Jump to content
r.i.p. Ruben van den Oord
Verberg

Greed is Good

vraag

“The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind.”

 

Bovenstaande quote komt uit de legendarische film “Wall Street” waarin Michael Douglas in de rol van Gordon Gekko, de verpersoonlijking van het kapitalisme speelt. Deze quote was door regisseur Oliver Stone bedoeld als aanklacht tegen het ongebreidelde kapitalisme van de jaren ’80 van de vorige eeuw. Deze quote is echter opgepakt als lijfspreuk van jonge bankiers en effectenhandelaars. Een motto, een strijdkreet zo u wilt.

 

“Greed is Good”.

 

Nu, 25 jaar later, hebben we gezien wat deze strijdkreet heeft aangericht in ons bancaire stelsel. Een wereldwijde financiële nachtmerrie van ongekende omvang. En juist nu iedereen de wonden aan het likken is, en er langzaam maar zeker een bescheiden herstel zichtbaar wordt, roep ik jou als ondernemer op dit motto eigen te maken en onder een luidkeels “Greed is Good” de puinhopen op te ruimen en te bouwen aan een nieuwe toekomst.

 

“Greed is Good”.

 

Want er is iets goed mis in ondernemend Nederland. Of het de spruitjeslucht is die aan ons al generaties lang omringt, of dat het ligt aan de Calvinistische grondslag die de centrum-links georiënteerde kabinetten sinds de W.O.II zo kenmerkten is mij nog niet helemaal helder. Doet er ook niet toe. Maar ik ben helemaal klaar met ondernemers die het goed genoeg vinden om hun brood te kunnen verdienen.

 

“Ik hoef niet zo nodig een groot bedrijf, als ik mijn gezin maar kan onderhouden.”

“Ik hoef niet te zwemmen in het geld, pootje paden vind ik genoeg.”

“Ach, geld maakt niet gelukkig.”

“Elke dag biefstuk raakt ook verveeld.”

 

Ik kan het niet meer horen!

 

Waar is die ondernemersmentaliteit gebleven om werkelijk iets op de kaart te zetten? Waar is die drive om de beste te zijn binnen je vakgebied? Waar is de honger naar marktleiderschap? Waar zijn die killer-startups die pitchen met een geprognosticeerde omzet in het derde jaar van 10 miljoen en meer? The Next Google hoeft namelijk niet persé uit San José te komen. Twitter had net zo goed een Nederlandse start-up kunnen zijn. Er is in ons koude kikkerlandje minstens zoveel kennis en talent aanwezig als in het zonnige Californië om een Foursquare te bedenken èn succesvol uit te rollen. Er is meer dan genoeg geld bij de Nederlandse informal investors om goede plannen te financieren. Banken willen maar wat graag ambitieuze ondernemers in het zadel helpen.

 

Maar de banken en informals krijgen stomweg niet de juiste plannen onder ogen. Rijen ondernemers die een ton willen lenen om na drie jaar een bedrijfsresultaat van 30 - 40.000 euro te schrijven. En helaas maar bitter weinig visionairs met een plan om van drie miljoen honderd miljoen te maken. Technologisch lopen we in de hoofdklasse mee, maar ons ambitieniveau reikt niet hoger dan het maaiveld.

 

“Greed is Good.”

 

Ik roep niet op om over lijken te gaan, ik roep niet op om geld de enige motivator in je bedrijfsfilosofie te laten zijn. Want ‘greed’ heeft een veel bredere betekenis dan hebzucht naar geld alleen. En dat lijkt menigeen nog wel eens in de quote van Gordon Gekko over het hoofd te zien.

 

Want hebzucht is niet één van Dante’s zeven doodzonden alleen. Hebzucht kun je vertalen als honger naar meer, of als de beste willen zijn. De honger om te leven, te blijven leven, om onsterfelijk te zijn. Hebzucht als ambitie om echt iets neer te zetten. Hebzucht is niet jouw naam op de gevel, greed is jouw naam op vijfhonderd gevels.

 

“Greed is Good.”

 

Wees hebzuchtig om betere leefomstandigheden te krijgen dan je nu hebt. Het zorgt ervoor dat je gefocust blijft. Deze gezonde vorm van hebzucht zorgt er voor dat je doorgaat, ook als het even tegenzit. Het is de basis voor verbetering, de grondslag van een ®evolutie.

 

Wees hebzuchtig om een betere, schonere wereld voor je kleinkinderen achter te laten. Maar daarvoor moet je wel je eigen kinderen bijbrengen dat er ook goede vormen van hebzucht bestaan. Spoor je ze aan om de hoogste cijfers van de klas te halen, of is een zeven goed genoeg?

 

Waar sta jij over vijf jaar, beste ondernemer? Ben jij hebzuchtig genoeg om je dromen te verwezenlijken? Ben je hebberig genoeg om voor jou en je naasten het allerbeste te willen? Of ben je gelukkig genoeg door ‘op de winkel te passen’?

 

Schud het juk van “wat zullen anderen er van vinden” van je af en wordt eens wat hebberiger.

 

Greed is Good.

 

 

(Deze column is eerder verschenen op mijn weblog: www.rubenvandenoord.nl)

Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Fijne column! Komt erop neer dat een ondernemer pas een ondernemer is als hij ambities heeft.

 

Ik ben wel benieuwd naar de ambities van de HL-ers hier en in het bijzonder natuurlijk de ambitie van Ruben zelf.

 

De ambitie van mijn bedrijf is om over 10 jaar het meest toonaangevende ecologisch adviesbureau te zijn.

 

En die van jullie?


Nieuwsgierig naar mijn kijk op organiseren? Lees: Organiseren als spreeuwen: www.terogroep.nl/organiseren

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dit wist Aristoteles in 384 voor Chr. ook al:

It is the nature of desire not to be satisfied, and most men live only for the gratification of it.

 

Waarschijnlijk hebben wij Hollanders dit idee helemaal weggepolderd :(


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Mooi verhaal maar ik moet lachen om de uitspraak van Gordon Gekko als ideaalbeeld te zien schetsen.

Toevallig heb ik net gisteren de nieuwe film gezien, aardig maar minder sterk dan de eerste.

Oliver Stone's "Wall Street: money never sleeps"

http://www.imdb.com/title/tt1027718

 

Na acht jaar gevangenis is Gordon Gekko weer vrij om zijn truukje nog een keer te doen.

 

In die film zegt Gordon Gekko over zijn eigen uitspraak ironisch:

"Greed is good, now it seems it is legal"

Hebzucht is goed, het schijnt nu al legaal te zijn.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dit is volgens mij een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen, of je nou ondernemer bent of niet.

 

Leef je vooral voor vandaag, of voor de toekomst.

 

Vind je de liefde en connecties die je nu hebt genoeg, of wil je je vingerafdruk op de wereld leggen.

 

Dit is een erg oude vraag waar verschillende filosofieen en geloofsovertuigingen andere antwoorden op geven. "Greed is Good" is daar slechts één, slecht uitgewerkte, van.

 

 

 

Een andere vraag is dan weer: stel je wilt je vingerafdruk op de wereld leggen, is de wereld daarmee echt beter af, of heb je daarmee alleen wat geld verdiend?

 

Als je beslist voor de toekomst te gaan leven en je vingerafdruk op de wereld te zetten, doe je dat vervolgens natuurlijk niet in Mardurodam maar in Metropolis.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik zie liever een column die de eer strijkt voor het doel naar "het beste product", dan een column die de eer strijkt voor hebberigheid. De wereld is gebaat bij goede producten, die de wereld gemakkelijker en beter maken, op alle fronten. De wereld heeft zojuist een voorproefje gehad van de gevolgen van kapitalistische hebberigheid. Ontplofte prijzen, verdampte eigendommen en gefrustreerde burgers. Ik leef dan ook liever wat bescheidener, met het idee dat ik een klein steentje heb bijgedragen aan het welzijn van mijn medemensen, dan dat ik mij wentel in hebberigheid. En ja, zo kennen mijn klanten me ook al bijna 24 jaar!

Dat neemt niet weg dat het ieder ander niet vrij staat om naar gelieve te graaien uit de financiële mogelijkheden.......

Link to post
Share on other sites
 • 6
 • Rate this answer

@RickVeenstra: Thanx. Geef je 'm wel een mooi plekje? ;)

 

@JohannesRegelink: De naam zegt het al: Ondernemer. Dat is doen, niet 'op de winkel passen'. En ja, ik heb zeker de ambitie om mijn stempel te drukken op het ondernemerschap. Door ondernemers de beste trainingen te geven die ze maar kunnen wensen. Door ondernemers tools in handen te geven waarmee ze op een hele andere manier naar hun eigen bedrijf en beleid kijken. Maar ik ben er wel achter gekomen dat dit tijd kost. Het vereist een z.g. 'paradigm-shift'. Maar wie dat kwartje eenmaal hoort vallen vraagt zich af hoe hij het al die tijd zonder heeft kunnen doen.

 

@Joost Rietveld: Spijker, kop... hmmmm wat was daar ook al weer mee?

 

@BobNL: Het gaat niet om een ideaalbeeld. Het gaat niet om het volgen van een 'goeroe'. Het gaat om mentaliteit, om drive, ambitie. En dat is soms helaas maar ver te zoeken.

 

@XiaoDi: De ultieme ambitie stelt natuurlijk niet alleen het eigenbelang centraal. Er zijn zat voorbeelden te noemen van personen die hun grenzeloze ambitie inzetten zonder de bedoeling zichzelf daarmee te verrijken.

 

@P.J.Odems: Lees de column nog een keer als je wilt. Dan zul je zien dat het juist niet heb over ongebreideld financieel graaien.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Goede column, met inderdaad de nuance die ze in de film quote gebruiken. Die speech is echt legendarisch. Douglas op zijn best. Maar ik ga lekker in het komende seizoen weer genieten van de spruitjes lucht. Lekker met een balletje gehakt en wat mosterd. Niet zulke grote ambities, maar wel lekker eten.

 

Micha


www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

Als het puur om ambitie gaat ben ik het er wel mee eens dat er ambitie moet zijn om nieuwe doelen/producten te zoeken/ontwikkelen en op succes daarvan te focussen. Dit soort eigenschap kan echter snel doorslaan in evenredige zucht naar persoonlijk gewin. Ik weet echter niet waar je de gegevens vandaan haalt om te stellen dat banken niet de juiste informatie krijgen. Is dat de reden waarom vernieuwing en ambitie in de lappenmand liggen, of ligt het aan de ondernemers zelf?

Ik denk dat je bergen ambitie kunt hebben, maar zonder echt nieuwe ideeën daarbij, breng je nog niks tot stand. Hoeveel procent van de NL-ondernemers komt nou jaarlijks echt met wat nieuws en brengt dat ook nog eens tot succes?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Van de banken zelf. Ik heb hier o.a. met ABN AMRO en Rabobank op heel hoog niveau gesproken, en ze zeggen allebei hetzelfde. Ze willen heel graag hele grote plannen helpen verwezenlijken. Maar wat ze aan businessplannen onder ogen krijgen ontstijgt vaak het niveau van 'winkeltje spelen' nauwelijks. Ook van informals krijg ik hetzelfde te horen. Ondernemers die 50k tot een ton zoeken om iets middelmatigs op te zetten in plaats van hoogvliegers die een investeringsronde van 5 miljoen op hun agenda hebben staan.

 

De ambitie is weggepolderd, zoals Joost zegt. Waarschijnlijk is de creativiteit om met nieuwe ideeën te komen daarmee doodgebloed. Waarom zou je een revolutie ontketenen als je niet de ambitie hebt om de barricaden op te gaan? Als er meer ambitie in 'des ondernemers donders' zou branden, zou ondernemend Nederland ook meer op zoek gaan naar de gaten in het huidige aanbod.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Van de banken zelf. Ik heb hier o.a. met ABN AMRO en Rabobank op heel hoog niveau gesproken, en ze zeggen allebei hetzelfde. Ze willen heel graag hele grote plannen helpen verwezenlijken. Maar wat ze aan businessplannen onder ogen krijgen ontstijgt vaak het niveau van 'winkeltje spelen' nauwelijks. Ook van informals krijg ik hetzelfde te horen. Ondernemers die 50k tot een ton zoeken om iets middelmatigs op te zetten in plaats van hoogvliegers die een investeringsronde van 5 miljoen op hun agenda hebben staan.

 

De ambitie is weggepolderd, zoals Joost zegt. Waarschijnlijk is de creativiteit om met nieuwe ideeën te komen daarmee doodgebloed. Waarom zou je een revolutie ontketenen als je niet de ambitie hebt om de barricaden op te gaan? Als er meer ambitie in 'des ondernemers donders' zou branden, zou ondernemend Nederland ook meer op zoek gaan naar de gaten in het huidige aanbod.

 

Jij weet heel goed (en waarschijnlijk prikkel je daarom ook met deze column) dat slechts een heel klein percentage ondernemers daartoe in staat is. De meesten werken in een z.g. afpakmarkt en daar maakt het dus eigenlijk geen zak uit wie er verkoopt. Echte vernieuwing is maar aan een paar ondernemers voorbestemd, die van alle markten thuis zijn en leep genoeg zijn om alle guillotines te ontlopen... ;)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ruben,

 

Toen jij die gesprekken had op heel hoog niveau (slaat dit op het gesprek of de hoogte van het pand? ;) ) konden zij ook aangeven of dit de huidige trend is of dat dit altijd al zo was?

 

DSB ging ervoor, Nina ging ervoor, verzekeraars, en krediet verstrekker gingen ervoor. Paul de Leeuw gaat er nog voor. Napoleon, Ceasar en een bepaalde duitser gingen ervoor.

 

Ik snap je column en ik ben het er ook mee eens. Alleen ik kan het niet in een geschiedkundige context plaatsen. Is het polderen, of is het altijd al zo geweest. 20 ondernemers die lekker ondernemen, 20 die het niet hadden moeten doen en 1 als een raket gaat en daardoor in de picture komt en duizenden mensen aan het werk helpt. Als er 1000 Richard Bransons waren, was Richard dan nu nog zo bijzonder?

 

Maar ik zal column ook even uitprinten, en dan beslissen of ik hem zal ophangen.

 

Micha

 

 


www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik zie liever een column die de eer strijkt voor het doel naar "het beste product", dan een column die de eer strijkt voor hebberigheid. De wereld is gebaat bij goede producten, die de wereld gemakkelijker en beter maken, op alle fronten. De wereld heeft zojuist een voorproefje gehad van de gevolgen van kapitalistische hebberigheid. Ontplofte prijzen, verdampte eigendommen en gefrustreerde burgers. Ik leef dan ook liever wat bescheidener, met het idee dat ik een klein steentje heb bijgedragen aan het welzijn van mijn medemensen, dan dat ik mij wentel in hebberigheid. En ja, zo kennen mijn klanten me ook al bijna 24 jaar!

Dat neemt niet weg dat het ieder ander niet vrij staat om naar gelieve te graaien uit de financiële mogelijkheden.......

 

Dat is nog eens tekst. :) Ik noem het 'Het Nieuwe Ondernemen' en promoot het elke dag op mijn blog.

En het aantal aanhangers groeit elke dag.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Dat is nog eens tekst. :) Ik noem het 'Het Nieuwe Ondernemen' en promoot het elke dag op mijn blog.

En het aantal aanhangers groeit elke dag.

 

Volgens mij missen jij en PJ (althans in die reactie) de strekking van de column en de uitleg van het woord greed volledig :-\


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De uitleg in de zin van 'begeerte', 'ambitie', 'wilskracht' is me helemaal duidelijk. Ik ben het ook volstrekt eens met de boodschap van de schrijver. Ondernemersland moet nodig eens een schop onder z'n kont hebben.

 

Mijn bijval slaat op de wijze waarop in ondernemersland die begeerte, ambitie en wilskracht vaak tot uiting komt. Laat een zaal ondernemers maar eens reageren op de begrippen visie, missie, doelstellingen. Dan hoor je twee groepen. De ene groep kan alleen nog maar heel hard 'Euro' schreeuwen en de andere groep doet z'n mond niet eens open. Er is nog een heel klein derde groepje die nog zinnige dingen roept. Het over vernieuwingen heeft. Ambitie en lef heeft om hun nek uit te steken voor gedurfde plannen. En die mogen er van mij best dik geld aan verdienen. Maar die eerste twee groepen zijn kansloos.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

hmmm, zou dat echt zo zijn?

 

Of is internet gewoon vol met ondernemers die quasi interessante leuzen roepen voor de marketing. Of heerst er een soort zweverig karakter over coachend NL?

 

Je schrijft zelf al een aantal termen: visie, missie, doelstellingen, ambitie. Niet persoonlijk bedoeld overigens hoor!

 

Volgens mij worden er erg veel coaches erg rijk met deze toverwoorden. Vertel wat een ondernemer moet doen met deze termen en krijg betaald. Checkt coachend NL dan ook wat ondernemers ermee doen? Wordt er feedback gevraagd en periodiek verslag gedaan van het resultaat? Ik denk nauwelijks!

 

Ondernemen met een vastgelegde visie/missie/doelstelling/ambitie is als de keuze van een rechtsvorm: we zijn nu op punt X, we hebben een onderneming met rechtsvorm Y nodig en niemand denkt de komende decennia daarna nog na over Y!

 

Het klinkt allemaal erg inspirerend en ik ken er genoeg die dat zullen beamen, maar ik ken er bijna geen die kan onderbouwen wat nu het effect is van het stellen van een visie/missie/doelstelling/ambitie op zijn onderneming.

 

Laat de werknemers van je klanten maar eens de volgende vraag beantwoorden:

Waarom moet iemand klant worden bij het bedrijf waar jij voor werkt?

 

Ik durf te wedden dat bijna niemand met de visie of missie van de onderneming op de proppen komt, als er al iemand is die een betere reden kan bedenken om klant te worden dan "ik doe mijn werk goed en mensen zijn blij met mijn service".

 

maar we dwalen af ;)


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Kijk Joost. Vanaf vandaag ben ik dus een nieuwe ondernemer! Doordat ik heb verwoord wat hij heeft bedoeld en dat heb ik vooraf natuurlijk niet geweten. Anders had ik mezelf allang eerder een nieuwe ondernemer kunnen noemen. Ik ga er eens rustig over denken en op de 26e kunnen we het er dan ook nog eens over hebben....... >;(

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

We dwalen inderdaad een beetje af ... maar ik kan wel een heel eind met je mee hoor. Ik ben ook ooit begonnen met de ondernemer van een mooi schriftje met wijze tekst te voorzien om vervolgens weer naar de volgende te gaan. En daar hielp ik ze niet echt mee. Ik heb dat dan ook snel veranderd. Na het schriftje blijf ik om mee te helpen. Mee helpen waarmaken wat je opschrijft. Als de ondernemer dat wil tenminste. En de meeste willen dat. En het werkt fantastisch. En veel ondernemers hebben echt de spirit nog wel. Moet alleen weer eens aangestoken worden.

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik lees deze column anders. Neem de content nu niet zo letterlijk. (lijkt wel Google) Ik lees hier dat we allemaal een beetje verwend zijn. We hebben het goed. Vinden het best. Gaan een ton lenen, werken een paar jaar hard, en gaan een beetje op de belasting grenzen zitten. Hebben een leuk leven en vinden het best.

Greed is Good wil daar wat verandering in brengen. Dat er meer is in ons egoïstische ondernemers wereldje.

 

Denk groter, dan is er ruimte om veel meer te doen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Sancho heeft het niet zo op hebberige mensen. Sancho prikt er vaak doorheen, voelt zich belazerd en gaat er dan in ezeltreinvaart vandoor. Aan de andere kant kent Sancho maar weinig ondernemers die de vraag kunnen beantwoorden waar de onderneming zich over een jaar oid zal bevinden. Vaak komen ze niet verder dan wat de PDA aan afspraken heeft te melden ;D Of moeilijker nog, wat nu echt het bestaansrecht van de onderneming is. Zou dat de Visie zijn waar al die graaiende coaches het over hebben?

 

Sancho droomt van een Don met een visie die wel hout snijdt..


Sancho is de realistische tegenhanger van de dromende Don Quichot, die reuzen zag in windmolens :: In zekere zin is Sancho een pragmaticus die met beide benen op de grond staat en Boerenslim.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Sancho heeft het niet zo op hebberige mensen. Sancho prikt er vaak doorheen, voelt zich belazerd en gaat er dan in ezeltreinvaart vandoor. Aan de andere kant kent Sancho maar weinig ondernemers die de vraag kunnen beantwoorden waar de onderneming zich over een jaar oid zal bevinden. Vaak komen ze niet verder dan wat de PDA aan afspraken heeft te melden ;D Of moeilijker nog, wat nu echt het bestaansrecht van de onderneming is. Zou dat de Visie zijn waar al die graaiende coaches het over hebben?

 

Sancho droomt van een Don met een visie die wel hout snijdt..

 

Het lijkt erop dat Sancho ook met de tijd meegaat. Sancho leest nu ook zoals Google platte tekst. Het kan de toekomst zijn. Wellicht heeft Sancho gelijk. ;)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Sancho spreekt naar mijn hart. Als de economie weer verbeterd proberen er vanzelf weer meelifters op je bagagerekje te springen. Je kunt je ook afvragen of die ondernemers nooit wijzer worden?

Maar Sancho zal het ook wel met me eens zij dat de hele belasting-industrie wel een afgeschild zou mogen worden. Weg met al die onduidelijkheid en warrige regelgeving. Gewoon iedereen 25% belasting laten betalen over alle inkomsten. En daarna ook nog even de KB verhogen, zodat binnen no-time de pensioenfondsen er weer rooskleurig bijzitten.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 164 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept