Jump to content
pixelate
Verberg

FOR naar reeds bestaande Holding BV

vraag

Hallo,

 

Ik heb al veel antwoorden op mijn vragen gevonden binnen het forum, maar ik heb nog een specifieke openstaande vraag:

 

Ik heb vanaf 2003 een eenmanszaak en wil deze per januari 2011 gaan staken. In april 2009 is er naast deze eenmanszaak een Holding BV opgericht met daaronder een Werkmaatschappij BV. In de Werkmaatschappij BV zat tevens een andere aandeelhouder, maar deze is in februari 2010 failliet gegaan. De aandelen heb ik in mei 2010 overgenomen en mijn Holding BV is nu dus 100% eigenaar van de Werkmaatschappij BV.

 

Vanaf 2009 worden er in de eenmanszaak weinig tot geen werkzaamheden meer verricht. Al mijn werkzaamheden voer ik uit vanuit de Werkmaatschappij BV. In de eenmanszaak is een FOR opgebouwd en het bedrag in de FOR heb ik altijd op een spaarrekening geplaatst. Nu wil ik deze FOR graag in mijn Holding BV inbrengen, want ik wil die eenmanszaak staken. Ik doe namelijk niets meer met deze onderneming.

 

De betreffende holding BV is opgericht door puur het benodigde kapitaal te storten. Er is dus geen andere inbreng of waardebepaling geweest. Mijn vraag is dus: Mag ik in deze situatie de FOR in mijn Holding BV als pensioen op de balans reserveren?

 

 

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Voor zo ver mij bekend kan dat niet. In artikel 3.128 van de wet IB is geregeld dat de oudedagsreserve kan worden verminderd d.m.v. omzetting in een lijfrente.

In artikel 3.126 is bepaald bij wie de lijfrentes bedongen mogen worden (de "toegelaten aanbieders"). Hierin worden eigen BV's niet genoemd, het betreft met name verzekeraars en pensioenfondsen.

Als uitzondering hierop wordt toegestaan (in lid 1 letter a onder 2 van het genoemde artikel) dat bij staking van de onderneming een lijfrente mag worden bedongen (onder voorwaarden) van de koper van de onderneming. Hiervan is in het door jou beschreven geval in principe geen sprake.

 

Wat je wellicht wel zou kunnen proberen is om je onderneming (als je daar nog van kunt spreken nu er weinig tot niets meer in gebeurd is de laatste tijd) te "verkopen" aan je holding, waarbij je wellicht dan wel (een deel van) de oudedagsreserve bij de holding zou kunnen krijgen. Dit zal echter wel in overleg met de Belastingdienst moeten gebeuren, anders kun je achteraf wel eens in een zeer moeilijke discussie verzanden.

 

Groeten,

 

Louis


www.visservaneck.nl.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 15 leden online en 175 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept