Jump to content
ThomW
Verberg

Aanschaf spullen / uitbetaling maatschap

vraag

Geachte ondernemers,

 

Als band zijn we op zoek gegaan naar een rechtsvorm om op een goede, simpele manier Wit te kunnen fungeren. Uiteindelijk lijkt het ons een goed plan om te gaan opereren als maatschap. Echter komen daar een paar vragen bij kijken:

 

De band bestaat uit zes personen. Ik ben gitarist, en graag zou ik nieuwe spullen aan willen schaffen via de maatschap, omdat deze ondernemer voor de BTW is. Stel: we besluiten om per maand uit te betalen.

 

Voorbeeld

Aan het einde van de maand januari zit er exact 6000 euro op rekening van de band.

Ik koop een gitaar van 1000 euro, en de rest krijgt 1000 euro p.p. uitbetaald (omdat deze niets aanschaffen)

 

Dat houdt in dat er aan het einde van de maand 5000 euro winst is gemaakt. 5000/6= 833,33 pp.

klopt het dat er dan over de 833,33 inkomsten belasting wordt gerekent p.p. omdat de 1000 euro die is betaald voor een gitaar wordt meegenomen als kosten in de maatschap?

 

Simpel gezegd:

Worden aan het eind van het jaar alle kosten van de opbrengsten getrokken, dat gedeeld door 6 en wordt daarover p.p. inkomstenbelasting betaald? (wordt er niet gekeken naar de kosten die p.p. worden gemaakt?)

 

Ik begrijp dat de vraag een beetje onduidelijk is, ik kan echter geen betere manier vinden om deze te stellen via dit forum.

 

Ik kijk uit naar een reactie.

 

Met vriendelijke groet,

 

ThomW

 

 

 

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

dag Thom,

 

Dat kunnen we zo niet zeggen hier. Wat zegt de maatschapsovereenkomst over de winstverdeling en de toedeling van kosten?

Zonder overeenkomst moet aangenomen worden dat je stelling klopt (winst delen door 6 en ieder betaalt daarover zijn eigen IB).

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Thom,

 

mogelijk hebben jullie ook gekozen voor een maatschap ivm de aansprakelijkheidsconstructie omdat dan vaak de afzonderlijke maten voor gelijke delen aansprakelijk zijn voor de schulden van de maatschap. Een belangrijk voordeel ten opzichte van een VOF waar sprake is van hoofdelijke aansprakelijkheid van elk der vennoten.

 

In dat licht is het wel belangrijk om te weten dat er mogelijk per 1 januari 2011 nieuwe wetgeving word ingevoerd rond om personenvennootschappen. In dat wetsvoorstel Personenvennootschappen word de maatschap vervangen door de zogenaamde openbare vennootschap en op dat moment worden alle vennoten van rechtswege hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele schuld van die nieuwe openbare vennootschap! Het is nog niet zeker dat deze wetgeving per 1 januari kan worden ingevoerd maar het lijkt me wel iets om mee te nemen in jullie keuze van de rechtsvorm en in elk geval te bekijken of jullie in de overeenkomsten al rekening kunnen houden met die komende wetswijzigingen.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 261 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept