Jump to content
TwaBla
Verberg

Spraakverwarring over investeringen en kosten

vraag

 

Een vraagje aan de boekhoudkundigen op dit forum. Ik volg een aantal sectoren zijdelings en verbaas me over het gebruik van het woord investeringen in marktanalyses. De vakpers bericht regelmatig over investeringen in bijvoorbeeld IT, websites, winkels en merken. Het is niet ongebruikelijk om te lezen dat de investeringen in IT zoveel procent up of down zijn. Maar als je dan doorleest blijkt het te gaan om jaarlijkse uitgaven.

 

Nou heb ik lang geleden geleerd dat er een verschil is tussen investeringen en kosten. Een investering is een balanspost. Als ik investeer in een nieuw systeem dan schrijf ik dat over drie jaar af. Of vijf jaar. Als het vijf jaar is, dan is een toename 100X van de investeringen gelijk aan een toename 20X van de uitgaven - veronderstellend dat de restwaarde nul is.

 

Wanneer er dus onderzoek gedaan wordt naar uitgaven aan IT dan wordt het perspectief van belang. Als je de vraag stelt aan leveranciers dan is een groei van 100X aan investeringen een veel lagere groei aan kosten voor bedrijven. Als je dezelfde vraag stelt aan bedrijven (hoeveel is uw budget toe- of afgenomen) dan is 100X een veel hogere groei aan investeringen. Dat onderscheid wordt echter nooit gemaakt. Gevolg is dat we geen reëel beeld krijgen van de marktontwikkeling.

 

Zie ik iets over het hoofd?


Gratis Marketingadvies
Op dit forum mag je in berichten geen reclame voor jezelf maken, maar in je signatuur (ga naar accountinstellingen via je profielnaam rechtsboven) kun je naar hartelust tekeer gaan. Mits het bij 4 regels blijft, drie backlinks en max 1000 tekens.

 

Extra Voordeel: heb je vaak gereageerd, dan geldt het multiplier effect. 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

hoi Twa

 

je zou bijna bij de berichtgevers navraag doen over hun definitie van investeren. Ik denk dat niet vaak de 'fiscale of boekhoudkundige' term investeren bedoeld wordt, maar gewoon de totale uitgaven aan iets (investeringen en kosten samen) in een jaar. Zeker als beoogd wordt een idee te geven van de totale marktomvang in enig jaar voor een sector. Het zal de leverancier van IT voorzieningen immers worst wezen of zijn afnemers het boeken als investering of zien als kosten.

 

Loopt hier geen MBA-er rond die dit kan ophelderen qua spraakgebruik?

 

groet

joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Als ik afschrijf over vijf jaar en mijn uitgaven blijven gelijk dan is er na het vijfde jaar toch geen verschil meer? Stel jaarlijkse uitgaven 100.000:

 

Kosten versie: kosten alle jaren 100k.

Investeringsversie: kosten 1ste jaar 20k, 2e jaar 40k (20k van investeringen 1ste jaar + 20k voor 2e jaar), 3e jaar 60k, 4e jaar 80k, 5e jaar 100k, 6e jaar weer 100k (eerste jaar is 100% afgeschreven)

 

 

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Hallo Twa,

 

Je kan er vanuit gaan dat de pers en/of andere geinteresseerden het altijd hebben over de daadwerkelijke uitgaven wanneer er over investeringen wordt gesproken (de cash-flow). Als een bedrijf voor € 100 computers koopt dan is dat het bedrag dat genoemd wordt en ook interessant is voor derden. De manier waarop een bedrijf een dergelijke investering daarna op de eigen balans waardeert en/of afschrijft is voor derden geheel niet belangrijk. Mocht het bedrijf afschrijven in drie jaar staat er na jaar 1 dus een activum van 67 en is er boekhoudtechnisch 33 aan kosten gemaakt. Schrijft het bedrijf af in 10 jaar, dan staat er 90 op de balans en 10 aan kosten.

Deze data is voor buitenstaanders (leveranciers etc.) geheel niet van belang, het gaat erom dat er € 100 is uitgegeven/geinvesteerd/betaald voor IT.

 

Persberichten gaan dus meestal niet over de kosten op de balans maar de gemaakte uitgaven (de daadwerkelijke manier van afschrijven is voor R&D ook nog eens mogelijk verschillend per project en soms afhankelijk van subjectieve meningen van de bedrijfsvoerders dus aan die info heb je weinig als derde).

 

een toename 100X van de investeringen gelijk aan een toename 20X van de uitgaven

Dit is dus niet correct. Een toename van 100x is een toename van 100x de uitgaven in dat jaar. Mogelijk schrijft het betreffende bedrijf dit op de eigen balans af in 3, 5 of 10 jaar of nemen ze het als eenmalige kosten op. Het zou enkel verwarrend kunnen werken wanneer bedrijven persberichten sturen waarbij aangegeven wordt hoeveel de boekhoudkundige kosten zijn gestegen of gedaald maar dit gebeurt niet in de praktijk.

 

Kortom: de pers geeft de geldstromen aan, wat er op de interne balans wordt gedaan met die geldstromen is minder relevant.

 

ps: laatste verwarringen kunnen dan nog wel ontstaan wanneer een grote investering gespreid betaald mag worden. Dan gaan de betalingen en afschrijvingen helemaal meer op elkaar lijken.

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Je kan er vanuit gaan dat de pers en/of andere geinteresseerden het altijd hebben over de daadwerkelijke uitgaven wanneer er over investeringen wordt gesproken (de cash-flow).

 

Op de pers zou ik niet al teveel vertrouwen. Tot aan de kwaliteitspers toe worden analyses van bv Gartner, Forrester en andere bureaus klakkeloos overgenomen. Die bureaus op hun beurt neigen ernaar het woord investeringen te gebruiken voor alles dat naar bestedingen ruikt - voorbeeld ICT Barometer van Ernst & Young. Ik werk voor beide en kan dus vanuit de praktijk spreken als ik constateer dat de openbare uitspraken waarschijnlijke afwijken van de boekhoudkundige realiteit.

 

Dat heeft zich waarschijnlijk ongeveer als volgt ontwikkeld. Marktonderzoekers definiëren een markt aan de hand van de jaarlijkse bestedingen. Ze vragen aan leveranciers wat daar het afgelopen jaar binnengekomen is: de supply side. Ze vragen ook aan afnemers wat die uitgegeven hebben: de demand side. Dan gaan ze voorspellen en vragen naar het budget voor komend jaar. En daar raak ik het spoor bijster. Want een investering wordt in één jaar besteed maar kan als afschrijving vijf jaar uit je budget putten. Dan krijg je dus hefboomeffecten.

 

Nou zien we al jaren een verschuiving van investering naar besteding, door middel van leasing, outsourcing en servicecontracten. Gevolg is dat jaarlijks budget naar investering kruipt. Maar ook dan geldt als de budgetten 10% omhoog gaan dat er een behoorlijke hefboomwerking op de investeringen kan ontstaan. En als de budgetten omlaag gaan, werkt die hefboom andersom.

 

Dat laatste is de afgelopen jaren uiteraard gebeurd.

 

Je kan het vergelijken met het effect van een salarisverhoging of -verlaging op je vermogen om een huis te kopen. Een relatief kleine verhoging geeft je een behoorlijk aankoopbudget. Een relatief kleine verlaging leidt tot vraaguitval en snel dalende prijzen.


Gratis Marketingadvies
Op dit forum mag je in berichten geen reclame voor jezelf maken, maar in je signatuur (ga naar accountinstellingen via je profielnaam rechtsboven) kun je naar hartelust tekeer gaan. Mits het bij 4 regels blijft, drie backlinks en max 1000 tekens.

 

Extra Voordeel: heb je vaak gereageerd, dan geldt het multiplier effect. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 42 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept