidworks namelijk: Inventor.

Om deze pakketten goed te kunnen voeden met informatie is eigenlijk wel minimaal HTS-WTB nodig. Althans dat is mijn bescheiden mening.

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,2k 309

jlnsol zegt: " schroeven verwijderen dat het product in elkaar zakt: is me niet helemaal duidelijk wat je hiermee bedoelt, maar met Simulation is het wel mogelijk om te kijken of plaatselijk spanningen optreden die de vloeigrens van het materiaal te boven gaan en dus blijvende vervorming opleveren."

 

Ik denk dat bedoeld wordt: een exploded view maken.

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Nee, ik bedoelde dat als onderdelen van een product met schroeven aan elkaar vastgemaakt zijn, dat als die schroeven verwijderd worden, het product onder invloed van de zwaartekracht in elkaar zakt.

 

Ik zag al in het draadje over "een nieuwe verbrandingsmotor" dat je exploded views kon maken.

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Ik heb een beetje zitten spelen met het programma, en het is inderdaad een heel gedoe...

 

Er zijn vast wel mensen die weten waar ik moet zijn om dit te laten doen?

 

 

 

 

btw, als ik het model heb (laten) maken in SolidWorks, wil ik het misschien fotorealistisch laten renderen, in alledaagse gebruikssituaties.

 

Ik ben blown away door bijvoorbeeld deze renderer die ook met SketchUp werkt -- je ziet niet of nauwelijks verschil met foto's.

 

Gevonden in Google SketchUp Plugins.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Google eens op ingenieurs bureau, moet toch te vinden zijn.

 

Dankje :)

 

Om een goede keuze te kunnen maken tussen het model zelf tekenen en doorrekenen (maanden van mijn eigen tijd investeren) met een verwacht middelmatig resultaat, en het te laten tekenen en doorrekenen door professionals, is mijn belangrijkste vraag:

 

Hoe duur is het laten tekenen en doorrekenen?

 

Nico heeft me hierover bang gemaakt. Hij schreef in het topic over de "nieuwe verbrandingsmotor":

 

Het idee dat deze motor voor €25.000 te bouwen is vind op zijn zachtst gezegd nogal onrealistisch klinken.

Zo door de jaren heen heb ik heel wat soorten prototypes gebouwd en ik kan je zeggen dat als er handwerk aan te pas gaat komen die €25.000 zo opgebruikt is.

 

Alleen al het omzetten van tekeningen in CAD (Autocad, Solid Works whatever) zal een veelvoud zijn van dit soort bedragen. Vanuit die tekeningen kun je dan CNC machines gaan voeden met data en ook daar rinkelt de kassa weer.

 

Als ik wat Nico schreef erg letterlijk neem, kost alleen al het laten tekenen van een model in SolidWorks een veelvoud van €25.000, dus bijvoorbeeld €75.000...

 

Dat klopt toch niet?

 

Bij het in productie nemen wil ik misschien €2.000 uitgeven om het model door te laten rekenen, en voor die tijd misschien €500 - €1.000 voor een eerste snelle berekening. Als het veel duurder wordt ga ik zelf aanrommelen.

 

Kan ik het zo goedkoop laten doen, en heeft iemand idee-en om het zo goedkoop te laten doen?

 

 

 

 

Ik ben ook behoorlijk (te) paranoide over het laten zien van mijn uitvinding aan derden...

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     93 33

Waarom maak je niet eens een afspraak met een modulemanager of docent van de studie Werktuigbouwkunde op de HTS of universiteit? Vaak zijn dat ook mensen die ook in de industrie werken of gewerkt hebben, dus die hebben ervaring met tekenen, simuleren en ontwikkelen. Als je met ze spreekt, kan je ook vragen naar het kostenplaatje, technische mogelijkheden en advies.

 

Daarnaast zou je er ook een studieopdracht/stageopdracht van kunnen maken, bespaart je licentiekosten, ontwikkelkosten, maar heb je wel een idee of het ook mogelijk is wat jij wilt .

 

Ik zou wel voor je kunnen kijken hier op de TU Delft, voor een naam of afdeling.

 

Edit: ik lees je laatste zin nu. Dan wordt het gewoon jezelf opsluiten en zelf gaan bikkelen.


Always think beyond stage 1.

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 70

Dankje voor je antwoord :)

 

Waarom maak je niet eens een afspraak met een modulemanager of docent van de studie Werktuigbouwkunde op de HTS of universiteit? Vaak zijn dat ook mensen die ook in de industrie werken of gewerkt hebben, dus die hebben ervaring met tekenen, simuleren en ontwikkelen. Als je met ze spreekt, kan je ook vragen naar het kostenplaatje, technische mogelijkheden en advies.

 

Ik zit in een redelijk specialistisch gebied, eens kijken of er in Nederland professoren zijn die zich hier mee bezig houden.

 

Dit is dus een extra optie naast HL, cotnet, novu, en syntens. Ik zal er eens naar kijken.

 

Daarnaast zou je er ook een studieopdracht/stageopdracht van kunnen maken, bespaart je licentiekosten, ontwikkelkosten, maar heb je wel een idee of het ook mogelijk is wat jij wilt .

 

Ik zou wel voor je kunnen kijken hier op de TU Delft, voor een naam of afdeling.

 

Hier heb ik nog nooit van gehoord. Bij mijn studie was het altijd of jezelf of de professor die de studieopdracht verzon. Heb je misschien een link naar meer informatie? Bij een stageopdracht moet je als werkgever aan bepaalde voorwaarden voldoen, dacht ik. Dat is bij een studieopdracht vast ook zo?

 

Dankje voor je aanbod. Ik zal eerst zelf zoeken.

 

 

Heeft iemand nog meer suggesties om goedkoper uit te zijn dan €75.000? Of heeft iemand een realistischer bedrag dan dit?

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  2 leden, 73 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.