• 0

Greed is Good

“The point is, ladies and gentleman, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge has marked the upward surge of mankind.”

 

Bovenstaande quote komt uit de legendarische film “Wall Street” waarin Michael Douglas in de rol van Gordon Gekko, de verpersoonlijking van het kapitalisme speelt. Deze quote was door regisseur Oliver Stone bedoeld als aanklacht tegen het ongebreidelde kapitalisme van de jaren ’80 van de vorige eeuw. Deze quote is echter opgepakt als lijfspreuk van jonge bankiers en effectenhandelaars. Een motto, een strijdkreet zo u wilt.

 

“Greed is Good”.

 

Nu, 25 jaar later, hebben we gezien wat deze strijdkreet heeft aangericht in ons bancaire stelsel. Een wereldwijde financiële nachtmerrie van ongekende omvang. En juist nu iedereen de wonden aan het likken is, en er langzaam maar zeker een bescheiden herstel zichtbaar wordt, roep ik jou als ondernemer op dit motto eigen te maken en onder een luidkeels “Greed is Good” de puinhopen op te ruimen en te bouwen aan een nieuwe toekomst.

 

“Greed is Good”.

 

Want er is iets goed mis in ondernemend Nederland. Of het de spruitjeslucht is die aan ons al generaties lang omringt, of dat het ligt aan de Calvinistische grondslag die de centrum-links georiënteerde kabinetten sinds de W.O.II zo kenmerkten is mij nog niet helemaal helder. Doet er ook niet toe. Maar ik ben helemaal klaar met ondernemers die het goed genoeg vinden om hun brood te kunnen verdienen.

 

“Ik hoef niet zo nodig een groot bedrijf, als ik mijn gezin maar kan onderhouden.”

“Ik hoef niet te zwemmen in het geld, pootje paden vind ik genoeg.”

“Ach, geld maakt niet gelukkig.”

“Elke dag biefstuk raakt ook verveeld.”

 

Ik kan het niet meer horen!

 

Waar is die ondernemersmentaliteit gebleven om werkelijk iets op de kaart te zetten? Waar is die drive om de beste te zijn binnen je vakgebied? Waar is de honger naar marktleiderschap? Waar zijn die killer-startups die pitchen met een geprognosticeerde omzet in het derde jaar van 10 miljoen en meer? The Next Google hoeft namelijk niet persé uit San José te komen. Twitter had net zo goed een Nederlandse start-up kunnen zijn. Er is in ons koude kikkerlandje minstens zoveel kennis en talent aanwezig als in het zonnige Californië om een Foursquare te bedenken èn succesvol uit te rollen. Er is meer dan genoeg geld bij de Nederlandse informal investors om goede plannen te financieren. Banken willen maar wat graag ambitieuze ondernemers in het zadel helpen.

 

Maar de banken en informals krijgen stomweg niet de juiste plannen onder ogen. Rijen ondernemers die een ton willen lenen om na drie jaar een bedrijfsresultaat van 30 - 40.000 euro te schrijven. En helaas maar bitter weinig visionairs met een plan om van drie miljoen honderd miljoen te maken. Technologisch lopen we in de hoofdklasse mee, maar ons ambitieniveau reikt niet hoger dan het maaiveld.

 

“Greed is Good.”

 

Ik roep niet op om over lijken te gaan, ik roep niet op om geld de enige motivator in je bedrijfsfilosofie te laten zijn. Want ‘greed’ heeft een veel bredere betekenis dan hebzucht naar geld alleen. En dat lijkt menigeen nog wel eens in de quote van Gordon Gekko over het hoofd te zien.

 

Want hebzucht is niet één van Dante’s zeven doodzonden alleen. Hebzucht kun je vertalen als honger naar meer, of als de beste willen zijn. De honger om te leven, te blijven leven, om onsterfelijk te zijn. Hebzucht als ambitie om echt iets neer te zetten. Hebzucht is niet jouw naam op de gevel, greed is jouw naam op vijfhonderd gevels.

 

“Greed is Good.”

 

Wees hebzuchtig om betere leefomstandigheden te krijgen dan je nu hebt. Het zorgt ervoor dat je gefocust blijft. Deze gezonde vorm van hebzucht zorgt er voor dat je doorgaat, ook als het even tegenzit. Het is de basis voor verbetering, de grondslag van een ®evolutie.

 

Wees hebzuchtig om een betere, schonere wereld voor je kleinkinderen achter te laten. Maar daarvoor moet je wel je eigen kinderen bijbrengen dat er ook goede vormen van hebzucht bestaan. Spoor je ze aan om de hoogste cijfers van de klas te halen, of is een zeven goed genoeg?

 

Waar sta jij over vijf jaar, beste ondernemer? Ben jij hebzuchtig genoeg om je dromen te verwezenlijken? Ben je hebberig genoeg om voor jou en je naasten het allerbeste te willen? Of ben je gelukkig genoeg door ‘op de winkel te passen’?

 

Schud het juk van “wat zullen anderen er van vinden” van je af en wordt eens wat hebberiger.

 

Greed is Good.

 

 

(Deze column is eerder verschenen op mijn weblog: www.rubenvandenoord.nl)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 1

Vaag en abstract?

De grondlegger van het idee van marktwerking vaag? Een idee dat dagelijks wordt gepredikt door vele discipelen vaag? Ik kan het rijtje met bronnen dat XiaoDi geeft nog wel aanvullen met Good to great van Jim Collins en natuurlijk de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Vergeet Popper even niet, die met de falsificatie theorie alles wat vaag is om zeep heeft geholpen. Maar waarom eet je eigenlijk met mes en vork? Omdat het zo hoort, of omdat daar goede falsificeerbare argumenten voor zijn? Wellicht is het tijd om "The Secret" eens te bekijken, want nadat je dat geheim kent hoef je alleen nog maar aan geld te denken en dan valt het zo in je brievenbus.

 

Er kritisch naar kijken is veel lastiger. Dat blijkt ook uit de reactie van Micha, want bij mijn weten staan er niet zoveel op de banken, maar blijft het slechts bij enkelen en ik heb bovendien nog niemand horen klagen. ;)

 

Als er dan geen beter woord is, voor een probleem waarvan zou moeten worden aangenomen dat het een probleem is, laat staan dat er om een oplossing wordt gevraagd, laat het dan maar voorbij gaan. Het is al lastig genoeg om tussen de Jomanda's, Sonja Bakker's, politici, predikanten en andere pleitbezorgers van geloof voor geluk, het koren van het kaf te scheiden.

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Henk,

 

Misschien ben ik heel simpel, maar ik begrijp niks van je reactie. Ik wil graag jouw reactie naar waarde kunnen schatten. Zou jij een moment willen nemen om dit voor mensen zoals ik te verduidelijken. Ik zag mijn naam staan, en dan ben ik wel nieuwsgierig waar het over gaat.

 

Micha

 

Ps ik heb wel de de celestijnse belofte gelezen. Helpt dit ook?

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

Wel Micha,

 

Voor zover ik heb kunnen lezen staat er geen woord spaans bij. Mijn reactie op jouw betoog is enkel dat je claimt dat iedereen staat te huilen en op de banken klimt omdat het woord greed wordt gebruikt. Mijn reactie daarop is dat ik nog niemand heb zien huilen en dat het vrij eenzaam is hier op mijn zeepkist ;D

 

Ik bedoel daarmee te zeggen, dat jouw betoog, als aansluiting op de stelling "greed is good", dus niet erg kritisch is. Het gevolg zou kunnen zijn dat je net als Silvia Millekam in een Jomanda gaat geloven en dan toch sterft. Kritisch kijken naar oude en nieuwe goeroes kan mijns inziens geen kwaad doen. Zomaar geloven echter wel.

 

In mijn eerdere betoog heb ik getracht aan te geven waar het idee van Ruben vandaan komt. Het is een logisch gevolg op de heersende gedachte dat gaan voor de hoogste eigen winst uiteindelijk voor ons aller welzijn de beste methode is. Dit alles ingegeven door de wetenschapper Adam Smith. Een wetenschappelijke legitimatie voor (ongebreidelde) hebzucht, die op heden al grote gevolgen heeft gehad.

Vele (wetenschappelijke) theoriën zijn op dit geloof van de heer Smith gebaseerd en doen dagelijks de ronde (ze worden ook gewoon op hoge scholen en met name mba opleidingen gedoceerd), omdat het zo gewoon is. Het is daarom lastig om het te herkennen, want het is zo gewoon, dat het normaal lijkt, maar het is een apert bewezen onjuiste gedachte. Voor sommigen werkt het tijdelijk (erg) goed, enkel het tijdelijke betekent ook dat er ergens in het traject een breekpunt komt waarop ze echt huilend op de banken klimmen,

 

 

Tot zover even. Mocht er ergens hier in het betoog toch nog iets niet helemaal duidelijk zijn, dan hoor ik het graag.

Henk de Greef

Link naar reactie
  • 0

Beste Henk

 

Bedankt voor de toelichting.

 

Rubens betoog naar mijn inziens is een oproep naar durf en je niet laten belemmeren door de angst van de kop boven het maaiveld uit te durven steken. Niet gaan voor de winst, maar wel gaan voor het maximaal haalbare potentieel. Ga ervoor in dit Nederland

 

Ik zie een aantal reacties die vanuit de onderbuik gelijk reageren op het woord Greed. Dit is een onpopulair woord en juist nu misschien ongelukkig gekozen. Maar de uitleg/nuance van Ruben ben ik het mee eens.

 

Ik concludeer (persoonlijk) dat er onwijs geklaagd wordt. En ik ben een linkse lul. Maar ik vind het jammer dat op een fok, tweakers, geenstijl, verhalen om heen, de huidige polarisatie ik alleen maar reacties zie vanuit een underdog positie. Waarvan ik denk "we wonen in nederland, we staan er in europa goed voor, we kunnen kiezen, we kunnen ondernemen, we kunnen op twitter zeggen dat we halsema een trut vinden". Het is geweldig om hier te wonen.

 

Dus ik ben wel kritisch op column, alleen jij hebt mij verkeerd geïnterpreteerd of slecht gelezen. En dat vind ik kwalijk. En ik denk dat u misschien de column nog een keer moet lezen...

 

Micha

 

 

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

Ik snap de stukken van Henk gelukkig wel, en kan me er ook in vinden

 

In zijn algemeenheid kun je stellen dat er in de geschiedenis een constante beweging is tussen uitersten. Zo ook tussen enerzijds individualisme/persoonlijk gewin en iets wat je als 'het algemene nut' kunt omschrijven.

Zoals altijd zijn beide extremen uiteindelijk niet goed voor de samenleving als geheel. individualisme gaat ten koste van de zwakkeren in onze maatschappij en 'voor iedereen willen zorgen' is het ultiem socialistische standpunt waarbij prikkels ontbreken die ontwikkeling stimuleren.

 

Onze samenleving individualiseert steeds meer waarbij, zoals Henk al aangeeft, de gedachte wordt aangehangen dat maximale persoonlijk ontwikkeling, verrijking, vooruitgang, goed is voor de samenleving als geheel.

 

Als je naar de 7 zonden van Dante kijkt zie je dat die allemaal gerelateerd zijn aan het Ego, het individu.

 

Door Greed als grondhouding (weliswaar met nuances, maar wel als grondhouding) te nemen als stimulus voor de samenleving als geheel stel je in feite dat een nog verder gaande individualisering zal leiden tot een betere maatschappij.

 

Daar ben ik het dus als eerder gesteld niet mee eens en dat heb ik eerder proberen aan te geven.

 

Ik zie een aantal reacties die vanuit de onderbuik gelijk reageren op het woord Greed. Dit is een onpopulair woord en juist nu misschien ongelukkig gekozen. Maar de uitleg/nuance van Ruben ben ik het mee eens.

 

Het doel dat de column nastreeft is doel dat door vrijwel iedere ondernemer wordt onderschreven als ik de reacties zo maag lezen.

Dat betekent toch echter niet dat je de manier waarop je dat doel niet bekritiseerd mag worden toch?

 

Als je dat onderbuik wil noemen, prima, maar vind je ook niet dat de column ook bijdraagt aan het 'onwijze geklaag' waar je jezelf tegen afzet?

Alleen is het nu toevallig een vorm van geklaag waar je jezelf in kunt vinden.

 

Frans

 

 

Link naar reactie
  • 0

Vaag en abstract?

 

Het zou handig zijn als je mij citeert, waarmee je de indruk werkt op mij te willlen reageren, ook inderdaad op mijn post te reageren. Ik reageerde op de quote, niet op de hele filosofie die er misschien achter zit.

 

Je hebt niet de video's bekeken of begrepen die ik heb geplaatst, of niet begrepen op welke manier ze op dit onderwerp betrekking hebben.

 

Ruben geeft 1 quote die een bepaalde levensfilosofie weergeeft die het welzijn van de samenleving en jezelf vergroot, die is vaag en abstract, doordat hij, doordat hij zo kort is, niet is uitgewerkt.

 

Ik geef betere uitgewerkte, en daardoor overtuigendere, bronnen (om het welzijn van het individu vergroten). Deze zijn het er allemaal over eens: de beste manier om je eigen welzijn te vergroten is te proberen je omgeving te verbeteren.

 

 

"Greed is Good" maar als je beter begrijpt waarom, kun je ook wat greedier worden.

 

 

(Ervan uitgaande dat greed (of drive want daar hebben we het eigenlijk over) afhankelijk is van je levensfilosofie. Het is echter een karaktertrek.)

Link naar reactie
  • 0

Okay,

@XiaoDi

Inderdaad je post verkeerd begrepen. Ik dacht dat je op mij reageerde met vaag en abstract. Dat is dus niet het geval, je probeerde een aanvullling te geven op het geheel. Sorry daarvoor.

De quote van Ruben is op het eerste gezicht helemaal niet zo vaag. Als hij zou komen van een goeroe, kan ik me maarzo voorstellen dat er een zaal vol met mensen zit, die allemaal dik ervoor hebben betaald, te juichen naar hun nieuwe icoon. Dat zie je ook in jouw video's.

Het punt is dat oneliners goed aanslaan, makkelijk zijn te onthouden en daardoor meestal niet worden overdacht. De bron is betrouwbaar (icoon die veel verdient en dus succesvol is) en de boodschap is helder en éénvoudig. Niets om over na te denken dus. We hebben in nl ook een paar van die iconen, ik noem Ben Tiggelaar, die met zijn boek doen! zalen vol met semianairs heeft getrokken. Ook zijn boodschap is niets nieuws onder de zon, maar hij kan hem wel goed brengen. Iedereen weet dat als je niets doet, er ook niets gebeurt. Hoewel sommige mensen wel de schop onder de kont kunnen gebruiken en derhalve een kaartje kopen voor Ben ;D

Je stelling dat proberen je omgeving te verbeteren zal lijden tot groter welzijn is denk ik sterk afhankelijk wat je verstaat onder verbeteren en of dat, gezien de reeële omstandigheden mogelijk is. Alles is altijd een interactie met je omgeving, dus in die zin onderschrijf ik hem. Het wordt echter anders als ondernemers bijvoorbeeld, het gaan hebben over "de markt bewerken", want dan moet de omgeving nog even gaan begrijpen dat ze echt het produkt nodig hebben. Dat kost enorm veel energie (en geld) , waarbij de vraag is of je daar de middelen voor hebt.

 

@Micha

Ik ken Ruben heel goed en weet wat hem beweegt. Zelfs hij zal mijn kritiek op zijn column wel kunnen waarderen en plaatsen. Hij leert namelijk graag, ondanks dat hij al veel van de wereld heeft gezien. Ik snap echter niet zo goed waarom je klagende mensen op banken (op andere fora notabene) en andere metaforen in die zin erbij haalt. Als dat een poging is om iemand weg te zetten als klager, dan is dat jammerlijk mislukt, helaas. Jammer dat een op zich vruchtbare dialoog dan moet eindigen in "kwalijk".

 

Henk de Greef

Link naar reactie
  • 0

Henk,

 

Je geeft mij teveel eer. Ja, het is waar dat jij me IRL beter kent dan wie dan ook op dit forum. Maar dan weet je ook dat ik maar een eenvoudige boerenlul ben die zijn wijsheid vooral uit zijn eigen opgelopen schade en schande haalt. En dan weet je ook dat ik uit het meest calvanistische nest kom dat je je maar kunt voorstellen, opgegroeid met begrippen als 'nederigheid' en 'andere wang'.

 

Ik ken Adam Smith niet evenmin als ik De Celestijnse Belofte heb gelezen. Dat komt wel zodra mijn positie in de Maslov piramide dat toelaat. Ik had wel uit een miljoen andere quotes een keuze kunnen maken om mijn betoog kracht bij te zetten, maar toch koos ik voor deze overbekende Gordon Gecko uitspraak.

 

Juist omdat iedereen van 30 jaar en ouder deze uitspraak kent, juist omdat Oliver Stone zo vreselijk fout is begrepen. Juist omdat het zoveel meer nuance en diepgang in zich heeft dan je in eerste instantie zou denken. Juist omdat 'ie zo lekker prikkelt en controversieel is, zo vlak na de kredietcrisis en de daaropvolgende bankencrisis.

 

Maar ook omdat iedereen zich kan voorstellen met welke passie een echt hebzuchtig persoon te werk gaat. Iemand die door ramen en ruiten gaat om zijn doel (een flink banksaldo) te bereiken. In de tweede helft van mijn column pleit ik er dan ook voor om met diezelfde passie en gedrevenheid, diezelfde gretigheid (dank John Bouwmans!) voor je omgeving, de samenleving in zijn geheel te zorgen. Gedreven zijn om je kinderen het beste onderwijs te geven, met dezelfde passie waarmee Dagobert Duck zijn ziljoenen verzamelt een betere, schonere wereld voor de volgende generaties achter te laten.

 

Maar gelijkertijd moet je niet vergeten dat je wel een onderneming hebt te draaien. Iets waar ik meer dan eens aan voorbij ben gegaan. Je moet niet negeren dat succesvol ondernemerschap je wel in staat stelt om meer ideële doelen te verwezenlijken. Zwakkeren voeden, zeehondjes redden en oerwoud behouden voor het nageslacht zijn allemaal doelen waar ik meer dan achtersta. Maar je moet niet je andere verantwoordelijkheid als ondernemer verzaken. Bijdragen aan werkgelegenheid, bouwen aan een sterke economie, de puinhopen die in de afgelopen jaren zijn ontstaan helpen opruimen. Want als we dat niet doen, kunnen we niet als een verantwoordelijke en sterke samenleving onze verplichtingen nakomen.

 

En daar zijn die oerbossen ook niet mee geholpen.

Link naar reactie
  • 0
Over geschiedenis gesproken; toen Winston Churchill ten tijde van de tweede Wereldoorlog werd gevraagd te bezuinigen op de kunst vanwege de huizenhoge oorlogsuitgaven, was zijn antwoord: "Maar waar vechten wij dan nog voor?"

Geniaal ja, maar gepost in het verkeerde topic? Lijkt mij meer een reactie op het Kunst en subsidie-topic dan op "Greed is good". Sterker nog: ik vat totaal niet wat deze reactie in dit topic doet? ;)

 

Zal ik 'm verplaatsen Scaut?

