• 0

Kan merkhouder Coty verkoop parfumtesters tegengaan/blokkeren?

Onlangs hebben wij een brief gekregen van Lubberger - Lehment handelend voor Coty Germany GMBH. Aangezien het niet toegestaan is Testers te verkopen, maar deze hadden wij wel op onze webwinkel staan. Wij hebben hier geen enkele van verkocht en dit is ze ook verteld (wij werken voornamelijk met dropshipping). Nu is het zo dat wij een declaration moesten invullen, dat wij deze niet meer zullen verkopen en dat hebben wij ook gedaan (want anders dan...). Echter eisen zij de volgende dingen, om de zaak als niets te beschouwen:

 

- 1,3 Geschäftsgebühr (consultation fee) VV RVG 2400 (German Lawyers Reminuration Act) € 1760,20

- Post- und Telekommunikationspauschale (disbursements) VV RVG 7002 (German Lawyers Remuneration Act). € 20,00

 

In hoeverre hebben zij het recht op bovenstaande als wij nog niets verkocht hebben?

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Alle inkoopnota's zenden? Als ze willen....maar ze mogen ook door de gehele administratie bladeren als ze willen...

 

Het lijkt mij logisch dat je testers niet mag doorverkopen. Staat er wellicht niet expliciet op (zoals vaak bij een artikelen die uit grotere verpakking komen).

 

Wat was de reden dat jullie ze op de site toch aanboden?

 

Verder denk ik dat het een principe kwestie voor ze is. Heb je geen overeenkomst of iets dergelijks waarin afspraken hierover staan?

Organize your business online - www.xsdesktop.nl | CRM, case tracking, projecten, factureren, boekhouding en meer...

Link naar reactie
  • 0

Wij waren niet op de hoogte van het feit dat deze niet verkocht mochten worden, wat uiteindelijk dus ook niet is gebeurd. Wij hebben verder geen overeenkomsten met het bedrijf rechtstreeks, daar wij de producten vanuit parfum groothandels verkrijgen.

Link naar reactie
  • 0

Aangezien je niet rechtstreeks zaken gedaan hebt lijkt het mij dat als zij jou willen aanspreken dat dit moet gebeuren op basis van Nederlands recht. Ze spreken je nu aan op basis van Duits recht, wat volgens mij niet zomaar kan als je dat niet expliciet bent overeengekomen. Maar heb je de declaration heel goed gelezen voordat je hem tekende? het zou kunnen zijn dat daarin Duits recht van toepassing hebben verklaard en dat ze op grond van die declaration nu ook met de lawyers fee komen o.b.v. Duits recht..

 

Wellicht dat een van onze huisjuristen nog wat licht op de zaak kan werken. Maar ik zou in elk geval de declaration er nog eens goed op na lezen (op de toepasselijkheid van het duits recht) of misschien staat het bedrag zelfs genoemd?

 

Als dat niet zo is dan zou ik reageren dat je geen zaken met hen hebt gedaan en dus ook niet inziet waarom je op basis van duits recht een schadevergoeding of advocaatkosten moet betalen.

Link naar reactie
  • 0

Ah... En moest je voor die testers ook betalen bij de groothandel? Of kreeg je deze bij aanschaf van een partij erbij?

 

Hoe het juridisch zit weet ik niet maar het te koop aanbieden van testers lijkt mij logischerwijs niet de bedoeling. De vraag is in hoeverre je je dat als verkoper niet had moeten bedenken natuurlijk...

 

Heb je er al een telefoontje aan gewaagd? Wellicht zijn ze voor rede vatbaar... Maar ik vermoed dat ze niet voor dat bedrag bereid zijn om naar jullie af te reizen en de boeken door te gaan nemen. Dat kost waarschijnlijk meer dan het gevraagde bedrag.

Organize your business online - www.xsdesktop.nl | CRM, case tracking, projecten, factureren, boekhouding en meer...

Link naar reactie
  • 0

Afijn, in die bijlage staat dus inderdaad expliciet dat het Duits recht van toepassing word verklaard. En er zal ongetwijfeld een Duitse wet zijn die dit advocatenkantoor het recht geeft om de kosten van deze onderhandse procedure op jou te mogen verhalen. (beetje zoals het in Nederland gebruikelijk is dat wanbetalers de incassokosten moeten betalen ook al zijn ze niet opdrachtgever van de incassozaak)

 

Kortom als je je tegen de fee wilt verzetten zul je een advocaat moeten zoeken die bekend is met Duits recht en je kan vertellen of deze vergoeding terecht word gevraagd en of het mogelijk is deze aan te vechten.

