Ga naar inhoud
 • 0

Ik heb nu een bedrijf... Wat nu?

 • Translate to English
Senior     40 0

De titel is een beetje dramatisch ;)

Maar..

 

Ik loop nu al ik denk wel 3 jaar met te veel ideeen. Nu vond ik het maar eens tijd om (een aantal) in uitvoering te brengen. Nu heb ik vanaf 26 januari dan ook een eenmanszaak opgericht. BTW nummer in onderweg. Ik heb al (bijna) uitgezocht welke bank ik wil hebben.

 

Ik heb hier en daar al wat informatie opgeduikeld over eerlijk gezegd vanalles...

- Ik weet wie mijn klanten zijn/worden

- Ik weet wat ik wil verkopen

- Ik weet hoe ik het wil verkopen

Dit soort dingen heb ik allemaal al wel op een rijtje...

 

Maar dan komt het leuke stuk van een eigen bedrijf hebben... Je moet natuurlijk alles bijhouden. Klantgegevens, bedrijfskilometers met de auto, administratie, etc.

Dit is ook het onderdeel waar ik een beetje in de knel zit (En dat hebben denk ik wel meer starters ;))

Ik heb al heel veel sites doorgelezen en vragen gesteld links en rechts... Misschien dat iemand op dit forum het wel goed kan uitleggen...

 

Wat ik dus wil weten van administratie bijhouden is het volgende:

- Is het slim om dit zelf te doen? (ik heb zeg maar 0,0 kennis hiervan. Ik wil het wel graag leren)

- Wat is er verplicht om bij te houden voor een eenmanszaak?

- Wat wil de belastingdienst nou allemaal hebben?

 

Het is een beetje een lang verhaal geworden... Ik hoop dat ik alles een beetje duidelijk vermeld heb... Zoniet, ik kan het altijd aanvullen.

 

Groetjes,

Joris Keeman

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0
Retired Mod     1,4k 2

Beste Joris,

 

Allereerst gefeliciteerd met het zetten van de stap naar het ondernemen. Als ik het zo lees heb je over veel zaken al goed nagedacht. Wat erg goed helpt is dit alles in een ondernemingsplan te zetten. Hier komen veel zaken nogmaals goed naar voren en het dwingt je om er goed naar te kijken, uit te zoeken, beschrijven en op te lossen.

 

Bij de belastingdienst kan je een boek aanvragen waar veel instaat over het voeren van een administratie. Dat zou ik zeker doen als ik jou was.

 

Je ben verplicht om een administratie bij te houden. Het gaat te ver om alles te beschrijven, dus als je gerichtte vragen hebt dan hoor ik die graag.

 

Is het slim om dit zelf te doen? (ik heb zeg maar 0,0 kennis hiervan. Ik wil het wel graag leren)

Het is de goedkoopste en misschien de slimste oplossing. Heb je enige kennis of ga je makkelijk met cijfers om, dan zou ik het zelf doen. Je weet hiermee precies wat wel en wat niet kan binnen je onderneming.

 

Uitbesteden is duurder en je hebt wat meer expertise. Voor veel startende ondernemers is dit niet noodzakelijk. Heb je echter het geld ervoor over, weet je zeker dat je er zelf niets van bakt of heb je vreemde financiele (specialistische) vraagstukken dan zou ik het uitbesteden.

 

Wat is er verplicht om bij te houden voor een eenmanszaak?

Alles ;D

Nooit iets weggooien, alles noteren en 7 jaar bewaren. Voorkomt veel problemen op een later tijdstip.

 

Wat wil de belastingdienst nou allemaal hebben?

Je geld ;D Nee flauw, ieder jaar moet je uiteraard aangifte doen. Het gaat om de BTW-aangifte en aan het einde van het jaar (deze periode voor 2003) de aangifte inkomstenbelasting.

 

De BTW-aangifte krijg je ieder kwartaal en is een kwestie van optellen en aftrekken van wat jij betaald en ontvangen hebt. Wat je overblijft betaal of ontvang je van de belastingdienst.

 

Succes

Persoon

 

 

Leer alsof je eeuwig leeft, leef alsof het je laatste dag is!

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     9,9k 461

Als je denkt dat het allemaal toch wat teveel voor je is, kun je altijd een klein administratiekantoor opzoeken. Echt duur hoeft dat niet te zijn en je bent er wel (redelijk) van verzekerd dat het goed gebeurt.

 

Mee eens, het bespaart je een hoop tijd en moeite. Hou zelf het hele jaar je fakturen en bonnetjes bij, en geef die aan het begin van het volgende jaar aan de boekhouder, die zorgdraagt voor invulling van alle belastingpapieren.