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Henk,

 

Je geeft mij teveel eer. Ja, het is waar dat jij me IRL beter kent dan wie dan ook op dit forum. Maar dan weet je ook dat ik maar een eenvoudige boerenlul ben die zijn wijsheid vooral uit zijn eigen opgelopen schade en schande haalt.

Geen betere school dan het echte werk, denk ik dan maar ;)

En daar zijn die oerbossen ook niet mee geholpen.

Nee, dat klopt, gelukkig zijn daar weer andere mensen voor, die meestal niet ondernemen. Ondernemers moeten echter opletten dat ze niet te veel naar één richting neigen. Focus is goed, maar je moet je terdege realiseren, dat je wellicht dat oerbos, of die kunstenaar, klant, personeelslid, leverancier of bank verder in de tijd nog wel eens heel hard nodig zou kunnen hebben. Nu weet ik ook niet waarom, maar het zou maarzo kunnen gebeuren. Als je dan in volle overtuiging de persoon in kwestie hebt uitgekleed tot op het bot (zoals gekko in de film deed), denk ik dat je ook bot retour krijgt.

 

Even terugkomend op de quote van Gordon Gekko uit de film Wall Street, dan zie je onderaan de pagina uit deze link de verwijzing naar Adam Smith. Wel aardig dat ik het gedachtengoed van Smith dus uit je column wist te halen.. [henko klopt zichzelf op de borst en steekt een dikke sigaar op ;D]

 

Henk

 

 

Link naar reactie
  • 0

Over geschiedenis gesproken; toen Winston Churchill ten tijde van de tweede Wereldoorlog werd gevraagd te bezuinigen op de kunst vanwege de huizenhoge oorlogsuitgaven, was zijn antwoord: "Maar waar vechten wij dan nog voor?"

Geniaal ja, maar gepost in het verkeerde topic? Lijkt mij meer een reactie op het Kunst en subsidie-topic dan op "Greed is good". Sterker nog: ik vat totaal niet wat deze reactie in dit topic doet? ;)

 

Zal ik 'm verplaatsen Scaut?

 

 

Klopt inderdaad, maar volgens mij kun je deze quote in ieder topic plaatsen :)

 

Verplaats hem maar.

Link naar reactie
  • 0

Geweldig stuk en hele interessante reacties!

 

Greed in de zin van het nastreven van bepaalde doelen, het hebben van ambitie, creëren van kansen en de honger om meer te bereiken zou wanneer deze eigenschap meer voorkwam bij ondernemers zeker in deze tijd voor een enorme impuls kunnen zorgen. Uiteindelijk maken we de keuze of we een zo goed mogelijke ondernemer of een "goed genoeg ondernemer" willen zijn zelf. Kies je ervoor alles zo goed mogelijk te willen hebben of in alles zo goed mogelijk te willen zijn dan zul je m.i. wel over een bepaalde mate van greed als door Ruben bedoeld moeten beschikken.

 

@ Henk:

Interessante mening waar ik graag mijn bescheiden mening even over zou willen geven. ;)

Tegenover de zeven zonden staan de zeven deugden. Eén van de zeven deugden is moed. Ik denk dat het hebben van moed ook vaak met een bepaalde ambitie of een honger om het één of ander te bereiken gepaard gaat. Het nemen van beslissen vraagt vaak ook om moed. Dat hoeft niet om hele grootse dingen te gaan, maar kan in de kleinere dingen zitten. Denk bijv. in persoonlijke sfeer aan de keuze om een ongelukkige relatie te beëindigen om je eigen geluk na te streven of zakelijk aan het nastreven van een vergroting van je omzet.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Eens met Greed is good (GiG) maar evenveel met Greed is bad(GiB).

