Wat is kunst? Subsidieren?

Aanbevolen berichten

@rk

 

Ik heb geen schulden behalve de auto die ik lease op de zaak en mijn hypotheek. Prive en zakelijk verders helemaal niks.

 

Ik heb vorig jaar mijn verzekeringsman de huid volgescholden omdat ik blijkbaar vanaf mijn 18de geld zat weg te stoppen in een beleggingsspaarplan waarover ik toentertijd heb gevraagd "is mijn inleg gegarandeerd" en nu blijkt met de nieuwe regelgeving van openheid ik heb moeten uitrekenen dat minus de 50% kosten en maximaal rendement ik op 60% van mijn inleg zou uitkomen.

 

Kortom ik begrijp je. Maar wat ik begreep is dat Nederland het qua begrotingstekort nog niet eens zo slecht doet. En niet dat ik de overheid zo heilig vind. Maar zeggen dat ondernemer zijn hetzelfde is als een land vind ik een beetje kort door de bocht. Beetje in het niveau links heeft alles verpest (de laatste echte linkse regering was ong. 35 jaar geleden).

 

Waarom is het soms zinvol om een hypotheek te hebben als je alles kan aflossen? Heeft een reden, maar is iets wat ik niet begrijp. Dus kunnen wij al deze variaties begrijpen op landelijk/globaal niveau. Maar ik ben ok maar een sukkel die het probeert te begrijpen en misschien heb jij wel helemaal gelijk?

 

Micha

 

 

Oh nee gelijk hoef ik niet, en wil ook wel toegeven dat ik " rechts Fascistisch" gestemt heb, waarschijnlijk omdat ik onder een pseudoniem post , met mijn echte naam zou ik dat nooit doen. Ja ik heb een behoorlijke aversie tegen "links".

 

Maar zelfs zonder een politieke voorkeur te hoeven ventileren, denk ik dat het voor beide kampen wel duidelijk was, er MOET bezuinigd worden.

 

Ik heb de laatste jaren GOED geboerd, ik schat dat ik 1 miljoen winst heb gemaakt laatste 8 jaar (tot 2008) de laatste 2 jaar zijn erg slecht (financieel gezien)

 

Een geluk bij een ongeluk, mijn levenstijl had zoveel "extra's" dat het vrij eenvoudig was om te bezuinigen, dat is niet leuk, maar wel heel hard nodig. Hypotheek, ziektekosten verzekering, eten en een beetje benzine, de rest is onnodig op dit moment. Dat is realisme. Ik denk dat veel mensen/bedrijven hetzelfde zullen doen.

 

In Nederland hebben we een helehoop van dit soort extra's, waarom kunnen die niet worden geschrapt/ gesneden? Ik hoor de links-dragende mens al piepen ; cultuur of hypotheek rente aftrek. , doe dan maar hypotheek rente aftrek (villa subsidie :) ) Of een toptarief van 60% , maar zo blijven we aan de gang. Die 52% is gewoon veel te veel. De BTW (die is ingevoerd om de belasting op arbeid te verlagen!!!!) is gewoon te hoog (BTW & inkomstenbelasing zijn nog nooit omlaag gegaan).

 

Kunst is voor mij persoonlijk dus zoiets waar direct in gesneden kan worden, draagt vrijwel nergens aan bij, en verstoord de markt met wel commerciele partijen.

 

 

Link naar reactie

hmmmm het metropool orkest.......

Hoorde die zo klagen dat het tegek was dat ze hun subsidie kwijt raakten omdat ze juist zo een groot succes zijn. Hun voorstellingen zijn altijd uitverkocht, ze hebben een miljoenen publiek op tv en radio....

 

Wat ik dan niet snap is dat als ze zo een groot succes zijn dat ze zelf hun broek niet kunnen ophouden.

 

Tijd terug ook een stuk gelezen over een theater groep die subsidie kreeg. Om heel kort te zijn kwam dat er op neer dat ze voor elke bezoeker (die ook nog eens moest betalen voor toegang) die hun theater voorstellingen bezocht ze iets van 300 euro subsidie ontvingen en dan maar net uit kwamen.

300 euro subsidie per bezoeker!!! Dan produceer je dus of veeel te duur of is er gewoonweg geen vraag naar wat je maakt.

 

Ik kan ook een webshop maken en producten gaan verkopen waar helemaal geen vraag naar is, krijg ik dan straks ook 300 euro per bezoeker op mijn website als subsidie om mijn webshop in leven te houden terwijl er geen vraag is naar het product dat ik verkoop?

Link naar reactie

Mijn dochter heeft met haar theatergroep een gesubsidieerd project gedaan in Oeganda. Kinderen (van de straat) en acteurs les geven met het thema Aids. Het onderwerp is daar nog haast onbespreekbaar onder de bevolking en hun acties hebben veel losgemaakt bij de betrokkenen. Ze hebben nog steeds contact en het draagt nog steeds uit. Zonder subsidie van het Aids-fonds en nog een ander fonds, was dit niet mogelijk geweest. Naar mijn mening was deze actie elke euro waard die het gekost heeft. (Ondanks de mening van meneer Bonjernoor, die dit soort acties waarschijnlijk maar niks vindt.)

 

En verder zijn er natuurlijk altijd gesubsidieerde projecten waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Incompetente beslissers en prestigegedachten spelen daar ook vaak een rol bij. En ja, dan hebben we het idd over weggegooid geld.

Link naar reactie

Ik vond hem leuk en toepasselijk

kunst.thumb.jpg.4a9c414b7dfdba72085af9c92f780cab.jpg

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie

Just reopened my case. (for Peter om vooral niet te elitair te zijn ;D) Werkelijk omdat het toch nog een aardige discussie is geworden :-K

 

Laten we eens de wereld van een (kleine) succesvolle ondernemer schetsen. Die begint op zijn zolderkamer, of in het schuurtje en maakt of koopt een produkt. Bij succes verkoopt hij dat produkt met winst. De winst wordt niet geconsumeerd, maar geherinvesteerd in produkten, die bij succes ook weer worden verkocht.

Dit is een spiraal die oneindig ver door kan gaan en aldus een vermogen kan opleveren.

 

De vraag is echter; Waar stopt het en gaat de ondernemer in kwestie wel consumeren en/of de winst afromen voor eigen gebruik? Daarbij de vraag natuurlijk wat hij ermee gaat doen en waar dus zijn interesse naar uitgaat als het gaat over prive behoefte.

 

Ik zeg wel eens dat als je een rechtgeaarde socialist een miljoen geeft, hij direct van zijn geloof afstapt. Maar hetzelfde geldt voor een rechtgeaarde liberaal, die zijn geld kwijtraakt. Die zal om te overleven ook bij de sociale dienst aankloppen. Context is dus belangrijk.

 

Er zijn mensen op deze wereld die welvaart verwarren met welzijn. Dat kan je ze ook niet kwalijk nemen, want het wordt met de paplepel ingegoten en is ook dagelijks op televisie en in de krant te zien. Het boek van Smith heet niet voor niets "The Wealth of nations". Economie wordt gelijkgesteld aan welzijn, ofwel veel geld (verdienen) is veel geluk. Toppers zijn natuurlijk Bill Gates, Steve Jobs, Richard Branson en Jack Welch. De idolen die het hebben gemaakt in de wereld van de grote onderneming. Hierdoor ontstaat al snel het beeld dat de mate van succes gelijk is aan het bedrag op je bankrekening. Lekker concreet ook, want het is een getal en dat is absoluut. Je kan dan ook heerlijk benchmarken in de quote 500 ;D

 

In die zin ben ik het er helemaal mee eens dat kunst absoluut waardeloos is, op die ene topper na dan. Het voegt geen waarde toe aan de economie en dus ook niet aan ons aller welzijn. Dit gaat echter alleen op als de stelling dat economie gelijk is aan welzijn waar is, en daar durf ik, en hopelijk ook nog een paar anderen, een kanttekening bij te zetten.

 

Mijn vraag is dus eigenlijk waar het om gaat, welvaart of welzijn? En heb je daar kunst voor nodig?

 

Henk de Greef

Link naar reactie

Wat een rare vraag welzijn of welvaart. Ik geloof dat deze vraag bij Maslow helemaal niet voorkomt?

Primaire biologische behoeften

Veiligheidsbehoeften

Sociale behoeften

Erkenning en waardering

Zelfverwezenlijking

 

Dit zijn allemaal zaken welke geen enkele waarde hebben in dit topic, maar wel voor de mens om zichzelf in zijn geluksstaat als individu definiëren. Welvaart heeft naar mijn idee helemaal niks te maken in een vraag over welzijn. Welvaart is misschien een gevolg van punt 4 en 5, maar heeft niks te maken met welzijn.

 

Nog een platgetreden pad.

True beauty is in the eye of the beholder.

Kunst is opzichzelfstaand waardeloos. De waarde van kunst wordt gegeven.

 

Wat is waarde?

Is van Gogh nu blij?

Is rembrand nu blij?

Beetje atheïstisch gedacht. Mijn excuses naar eventueel andersdenkende. Misschien zijn ze wel blij...

 

Maar goed ik ben een simpel. Ik vind sommige dingen mooi en andere dingen niet. Maar wie ben ik om te zeggen dat ik gelijk heb?

 

Micha

 

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie

Wat een rare vraag welzijn of welvaart. Ik geloof dat deze vraag bij Maslow helemaal niet voorkomt?

Primaire biologische behoeften

Veiligheidsbehoeften

Sociale behoeften

Erkenning en waardering

Zelfverwezenlijking

 

Hangt er vanaf: Wat is het doel dat nagestreefd wordt met vervulling van deze behoeften?

 

Frans

 

PS. wel even de volledige piramide van maslow weergeven trouwens, Is best wel aardig als je wat verder naar de top van de piramide kijkt ;D

 

Piramide_van_Maslow.JPG

 

 

Link naar reactie
De aanvraag had ik al een keer gepost:

Jammer alleen dat dat niet over kunst maar over innovatie gaat... ;)

 

Mijn vraag is dus eigenlijk waar het om gaat, welvaart of welzijn? En heb je daar kunst voor nodig?

We hebben het over welvaart versus welzijn, volgens mij, en de vraag of kunst bijdraagt aan welzijn en daarom prevaleert over welvaart.

 

Wat Maslow betreft - is het niet logisch dan dat je er eerst naar streeft dat de onderste tredes over de samenleving heen voldoende gevuld zijn voordat je je bezig gaat houden met de top van de piramide? Vanuit persoonlijk perspectief zal dat anders zijn, maar vanuit de maatschappij gezien vind ik het redelijk scheef als je geld tegen de top van de piramide aan gaat gooien terwijl er nog genoeg mensen zijn die het tweede nivo nog niet eens gehaald hebben.

 

Ik vind het de taak van de samenleving om dat laatste eerst aan te pakken, en als er voordat dat is opgelost behoefte is aan stimulatie van die top, dan mogen mensen daar zelf uit eigen portemonnaie voor zorgen.

Link naar reactie

Peter,

 

De maslov piramide is een weergave van behoeften, die ieder mens zou moeten doorlopen, om gelukkig te zijn. Er is wel een groot verschil in de niveau's. Daarmee bedoel ik dat de één genoeg zal hebben aan een stukje brood, waar de ander het niet voor minder dan een biefstuk doet. Dat geldt voor alle treden in de piramide.

 

Eigenlijk gaat het al zo, zoals jij het voorstelt, want het hele sociale stelsel richt zich op de onderste twee treden. Allles wat daarboven komt, moet de mens zelf verwezenlijken. Wij leven gelukkig in zo'n rijk land, dat vrijwel iedereen daar in zekere mate aan toekomt. De WWIK zit echt op bijstandsniveau, daarvan gaan mensen echt niet mooi weer spelen met jouw centen. Wist je trouwens dat de beroepsbevolking in nl maar zo'n 3 (7,8 corr Norbert) mln mensen betreft en dat die andere 13 mln mensen daarvan meeeten?

 

Blijft nog steeds de vraag open of welvaart gelijkgesteld mag worden aan welzijn. Dus niet wat prevaleert, maar gewoon of het hetzelfde is: welvaart=welzijn geld=geluk of omgekeerd geluk=geld (in de wiskunde mag je alles wat voor en achter het = teken staat verwisselen, maar in sociale wetenschap wordt dat problematisch, dan krijg je namelijk het omdraaien van oorzaak en gevolg)

 

Henk

Link naar reactie
Wist je trouwens dat de beroepsbevolking in nl maar zo'n 3 mln mensen betreft en dat die andere 13 mln mensen daarvan meeeten?

Wist je trouwens dat het Centraal Bureau voor de Statistiek deze gegevens verzamelt, maandelijks publiceert en de actuele beroepsbevolking uit 7,8 miljoen mensen bestaat? ;)

 

arbeidsmarktvv00werklbanen.gif

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Wat Maslow betreft - is het niet logisch dan dat je er eerst naar streeft dat de onderste tredes over de samenleving heen voldoende gevuld zijn voordat je je bezig gaat houden met de top van de piramide? Vanuit persoonlijk perspectief zal dat anders zijn, maar vanuit de maatschappij gezien vind ik het redelijk scheef als je geld tegen de top van de piramide aan gaat gooien terwijl er nog genoeg mensen zijn die het tweede nivo nog niet eens gehaald hebben.

 

Dat is niet helemaal waar. De piramide zelf klopt nog wel, maar onderzoek wijst uit dat mensen steeds meer op en neer door de piramide schieten en de volgorde omhoog echt niet meer zuiver chronologisch is.

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Eigenlijk gaat het al zo, zoals jij het voorstelt, want het hele sociale stelsel richt zich op de onderste twee treden. Allles wat daarboven komt, moet de mens zelf verwezenlijken.

Precies, en het oorspronkellijke discussie kwam voort uit een kunstenaar die op zoek was naar subsidie omdat hij zo graag eens een expositie wilde. Het ging hem daarbij niet om levensonderhoud, maar om zijn werk openbaar te kunnen tonen. Dat lijkt me in de bovenste regionen van de piramide thuishoren, toch?

 

De WWIK zit echt op bijstandsniveau, daarvan gaan mensen echt niet mooi weer spelen met jouw centen
.

Zou best kunnen. Maar de WWIK is een uitkering, en geen subsidie, dus daar heb ik het niet over.

 

Wist je trouwens dat de beroepsbevolking in nl maar zo'n 3 (7,8 corr Norbert) mln mensen betreft en dat die andere 13 mln mensen daarvan meeeten?

Ja, hoezo?

 

Blijft nog steeds de vraag open of welvaart gelijkgesteld mag worden aan welzijn.

Dat is denk ik van persoon tot persoon afhankelijk. Een zinniger vraag is of kunst bijdraagt aan breed maatschappelijk welzijn.

 

Dat is niet helemaal waar. De piramide zelf klopt nog wel, maar onderzoek wijst uit dat mensen steeds meer op en neer door de piramide schieten en de volgorde omhoog echt niet meer zuiver chronologisch is.

Als de basisbehoeftes, dus de onderste twee, vervuld zijn wel, ja (uitzonderingingen daargelaten).

Link naar reactie

Overigens vind ik ook dat de oorspronkelijke kunstenaar, waar Peter op doelt, goed moet zoeken, dan vind hij vast een plekje waar hij zijn spullen kan exposeren. Neemt niet weg dat deze draad voor mij een interessante kern in zich draagt. En dat is de grond waarop het idee wordt gevormd. Voor mij zelf is dat het stukje ondernemerschap, dat je er niet uit moet halen met te veel voeren, maar voor anderen kan dat natuurlijk weer heel anders zijn.

 

 

Blijft nog steeds de vraag open of welvaart gelijkgesteld mag worden aan welzijn.

Dat is denk ik van persoon tot persoon afhankelijk. Een zinniger vraag is of kunst bijdraagt aan breed maatschappelijk welzijn.

 

Je geeft hiermee niet echt antwoord op de vraag, maar stelt hem zo dat we weer terug bij af zijn. Dan kan je namelijk weer gewoon ja of nee zeggen en vervolgens je standpunt gaan verdedigen. Toch blijf ik je uitdagen, denk eens even mee, ook met de maslov piramide in je achterhoofd. Mag je welvaart (economie, geld, toegevoegde waarde, bruto nationaal produkt) gelijkstellen aan welzijn?

 

Voel me zo gelukkig, het BNP is met een hele % gestegen ;)

 

 

Link naar reactie

Sorry mensen, maar waar kun je mee bezig zijn. Als je al huilt omdat er een bedragje voor kunst wordt vrijgehouden. Er zijn zaken waar zinnige besparingen te halen zijn. Steek je hand eens in eigen boezem. Ga aan de slag en koop de auto die je zelf mooi vindt en kopieer vooral niks van je buurman. Je zou ook daar eens ongelukkig van kunnen worden.

Link naar reactie
Je geeft hiermee niet echt antwoord op de vraag, maar stelt hem zo dat we weer terug bij af zijn.

Niet helemaal - ik stelde een andere vraag. ;)

 

Als je geen welvaart hebt is het heel belangrijk voor je, en staat het denk ik gelijk aan welzijn. Als je wel welvaart hebt kun je het je veroorloven je welzijn anders te gaan bekijken en daaraan te gaan werken. Vandaar dat ik dus antwoordde dat dat van persoon tot persoon zal verschillen - er in volgens mij geen antwoord dat voor iedereen opgaat.

 

Wat de piramide betreft denk ik dus dat mensen deze, afhankelijk van hun situatie, heel anders zouden tekenen. Mensen die elke maand alles bij elkaar moeten schrapen om een boterham op tafel te kunnen zetten zouden de eerste twee treden heel groot tekenen, en de rest ergens in het puntje samenpersen, terwijl mensen die na twee vakanties per jaar nog zat overhouden voor een derde auto het andersom zouden doen. Net zoals er ook mensen zullen zijn die de trede met 'Schoonheid: Kunst' heel erg klein zouden tekenen... ;)

 

De piramide uit het plaatje geeft dus alleen de volgorde van dingen weer, en zegt niets over de relatieve waarde die mensen aan de diverse onderdelen hechten.

 

Steek je hand eens in eigen boezem. Ga aan de slag en koop de auto die je zelf mooi vindt en kopieer vooral niks van je buurman. Je zou ook daar eens ongelukkig van kunnen worden.

Zo, om half 6 alweer aan de rosé? ::)

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 268 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.