Jump to content
jan willem
Verberg

Als CV met BV?

vraag

Goedendag, ;D

 

Q:

 

Is het mogelijk om als CV voor 45% te participeren in een nieuw te vormen BV, samen met een andere BV die dan voor 55% meedoet in de nieuwe onderneming.

 

Dus:

 

Nieuwe BV: 100%

bestaande uit:

CV 45%

BV 55%

 

 

Het lijkt onlogisch, ivm risico's, dus indien dit niet mogelijk is kun je dan toch bijv. als BV io meedoen? (het ontbreekt ons nl aan de 18.000euro oprichtingskapitaal op dit moment..) :-[

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag Jan Willem,

 

Helaas, een CV kan geen aandeelhouder zijn in BV. Dan worden de vennoten in de CV de aandeelhouders.

 

Eerst een BV i.o. opzetten en die laten deelnemen in een nieuwe BV kan. Let er wel op dat jullie hoofdelijk aansprakelijk blijven totdat jullie BV i.o. perfect gemaakt is. Daarbij opgemerkt dat het volstorten van het aandelenkapitaal met opbrengsten die door de BV i.o. verworven zijn, niet geheel rechtszekerheid zal bieden (immers hebben jullie dan niet zelf de aandelen volgestort).

 

groet

Joost

 

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Joost,

 

In een BV i.o. ben je hoofdelijk aansprakelijk. Als je dan een deelneming doet, in de i.o. tijd, wordt alle aansprakelijkheid daarvan dan bij perfectie toch echt doorgezet naar de BV? Of blijft er voor de deelneming dan een discutabel deel zitten als je het juridisch bekijkt?


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het probleem is dat de holding (de BVio) niet zijn eigen aandelen mag volstorten. Als de holding winsten uitkeert, waarmee de aandelen worden volgestort, zou men (en daar kom je pas bij een faillissement achter) kunnen stellen dat de aandelen niet zijn volgestort, omdat het door de BV behaalde winst is.

 

In de nieuwe, gezamenlijke BV moet uiteraard ook 18k worden gestort, in de verhouding 45%-55%. Wat houdt je tegen om het ontbrekende deel van die 18k die op de aandelen holding moet worden gestort even te lenen van je businesspartner, vervolgens dat bedrag de dag na oprichting te lenen (op zakelijke condities) van de holding en het geld weer terug te betalen aan je businesspartner, zodat die daarna dat geld weer kan gebruiken om zijn deel van de aandelen in de gezamenlijke werkmij te storten.

 

Dan ben je rond en kun je op basis van het aflossingsschema bij de schuld aan de holding de dividenden of het salaris daaruit aanwenden om de schuld af te lossen. Daarmee zou het verhaal voldoende body moeten hebben om een aansprakelijkstelling als aandeelhouder bij faillissement te voorkomen. Hoef je alleen nog maar te zorgen dat je niet als bestuurder onbehoorlijk handelt.

 

Overigens: als de aandelen in de werkmij (deelneming) wel juist en tijdig zijn volgestort, zal de holding/BVio niet als aandeelhouder aansprakelijk kunnen worden gesteld, omdat zij aan haar verplichtingen heeft voldaan. Als de holding niet aansprakelijk is, dan is de hoofdelijk aansprakelijke aandeelhouder van de holding (niet van de werkmij) dat bij mijn weten ook niet. Maar faillissementsrecht is niet helemaal mijn ding, dus ik kan er naast zitten.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 178 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept