Jump to content
smirnoff31
Verberg

managementfee en belasting

vraag

Goedemorgen,

 

heb al heel veel aan dit forum gehad mbt managementfee-vragen daarvoor dank. Heb nog 2 vragen die ik nergens ben tegengekomen:

 

1. Ik ga met 3 anderen een werk-bv oprichten waarin ieder ongeveer 25% van de aandelen zal kopen. Wij vragen ons af of we in dienst van de werk-bv moeten gaan of dat we 4-holding bv's oprichten en elke maand een managementfee sturen naar de werk-bv. Tot nu toe niets bijzonders. Het is echter zo dat in mijn branche het normaal is dat de bonus van werknemers is gekoppeld aan de jaarwinst en zeer varieert: soms is het bijna niets, soms is het 2 keer het normale jaarsalaris. Hoe moet ik met deze bonus omgaan wat betreft managementfee? Kan ik bij een goed jaar een eenmalige hoge managementfee sturen (de bonus) of moet dit op een andere manier geregeld worden. Als het wel kan, wat zet ik dan op de factuur? Ik heb namelijk begrepen dat je moet verantwoorden waarom je een managementfee stuurt.

 

2. Aangezien onze werk-bv geen btw-omzet hebben, betekent dit dan dat als de werk-bv 40.000 managementfee uitkeert dit maar 33.600 oplevert om uit te gaan keren in de holding als (bruto)loon? Oftewel is een managementfee belasting-technisch wel een goed plan?

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Als de werk-BV geen BTW-belaste zaken verricht, dan kan zij ook geen voorbelasting aftrekken, dat is bekend bij je veronderstel ik.

Als vanuit de holdings managementfees in rekening worden gebracht, dan zal hier naar alle waarschijnlijkheid BTW op in rekening moeten worden gebracht (tenzij er sprake zou zijn vrijgestelde prestaties door de holdings). Deze in rekening gebrachte BTW is bij de werk-BV niet aftrekbaar, dus is deze gang van zaken wellicht geen goed plan, zoals je jezelf al de vraag stelt.

Beter zal het zijn om van de holdings "zuivere" holdings te maken (dus holdings die niets anders doen dan het houden van de aandelen in de werk-BV en eventueel beleggen van geld) en jullie allemaal op de loonlijst van de werk-BV te plaatsen.

 

Groeten,

 

Louis


www.visservaneck.nl.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Mijns inziens kun je de hoogte van een managementfee (deels) afhankelijk maken van bedrijfsresultaten. Zolang alle regelingen op zakelijke gronden gebaseerd zijn zal de fiscus er geen problemen mee kunnen hebben.

Hou wel rekening met de hoogte van het loon van de betreffende DGA's. Als de fee fluctueert met het bedrijfsresultaat van de werkmaatschappij, dan zal het loon van de DGA ook moeten fluctueren, zo lijkt me.


www.visservaneck.nl.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 137 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept