Jump to content
Bastiaan Fijan
Verberg

BV en verhuizing naar het buitenland

vraag

Beste forumleden,

 

Sinds 3 jaar ben ik DGA van een gewone BV in Nederland, een eenmanszaak in technische vakopleidingen. Nu willen mijn vrouw en ik een toekomstdroom verwezenlijken en ons blijvend vestigen in Costa Rica. Dit houdt in dat wij ons zullen laten uitschrijven als inwoners van een NL gemeente.

Het opgebouwde vermogen in de BV willen we graag gebruiken als inkomengarantie voor de komende jaren in CR.

 

Mijn vragen mbt de voorgenomen emigratie zijn:

- Kan de Nederlandse BV eenvoudig aan een op te richten buitenlandse BV (SA in Costa Rica) verkocht worden en wat zijn daarvan de fiscale consequenties in NL?

- Is het een alternatief om de BV in NL aan te houden, zonder commerciele activiteiten, maar met het doel om doorlopend een periodiek bedrag te laten uitkeren naar het buitenland?

- Omdat ik mijn opleidingsactiviteiten vanuit CR deels voort zal zetten, kunnen de BV in NL (als zakenadres) en de op te richten SA in Costa Rica (als werkmaatschappij) een 'holding'' verband met elkaar hebben?

 

Wie kan mij voorzien van een goed advies? Alvast bedankt..

 

Bastiaan

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag Bastiaan

 

Bij de verkoop van de BV aan een buitenlandse rechtsvorm of bij emigratie van de BV zal NL een zogenaamde exitheffing opleggen. Een aanslag over die bestanddelen in de BV waarop nog een toekomstige fiscale claim ligt. Denk aan stille reserves in activa, pensioen- en lijfrentevoorzieningen, etc. Deze heffing staat voor verplaatsing binnen de EU ter discussie door het EU Hof van justitie, doch verhuis je naar buiten de EU dan zal deze heffing opgelegd worden.

 

De BV in NL aanhouden is dan een mogelijkheid. NL bestuurder aanstellen die alles regelt vanaf hier. De BV kan vervolgens de periodieke uitkeringen betalen en houdt daar enkel de loonheffing zonder premies sociale voorzieningen op in. Dat impliceert een druk van bijv. 2,35% over ruwweg de eerste 18.000 euro per jaar. De exacte heffing zal aan de hand van het verdrag tussen NL en CR bepaald moeten worden. Mogelijk is in CR ook nog belasting en premies verschuldigd. Helaas heb ik daar geen informatie over.

 

De SA en de BV kunnen inderdaad een holding/dochter relatie hebben. Ik vrees echter dat dit erg complex is omdat dan een aandelenoverdracht gaat plaatsvinden tussen twee vennootschappen die naar verschillend recht zijn opgericht.

 

groet

Joost

 

 

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zijn er eigenlijk nog eisen verbonden aan het salaris van de aangestelde bestuurder?

Bijvoorbeeld minimaal het salaris dat de best verdienende werknemer (topicstarter dus) geniet.

Indien dat zo is, en de bestuurder besteedt maar 1 uur per week aan zijn taken, mag zijn salaris dan 1/40 van topicstarter zijn?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

hoi Jenson

 

Anders dan een zakelijke beloning niet. Voor weinig anders doen dan fungeren als postbus en de jaarrekening tekenen zal 400 euro wel volstaan.

 

Actief beheer en management betekent een hoger loon dat marktconform zal moeten zijn. Staat wel geheel los van het DGA loon!

 

Groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 122 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept