• 0

Jonge ondernemers met ambitieuze plannen in moeilijke tijden

Wij zijn al geruime tijd serieus bezig met het opstarten van een eigen bedrijf. Het gaat in dit geval om een full service bedrijf gericht op internationale uitwisselingsstudenten. Als eerste (ja, we hebben inderdaad plannen te groeien) plaats waar wij ons project willen gaan starten hebben we de gemeente Maastricht (Limburg) gekozen. Dit omdat de gemeentelijke partijen erg enthousiast zijn over de plannen, en wij het gevoel hebben dat er genoeg mogelijkheden liggen. Nu zitten we alleen nog met de financiering van ons plan.

 

Omdat wij full service zijn, hebben we ook volledig gestoffeerde huisvesting opgenomen als service. Omdat wij de ambitie hebben zelf te bouwen (te meer ook vanwegen het huidige tekort aan woningen op de huurmarkt) hebben wij een financieringsbehoefte die rond de 1 miljoen euro ligt. Nu hebben wij vernomen dat er gebruik zou kunnen worden gemaakt van de BBMKB regeling, maar dit wordt weer teniet gedaan door restricties met betrekking tot starters.

 

Nu is mijn vraag hier:

Wat is de beste weg naar een financiering van ons plan? Wij kunnen onderpand geven (hypotheek), maar onze kapitaal behoefte is groot.

 

 

Alvast bedankt,

 

ISSMaastricht

Modedit: naam gefixed

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

22 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik vind het nogal wat, kan je niet om te beginnen eerst wat huren zodat je cashflow een beetje in perken blijft? Stap 2 kan dan zijn eigen verblijven etc. maar tot op heden heb je geen vaste cashflow maar wel een investering die je wilt doen van een miljoen, dat is nogal wat.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de reactie.

Het is natuurlijk een goed uitgewerkt plan. helaas hebben we op dit moment nog geen cashflows, maar kleiner beginnen is geen optie omdat de kosten per unit dan te hoog oplopen. zonder huisvesting is ook geen optie omdat we dan niet uniek zijn (er zijn al zoveel vage service bedrijfjes die studenten proberen te helpen) en huisvesting huren is een uitgewerkte optie (hebben we inclusief verbouwing en inrichting van kamers nog 350.000 euro nodig), maar blijkt minder goed te bevallen dan de koop optie.

 

Ik weet het, het is zeker geen gering bedrag. van de andere kant zijn de potentiële inkomsten van dit plan ook niet gering. Als ze bij philips en unilever zoveel jaar geleden ook niet de stap hadden durven zetten om veel geld erin te duwen, dan waren deze twee ook niet geworden wat ze zijn.

 

Wat we wel nog aan het overwegen zijn is om dit plan in uitvoering te brengen in samenwerking met bestaande woningbouw corporaties.

Link naar reactie
  • 0

"Da's veel slimmer. Philips is ook niet begonnen met een paar miljoen voor een grote fabriek"

 

 

En daarom vragen wij ook maar voor 1 miljoen 8)

 

Wat wel is, is dat een bank eigenlijk weinig risico loopt op onze onderneming. het gebouw en de grond zijn in ons bezit. als de bestemmingsplannen zijn gewijzigd is de waarde van beide ook nog eens het veelvoudige van wat ervoor betaalt is. Bij faillissement krijgt de eventuele investeerder simpelweg het onderpand in handen, welke een waarde meedraagt die groter is dan het totaal geleende bedrag.

Wij moeten eigenlijk opzoek naar die ene investeerder met ballen (ook voor vrouwelijke investeerders). Die investeerder die in tijden zoals deze toch zeggen; we geven het een kans.

 

We hebben bij een aantal investeringsmaatschappijen al te horen gekregen dat het BP er goed uitziet en dat de prognose wat betreft de financiën er goed uitzien. Het eind verhaal is altijd dat op dit moment het geen goede tijd is om te investeren. een investeerder gaf zelfs te kennen dat we met het plan als het onze jaren geleden (hij doelde op de tijd voor de crisis) gewoon 150% financiering hadden kunnen krijgen.

 

Ja>>inkoppertje: de bank praktijken waren idd niet optimaal in de periode na de crisis, maar het lijkt wel alsof iedereen totale angst heeft voor het uitlenen van geld. Onderliggend is er helemaal niets veranderd: 15-20% van de aangedragen startende ondernemingen maakt het. Dat was toen zo, dat is nu zo. Alleen werd er toen met het glas half vol gekeken naar de ontwikkelingen (maarliefst 20% startende ondernemers maakt het), waar er nu met het glas half leeg naar wordt gekeken (80% van de ondernemers haalt het niet).

Dat is jammer.

 

Maar we gaan door. Ik zal het je laten weten als we gefinancierd zijn ;)

Link naar reactie
  • 0

Hoeveel studenten komen er dan wel niet?

 

Het is toch wel degelijk een risico? Klinkt super al dat onderpand enzovoorts maar dat zijn geen cash gelden.

 

Als je een miljoen moet lenen moet je elke maand al een flink bedrag aan rente gaan betalen op je lening, wat dus inhoudt dat je bedrijf ook nog eens moet gaan lopen. Het is niet alleen maar een mooi pand hebben met mooi ingerichte kamers (waar je flink op afschrijft!) en je die moet gaan verhuren.

 

Als je zou stellen dat je reeds contracten hebt voor langere termijn om een x aantal te huisvesten dan zou ik het wel realistisch kunnen vinden maar je stelt zelf al:

Het is natuurlijk een goed uitgewerkt plan. helaas hebben we op dit moment nog geen cashflows, maar kleiner beginnen is geen optie omdat de kosten per unit dan te hoog oplopen.
Vind dit zo'n vreemde redenering, als je maar een klein gebouw huurt en dat inricht kan je makkelijk wat kamers verhuren. Als dat loopt kan je naar de volgende door etc. Tot op heden ben je pas bij de fase idee maar de handel is er nog helemaal niet.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Wat betreft rente betaling is daar niets tegenin te brengen. Natuurlijk is dat ingecalculeerd in de financieringssom.

Enige markt kennis is echter wel noodzakelijk om een statement te kunnen maken wat betreft de haalbaarheid van een bezettingsgraad van de kamers. Op dit moment is de huizen markt erg krap in Nederland (en Maastricht). Wij focussen op tijdelijke huisvesting van exchange studenten die voor een periode van tussen de 6 en 9 maanden in Maastricht studeren. Wij zijn voornemens 50 kamers aan te bieden (type A kamers die gedeeld worden en type B kamers die niet gedeeld worden). Jaarlijks komen er ruim 600 exchange studenten naar Maastricht. Het doel van Maastricht University is om daar in de komende jaren nog minstens 400 per jaar aan toe te voegen. Daarnaast zijn er nog verschillende hogescholen in Maastricht.

Garanties ga je niet krijgen. Uit een onderzoek dat wij in China hebben uitgevoerd is namelijk gebleken dat de meeste exchange studenten pas een half jaar van tevoren beginnen te plannen van hun reis. Wel is het zo dat veel, zo niet iedere, exchange studenten een volledig verzorgd pakket willen van huisvesting en additionele services.

 

Wat betreft de schaal kan ik zeggen: je hebt te maken met een grote investeringssom (flexibel naar het aantal kamers), maar ook met vaste lasten (service contracten, basis investeringen zoals aansluitingen van nuts voorzieningen, personeel).

Om de kosten voor onze klanten zo laag mogelijk te houden (want ze zijn echt laag in vergelijking met het huidige aanbod), is het noodzakelijk op grote schaal in te zetten. Nu moet groot ook weer in perspectief worden gezet, want 5-10% marktaandeel is niet groot, gezien het aantal concurrerende services.

 

Mochten we de kamers niet verhuurd krijgen aan de exchange studenten, dan kan er altijd nog worden overgegaan tot verhuur aan reguliere studenten, of het leeg (on gemeubileerd) leveren van de kamers aan studenten. Je snapt: per alternatief zal de cash flow afnemen.

