• 0

Bedrijfsadvies door student(en) voor "studenten-prijs"

Beste mede-ondernemers,

 

De laatste weken vraag ik me steeds vaker af of studenten dé oplossing kunnen zijn voor sommige bedrijven. Er zijn natuurlijk veel MKB'en die niet de gewenste omzet draaien, moeite hebben zich te onderscheiden van concurrenten, twijfelen over de juiste communicatiemiddelen, problemen met de bedrijfsstructuur en nog vele problemen binnen bepaalde processen in de bedrijfsvoering. Professioneel advies is dan vaak een dure oplossing die niet voor iedere firma een optie is. Ik ben er van overtuigd dat studenten hierin een relatief goedkoop hulpmiddel zijn. 

Natuurlijk hebben studenten vaak geen jaren ervaring en kunnen ze over het algemeen niet tippen aan proffessioneel advies maar mijn ervaring is wel dat er genoeg studenten zijn die een bedrijf vooruit kunnen helpen. Even de voor- en nadelen op een rijtje naar mijn mening:

 

Voordelen:

- Relatief goedkoop

- Actuele kennis

- Geen relatie met het bedrijf (geldt natuurlijk voor alle bedrijven die advies bieden) maar is wel een voordeel met de oplossing laten zoeken door iemand binnen het bedrijf

 

Nadelen:

- niet serieus genomen door het personeel

- weinig ervaring

 

Ik ben er van overtuigd en dat merk ik bij mijn huidige en vorige werkgevers dat er dingen verbeterd worden door het inzicht van studenten.

 

In praktijk zou het naar mijn idee zo het beste werken: een klant neemt contact op, er wordt een gratis en geheel vrijblijvende afspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak kijk ik samen met de klant naar het probleem. Dan kijk ik of het probleem kan worden aangepakt en wat de tijdschatting is. Aan de hand hiervan wordt een offerte uitgebracht.

 

Het beste zou zijn (naar mijn idee), om een klein aantal studenten te selecteren en per opdracht te kijken of je een student binnen je selectie hebt die er iets mee kan.

 

Denken jullie dat er animo is voor "student-bedrijfsadvies"?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 1

Sleutelwoord hierin is "ervaring". Ondernemen kun je in mijn beleving namelijk niet leren. Ondernemen (het woord zegt het al) moet je doen, moet je ervaren. En van die ervaring kun je dan weer wèl leren. Wat ging er goed, wat zou er beter kunnen. Succesvol ondernemen is 1x vaker opstaan dan dat je op je bek bent gegaan.

 

Studenten hebben meestal geen weet van de dynamiek van het ondernemersbestaan. Ik heb tientallen studenten mogen begeleiden bij hun eindexamenprojecten. Die actuele kennis valt tegen. De onderwijsinstellingen kopen een leermethode in, en daar moet je het vier jaar mee doen. Het kost een uitgever circa twee tot drie jaar om een leermethode te ontwikkelen. Het curriculum van opleidingen sluit dus zelden aan bij de dagelijkse praktijk van het ondernemen. Ondernemers hebben in de meeste gevallen geen behoefte aan de beste oplossing. Ze hebben behoefte aan een oplossing die werkt. En dan het liefst gisteren. Studenten zijn daar in de meeste gevallen helemaal niet tegen opgewassen.

 

Goedkoop kan een argument zijn, maar "if you pay peanuts, you get monkeys".

 

Dat inzicht van studenten is naar mijn mening niet meer dan het inzicht van iedere nieuwe medewerker die op een bepaald niveau instroomt bij een bedrijf. Nieuwe bezems vegen tenslotte schoon.

 

Als ik behoefte heb aan advies, dan ga ik naar iemand toe die het allemaal al heeft meegemaakt. Iemand die inzicht heeft wat de gevolgen van een beslissing kunnen zijn op andere vlakken van de bedrijfsvoering. Maar vooral iemand die de rust heeft om processen in gang te zetten en weet waar we naar toe gaan, ook al zijn er nog wel een aantal hobbels te nemen.

 

Als ik behoefte heb aan advies van iemand die nog nooit een euro zelfstandig heeft verdiend meld ik me wel bij de Kamer van Koophandel. Daar is het advies (vaak) gratis. Maar daar werken adviseurs die niet weten hoe het voelt als je kop op het blok van de bank ligt en je in de verte de messen geslepen hoort worden. Maar er moet ondertussen wel een bedrijf gerund worden...

 

Nee, ik heb er geen behoefte aan, maar dat kan voor een ander weer anders liggen.

Link naar reactie
  • 2

Hoi Brammer

 

Het kan wel werken. Zie bijvoorbeeld onze cliënt http://www.studentdocent.nl/. Zij 'verhuren' studenten als docent. Ik denk echter dat de toepassing in het zakenleven beperkt is. Niet zozeer gebrek aan kennis, maar eerder aan ervaring in de praktijk.

 

Dan kijk ik met name naar de (on)mogelijkheid voor hen om geleerde kennis toe te passen in overlappende en samenhangende situaties. Simpel voorbeeld: elke fiscaal geschoolde student kent een Limited. Maar als ik hen een euro CV structuur voorschotel, dan hebben ze geen idee wat ze daarmee aan moeten. Klopt de structuur, houdt het juridisch en fiscaal stand, wie betaalt waar belasting?

 

Andersom zijn er weldegelijk studierichtingen die meer kennis in pacht hebben dan dat wij als ondernemers onszelf toedichten. Denk eens aan de kennis die ontwikkeld wordt op ICT gebied of bedrijfsprocessen. Er zijn beslist studenten die ons beter en goedkoper kunnen sturen in de juiste richting van hoe we onze ICT of interne communicatie beter kunnen inrichten. Ik denk echter dat dit voorbehouden is aan interne processen.

 

Als ik met studenten zou werken richting externe opdrachtgevers dan telt niet de winst die ik haal met een lager uurtarief, maar eerder de afbreuk die ik pleeg op mijn imago als dienstverlener. Why pay for prime beef when all I need to do is buy a cow (geen disrespect voor de studenten natuurlijk).

 

Ervaring en de ability om opgedane kennis kruislings toe te passen in situaties die daar om vragen is veel meer waard dan een lager uurtarief.

 

Kortom, wees bedacht op de velden waar je denkt dat zit zou kunnen werken. Loop vooral niet het risico dat je opdrachten offreert aan bedrijven die dat als belediging zullen opvatten, ook al zouden ze studenten willen inschakelen: we've asked for monkeys, but you've sent us donkeys. De kennis van de student in kwestie zul je dus ook erg goed moeten monitoren!

 

Succes

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

En bedrijf wat dit al doet is http://www.dekleineconsultant.nl Een paar vrienden van mij werken daar en die zeggen dat het zeker wel werkt. Ze combineren het daar met echte consultants, dus de klant heeft ook nog wel "professionelere" aanspreekpunten.

 

Ruben, als je hoog opgeleide studenten hebt kunnen die zeker wel meer(of andere dingen) dan iemand met veel ervaring. Ik kan een willekeurig bedrijf binnenlopen, een halve dag de boel aankijken, en een lijst met punten geven die beter kunnen.

Ik weet niet hoe het zit, maar op een of andere manier zien studenten toch meer.

Link naar reactie
  • 0

Wij hebben Industrieel Product Ontwerper studenten een kans gegegeven om ons basis tilapparaat met speciale App's uit te gaan rusten, zodat het product voor meer toepassingen geschikt wordt en daardoor de markt vergroot kan worden. Zij hebben een brede opdracht te onderzoeken hoe de tilproblematiek in het bedrijfsleven en de verschillende branches er uit ziet, de rol die ons product zou kunnen innemen in die branche en daarbij eventueel specials te ontwikkelen die in die branche de introductie versnellen. Het is een redelijk technisch onderzoek, waarbij als neveneffect een marktonderzoek en connecties met de speciale branches gemaakt worden.

 

We werken al dertig jaar op gezette tijden met studenten in ons bedrijf. De kunst is wel ze een goede heldere opdracht te verstrekken en deze ook goed te begeleiden. Door het ontbreken van ervaring kan er snel afgedwaald worden. Dat kan bijna alleen door het bedrijf gestuurd worden, want de begeleidende docenten hebben er meestal te weinig tijd en bedrijfskennis voor. Het is niet alleen een praktische keuze om hier studenten in te zetten, maar ook een principiele. We willen toch deskundige mensen opleiden zodat we ook in de toekomst een goed georganiseerde samenleving hebben met ervaren mensen ook als we zelf op onze oude dag niet meer aan het roer staan.

Link naar reactie
  • 0

Er bestaat reeds een bedrijf, studentenbureau (www.studentenbureau.nl), wat een soortgelijke dienst aanbiedt.

Andere bedrijven met een opdracht gaan naar dit bureau en tegen betaling wordt er door studentenbureau bemiddeld tussen het bedrijf en stagezoekende studenten.

 

De synergie in deze zit dat studenten maar al te graag een stageplek hebben, en een (algemene)database vol met potente stage-adressen erg interessant. Het feit dat dit gratis is voor studenten is alleen maar een grotere pre.

Het stage-aanbiedende bedrijf betaalt een (kleine?) toeslag voor de bemiddeling en heeft vervolgens een relatief goedkope kracht om (een punt in)de bedrijfs-problematiek onder handen te nemen.

 

Nu lijkt me de nuance met wat Brammer bedoelt, dat deze de studenten niet voor stage-doeleinden inzet?

 

 

 

"All human endeavor is either an attempt at impressing the opposing gender or subjugating an opposing rival." -SvdB

Link naar reactie
  • 0

Ik kan een willekeurig bedrijf binnenlopen, een halve dag de boel aankijken, en een lijst met punten geven die beter kunnen.

Ik weet niet hoe het zit, maar op een of andere manier zien studenten toch meer.

Dat heeft niets te maken met het "student-zijn", maar met het poppetje. De een ziet in een halve dag een heleboel knelpunten, de ander loopt in hetzelfde bedrijf een hele maand rond en meldt vervolgens dat men het allemaal prima voor elkaar heeft.

 

Dus niet "ik ben student en daarom zie ik meer" maar "ik ben Jan-Willem en daarom zie ik meer".

Link naar reactie
  • 0

Dus niet "ik ben student en daarom zie ik meer" maar "ik ben Jan-Willem en daarom zie ik meer".

Ik ben niet de enige, dat was maar een voorbeeld. Maar misschien moet ik iets specifieker zijn. In dit geval gaat het om TU Delft studenten. Waar er hier continu op gehamerd wordt is juist het kijken naar oplossingen voor problemen, ongeacht het vakgebied.

 

Herman heeft het meer over echt technisch aspecten (daar denk ik niet meteen aan bij de zaken die TS beschrijft), maar hij heeft wel gelijk dat er misschien iets meer aansturing vanuit het bedrijf moet plaatsvinden. Dat hoeft ook helemaal geen probleem te zijn, zolang zij maar enigzins aangeven wat er niet helemaal goed gaat. Met alleen de vermelding dat ze meer omzet of meer winst willen maken is het natuurlijk altijd wel lastig.

Link naar reactie
  • 0

Ik kan een willekeurig bedrijf binnenlopen, een halve dag de boel aankijken, en een lijst met punten geven die beter kunnen.

Ik weet niet hoe het zit, maar op een of andere manier zien studenten toch meer.

 

Net zoals een ondernemer last kan hebben van bedrijfsblindheid kan een adviseur last hebben van te veel zijn focus richten op zijn specialiteit en daardoor het algehele plaatje vergeet.

 

Studenten daar in tegen willen graag al hun theoretische kennis in de praktijk brengen.

 

Nu hebben nijn voorgangers een goed punt met de stelling dat theorie geheel anders is dan de praktijk wat ik nu zelf ervaar met 20 jaar praktijk ervaring als retailer en nu een HBO opleiding doe waarvan ik me wel eens afvraag wat ik aan die opleiding in de praktijk heb.

Link naar reactie
  • 0

Leuke discussie.

 

Wat ik nog wil toevoegen is dat een specifieke expertise wel erg nuttig kan zijn. Een student 'interactieve communicatie' o.i.d. weet waarschijnlijk veel van nieuwe media (linkedin/facebook/twitter) en kan daarover wel een bedrijf adviseren. Tenminste, als die behoefte er is. Een bedrijf vol techneuten kan erg veel nut ervaren van een marketing student, die de focus legt op klanten en de markt ipv een techniek/product.

 

Algemeen ondernemersadvies denk ik dus dat niet nuttig is (eens met Ruben), maar wel in een specifiek specialisme van de student!

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0

Is wel zeker markt voor, zo heb je hier in Enschede UniPartners en zijn er ook diverse andere studentenadviesbureaus. Belangrijk is echter te richten op een sector waarbij je opleiding een goede rol kan spelen. Ondernemersadvies zonder ervaring is bijvoorbeeld niet mogelijk. Het aanleveren van een ontwerp door bijvoorbeeld een Industrieel ontwerpen student is iets waar wel een markt voor kan zijn. Kortom, wat voor type advies wil je leveren?

https://www.webwinkelkeur.nl : O.a. werkzaam bij WebwinkelKeur. Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 262 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.