 

Verder heb ik maar één tip: maak je niet te druk over de administratie en dergelijke, maar ga gewoon aan het werk. Zorg dat je klanten binnenhaalt, wat leuke projecten doet en plezier hebt in je werk, alle andere zaken komen vanzelf wel. Ik merk dat teveel starters maar blijven aanhikken tegen bijzaken als de administratie, terwijl ze die tijd beter kunnen besteden aan het leveren van werk aan tevreden klanten.

 

Succes!

Link naar reactie
 • 0
Senior     40 0

Plezier in mijn werk heb ik zeker... Tis toch een hobby van me, dus dat is geen probleem!

Wat betreft die boekhouding... Ik vind het stiekem allemaal best interresant... Ik heb alleen een beetje een 'information overflow'. Er is zo ongelooflijk veel mogelijk... Misschien is het helemaal zo slecht nog niet om een vriend te stikken... euh... een proffessional in te schakelen ;)

 

Flink bonnetjes sparen dan maar ;D

Link naar reactie
 • 0
Legend     328 2

Het enige dat je dus inderdaad niet moet vergeten tijdens het bonnetjes-hamsteren, is dat facturen altijd op naam van je bedrijf moeten staan, en kassabonnetjes ook niet kwijt moeten raken ;-) Let er bij kassa-bonnetjes ook op dat de BTW erop vermeld staat, zo niet, een BTW-bon vragen (al dan niet geschreven)...

Comfi puzzelt aan comfort in de afstemming tussen mensen, systemen en strategie.

Comfi vervult hierbij een brugfunctie tussen management, automatisering, controlling en de uitvoerende organisatie.

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,6k 6 1406

 

Bij IKEA hebben ze precies wat je zoekt. Twee dozen! In de ene doos stop je alle rekeningen die je betaald hebt. In de andere kopieën van alle nota's die je zelf naar je klanten stuurt. Wat jij het eerste jaar moet doen, is keihard werken zodat het binnenkomende bedrag hoger is dan het uitgaande bedrag. Dat kun je elke drie maanden peilen, als je je BTW-opgave doet. Zodra je geld verdient, ga je je boekhouding een beetje serieus opzetten. Dus niet drie jaar op je administratie puzzelen! Geen smoesjes meer, gewoon aan de slag.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0
Junior     27 0

 

Bij IKEA hebben ze precies wat je zoekt. Twee dozen! In de ene doos stop je alle rekeningen die je betaald hebt. In de andere kopieën van alle nota's die je zelf naar je klanten stuurt. Wat jij het eerste jaar moet doen, is keihard werken zodat het binnenkomende bedrag hoger is dan het uitgaande bedrag. Dat kun je elke drie maanden peilen, als je je BTW-opgave doet. Zodra je geld verdient, ga je je boekhouding een beetje serieus opzetten. Dus niet drie jaar op je administratie puzzelen! Geen smoesjes meer, gewoon aan de slag.

 

Wel heel erg cru gezegd, maar ik was in gedachten op zoek naar een reactie die hier wel heel erg sterk op neerkomt :)

Zorgen maken om de administratie en die goed bijhouden is prima, maar niet zaligmakend voor wat betreft het bedrijf.

Gewoon beginnen is 1000 x belangrijker. En inderdaad ... twee dozen ... ach, maak er maar twee ordners van, maar hou het bij !!! zodat je het later zelf gemakkelijk terug kunt vinden of het voor iemand anders makkelijk maakt.Dat scheelt achteraf weer in de kosten.

Voorlopig is dat je zorg niet. Concentreer je op je eigen ding, en verzuip niet op voorhand in de administratieve zaken.

Die komen nog vroeg genoeg !

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,5k 8

Overigens kun je voor die uitgaande facturen ook gewoon de computer gebruiken. Om nou speciaal een kopietje te draaien en dit in een ordner te stoppen ???

 

Natuurlijk is "gewoon beginnen" heel goed, maar het is ook belangrijk dat je inzicht houdt in jouw financiele zaken. Maak je wel degelijk winst? , kloppen jouw verkoopprijzen wel? , betalen de mensen op tijd? Allemaal vragen die je met een eenvoudige boekhouding zo kunt beantwoorden. Laat de administratie dus niet versloffen in dozen om ze na een jaar eens leeg te halen, ik vind dat je op voorhand wel een systeem moet hebben dat kan je namelijk ellende besparen.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,6k 6 1406

Het was niet cru bedoeld, maar het wemelt van de bijzaken en daar kun je in verzuipen. Je moet gewoon beginnen als je het idee hebt dat je ervan kan leven, en gaandeweg bijleren. Joris loopt al drie jaar met plannen rond, nou moet-ie even doorbijten. Administratie is simpel. Gewoon een schriftje kopen en de uitgaven goed bijhouden.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0
Junior     13 0

Hallo Joris,

 

Mijn persoonlijke ervaring, is dat inderdaad met een klein kantoor( 1 persoon te maken hebt) makkelijker werkt.

Een direct contact met je boekhouder hebben werkt beter, en wat prettig is dat je met het zelfde boekhoudprogramma kan werken.

Is dus minder werk voor je boekhouder en je hebt een beter overzicht hoe je bedrijf er voor staat op welk moment dan ook.

 

En heb je te maken div. BTW doe deze scheiden in je inkoop en verkoop.( is trouwens verplicht )

Ik weet er zullen diversen mensen denken "dat is toch logisch", maar je zult schrikken van de mensen die dat niet doen.

Ik heb div. collega's die dit niet doen, met als verweer Oh dat zoekt de boekhouder wel uit.

De voorwerkzaamheden die jezelf doet schelen enorm in de kosten.En is beter voor je eigen inzicht en overzicht.

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     40 0

Ghehe, Bedankt voor de reacties alvast!

 

Ik heb al weer het een en ander uitgezocht... Ik heb dat excel sheetje van Zibb.nl gedownload. Daar houd ik de uitgave en inkomsten op bij... Ik heb zelf ook even een urenplanner gemaakt en een reiskosten lijst. Dadelijk nog even snel een klantenadministratie en factureringssysteempje schrijven en dan vind ik het wel genoeg. Alle facturen worden dan als pdf opgeslagen op de pc en server (Gelijk backup ;))

 

Echt veel hoef ik dan niet bij te houden. Maar ik bewaar wel alles. Waarschijnlijk zullen jullie weer met vragen bestookt worden door mij over een maandje of drie ;)

 

Joris

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,6k 6 1406

Schouderklopje (reusje) Joris! Ik heb het excel-sheetje waar je naar verwijst even gehotlinkt voor belangstellenden, mezelf incluis. Iemand nog interesse in twee IKEA-dozen, zgan? ;D

 

UPDATE: deeplinken naar die Zibb-bladzijde blijkt niet meer mogelijk. Probeer de administratie-pagina bij Zibb.zaken! Daar staat dat spreadsheetje bij de tools.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0
Legend     328 2

Nee dank je Twa ;) ik heb al een voordeelverpakking smalle ordners gekocht bij de Makro... Aan brede ordners of grote dozen is mijn administratie voorlopig toch nog niet toe :D

Comfi puzzelt aan comfort in de afstemming tussen mensen, systemen en strategie.

Comfi vervult hierbij een brugfunctie tussen management, automatisering, controlling en de uitvoerende organisatie.

Link naar reactie
 • 0
Senior     45 0

Ik start ook binnenkort een eenmanszaak.

 

Zijn "twee ordners, een voor alles wat je betaalt en een voor alles wat je aan je klanten stuurt(kopie facturen)" echt genoeg voor hele administratie? Of kunnen daar nog andere dingen bij komen. ik wil aan het eind van het jaar of kwartaal niet voor verassingen komen te staan.

Overigens hou ik alles wat er in- en uit gaat ook digitaal (excel voorlopig) bij.

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,1k 8

Zou je niet een mapje met de bankafschriften erbij doen?? :-X

Kijk eens op de site van de Kvk wat een goede administratie moet inhouden....

 

Ik ben het eens met de opmerkingen hiervoor dat je niet al je tijd in de administratie moet stoppen maar die moet gebruiken voor je onderneming, maar ondernemen is toch echt wel meer.

 

Uit je administratie haal je (kun je halen) heel veel meer informatie dan alleen hoeveel facturen gaan er uit en hoeveel komen er binnen.

 

Alles uitbesteden is een goede optie dit hoeft niet duur te zijn (toch Jelmer?), mits jezelf ook hier nauw betrokken bij blijft want je eigen cijfers kennen is minstens zo belangrijk als je vak kennen.

 

Egbert Punter

Link naar reactie
 • 0
Legend     367 1

De eerste paar jaar van mijn ondernemersbestaan, lang geleden, deed ik het als volgt:

1 ordner met tabbladen:

inkoopfacturen

verkoopfacturen

kasbonnen

bankafschriften

 

Elke maand

actie 1: combineer afschriften met inkoop- verkoop- en kasbonnen

actie 2: check wie nog niet betaald heeft (en stuur herinneringen)

actie 3: check welke rekeningen je nog moet betalen (en betaal die als je kan)

 

Elke 3 maanden BTW:

Alles invoeren in een excel sheet en een optelling maken

(heb je een rekening courant dan is dit het moment om tevens een debiteurenlijst, overzicht openstaande verkoopfacturen, te maken )

Aangifte BTW doen

 

Elk jaar naar de boekhouder:

Voert alles in en checkt de BTW aangifte

Geeft je tips om slimmer beter te administreren

Helpt je met de IB aangifte.