 

Het lijkt erop dat jullie je redelijk hebben laten overrompelen. In dit soort zaken moet je altijd zeer alert zijn. Aan de ene kant verstandig om je fout toe te geven en het verkopen direct te staken, maar in dit geval had je minimaal eerst kunnen vragen of er buiten het tekenen nog andere kosten betrokken waren in de procedure of in de verklaring laten opnemen dat er nu geen verdere kosten (direct of indirect) zijn verbonden aan het tekenen van de verklaring (declaration). Dat voorkomt dat je achteraf word geconfronteerd met een onverwachte rekening zoals nu..

Link naar reactie
  • 0

Allereerst verbaast het me enigszins dat wanneer dit jouw tak van sport is je niet op de hoogte bent van de geldende regels, rondom testers. Volgens mij is het vrij algemeen bekend dat de parfumtesters niet verkocht mogen worden. Negen van de tien keer staat dit er zelfs op. Maar oké, daar heb je nu natuurlijk niets meer aan.

 

Mijn kennis van het Duitse recht is vrij summier en zeker op dit vlak weet ik er erg weinig van, dus mijn advies is niet hierin niet op feitelijk juridische kennis gestaafd.

 

In het vervolg zou ik sowieso eerst advies inwinnen alvorens een dergelijke verklaring te tekenen.

 

Persoonlijk zou ik telefonisch contact opnemen, nogmaals dezelfde verklaring afleggen en daarin benadrukken dat jij de testers geheel te goeder trouw gekocht hebt van een groothandel. Daarbij zou ik duidelijk maken dat jij van mening bent dat degene die jou de testers als handelswaar aangeboden heeft de foute partij is en dat je meer dan bereid bent om de gegevens van de groothandel alsmede een kopie factuur (en alle testers) te overleggen en dat je daarbij de verwachting hebt dat ze van verdere maatregelen af zullen zien.

Ik zou daarbij dan maar er op hopen dat zij liever de "grote vis" willen vangen dan een kleintje.

 

Misschien niet de meest keurige oplossing, maar ik denk wel de meest praktische voor nu en de meest goedkope. Pas wanneer je hier niets verder mee komt zou ik verdere juridische hulp inschakelen. Niet geschoten is altijd mis.

 

 

Link naar reactie
  • 1

Voor dat je te hard van stapel loopt het volgende:

 

Wat jij hebt gekregen is een zo genoemde Abmahnung.

 

Een Abmahnung is een buitengerechtelijk voorstel om niet tot een rechtszaak te komen.

 

Wenn Sie eine Abmahnung erhalten, so sollten Sie nicht in Panik geraten. Eine Abmahnung ist noch kein Urteil. Sie bedeutet zwar, dass Sie möglicherweise einen Rechtsverstoß begangen haben, jedoch steht dies mit der Abmahnung selbst noch nicht fest. Ein Rechtsverstoß wird Ihnen lediglich von jemand anderem vorgeworfen.

 

M.a.w. Je hebt misschien iets gedaan wat niet mag maar zeker is dat niet aangezien er geen gerechtelijke uitspraak ten grondslag ligt.

 

Verder moet ook eerst zeker zijn of het Duitse recht van toepassing is.

 

Auch ausländische Unternehmen bewegen sich in Deutschland nicht im rechtsfreien Raum. Jedoch stellt sich bei Sachverhalten mit Auslandsbezug stets die Frage nach der Anwendbarkeit des deutschen Rechts. So müsste beispielsweise das deutsche Wettbewerbsrecht überhaupt erst auf einen ausländischen Unternehmer anwendbar sein, damit dieser auf dessen Grundlage abgemahnt werden kann. Dies ist etwa dann der Fall, wenn das ausländische Unternehmen auf dem deutschen Markt aktiv ist.

 

Dus de vraag die nu beantwoord moet worden: Zijn jullie op de Duitse markt actief? Zo nee dan kan deze Abmahnung waarschijnlijk in de prullenbak nadat jij aangeeft dat het Duitse recht niet van toepassing is aangezien jij je niet op de Duitse markt beweegt.

 

Ben je wel actief op de Duitse markt dan nog moet eerst helder gemaakt worden waarom Duits recht van toepassing is, zeker als jij in de Algemene Voorwaarden het Nederlands recht van toepassing laat zijn op alle transacties.

 

Auf einer zweiten Stufe muss man die Frage nach der Anwendbarkeit deutschen Rechts jedoch noch einmal stellen. Nämlich dann, wenn es darum geht, ob das ausländische Unternehmen deutsche Rechtsvorschriften, etwa die Regelungen zum Verbraucherschutzrecht, beachten muss. Nur wenn dies der Fall ist, kann man dem ausländischen Unternehmen den Vorwurf eines Rechtsverstoßes machen.

 

Als jij niet op de Duitse markt actief bent zou ik zeker een advocaat of jurist in de arm nemen die hier korte metten mee kan maken.

 

Wenn Sie sicher sind, dass Sie keinen bzw. nicht den Ihnen vorgeworfenen Rechtsverstoß begangen haben, so können Sie eine negative Feststellungsklage erheben. Diese ist darauf gerichtet, vom Gericht feststellen zu lassen, dass Sie den Verstoß nicht begangen haben. Im anschließenden Verfahren muss der Abmahnende darlegen, worin der Rechtsverstoß besteht.

 

 

bron

 

 

 

If you have to think... You haven't been Zenned! http://getzenned.nl

Link naar reactie
  • 0

Waarom moet de naam van de tegenpartij + advocaat eigenlijk genoemd worden?

Heeft geen toegevoegde waarde lijkt me, daarnaast lezen wij 1 zijde van het verhaal en is topicstarter wél druk bezig om zijn identiteit verborgen te houden (username + onzichtbaar maken van gegevens in brieven).

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 1

Dat je de testers aanbiedt na aankoop van een reguliere groothandel kan jou m.i. niet worden verweten. De merkenrechten zijn uitgeput en de eventuele overeenkomst die de merkhouder met de groothandel of importeur heeft gemaakt niet relevant omdat je hier geen partij bent.

 

Hier lees je meer over het op de markt brengen van testers. Dit is een vorlopige uitspraak in kort geding. Hier meer.

 

Mogelijk heb je jezelf hier in problemen gebracht door een overeenkomst aan te gaan en te reageren. Daar doe ik dus geen uitspraak over. Sluit me aan bij het advies om hierover bij een specialist te rade te gaan.

Link naar reactie
  • 0

Tja, wanneer ben je op de duitse markt actief.

Als je de mogelijkheid bied voor voor Duitsers om te bestellen, of wanneer je je volledig richt op de duitse markt.

 

Het key woord hier is actief... dus de mogelijkheid om de taal op de website naar het Duits te switchen betekent dat je actief ook naar Duitsland wil leveren. Heb je een website alleen in het Nederlands dan ben je niet actief bezig om in Duitsland te verkopen.

 

Maar of dat alleen genoeg argumenten zijn is eventueel aan een Duitse rechter om te beslissen, misschien speelt er wel meer op de achtergrond wat wij niet weten, en dat kan op twee manieren:

 

Je laat de advocaat van Colby naar de rechter stappen waarbij jij grotendeels de onschuld moet bewijzen of je stapt zelf naar de rechter in Duitsland met een negatieve Festellungsklage waarbij de tegenpartij dus moet bewijzen dat jij:

 

a) onder het Duitse recht kan vallen

b) je schuldig gemaakt hebt aan hetgeen zij jou verwijten

If you have to think... You haven't been Zenned! http://getzenned.nl

Link naar reactie
  • 0

Iedereen behalve Van Nijnatten gaat er voetstoots vanuit dat je testers niet mag verkopen. Waarom niet? Omdat de merkhouder dat verbiedt? Kom nou. Da's weer een zoveelste staaltje van brand bullying. Zo'n verbod is geen wettelijk verbod, maar een afspraak tussen twee partijen. De merkhouder verkoopt of vergeeft testers aan zijn geautoriseerde wederverkopers. Wat er daarna mee gebeurt, valt buiten de reikwijdte van de merkhouder. Als een groothandel/detailhandel die dingen gaat doorverkopen, wordt het een zaak tussen die handelaar en zijn leverancier. De afnemer - in dit geval de webwinkel, heeft daar niet zoveel mee te maken, zolang het goederen betreft die binnen de EU in het handelsverkeer gebracht zijn.

 

Gewoon een terugblafbrief sturen, verwijzend naar de case die Van Nijnatten noemt.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 99 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.