 

In een gebalanceerd samenleving hebben we belijders van beide stromingen nodig en een nog veel groter middenveld. Snelle groei is alleen mogelijk door het nemen van grote risico’s. Neem onze volksheld Dirk Scheringa. Het toonbeeld van iemand met ongebreidelde geld- en vooral machtshonger. Jammer genoeg niet op tijd tot de orde geroepen door de Gib (AFM/(linkse)politiek) beweging. Hier ging het dus fout. Gelukkig gaat het ook heel vaak goed.

 

En dan heb je ook nog de overlopers. De mensen die eerst GiG aanhangers waren, bijvoorbeeld B. Gates, maar het zich meer dan veroorloven kunnen om te switchen omdat dat de enige manier is om nog meer aanzien en macht te krijgen. En wat dacht je van T. Blair en Clinton de linkse politici (GiB) die nu met een prive jet en een heel team van mensen de wereld overgaan om hun zakken te vullen.

 

Zelf behoor ik tot de middengroep van "Good is Good enough".

Link naar reactie
  • 0

Eens met Greed is good (GiG) maar evenveel met Greed is bad(GiB).

 

In een gebalanceerd samenleving hebben we belijders van beide stromingen nodig en een nog veel groter middenveld. Snelle groei is alleen mogelijk door het nemen van grote risico’s. Neem onze volksheld Dirk Scheringa. Het toonbeeld van iemand met ongebreidelde geld- en vooral machtshonger. Jammer genoeg niet op tijd tot de orde geroepen door de Gib (AFM/(linkse)politiek) beweging. Hier ging het dus fout. Gelukkig gaat het ook heel vaak goed.

 

En dan heb je ook nog de overlopers. De mensen die eerst GiG aanhangers waren, bijvoorbeeld B. Gates, maar het zich meer dan veroorloven kunnen om te switchen omdat dat de enige manier is om nog meer aanzien en macht te krijgen. En wat dacht je van T. Blair en Clinton de linkse politici (GiB) die nu met een prive jet en een heel team van mensen de wereld overgaan om hun zakken te vullen.

 

Zelf behoor ik tot de middengroep van "Good is Good enough".

 

Ik denk dat je het principe niet goed begrepen hebt. Greed is Good, maar waar Greed is alleen goed mits je ook verliezen neemt. Kapitalisme is het beste economische systeem dat er is maar het kent een verlies en winst kant, een creatief en destructief deel.

 

De huidige economische crisis heeft niet als oorzaak dat Kapitalisme en de vrije markt gefaald heeft, maar juist dat door overheids ingrijpen (ook rechts regeringen nemen domme linkse beslissingen) de winsten in bijv. de financiele sector geprivatiseerd zijn zoals het hoort maar dat de verliezen gesocialiseerd zijn en dus afgewenteld op alle netto belasting betalers zoals de ondernemers die lid zijn van dit forum.

 

Dank zij Kapitalisme en de vrije markt is er bijv. dit forum, het creatieve, het maken van dingen die meerwaarde hebben voor andere en waar andere (consumenten of consumerende ondernemers) bereid zijn voor te betalen. Het destructieve van Kapitalisme is dat het de noodzaak tot vooruitgang met zich mee brengt.Bijvoorbeeld de gang van de melkboer naar de supermarkt in het derde kwartaal van de vorige eeuw. Maar netto gezien zijn we allemaal wel beter af, denk aan het feit dat wij hier allemaal ons een mobiele telefoon kunnen veroorloven, in de jarentachtig moest je weleen Gordon Gecko zijn. Maar wat Gordon betreft, die had het mis. Kapitalisme is niet een "zerosum game", de een zijn winst is de ander zijn verlies. Als dat zo was dan verkocht je geen droogbrood.

 

Ik denk het beste voorbeeld is wel gegeven in de serie van Fox Business John Stossel

 

http://www.youtube.com/user/ilovestossel#p/u/6/F0VHiONkot8

 

Ik zeg maar "everything you hate is due to government influence" "lots of the things you love is due to capitalism and free markets".

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 318 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.