• 0

De Low-Profile startende ondernemer

Regelmatig zie je ze op HL voorbij komen: enthousiaste plannen van wannabee ondernemers. Ik wil een webshop beginnen, ik begin een reisbureau, ik wil miljonair worden…

Keurig worden deze, veelal, jongelingen door ervaren HL leden op het juiste pad gewezen: ken je de markt? Weet je hoeveel je moet investeren? Hoe ga je verkopen? Heb je een Businessplan?

 

Allemaal terechte opmerkingen natuurlijk. Ze dwingen de beginnende ondernemer eerst goed na te denken voor zij onnodig tijd en geld steken in een (eventueel) doodlopend pad.

 

Maar helaas leidt het er maar al te vaak toe dat een eens enthousiaste ondernemer in spé een gefrustreerde werknemer met een rotbaan wordt. Maar het kan ook anders.

 

De noodzaak van een Businessplan

 

Het grote nut van een Businessplan ligt hem erin dat de beginnende ondernemer goed nadenkt over zijn financiën. Het Businessplan vormt een financiële planning:

[*]Welke middelen heb ik allemaal nodig?

[*]Hoeveel geld moet ik investeren?

[*]Wanneer kan ik gaan produceren?

[*]Hoe ga ik verkopen?

[*]Welk marketing budget heb ik dan nodig?

[*]Wanneer is mijn investering dan terugverdiend?

Bottom line: wanneer maak ik genoeg winst om in mijn levensonderhoud te voorzien?

 

Zonder Businessplan gaat het al mis bij het investeren. Een bank zal nooit geld in de onderneming stoppen als niet duidelijk is wanneer er geld verdiend gaat worden. En dat is maar goed ook. Want als er wel geïnvesteerd kan worden, loopt het vaak later fout: na het produceren, bij de verkoop.

 

Toch gaat het nog erg vaak fout. Vooral als de beginnende ondernemer eigen vermogen inzet om, bijvoorbeeld, een, webshop op te zetten.

 

De webwinkel is opgezet, voorraad is binnen, maar waar blijven nou die bezoekers en klanten? Die hele marketing en verkoop is nog niet zo eenvoudig als het leek, en het Internet is alweer een niet bezochte webwinkel rijker.

 

Draai het eens om

Heb je je neus al eens op deze manier gestoten? Of weerhoudt het benodigde Businessplan je daarvan? Probeer het dan eens op een geheel andere manier: door low-profile te beginnen.

 

Een low-profile ondernemer springt niet in het diepe met hoge investeringen en dure productie. In plaats daarvan draait hij het om: we beginnen bij de marketing.

Marketing in de 21ste eeuw bestaat voor een belangrijk deel uit het Internet. En de laagdrempeligheid daarvan zorgt ervoor dat iedereen een website kan beginnen.

 

Een low-profile ondernemer begint dus met die website, en leert in de praktijk hoe je een groot publiek kan bereiken, nog voordat hij iets verkoopt.

 

Onderzoek is nog wel nodig

Uiteraard leidt niet iedere website tot succes. Ook hier geldt dat goed onderzoek vooraf loont. Onderzoek naar de juiste tools, maar vooral de juiste methodiek. Met het besef dat een website bezoekers trekt door nuttige informatie te bieden ben je al een heel eind.

 

Dus: start met een succesvolle, informatieve website. Promoot deze en trek bezoekers. Doe ervaring op met het adverteren en verkopen van producten van anderen. En tenslotte ben je klaar voor je eigen producten.

 

En nee, het zal niet vanzelf gaan, even snel rijk worden bestaat niet. Welkom, nieuwe ondernemer!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Dat brengt mij nu ook juist in verwarring. Ik ben zowiezo al geen webondernemer, dus dan wordt het extra moeilijk om te begrijpen waar de motivatie vandaan komt. Wel interessant is natuurlijk hoeveel mensen hier komen lezen, die geen ondernemer zijn, geen visie hebben en geen business-plan en toch "iets" aan ondernemen zouden willen doen dan?

Voor mezelf stel ik dit toch liever zwart-wit. Je bent ondernemer of je bent het niet. Twijfelaars heb je overal, maar de vraag zul je zelf moeten beantwoorden. Leren ondernemen is een farce. Dat is hetzelfde als een vlieg onder water leren zwemmen. De vlieg ziet daar het voordeel niet van in, is er niet voor gebouwd en zal het dus niet eens proberen.

Link naar reactie
  • 0

@prodisplay: wel goed lezen: niet full-time, het gaat er juist om dat je niet direct je veilige bestaan opgeeft om te ondernemen. En als je al een product hebt om te verkopen, ga gerust je gang. Maar als je webshop geen bezoekers trekt, wat dan?

 

Werkt het niet in de praktijk? Ik ben het levende bewijs dat het wel werkt. En ik ben zeker niet de enige, er is een hele community aan mensen die hetzelfde gedaan hebben (Higherlevel is niet het enige forum waar ik inspiratie vandaan haal).

 

@P.J.Odems: Jammer dat je zo zwart-wit denkt. Er zijn heel veel grijstinten, en wat is het toch prachtig als een vlieg geheel tegen zijn natuur in toch leert te zwemmen. Wij mensen hebben geen vleugels, en ook geen kieuwen, maar we hebben toch manieren gevonden om te vliegen en lang onder water te blijven.

 

Link naar reactie
  • 0

Als ik het goed begrijp heb je dus;

 

- Niet-ondernemers.

- Ondernemers in spé.

- Ondernemers.

 

En jij richt je op de "Ondernemers in Spé" en dan wel speciaal op diegenen die "iets" op het internet zouden "willen", zonder visie, zonder business-plan en zonder wat dan ook.

 

Sorry, maar voor mij is dit echt te vaag.

Link naar reactie
  • 0

Allereerst, nogmaals, ik richt me niet op deze mensen. Het zijn voor mij geen potentiële klanten. Ik vertel slechts hoe ik zelf het ondernemen ben ingerold, en dat dat voor anderen dus ook mogelijk is.

 

Dan: nee, er zijn nog veel meer "soorten" mensen, ik wens ze niet in hokjes te stoppen.

 

En die mensen mogen best een visie hebben, ze mogen ook best een business-plan opstellen. Maar je kan ook starten met een website over je passie. En als je dat goed doet, dan kan daar een ondernemer uitrollen.

 

Dat je het vaag vindt en het niet begrijpt dat snap ik best. Ik geloofde eerst ook niet dat ik een ondernemer zou worden, maar het is toch gebeurd...

Link naar reactie
  • 0

 

Het gaat er dus om dat ondernemen niet direct met een visie, een businessplan hoeft. Je kan ook op een andere manier je grote teen in de grote vijver van het ondernemen steken. En daarna een beetje pootje baden. En misschien daarna overgaan tot zwemmen.

 

 

Om vervolgens uit zee gevist te moeten worden omdat ze maar wat ronddobberen of zelfs te verzuipen!

 

Ik juich het ondernemerschap toe en heb veel respect voor een ieder die het probeert. Maar niet zonder visie en plan. Jaja ... het kan zonder visie of plan maar het hoeft helemaal niet zonder. Gewoon even voor gaan zitten, diep ademhalen, en eens goed met jezelf in gesprek gaan over wat nou precies de bedoeling van die onderneming is. Daar begint het eerlijk tegen jezelf zijn wat je in de periode daarna als ondernemer hard nodig hebt.

Het mag dan wel mijn werkterrein zijn om die dobberende ondernemers te helpen .... er hoeven er niet meer bij .... ik heb genoeg te doen :-)

 

gr,

Theo Thomas

Link naar reactie
  • 0

Maar gelukkig komt er dan weer iemand anders om te plagen ;)

 

Theo: lees het hele draadje eens door. Het gaat hier dus NIET om die ondernemers die er wel uitkomen met businessplan enzovoorts. Of om diegenen die budget genoeg hebben om mensen als jou in te huren.

 

Het gaat om die mensen voor wie dat allemaal een brug te ver is. Mensen die wel een webshop willen beginnen, of ergens een passie voor hebben. Maar die dat niet van de grond krijgen op de traditionele manier.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik weet het ... ik heb het hele draadje gelezen. En ik plaag niet. Ik ben gewoon tegen.

Tegen het 'pootje badend' ondernemen. Ondernemen is geen welness-activiteit. Het is duiken en hard zwemmen.

 

Een startende ondernemer hoeft helemaal geen budget te hebben om fatsoenlijk een visie en een plan te formuleren.

Zoek iemand in je omgeving die goed is in het kritisch 'waarom?' vragen. Dan kom je al een heel eind.

Dat 'een brug te ver' vinden is geen excuus. Als je CV-ketels wilt gaan repareren moet je ook de manual lezen. Als je een webshop wilt beginnen moet je je ook verdiepen in het wel en wee daarvan. Niks brug te ver. Het hoort er gewoon bij.

Hoe confronterend of hoe moeilijk het soms ook is.

 

gr,

Theo Thomas

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dan heb je het wel gelezen, maar niet begrepen.

 

Het gaat hier om mensen die de beslissing om te ondernemen helemaal nog niet genomen hebben. Of ze willen zich niet verdiepen in alles waarvan jij vindt dat het erbij hoort. Als ze van dat soort zaken horen haken ze af omdat ze denken dat het dus niet voor hen is weggelegd. En ik beweer dus dat het voor mensen zoals hen TOCH mogelijk is ondernemer te worden.

 

Link naar reactie
  • 0

Je geeft je eigen referenties als voorbeeld. Wat hebben die dan bereikt?

 

In de kern ben ik het wel met je eens. Dit is een mooi voorbeeld. Die is als 13 jarige gewoon op zijn site gaan zetten wat hij leuk vond.

 

Dat is volgens mij 12 jaar geleden. De tijden waren toen heel anders. Nu is het allemaal veel moeilijker geworden. Heb je een mooie site en die begint te lopen dan staan er meteen 500 naast en met grote budgetten.

 

Kan het andersom? het zal sommigen lukken maar ik denk dat het percentage mislukkingen op beide manieren hetzelfde is. Kostprijs is gelijk (eigen tijd is ook geld)

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Als ze van dat soort zaken horen haken ze af omdat ze denken dat het dus niet voor hen is weggelegd.

 

 

Als iemand het niet met je eens is wil dat niet zeggen dat diegene je niet begrijpt. Ik ben nog steeds tegen.

Dat gezegd hebbende;

Die mensen hoeven niet af te haken ... als je ze helpt met 'dat soort zaken'. Je helpt ze niet door het er dan maar niet over te hebben en pootje badend gezellig websites te gaan bouwen. Het is namelijk vaak terecht dat mensen twijfelen of zelfs afhaken.

 

Een ondernemer in spé moet natuurlijk ergens beginnen. Vaak beginnen ze met een logo en visitekaartjes. Harmless en leuk om te doen. Ook een website maken is dikke pret. Het is dan net of je onderneming er al is. Tot zover ... mijn zegen heb je.

Als de eerste klant dan aanbelt .... dan moet je weten wat je aan het doen bent.

 

Natuurlijk makkelijk om hier plagend commentaar te geven dus wil ik jou (en je klandizie) best helpen. Ik zie wel een mogelijkheid om samen ondernemers in de wannabe-dop op een goede manier op weg te helpen. Met een visie, plan en een geweldige website.

 

gr,

Theo Thomas

 

 

Link naar reactie
  • 0

Theo, uit je reactie blijkt toch echt dat je het niet begrijpt.

 

Je zegt "als je ze helpt". De mensen waar ik het over heb die kloppen niet bij je aan, die kan je niet helpen omdat ze helemaal niet bij je aankloppen (ook niet bij mij).

 

Zodra die eerste klant er is, wil ik best met je mee beredeneren. Maar daarvoor zijn er al zoveel afgehaakt (of zijn niet eens begonnen zodat je niet kan spreken van afhaken).

 

Nogmaals: het gaat NIET om mijn klandizie.

 

Link naar reactie
  • 0

PJ, ook ik ben de weg kwijt na het meerdere malen doorlezen van de column.

 

Als ik het goed begrijp adviseer je de ondernemer in spé eerst een blog op te zetten met informatie over zijn a.s. handel en daarna als er genoeg lezers/volgers zijn een webshop te beginnen.

 

Veel lezers van een blog wil nog niet betekenen dat zij ook de producten willen kopen als de webwinkel er eenmaal is.

In feite creëer je hiermee valse hoop voor de ondernemer in spé.

Beter is het dat men klein begint met een webwinkel en blog tegelijk en als de financiële middelen het toelaten uit te breiden.

 

Marketing is het plaatje van de doelgroep en hoe die te bereiken en dat is niet persé alleen via internet maar kan ook d.m.v. de traditionele media en marketingsmethodes.

RetailAnalist en Adviseur Detailhandel | Zet winkels ( weer) op de rails.

Link naar reactie
  • 0

Column vind ik zelf ook niet zo best. Hij zwaait alle kanten op, maar de bedoeling vind ik is lovenswaardig.

 

Ikzelf ben ook voorzichtig begonnen. Bij mijn baas gevraagd of ik voor mijzelf mocht beginnen. En toen zij hij JA. Begin lekker in het weekend en als je het drukker krijgt dan minderen we jouw uren. Dus eerst op de zaterdag en zondag. Toen de maandag en dan de dinsdag en toen...

 

Ik spreek heel veel mensen die iets willen. WebShop, 1 in google, eigen utupe en weet ik veel wat. En na de hele budget desillusie die ik als eerste maar doorvoer, praat ik daarna wel door over wat wel kan. Sommige haken af, sommige starten bescheiden en sommige gaan er volledig voor.

 

En dat komt niet helemaal uit in je column, maar je hebt wel gelijk tot een zekere hoogte. Start voorzichtig, probeer een netwerk te creëren zonder veel kosten en ga dan op de deze basis verder groeien naar je einddoel. Toch?

 

Micha

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

Je geeft je eigen referenties als voorbeeld. Wat hebben die dan bereikt?

 

Ah, misschien komt daar de verwarring vandaan. Ik verwees naar mijn portfolio, niet naar mijn referenties. In dat portfolio staan namelijk ook onze eigen websites, die op die manier zijn begonnen. Wanneer er behoefte aan is, wil ik hier best een lijstje geven met websites (ook die van anderen) die op deze manier begonnen zijn.

 

@Rene en @Micha, Ik begrijp uit jullie reacties (en die van anderen) dat het lastig is om de column te volgen, excuses daarvoor. Maar het punt is dat diegenen die al met een webshop bezig zijn eigenlijk al een stap te ver zijn. Zij hebben vaak al hun energie, tijd en geld gestoken in een webshop, terwijl zij dat beter hadden kunnen steken in het opbouwen van een goed lopende website. Maar let op: ik heb het dus niet over die ondernemers die in hun businessplan de marketing, promotie, en alle andere zaken goed hebben uitgezocht.

 

@Rene, ik vind juist dat mensen die zijn begonnen met een webshop (zonder voldoende over promotie en marketing te hebben nagedacht) heel veel valse hoop hebben. Ontzettend veel van die webshops sterven een vroege dood.

 

Link naar reactie
  • 0

alleen het idee van 'm'n eigen webshop hebben, alsof dat het doel is. Die mensen hebben er duidelijk nog niet over nagedacht.

 

(a) moet je een product of dienst hebben waar markt voor is. Als je niet weet of die markt er is, ga dat eerst maar eens uitzoeken. Daar kun je het internet overigens goed voor gebruiken zonder al te veel kosten

 

(b) Afhankelijk van het product is dan een webshop nodig maar altijd een onderdeel van een grotere strategie om je te klanten helpen hun probleem op te lossen.

 

En als je geen geld hebt of weinig en/of weinig kans of financiering, kan kies je uiteraard een product of dienst die weinig startup-cost en overhead met zich mee brengt.

 

Oh ja, en dan 10x zo hard werken als de concurrentie en doorgaan tot het gaatje.

Link naar reactie
  • 0

Maar het punt is dat diegenen die al met een webshop bezig zijn eigenlijk al een stap te ver zijn. Zij hebben vaak al hun energie, tijd en geld gestoken in een webshop, terwijl zij dat beter hadden kunnen steken in het opbouwen van een goed lopende website. Maar let op: ik heb het dus niet over die ondernemers die in hun businessplan de marketing, promotie, en alle andere zaken goed hebben uitgezocht.

 

@Rene, ik vind juist dat mensen die zijn begonnen met een webshop (zonder voldoende over promotie en marketing te hebben nagedacht) heel veel valse hoop hebben. Ontzettend veel van die webshops sterven een vroege dood.

 

Op zich ben ik het wel met deze punten eens. Ik zie zelf ook ontzettend veel webshops gelanceerd worden om dan spoedig geruisloos weer te verdwijnen van het internet.

Ik denk dat het vooral met de drive en mentaliteit van de ondernemer te maken heeft. De shops die falen die worden vrijwel altijd beheert door iemand die helemaal geen passie en gevoel bij verkoop over internet heeft. Vaak zijn dit mensen die het "erbij" willen doen of mensen die denken eenvoudig geld te verdienen. Die mensen komen er niet zonder goede planning vooraf.

 

Aan de andere kant, een ondernemer met een enorme drive en passie voor het verkopen via internet heeft helemaal geen businessplan of marketingstrategie nodig. Die gaat er gewoon voor, werkt elke dag (& nacht!) keihard voor zijn zaak. En heeft voor hij het weet meer succes dan hij had durven dromen.

 

;)

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat het vooral met de drive en mentaliteit van de ondernemer te maken heeft. De shops die falen die worden vrijwel altijd beheert door iemand die helemaal geen passie en gevoel bij verkoop over internet heeft. Vaak zijn dit mensen die het "erbij" willen doen of mensen die denken eenvoudig geld te verdienen. Die mensen komen er niet zonder goede planning vooraf.

 

Aan de andere kant, een ondernemer met een enorme drive en passie voor het verkopen via internet heeft helemaal geen businessplan of marketingstrategie nodig. Die gaat er gewoon voor, werkt elke dag (& nacht!) keihard voor zijn zaak. En heeft voor hij het weet meer succes dan hij had durven dromen.

 

;)

 

Dat klopt wel inderdaad. maar vergeet niet dat niet iedereen direct beseft wat er allemaal bij ondernemen komt kijken. Op het moment dat ze tegen al dat soort zaken aanlopen schrikken ze af, en gooien het bijltje erbij neer. Dat kan je een gebrek aan drive en passie noemen, maar het komt vooral ook voort uit onbekendheid met het ondernemen.

 

Al ik uit eigen ervaring mag spreken, dan komt die drive en passie pas wanneer je in de gaten krijgt dat het succesvol kan zijn.

 

Link naar reactie
  • 0

Prima verhaal. Het valt idd nog niet mee als je eenmaal een webwinkel hebt om dan de klanten te krijgen. Ik kan mij wel voegen tot de low-profile. Heb een webwinkel en leer aldoende. Moet wel zeggen dat de afgelopen tijd er steeds meer orders komen. Dus mijn vertrouwen blijft stijgen. Ik hoop via deze geweldige site genoeg advies te krijgen waar dat nodig zal zijn.

www.stone-styleshop.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik hoop via deze geweldige site genoeg advies te krijgen waar dat nodig zal zijn.

 

Welkom op Higherlevel.

 

Eerste advies: Schrijf unieke teksten, met name voor je homepage en kopieer het niet van andere sites.

 

Eigen unieke teksten doen het namelijk een stuk beter in de zoekmachines. Geldt ook voor je producten

 

Succes met je winkel

 

Frans

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 226 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.