• 0

Wat doe je met teveel ideeën?

Je herkent het dilemma vast. Je drijft een bepaalde onderneming en die vergt al de volle aandacht. Ondertussen heb je een geniale inval voor een ander businessidee, stuit je bij toeval op een gat in de markt of een goede aanvulling daarop. Dat idee wil je verder ontwikkelen en zelfs realiseren, maar de tijd en kennis ontbreken je daarvoor. Kortom, wat doet een ondernemer met teveel ideeën?

 

In Nederland kun je een business-concept helaas niet beschermen, zodat je het idee even rustig in de wacht kunt zetten (alhoewel dat in het IE-recht ook maar betrekkelijk is). Heeft iemand hier ooit over nagedacht, bijvoorbeeld door een alternatieve voorziening te bieden? Zijn er partijen in de markt die in een veilige omgeving kunnen helpen bij het realiseren van die ideeën, zodat je ten dele van het intellectuele eigendom profiteert. Met realiseren bedoel ik participeren in het idee, zorgdragen voor ondersteuning, personeel, marketing, etc.. (of breng ik nu iemand op ideeën? ;D )?

 

Je kan uiteraard wel een Joint Venture oprichten en op die manier de tijdsinvestering drukken, maar als je daarnaast nog meer ideeën hebt dan is het genot van een dergelijke constructie ook maar betrekkelijk. Wie heeft de oplossing voor dit dilemma?

 

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 1

Deze misschien?

 

Daarom overweeg ik met een aantal goede mensen (ervaren ondernemers/interim-managers) een bureau op te richten dat zich speciaal op deze groep vergrijzende ondernemers richt.

 

Dat was allesbehalve een ideeënbank. Maar niemand houd je tegen om alsnog zo'n bank op te zetten.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik stuur ideeën altijd direct rond aan een ieder die er mogelijk iets mee kan, van mijn buurman tot een burgemeester in Polen. Als er genoeg positieve reacties zijn, kijken op welke wijze nader onderzoek gefinancierd kan worden (project team samenstellen, en al of niet samen met een subsidie potje de haalbaarheid onderzoeken). Ideeën tot diep in de nacht op je zolder kamer uitwerken ben ik mee gestopt.

 

Ondertussen wel geld blijven verdienen. Een idee alleen is niets en moet je naar mijn mening zo snel mogeljk van je af schrijven en ventileren.

 

Stuur je ideeën niet altijd naar dezelfde relaties, die worden gek van je (en velen kunnen je niet meer volgen) maar stuur ze naar organisaties die er mogelijk ook echt wat mee kunnen met een duidelijke uitleg waarom, kunnen uiteindelijk hele leuke dingen uit onstaan.

 

Wil niet zeggen dat dit een wijs advies is, maar zo ga ik er mee om.

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

Nou, heb van de 150 ideeen 24 uitgeselecteerd. Die moeten nog verder teruggebracht worden. Vooral op gevoel snel geselecteerd.

 

Het is echt niet mogelijk alles tegelijk uit te voeren. Een aantal ideeen kunnen alleen op zichzelf uitgevoerd worden. Verdere selectie zal gebeuren op: Aantrekkelijkheid voor mij, mijn mogelijkheden. Hetgeen overblijft ga ik beter bekijken op 'waarde'. Dat zal wel lastig worden, maar heb dat i.i.g. teruggebracht naar een kleiner aantal gevallen.

 

Het idee van een ideeenbank. Hmm.. niet direct enthousiast. Er zijn veel mensen met heel veel ideeen. Z'n bank moet niet overspoelt worden. Gevoelsmatig spreekt mij het niet aan.

Trail art: www.imsobo.com

Link naar reactie
  • 0

Bang iets te missen? ;)

Ik denk dat het voornamelijk een kwestie is van keuzes maken, je kunt gewoon niet op twee bruiloften tegelijkertijd dansen....

 

Wat is er zo erg aan te kiezen voor de meest leuke/lucratieve ideeën die tegelijkertijd behapbaar zijn en de overige vissen weer terug te gooien in de vijfver? Geeft je wel een hoop rust.