 

Het is altijd gemakkelijk om mazen en allerlei tekortkomingen in een plan te benadrukken, maar what about potentieel? Ik zou graag willen weten of er nog investeerders zijn vandaag de dag die goed gefundeerde plannen een kans op uitvoering gunnen. Nee, ik vraag hier niet aan investeerders om zich te melden, dus nee dit is ook geen vraag naar geld, maar het is een algemeen issue waar ik mee zit vanaf onze zoektocht naar geld. Het huidige klimaat is naar mijn mening te voorzichtig. Ja, je dekt je risico's naar beneden af, maar je ontneemt ook potentieel omhoog.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben er absoluut niet op uit om je plan te downgraden maar vind het wel raar dat jouw concept niet op kleinere schaal getest kan worden. Daarnaast snap ik niet waarom je zelf meteen zo'n groot risico aan wilt gaan. Je hebt nog geen cashflow, je zit pas in de plan fase en daar moet je zo snel mogelijk uit. Als je laat zien wat je kan is kans op een investering veel groter.

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Leuk initiatief met grote risico's... daar hou ik van!

 

Probeer je bedrijfsplan compleet voor te leggen bij de ABN Amro. Die hebben een poule met vermogende mensen, meestal jonge gasten die behoorlijk in de slappe was zitten, waar je door middel van het geven van een presentatie etc in contact kunt komen.

 

"Helaas" heb ik niet zo'n grote financieringsbehoefte, lijkt me een uitdaging deze gasten zover te krijgen!

Als je contacten zoekt daar, moet je maar een PM sturen!

 

Succes met jullie plan.

Startend ondernemer: vdPoel Assurantien

Link naar reactie
  • 0

Leuk initiatief met grote risico's... daar hou ik van!

 

Probeer je bedrijfsplan compleet voor te leggen bij de ABN Amro. Die hebben een poule met vermogende mensen, meestal jonge gasten die behoorlijk in de slappe was zitten, waar je door middel van het geven van een presentatie etc in contact kunt komen.

 

"Helaas" heb ik niet zo'n grote financieringsbehoefte, lijkt me een uitdaging deze gasten zover te krijgen!

Als je contacten zoekt daar, moet je maar een PM sturen!

 

Succes met jullie plan.

Je houdt van mensen met durf neem ik aan? Veel risico lopen doet niemand voor z'n lol imo....

 

Je hebt wel een goed punt. Je zou inderdaad naar vermogende investeerders kunnen stappen die het leuk vinden om risico te nemen ;) Of in ieder geval durf hebben!

Incasso kan persoonlijker & effectiever - Incassobureau Luuc.Eu - Bezoekt uw slecht betalende debiteuren
Link naar reactie
  • 0

Uiteraard de durf die getoond wordt ;)

 

Een vriend van mij is private banker bij de ABN en vertelde dat je dan gewoon een presentatie kunt geven over je plannen en er dan 10/12 vermogende (jonge) mensen zitten om je te beoordelen.

 

Deze jongens kijken niet op een miljoen meer of minder om het kort door de bocht te zeggen!

Startend ondernemer: vdPoel Assurantien

Link naar reactie
  • 0

Kijk, die kant moet het dus idd op. Bedankt!!

 

Het zal dus inderdaad een kwestie zijn van langs de jonge(re) jongens gaan, aangezien de gevestigde orde anders aan kijkt tegen het lopen van risico's. En het is een feit dat de groep vermogenden (business angels en VC's) op dit moment nergens naartoe kunnen met hun geld, terwijl ze wel hun jaarlijks "budget" op willen maken. In Duitsland leeft dit soort investeringen (business angels en venture capitalists) trouwens veel meer dan in NL. Vraag me af hoe dat komt. De bereikbaarheid van deze groep is ook vele malen groter dan in NL. Er zijn (onder andere via RWTH Aachen) hele lijsten te verkrijgen waar jonge entrepreneurs naartoe kunnen om businessplannen voor te leggen en financiering aan te vragen. Helaas zijn deze Duitse investeerders ook vaak erg nationalistisch en investeren ze niet buiten Duitsland.

 

Trouwens, ik loop graag grote risico's, want dat betekent ook grote returns (tot grenzen natuurlijk).

En zoals het maar al te vaak waar blijkt te zijn: no guts, no glory.

 

Ik heb liever dat ik naar bijvoorbeeld zo een presentatie kan gaan en van alle kanten kan worden bekritiseerd, waarna ik aanpassingen kan maken waar nodig, dan op voorhand een afwijzing te krijgen op de plannen. Ik ga dan ook even bekijken wat de mogelijkheden zijn op dit gebied. Nogmaals dank voor de tip!

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Goede investeerders zijn er veel, denkt Sancho. Goede plannen helaas veel minder :(

 

Sancho denkt dat jonge ambitieuze ondernemers veel te veel nadenken over de kans om te winnen en derhalve denken dat investeerders dat ook zullen doen. Sancho weet dat dit niet het geval is. Het Casino biedt nog veel meer potentieel en zou in die denktrant dus veel investeerders trekken. Sancho ziet ze daar echter bijna nooit.

 

Stelregel : Hoog risico - Hoge solvabiliteit (eigen vermogen)

 

Saludos

 

 

Sancho is de realistische tegenhanger van de dromende Don Quichot, die reuzen zag in windmolens :: In zekere zin is Sancho een pragmaticus die met beide benen op de grond staat en Boerenslim.

Link naar reactie
  • 0
Sancho weet dat dit niet het geval is

 

Oke Sancho: waar letten investeerders op? Moet hun toch ook om potentiele opbrengsten, risico's en haalbaarheid van het plan gaan lijkt me.

 

Ik heb in Duitsland veel classes gevolgd die gegeven werden door business angels en venture capitalists. Het zal ze geen bal boeien wie of wat het is in the end, als ze maar het gevoel hebben dat er geld uit te halen valt. Geen manager als entrepreneur?simpel dan zetten hun er management in. Geen benul van financien (het was een technische universiteit), dan zetten ze er wel iemand op die dit wel heeft. Ergo: deze mensen denken wel degelijk na over hun kans om te winnen, net als een startende ondernemer dat doet. Anders noemde we ze geen business angels maar filantroop!

Link naar reactie
  • 0
Hoi ISSMaastricht,

 

Voordat je verder gaat met het promoten van je businesscase raad ik je aan mijn artikel "De seed-fase: zoeken naar geld" te lezen hier op ons prachtige forum. Ook raad ik je aan de reacties op dit topic ter harte te nemen.

 

Bedankt voor de link. Dit is idd precies waar we nu focus op moeten gaan leggen.

Wel is het zo dat ons concept altijd buiten de standaard VC's valt: het is niet technisch, het is niet innovatief, het is niet per se groen, maar het is wel uniek (door de combinatie van wonen en service verlening). Nog tips onder welke categorie we het zouden moeten promoten?

 

 

mod-edit:quote gefixed

Link naar reactie
  • 0

Nederland heeft ook een business angels network. Denk aan NeBIB, TiNN, Meesters van de toekomst en nog een aantal. Hier op het forum zitten er ook een paar...

Vervolgens zijn er zo'n 5 criteria waar je aan moet voldoen:

1. Goede ondernemer

2. Goede ondernemer

3. Goede ondernemer

4. Goede ondernemer

5. Goed plan, met groeipotentieel en redelijke verwachting dat het haalbaar is.

 

Zodra er iets tussen zit waarvan een investeerder denkt dat het niet helemaal juist is ingeschat of erger nog niet reëel is, haakt hij af. Ook ballast, uit een verleden of nog aanwezig is een enorm "No GO" signaal.

 

Lees vooral de topics over investeren, die hier op het forum al uitgebreid aan de orde zijn geweest eens goed door. Ties heeft er zelfs meerdere artikelen over geschreven. (zoeken op "investeerders ties").

Dan heb ik nog de gids startkapitaal in de aanbieding.

Voldoende om je voor te bereiden.

 

Groet, Henk

 

 

Link naar reactie
  • 1

Gezien het steeds terugkerende advies een voorverkoop resultaat mee te nemen in de onderhandelingen (laten zien dat je de kamers verhuurd krijgt), zijn we een offensief gestart om intentie verklaringen te verkrijgen vanuit verschillende hoeken. Gezien het feit dat je hier nog steeds met een huurmarkt voor short stay hebt te maken kun je geen intentie verklaringen van klanten zelf krijgen (althans geen langlopende contracten). Om die reden hebben we bedacht de "verzender" van de studenten (de unies) te betrekken in het plan. Als deze intentieverklaringen tekenen en hierin aangeven de woning service voor te dragen aan hun studenten en reserveringen namens deze studenten te maken voor een x bedrag, dan is dat in deze markt bijna het hoogst haalbare qua commitment.

 

Nog andere adviezen?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij is het pad dat hier bewandeld moet worden heel voor de hand liggend.

 

Maastricht heeft een internationaal opererende Universiteit, en een universiteit (UM) die aan internationale profilering doet. Wat is er beter voor de score*/reputatie van de UM dan goede voorzieningen voor hun exchange studenten. (*internationale ratings voor universiteiten)

 

Dus het moet een wisselwerking worden, jij neemt het facilitair voor je rekening en de UM investeert daarin/financiert het voor/tekent als onderpand of iets dergelijks. Hierdoor ben je ook van het probleem onzekerheid af. Want de UM kan je overal aanbevelen daarnaast kunnen chinezen vanuit China of andere landen buiten BE en D toch niks online vinden. Daarom moeten ze op de informatie voorziening van de UM afgaan.

 

Het concept qua kamer aanbieding.

Zoek een grote partner, (woningcorporatie?) ik ken Maastricht niet (en geen zin om te zoeken) maar in Tilburg bijv. Wonen Breburg. Met deze partner maak je afspraken over een drietal soorten kamers, luxe goed en normaal. Deze richt je dan in naar verwachting van verhuur ook in een drietal smaken en laat de exchange student kiezen naar wat hij wil en hoe hij het wil binnen de drie levels. Het enige probleem is dat je naar alle waarschijnlijkheid de woningcorporatie leegstand zal moeten betalen dus begin klein. en bekijk de gegevens van de UM.

 

Als er bijvoorbeeld continu 400 overzeese studenten studeren kan je die -10% wel pakken.. dus 360 kamers. van de 2000 niet overzeese buitenlandse moet je ook een schatting maken. Duitsers pak je bijvoorbeeld niet want die studeren hier vaak voor 3-5 jaar omdat ze gehele bachelor of master programma's doorlopen (en dan is meubelen kopen goedkoper), maar Italianen misschien niet. dus van de 1000 Duitsers pak je 5% en van de 40 pasta vreters pak je misschien de helft..

 

Tel het allemaal op, en doe een inschatting van de verlangde luxe (Chinezen zijn over het algemeen wat meer spartaans dan de afgetopte Germaan) en koop daarop je meubelen in (voor bedden het liefst bij mij, ik lever projectmatig bedden)

 

Verdienen doe je aan bemiddeling bedragen, de verhuur van meubels en andere dingen die je ze aanbied op commissiebasis.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Goed bedacht, maar helaas ligt het zo simpel niet in maastricht. Sorrie voor de mis informatie op dat punt.

Wat in Maastricht namelijk aan de hand is,is dat de universiteit zelf heeft gemerkt hoe lucratief de huurmarkt is. Ze bieden zelf huisvesting aan. Pokke duur en super slechte kwaliteit. Soms moeten studenten zelf delen met 30 anderen. In eerdere tijden zou dit gewoon huisjesmelkerij worden genoemd,maarja.

We hebben natuurlijk geprobeerd contact met UM te leggen, maar die laten het afweten. De reden moge duidelijk zij : liever geen concurentie, en zeker niet iemand die voor hetzelfde (soms minder) geld een hogere kwaliteit huisvesting kan aanbieden.

 

Vandaar dat we dus opzoek zijn gegaan naar andere manieren om een bewijs van haalbaarheid te krijgen. We kwamen uit bij universiteiten die hun studenten naar Maastricht sturen. Waar het op andere plekken in NL beter is om met de lokale universiteit samen te werken, wordt dit in Maastricht moeilijk door de hiervoor genoemde vastgoed positie van UM (voor de geiteresseerde: google UM guesthouse en vergeet niet dat je foto's en teksten kunt photoshoppen;))

 

Wat betreft de woning corporaties:dit is al eerder aangegeven als goede optie. We kijken hier ook naar, maar in onze ogen is dit een laatste optie. Ik weet niet hoe de ondernemers hier erover denken, maar worden wij niet gewoon loonslaven als we met zo een grote/machtige woningcorporatie in zee gaan?

Link naar reactie
  • 0

Nog een vraag die iets minder richting directe financiering zit, maar heeft iemand van hier ervaring met het ondernemers klankbord?

Mij is aangeraden vanuit de provincie Limburg om contact op te nemen/ in te schrijven voor dit ondernemers klankbord om via hun netwerken naar een financiering van het plan toe te werken.

 

Groeten,

 

 

ISSMaastricht

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 140 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.