 

Succes

 

Pim de Bokx

www.pioneerz.com | managing the risk to dramatically improve

Link naar reactie
 • 0
Legend     3,8k 295

Voor een paar euro bestel je bij de KvK een starterspakket met veel informatie en wat aardige tijdschriften. Het handboek ondernemers van de Belastingdienst is wat meer to the point en eigenlijk onontbeerlijk voor de starter zonder administratiekantoor.

 

Succes!

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0
Newbee     4 0

Hallo iedereen,

 

Ik ben ook starter en heb heel veel aan de hier genoemde dingen.

Ik betrap mezelf er ook op alles te willen doorgronden en blijf bijna

steken (stikken ;) in het opzetten van de administratieve rompslomp

wat het plezier soms aardig kan wegzuigen ;-)

 

En nu: bikkelen!

 

Bedankt mensen.

 

Groet

Michel

Link naar reactie
 • 0
Guests

Ik wens je veel succes met je bedrijf!

Ik ben nu even bezig met een notitie over conversie van adressenbestanden naar een nieuw of ander pakket (als die informatie bruikbaar is hier, hoor ik het wel, dan post ik die ook). Daarna zal ik, nog deze week, proberen een notitie te schrijven over het starten en bijhouden van een minimale boekhouding. Ik denk dat het voor vrijwel alle ondernemers mogelijk (en aan te raden) is om hun eigen administratie bij te houden, en alleen in geval van nood een boekhouder te raadplegen.

Zeker gezien de (absurde) prijzen die tegenwoordig moeten worden betaald, moet er eigenlijk meer informatie over beschikbaar komen.

Als de notitie klaar is zal ik het hier wel ergens posten.

Er zijn trouwens al een aantal boekhoudcursussen te vinden op internet. Die gaan echter meestal een stuk verder dan wat minimaal nodig is. Het lijkt me wel leuk om dat eens uit te werken.

 

Link naar reactie
 • 0
Newbee     4 0

Dank je wel PeterD

 

De prijzen van boekhouders zijn inderdaad om te schrikken.

Zeker voor een starter die de kosten zo laag mogelijk wil houden.

 

Ik ben nu bezig met de Excelsheet van Zibb.nl dat ziet er

zeer bruikbaar uit. Daar ga ik voorlopig 's mee stoeien.

 

nogmaals bedankt iedereen voor z'n bijdrage hier!

 

Michel

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     841 22

Keep It Short and Simple. (KISS)

 

Zorg dat je altijd een goed inzicht hebt in de financiële kengetallen van je onderneming maar studeer je niet lens op het feit hoe je nu het beste je administratie op kunt zetten. Daar hebben andere mensen immers al voor doorgeleerd en die noemen ze boekhouders. Een goede boekhouder kost niet veel, kostenindicaties zijn via dit frorum zo op te vragen. Wanneer de boekhouder voor komt rijden in een dikke slee, (voorzien is van een dikke sigaar) en zijn achterwerk gewend is om op kantoor ook nog op een krokodillenlederen bureaustoel te rusten, dan valt deze onder de declarabelen en dan zullen zijn tarieven hier ook naar zijn.

Richt je focus op het genereren van omzet anders is de administratie al niet eens meer nodig ;D

 

Succes

www.camelot-legal.nl

Link naar reactie
 • 0
Guests

Daarom ben ik nu juist van plan om die notitie te maken. Ik schrijf op het moment over dataconversie, maar ik heb 15 jaar ervaring in boekhoudingen van een vrij groot bedrijf, gekoppeld via een een soort filiaaladministratie, naar 100+ sub- en projectadministraties.

Volgens mij hebben de meeste ondernemers, zeker in de eerste instantie, geen boekhouder nodig. Ze kunnen alles zelf. En in die lijn, is het mogelijk, om bij groei, zelf administratieve zaken zelf compleet bewerkt aan te bieden aan een boekhouder. Dat drukt de kosten ook dan enorm. Ik denk dat elke ondernemer zo wel wat boekhouduren kan uitsparen.

Nogmaals, ik probeer het deze week af te hebben. Misschien dat ik nog een van de accountants vraag om een en ander na te checken. Dat zal een beetje van de tijd afhangen...

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  7 leden, 132 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.