 

Als je zo overloopt van ideeën dan zul je later ook weer een goed idee hebben - je inspiratie droogt heus niet op, dat zit dan gewoon in je!

 

Link naar reactie
  • 0

Het is maar net wat je wilt. Ook al heb je 3 startende ondernemende ideeën. Je kan altijd mensen taken geven en de ideeën delen met andere personen. Geef ze een bepaald aandeel in percentage in jou idee.Gebruik je minpunten die aangevuld kunenn worden door pluspunten van een ander. Zodat ze net zo gemotiveerd zijn als je jezelf. Heb ook doorzettings kracht en probeer zoveel mogelijk tijd voor jezelf te nemen.En het belangrijkste is motiveer je zakelijke partners. ;)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Vraag is of het goede ideeen zijn?

Wij hebben zojuist een nieuwe website gelanceerd waarbij we bedenkers van goed ideeen proberen te triggeren om eens met ons in gesprek te gaan.

Baat het niet dan schaadt het niet, zou ik zeggen.

 

www.greatidea.nl

 

 

 

Link naar reactie
  • 2
Wij hebben zojuist een nieuwe website gelanceerd

 

Technisch gezien is het inderdaad een website. Maar 'lanceren' vind ik een groot woord voor 12 korte alinea's tekst verdeeld over 3 statische pagina's, waarvan de strekking is: neem ajb contact met ons op als je een goed idee hebt. Het lanceerteam heeft het er zeker wel druk mee gehad? :P

Link naar reactie
  • 1

Vraag is of het goede ideeen zijn?

Wij hebben zojuist een nieuwe website gelanceerd waarbij we bedenkers van goed ideeen proberen te triggeren om eens met ons in gesprek te gaan.

Baat het niet dan schaadt het niet, zou ik zeggen.

 

www.greatidea.nl

 

 

Tip:

Je beschrijft de persoonlijke klik. Als potentieel geinteresseerde zou ik willen weten waarom de ondernermers hierachter, ondernemers ' pur sang' zijn. Zou dan een trackrecord en een foto willen zien.

Trail art: www.imsobo.com

Link naar reactie
  • 0

Ik heb hier een oude schoenendoos vol met ideeën liggen. Allemaal kladpapiertjes waar plannetjes op staan die ooit nog een keer uitgevoerd moeten worden.

 

Ik ben druk bezig een van mijn ideeën samen met mijn broer uit te werken en wij hebben gekozen om in een opkomende markt te springen.

 

Het voordeel wat ik nu merk door samen met iemand anders(dit geval mijn broer) een onderneming op te starten is dat ik(ik ben de dromer van ons twee) niet zo snel een zijstraat in stap om een nieuw idee te onderzoeken.

 

Het bedenken van concepten zit in je of het zit niet in je. Ik kan er van wakker liggen en 's nachts een compleet concept uit werken. Als ik niet oppas laat ik de volgende dag mijn werk liggen en ga het verder uit zoeken.

Link naar reactie
  • 0

Ik schreef hier ooit een artikel over voor Innovatieland.org, Creatieve Crisis En De Zennovator. Misschien heb jij/hebben jullie hier iets aan.

 

Verder denk ik dat het realiseren van een idee met meer factoren te maken heeft dan we op het eerste gezicht kunnen waarnemen. Dat soort dynamieken kent weliswaar een bepaalde structurering, maar veel factoren zijn binnen de causale verbanden onzichtbaar of onvoorspelbaar. Dus hoe hard je er ook redenaties, systemen en matrixes op loslaat; het blijft een kwestie van proberen.

Link naar reactie
  • 0

[ot] Misschien is het geen goed idee dat mensen met teveel ideeën zelf een idee verzinnen hoe ze al hun ideeën kwijt kunnen. Blijkbaar hebben ze daar zelf geen idee van. [/ot]

 

;D

- Misschien alle weg te geven ideeen op een bierfiltje laten drukken met higherlevel.nl erbij. Maar deze site is vast niet op zoek naar extra leden, of wel?

 

- Of al die ideeen in een ballon stoppen, loslaten en kijken of er iets mee gebeurd.

 

Oja, de ideeen die ik bedenk zijn meestal niet nuttig, maar wel leuk....

Trail art: www.imsobo.com

Link naar reactie
  • 0

Getriggerd door de topic titel, een bekende uitspraak van me!

 

De meeste ideeen belanden hier in

moleskine.jpg

er staan er al een aantal gevuld in kast, het is dan ook mooi om ze af en toe eens terug door te bladeren, en koppelingen te maken. Het wordt dan een soort lange-termijn brainstorm!

The Royal Institute

grafisch ontwerp, creatieve concepten & brainstorms

www.theroyalinstitute.com | twitter.com/tri_ontwerp

Link naar reactie
  • 0

Hi Hank,

You sound just like my wife, she’s Dutch you know !!!!!!

Anyway I’m going to take your advice and rob that bank tomorrow but I was just wondering, all the shops in my city are open tomorrow (Sunday 22 December) will the banks also be Open?

I would like to thank all the people on this forum, not only the people who answer the questions but also the people who ask questions. Without a problem there would be no answers.

And I would like to wish you all a Very Happy Christmas and a Prosperous New Year and may you all have the Luck of the Irish.

Nollaig Shona Daoibh

 

If at first you dont succeed,

skydiving is not for you.

Link naar reactie
  • 0

Ik schrijf ze meestal direct op in een boekje. Mocht ik die niet bij me hebben dan spreek ik hem in op mijn telefoon.

Overtollige ideeën presenteer ik wel eens bij Beste Idee van Nederland.

Of ik laat ze lekker in boekje staan en plak er jaar later wat artikelen bij van bedrijven die precies hetzelfde idee zijn begonnen.

Hoe meer van deze artikelen ik tegenkom, hoe beter. Is alleen maar bevestiging voor mezelf dat het achteraf toch zo slecht nog niet was ;D

Veel ideeën die in mijn boekje staan, zijn met minimaal een ton pas te realiseren. En dat is beetje lastig als student te bekostigen.

Dus ben je een investeerder en lees je dit, laat wat van je horen :)

Webdeveloper, Electrical Engineering, Prototype builder, Kickstarter

www.spruce.nl | www.twitter.com/spruceNL

Link naar reactie
  • 0

Het feit dat er mensen zijn met heel veel ideeen (blijkt uit dit forum) en mensen zijn met ondernemingsdrang maar geen ideeen (kan ik uit persoonlijke ervaring vertellen), geeft in ieder geval aan dat er potentie zit in het koppelen van deze groepen. Ik ken een aantal medestudenten die in deze laatste groep zitten. Ze willen graag, maar hebben nog niet het goede idee. Dus als je ideen over hebt zou ik zeggen: zoek een paar studenten erbij!

Goede vriend van mij is ook zo aan zijn idee gekomen, is daar uiteindelijk op afgestudeerd en zijn bedrijf is nu prijzen aan het winnen.

 

Toch mooi als je iemand blij maakt met een idee en zelf een percentage overhoud?

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0

Hallo iedereen, ik ben nieuw op het forum, ....aangenaam

 

Ik vind het ontzettend boeiend om te lezen hoe jullie aan idee- management doen. Veel mensen hebben blijkbaar een overvloed aan ideeën.

 

In het verleden heb ik ook al zitten denken rond het idee dat hier wordt beschreven als een Ideeënbank. Zoals de meeste mensen op het forum deel ik de mening dat het een beetje een "tricky" idee is, niets is moeilijker dan iets verkopen als een (ongeregistreerd) idee. Toch denk ik dat hier wel degelijk een markt voor is. Zowel de aanbodzijde als de vraagzijde zijn duidelijk aanwezig. Ook ik ken tal van personen die op zoek zijn naar een goed idee (ook wel: gat in de markt).

 

Volgens mij is er echt wel plaats voor een site waar mensen die willen ondernemen elkaar kunnen ontmoeten, vervolgens een soort van "projectteam" samenstellen en dan onderhandelen met een idee-eigenaar, het idee van cambrianhouse.com komt al aardig in de buurt,...

 

Interessant is dat dit alles gezien kan worden binnen de context van "aanzetten tot ondernemen". Hier in België kunnen dergelijke initiatieven rekenen op steun van de overheid,... ik weet niet of dat in Nederland het geval is.

 

In ieder geval,.... denk ik wel dat dit idee wel wat te bieden heeft. Mensen die graag hierover verder meningen willen wisselen, brainstormen, uitdiepen vh idee,..... let me know!

 

groeten

 

Link naar reactie
  • 2

Tja, als je mensen die een idee hebben wilt matchen aan mensen die ideeën zoeken zal dat vast lukken. Maar dat is toch niet wat je wilt?

 

Wat je wilt is mensen met ideeën matchen aan mensen die er 100% voor willen gaan en die niet rusten voor iets een succes is. Ondernemen is slechts 1% een idee hebben, en 99% hard werken, slim zijn, nadenken en beslissingen nemen. Natuurlijk zijn er vele mensen die een gat in de markt zoeken, maar die er niet voor willen werken. Match je een ideebedenker aan zo'n iemand, dan schiet je nog geen klap op...

Link naar reactie
  • 1

Wie zich een voorstelling maakt van een wereld waarin de enorme bedrijvigheid zoals wij die kennen voor meer dan een kwart zou worden gedicteerd door de beste ideeën die voor elke bedrijvigheid voorhanden zijn, wie zich daar werkelijk een voorstelling bij kan maken wordt spontaan depressief.

In onze mallemolen bestaat het overgrote deel van de economische activiteiten uit het eindeloos herhalen van stommiteiten. Simpelweg omdat dat geld oplevert.

Niet dat dit meer geld oplevert dan wanneer wel zou worden geïnnoveerd maar het is wel beter voorspelbaar. Juist die voorspelbaarheid is nu het belangrijkste lijdend voorwerp van handel geworden. Aandelen, opties.

Gelukkig blijkt er een klein doch stabiel percentage ondernemers te zijn dat zoekt naar verrijking die iets verder gaat dan de portemonnee alleen. En voor die groep geld in principe hetzelfde: Het is zonde om totale bevlogenheid te botvieren op een idee waar een beter alternatief voor bestaat.

Dan zeg ik: Wordt dan gewoon net zo enthousiast over dat betere idee. Ook al is het niet van jezelf.

 

Ooit had de wetgever hierop geanticipeerd. De octrooiwetgeving was aanvankelijk bedoeld om technische vooruitgang wereldkundig te maken met de bedoeling dat de industrie gemakkelijk toegang zou hebben tot de voor hen optimale technieken.

De bescherming van intellectueel eigendom staat in dienst van bovengenoemd ideaal. Zonder deze bescherming zou iedereen alles voor zichzelf houden terwijl de octrooiprocedure voorziet in publicatie.

Tegelijk moest deze bescherming bedrijven aansporen om te investeren in nieuwe techniek. Bescherming zou bedrijven de kans geven om de ontwikkelingskosten eerst zelf terug te verdienen voordat een ander er mee aan de haal gaat. Wat uiteindelijk natuurlijk wel de bedoeling is!!!

 

Maar de handelsgeest heeft deze doelstelling verkwanseld. Het octrooistelsel wordt nu vooral misbruikt om ontwikkelingen af te remmen. Grote bedrijven claimen zoveel mogelijk octrooien om te voorkomen dat de concurrent gaat innoveren. Bottom-up octrooien van kleinere uitvinders worden opgekocht. Om de zelfde reden.

Om die laatste groep zoveel mogelijk te ontmoedigen hebben die grote bedrijven, als grootverbruiker van het systeem, tot nu toe succesvol weten te voorkomen dat het systeem moderniseert, waardoor het voor die kleine uitvinder praktisch onbetaalbaar geworden is.

 

Daarom is het probleem zoals dat in deze discussie is neergelegd zeer belangwekkend. Op welke manier kan er een infrastructuur voor ideeën worden aangelegd die past binnen de octrooiwetgeving maar wel voorziet in doelmatige toepassing van de ideeën?

 

Het gaat er daarbij om dat de ideeën toegankelijk zijn en dat wanneer ze worden toegepast de bedenker daar een redelijke vergoeding voor krijgt die in verhouding staat tot de gemaakte winst en het aandeel van het idee daarin. En dat er goed rekening wordt gehouden met het grote verschil tussen eenmalig iets bedenken en daadwerkelijk investeren in ontwikkeling. En met het verschil tussen een overtuigend prototype bouwen en het opzetten van serieproductie. Zeker als het om een echt nieuw product gaat waarvan de afzet moeilijk voorspelbaar is.

 

De doorstroom van goede ideeën zou erbij gebaat zijn als in al deze fasen de beurzen gesloten kunnen blijven zolang er nog geen winst gemaakt wordt. Dat maakt het voor ondernemers aantrekkelijker om nieuwe ideeën uit te proberen. Zolang een idee niets oplevert mag de bedenker blij zijn dat iemand probeert om er iets mee te doen.

 

In de ideale situatie zijn deze drie stadia tussen idee en winkel zo goed van elkaar gescheiden dat er ruimte ontstaat voor specialisatie in slechts één van deze niveaus. Dat dus een fabrikant, of merk, kan gaan shoppen naar prototypen om in productie te nemen. Zich daarmee op geen enkele manier vastlegt aan een bepaalde visie maar zich helemaal kan richten op wat hij denkt dat zijn klanten willen hebben.

Hetzelfde geldt dan voor de prototypebouwers maar zij staan in het midden. Zij doen inkopen bij de ideeën bedenkers en laten zich daarbij leiden door hun idee van afzetmogelijkheden en door hun eigen technische specialisaties. Het liefst zelfs opgesplitst. Dat dus verschillende prototypebouwers vanuit verschillende disciplines samenwerken aan één product.

 

Alleen een hele goede regeling voor het verdelen van de poet kan dan voorkomen dat deze niveaus door elkaar gaan lopen. Als dat toch gebeurt dan dreigt de verstarring die nu domineert.

Als bijvoorbeeld een prototypebouwer uitvinders in dienst gaat nemen dan zal dat ten koste gaan van zijn technische specialisatie in het vervaardigen van prototypes omdat hij zich dan meer zal laten leiden door de specifieke ideeën van de betreffende uitvinders. Kortom dingen gaat doen waar hij misschien niet zo goed in is.

Ook kan bij prototypebouwers de verleiding gaan kriebelen om zelf serieproductie te gaan opzetten. Ook dit gaat ten koste van de kwaliteit als prototypebouwer.

Nog veel ernstigere beperkingen zie je bij de productbedenker. Als hij bij het bedenken al rekening moet houden met zijn eigen mogelijkheden om een prototype te bouwen dan zal hij daarbij veel concessies moeten doen die bij de uiteindelijke serieproductie nergens op slaan.

 

De kosten moeten zo laag zijn dat er voldoende ruimte is voor uitval. Als we willen dat er echt veel wordt uitgeprobeerd dan mogen we blij zijn als één op de drie gefabriceerde producten aanslaat.

Voor een dergelijke score zal de fabrikant voldoende keus moeten hebben uit overtuigende prototypen. Eén uit drie lijkt me ook hier nog aan de optimistische kant.

Als we dan ook nog willen dat de prototypebouwers wat risico durven te nemen dan zullen ook niet alle uitgeprobeerde ideeën tot een overtuigend prototype leiden. Nog eens één uit drie?

Dit betekend dat de winst van één succesvol product moet worden aangewend om de kosten te dekken van de ontwikkeling van 27 prototypen voordat er ook duurzaam sprake is van winst.

 

Als we willen dat alle partijen inderdaad zoveel risico nemen dan moeten we dus zorgen voor een systeem waarin niet alleen de direct betrokkenen van dat ene succesvolle product er met die winst vandoor gaan. Iets met solidariteit. Tegelijk mag de marktwerking haar effect niet missen. Elke partij moet uiteindelijk worden afgerekend op haar prestaties maar ook voldoende worden beloond voor zinvolle doch verhoede pogingen.

 

In de voorgestelde drie-eenheid is de raarste rol waarschijnlijk die van de prototypebouwer. Tegenover de maakindustrie volstaat misschien een eenvoudige no cure no pay formule. Hoewel dit beter zou werken als zelfs verliezen zouden worden afgedekt.

Naar de bedenkers ligt het wat moeilijker. Negeren van de octrooiwetgeving vergroot de slagkracht aanzienlijk. Eenmaal gepubliceerd kan niemand anders nog octrooi aanvragen.

Maar binnen de grenzen van geheimhouding kunnen bedenkers en prototypebouwers onbelemmerd experimenteren om pas na interesse van de maakindustrie deze kostbare procedure te starten.

 

Voor nu laat ik het hier even bij en daag de forumleden alhier uit om na te denken over oplossingen.

 

 

Georges Plat

Als iedereen die dat kan zijn best doet om verbeteringen door te voeren dan ziet de wereld er snel een heel stuk beter uit.

Link naar reactie
  • 1

Hoi,

 

Ook ik loop te kampen met te veel ideeen. :D

 

Mijn oplossing hiervoor is dat je niet alles tegelijk kunt (beperkte tijd en middelen) en dit moet accepteren, heel veel reacties gaan ook hier over.

 

Wat ik doe is een lijst bijhouden met ideeen en daar een ranking achter zetten van goed tot slecht realiseerbaar (op dat moment). Voor sommige ideeen heb je misschien miljoenen aan investering of aan tijd nodig en andere zijn binnen een maand te realiseren. ;)

 

Zaken die voor jou op dat moment makkelijk te verwezenlijken zijn kun je dan als eerste oppakken. De rest is dan nog te ver van je bed en kan je nog even laten sudderen. Je kunt moeilijk realiseerbare ideeen ook hoger plaatsen in je lijstje door met een simpele variant te beginnen.

 

Van elk idee dat je uitwerkt leer je weer of verdien je weer meer geld (als het goed is). Dit kun je weer meenemen in een iets moeilijker te realiseren idee.

 

Verder stromen er ook weer nieuwe ideeen binnen die je weer prioriteert in je lijstje.

 

Het werkt voor mij heel goed omdat ik mijn ideeen zo structureer en ook kan laten inwerken en daarna eventueel weer kan schrappen omdat ze toch niet zo goed waren. 8)

 

Veel succes!

Groet,

Reinier

Link naar reactie
  • 0

Tja, als je mensen die een idee hebben wilt matchen aan mensen die ideeën zoeken zal dat vast lukken. Maar dat is toch niet wat je wilt?

 

Wat je wilt is mensen met ideeën matchen aan mensen die er 100% voor willen gaan en die niet rusten voor iets een succes is. Ondernemen is slechts 1% een idee hebben, en 99% hard werken, slim zijn, nadenken en beslissingen nemen. Natuurlijk zijn er vele mensen die een gat in de markt zoeken, maar die er niet voor willen werken. Match je een ideebedenker aan zo'n iemand, dan schiet je nog geen klap op...

 

Ik ben het eens met Jeroen... Er zijn zat ideeën, maar heel weinig mensen die echt hun naam aan een bepaald initiatief willen verbinden... Gezien het afbreukrisico dat altijd bestaat is dit begrijpelijk... Echter, als een idee écht goed is en je overtuigd bent van je eigen vaardigheden, dan is voor jou het risico niet te groot en ga je er gewoon voor...

 

Overigens... mensen die het nooit proberen ontzeggen zichzelf een enorme leerkans.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 217 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.