Jump to content
EP
Verberg

Inkopen met investeerder

vraag

Onlangs heb ik de mogelijkheid gekregen om mij in te kopen in een bestaande onderneming. Het gaat om een hotel in Duitsland. Het hypotheek bedrag bedraagt op dit moment nog maar 50% van het getaxeerde bedrag en wordt er ieder jaar winst gegenereerd, waardoor het mij een zeer rendabel investering lijkt.

 

Momenteel zijn er twee eigenaren. Doordat hun onderlinge verhouding niet meer optimaal is, is besloten om een partner uit te kopen. Om mijzelf in te kopen moet ik het bedrag betalen dat nodig is om de andere partner uit te kopen. In ruil hiervoor krijg ik 25% procent aandelen tegen de actuele waarde en wordt het overige bedrag omgezet in een achtergestelde lening.

 

In mijn netwerk ken ik een aantal mogelijke investeerders, dit is ook de reden dat ik hiervoor ben benaderd. Om dit zo goed mogelijk aan te pakken ben ik de verschillende mogelijkheden aan het onderzoeken, maar heb ik een aantal vragen.

 

Welke constructie is het verstandigst:

- Een BV oprichten en mijzelf hiermee inkopen in de werk-BV, waarbij de investeerder mij een achtergestelde lening geeft of aandelen neemt in mijn BV? (Is er ergens een voorbeeld van een ondernemingsplan voor dit soort BV's?)

- Of direct een lening nemen bij de investeerder en mijzelf in de werk-BV inkopen?

- Of gedeeltelijk het bedrag van de investeerder en gedeeltelijk van de bank?

- Of, is het verstandiger om de investeerder gewoon direct te koppelen aan de hotel eigenaar en zelf ertussen uit te blijven?

 

Of zijn er nog betere alternatieven?

 

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik wilde eigenlijk naar mijn bed... :-\

 

Ben nu ook met een cliënt bezig om een investeerder te koppelen. Heb geen ervaring met horeca, maar ik zou liever de investeerder rechtstreeks in het hotel laten participeren. Ook als ik investeerder zou zijn. Mocht het met jou verkeerd aflopen, dan kunnen jullie onafhankelijk van elkaar doorgaan of stoppen. Maar het is de vraag of de andere partner dat wil. Overigens zou ik voorstellen om ook bancaire financiering in overweging te nemen. Dan ben je minder afhankelijk van je investeerder.

 

Verder vraag ik me af wat er met die andere 25% gebeurt. Neem aan dat de huidige partners 50-50 er in zitten? Of heb ik dat verkeerd begrepen? Bedenk me nu overigens net dat ik de komende dagen geen tijd heb om dit topic in de gaten te houden en het antwoord op mijn vragen niet kan afwachten.... toch maar naar bed dan. :-[

 

Succes!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Lange dagen, korte nachten... volgens mij is dat de algemene trend op het forum ;)

 

Het is nog even onduidelijk hoe de andere partner op dit moment inzit. Hier zal ik vandaag of morgen antwoord op krijgen. Ook krijg ik dan de jaarrekeningen, zodat de onderbouwing voor het een en ander kan worden gemaakt.

 

Wat bedoel je precies met 'Mocht het me jou verkeerd aflopen' ?

 

Mocht je toch nog in de gelegenheid zijn om je mail te controleren, ben ik benieuwd naar je antwoord.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je spreekt over investeren, achtergestelde leningen, bancaire financiering en combinaties.

Als een investeerder investeert dan krijgt hij aandelen en loopt hij dus risico, bij een achtergestelde lening (achtergesteld op de bank??) is het een lening, daarmee hoeft hij geen aandelen te krijgen, is zijn risico lager en daarmee zijn de kosten voor jou ook lager.

 

Het meeste ideale scenario is afhankelijk van de toekomst. Als je zeker weet dat je het bedrag kunt gaan terugbetalen dan zoveel mogelijk bij de bank en daarnaast zoveel mogelijk als lening bij een investeerder. Als je het risico wilt delen, dan liever meer risicodragend bij een investeerder.

 

De info is te summier om daar een volledige mening over te kunnen geven.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Manon,

 

Begrijpelijk dat er meer informatie nodig is om de mogelijkheden aan scenario's te beperken en goede inschatting te maken van de toekomst. Deze informatie moet ik zelf ook nog ontvangen, maar ben me wel al aan het orienteren.

 

Als ik bijvoorbeeld zelf een BV opricht en hiermee instap in de werk-BV, welke constructie kan ik dan gebruiken om mijn BV te financieren. De achtergestelde lening en aandelen pakket komen namelijk in de werk-BV, alleen verstrekt mijn BV hiervoor het kapitaal. Hoe zet ik zoiets op en waar moet ik op letten?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 33 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept