Jump to content
bakkerm
Verberg

Hoofdelijke aansprakelijkheid

vraag

Mijn situatie is als volgt:

- VOF opgericht met een partner in 2000

- RC-overeenkomst afgesloten met onze bank (als vof)

- Wegens onenigheid / verschil inzet met partner besloten tot omzetten van vof naar BV juli 2008, in overleg met onze accountant en als voornamelijke reden afdekken van financieel risico

- RC-overeenkomst tussen vennoten getekend bij accountant

- Accountant heeft alle door de bank benodigde informatie voor omzetting aangeleverd aan de bank

- in 2010: faillissement mede-vennoot een feit, zowel prive als zijn Holding die 50% van de aandelen bezit. Zijn schuldpositie aan onze BV is aanzienlijk

- naar nu blijkt is de RC-overeenkomst nooit overgezet van vof naar bv door de bank. Relatiemanager mondeling toegegeven dat hier bij de bank intern fout is gemaakt door mij geen BV-contract te laten tekenen. Alle verzekeringen etc die we bij dezelfde bank hebben lopen zijn gericht aan de BV, men weet dus dat we een BV zijn.

- Bank houdt mij nu hoofdelijk aansprakelijk voor hele schuldpositie van vennoot, op basis van het toendertijd als vof getekende RC-overeenkomst. Deze rechtspersoon bestaat op dit moment niet, is BV.

- Faillissement van één der vennoten is vlgs bank reden om krediet per direct te mogen opzeggen

- Vennoot is in WSNP gedoken, wat zal inhouden dat bank mij volledig aansprakelijk gaat houden voor krediet

 

Wie heeft kennis / ervaring / tips:

 

- Is hier sprake van verzaken zorgplicht van de bank, aangezien wij aantoonbaar alle benodigde info hebben aangeleverd maar er intern geen actie is ondernomen om een nieuwe RCovereenkomst door de BV te laten tekenen

 

- Is iemand bekend met enige jurisprudentie op dit vlak?

 

- Kan / mag een bank per direct een RC beeïndigen danwel zelf de kredietlimiet per periode drastisch verlagen zodat mijn bedrijfsvoering ernstig in gevaar komt? (binnen enkele maanden tot faillissement kan leiden?)

 

Benieuwd naar jullie reacties,

 

Gr. Mark

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Het is afhankelijk van wat je aan bewijs hebt, of je er komt met een verweer.

 

Feit dat is kennelijk dat er nog een overeenkomst met de VOF is en dan heeft de bank ongetwijfeld op grond van de ABV het recht de financiering op te zeggen.

 

Aan de andere kant is het zaak om in een situatie als deze niet de verwijten de gaan uitdelen maar juist in gesprek te gaan over herfinanciering.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Mark,

 

Zeer herkenbaar!!!

Ik ben ook samen met een compagnon een VOF gestart en deze VOF heeft een RC krediet gekregen van de bank. Wij zijn op een gegeven moment overgegaan naar een BV en hebben hiervan de bank op de hoogte gesteld.

Alle post die we sindsdien kregen was op naam van de BV, echter is er nooit een overeenkomst gesloten tussen de (rechtspersoon) BV en de bank.

Helaas is de BV eind 2009 failliet gegaan en heeft de bank zich gemeld als schuldeiser in het faillissement. Waarschijnlijk zal er aan het eind niet veel uitgekeerd worden van de schuld aan de bank en nu is de vraag of deze dan alsnog bij de oorspronkelijke vennoten het openstaande bedrag kan vorderen.

 

Het blijkt dus dat deze situatie vaker voorkomt: banken die zonder een nieuwe overeenkomst bedrijven financieren die overgegaan zijn in een compleet nieuwe rechtsvorm.

 

Alle tips/info is zeer welkom

 

Ook ik ben benieuwd naar andere reacties / wat jouw huidige situatie is, Mark.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Indien een bank een kredietovereenkomst heeft gesloten met een eenmanszaak of VOF en er wordt gevraagd dit contract voort te zetten op naam van een Besloten Vennootschap dan zal door de bank altijd gekeken, beoordeeld worden wat daarvan de gevolgen,lees risico voor de bank zal zijn.

Zo zal de balanspositie,de prognose en de door de BV te vergeven zekerheden tegen het licht gehouden worden.

In de praktijk zal het zo zijn, dat de oude faciliteit behouden blijft onder hoofdelijke aansprakelijkheid van de DGA en mogelijk wat aanscherping van zekerheden. Indien niet akkoord gegaan wordt, dan zal het krediet ingelost of opgezegd moeten worden.

 

Feitelijk is sprake van een nieuwe kredietaanvraag en zal dus ook als zodanig beoordeeld worden en zal ook een geheel nieuwe kredietovereenkomst getekend moeten worden, waarin expliciet wordt vermeld dat deze in plaats wordt gesteld van de “oude kredietovereenkomst”. Tevens zal een “rekeningovername verklaring” opgesteld/getekend moeten worden om de tenaamstelling van de zakelijke rekening te wijzigen in die van de Besloten Vennootschap.

 

Indien een bank verzuimd deze zaken te regelen waarbij aangetoond wordt dat dit verzoek tot wijziging/overname aan de bank wel degelijk is gedaan (bijv. schriftelijk) , dan rijdt die bank een scheve schaats en zal m.i. dan ook daarvoor aangesproken kunnen worden.

 

Van belang is dat dit soort majeure wijzigingen bij de bank schriftelijk wordt aangekaart.

 

(Overigens,een rekening courant krediet is voor alle partijen dagelijks opzegbaar, dus ook per dag te verlagen. Dit is vastgelegd in de algemene voorwaarden)

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 187 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept