Jump to content
dennis Smit 2
Verberg

Levensloop oude werkgever en het starten van een eigen onderneming

vraag

Momenteel ben ik dienst bij de rijksoverheid. Over een aantal maanden gaat mijn ontslag in en zal ik als ZZPér aan de slag gaan. Bij de huidige werkgever heb ik een levenslooptegoed opgebouwd. Mijn afkoopsom wordt naar alle waarschijnlijkheid gestort in een stamrecht BV. Daarnaast richt ik nog een BV op waaruit ik mijn werkzaamheden zal gaan uitvoeren. Heeft iemand ervaring of advies wat ik het beste kan doen met het opgebouwde levenslooptegoed ?

 

Ik dacht zelf aan de volgende mogelijkheden maar ik ben slecht op de hoogte van wetgeving hieromtrent;

A. Levenslooptegoed in de stamrecht BV

B. Levenslooptegoed opnemen als verlof voor de daadwerkelijke ontslagdatum

C. Levenslooptegoed koppelen aan mijn nieuwe DGA positie

 

Alavast ontzettend bedankt voor de feedback

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

dag Dennis

 

Levensloop kan niet in de stamrecht BV gestort worden omdat dit niet in eigen beheer gehouden mag worden. Als je als werknemer in dienst komt van de BV kan de BV de opbouw wel voortzetten bij de bank.

 

Als verlof opnemen voor de ontslagdatum kan. Je kunt het ook laten staan en toevoegen aan je pensioen of gebruiken voor verlof als DGA indien je via je eigen BV werkt.

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Dennis,

 

De levensloopregeling is in principe bedoeld voor een periode van verlof. Het verlies aan inkomen wordt gecompenseerd door uitkeringen uit het levenslooptegoed. Het is ook mogelijk om dit tegoed aan te wenden voor deeltijd verlof, bijvoorbeeld het werken van halve dagen. Dit hoeft niet bij je huidige werkgever, maar kan ook bij een nieuwe werkgever. Dat dit bij je eigen B.V. gebeurt is dus geen enkel probleem.

 

Zoals Joost hiervoor heeft aangegeven kan je het ook gebruiken als extra storting in je pensioen. Het grote nadeel is dan dat je geen recht meer hebt op de zogenaamde levensloopverlofkorting. Deze bedraagt ongeveer € 200 per jaar dat je hebt deelgenomen.Als je vanaf 2006 hebt deelgenomen levert dit dus een belastingkorting op van inmiddels € 1.000. Deze korting wordt verwerkt in de loonadministratie en niet in de IB. Mijn advies is dan ook om je tegoed op enig moment op te nemen en niet aan je pensioen toe te voegen.

 

Succes met de start van je bedrijf.

 

Gr. Joris


Pay-Check

Specialist in salaris-administraties

 

Belasting Collectief Nederland

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ben al een tijdje op zoek naar een goed antwoord op de volgende vraag: Ik heb een behoorlijk bedrag gespaard op een levensloopregeling bij twee verschillende werkgevers. Op enig (nabij) moment wil ik hier van een paar jaar verlof van nemen. Ik denk echter niet dat mijn laatste werkgever hier aan mee wil werken >:(. Nou heb ik ook nog een stamrecht BV.

 

Kan ik nou in dienst gaan bij de stamrecht BV (moet ik sowieso ook op enig moment doen om het geld wat er in zit aan mijzelf uit te keren) en vervolgens levensloop verlof nemen ? Wat betekent dat de stamrecht BV de belasting afdraagt over het levensloop tegoed ?

 

Bedankt voor de input. Marcus

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

dag Marcus,

 

Levenslooptegoed kun je niet onder brengen in je stamrecht BV. Je komt ook pas op de loonlijst als je de uitkeringen opneemt. Maar dan ben je geen werknemer die arbeid verricht (waar levensloop op ziet, namelijk verlof), maar een uitkeringsgerechtigde.

 

Verder sluiten we heden vragen over stamrecht BV's omdat die in hun zuivere vorm niets van doen hebben met ondernemen, het doel van dit forum.

 

groet

Joost

 

HL admin


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 162 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept