• 0

School diploma nodig JA/NEE ?

Hallo ondernemers,

 

Na al enkele discussies gehad te hebben over de het feit "Hoe belangrijk een school diploma MBO, HBO en WHO?

 

Ik zelf nu net 24 jaar, doe de opleiding HBO M.E.R (Management, Economie en Recht) en heb ondertussen een aardige onderneming opgebouwd, en ik vraag me nu af hoe belangrijk is een school diploma?

 

Wat mijn vreselijk irriteert is het aanhoren van docenten die allemaal "interessanten" dingen vertellen over onderwerpen waar ik helemaal niks mee ga doen. Leren is ook niet mijn sterkste punt, tot het moment als iets mij interesse raakt, dan lees in een keer een boek uit en wil ik ook alles weten.

 

Nu de vraag, hoe belangrijk is voor jullie een diploma?

Waarop selecteren jullie personeel, werkervaring, diploma, beide of anders?

 

PS: Ik ben niet meer van plan om voor een werkgever te werken :-)

 

 

Groetjes,

 

Jeroen

 

 

www.we-are-entertainment.nl

www.wre.nl

 

Dream you Life

Live your Dream

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Diploma?

 

Ik heb alleen mijn MAVO.

 

Oja en mijn HOV (AOV voor de Horeca) een verplichte opleiding die mij veel geld heeftgekost, waar je niets van leert en wat een jaar later afgeschaft werdt om de alochtone medemens meer kans te geven een eigen zaak te beginnen. In mijn ogen nog steeds een slecht plan. Niet omdat de opleiding nou zo moeilijk is, maar gewoon om ondernemers kennis te laten maken met dingen als marketing, boekhouding, wetten en een ondernemersplan (eindproject)

Link naar reactie
  • 0

MER is wel heel algemeen, daarom krijg je dingen te horen die je niet interessant zal vinden. MER vind ik niet echt een opleiding voor ondernemers in spe, al wordt dat wel vaak zo aangemerkt.

Je kan het best een opleiding doen met iets waar je echt een passie bij hebt. En of dat dan elektrotechniek, detailhandel, rechten of wat dan ook is, dat maakt niet uit. Als je een goed idee, gezond verstand en een echte passie hebt dan komt die onderneming er vanzelf wel! Gewoon leren en ervaring op doen in het bedrijfsleven werkt volgens mij het beste.

 

Zelf heb ik trouwens alleen havo dus dat steekt wel een beetje met het verhaal wat ik hier boven neer gezet hebt. Maar ik zie veel leeftijdsgenoten die menen een leuk idee te hebben en dus maar een onderneming op te moeten zetten. De meesten falen helaas daarin wegens gebrek aan ervaring, inzicht of iets anders en gaan dan op latere leeftijd alsnog een opleiding doen.

Link naar reactie
  • 0

Ja en nee. Ik wil mijn bedrijf zo snel mogelijk uitbreiden met deurwaardersdiensten en volg daarom ook de opleiding tot (kandidaat-)gerechtsdeurwaarder (HBO). Verbreed ik mijn kennis van het rechtssysteem enorm mee.

 

Voor het ondernemen zelf hoef je imo geen opleiding te volgen. Gewoon doen, leer je het meest.

 

Stel jij zelf eisen aan je personeel dan TS?

Incasso kan persoonlijker & effectiever - Incassobureau Luuc.Eu - Bezoekt uw slecht betalende debiteuren
Link naar reactie
  • 0

Ik heb ook geen diploma's ben tot mavo 2 gekomen. Natuurlijk zijn er ook wat nadelen, zoals hier op het board iets zonder taal en stijlfouten iets opschrijven is voor mij een drama.

 

Wat mij irriteert aan (veel) net afgestudeerde studenten is dat ze stellig overtuigd zijn dat ze een 4500 euro (netto) horen te verdienen omdat meester erik dat toen zei......

 

 

Link naar reactie
  • 0

;D

 

Met een HAVO / VWO advies verliet ik de basisschool om in een soort tussenjaar te komen waarin werd besloten of het nu HAVO of dan toch VWO zou worden. Ik had de potentie, maar "men" twijfelde een beetje.

 

Na een jaartje geproefd te hebben werd ik niet serieus genoeg bevonden voor het VWO...dus....HAVO ..

 

Een jaartje later werd ik nog minder serieus genomen en mocht een afdeling lager, richting MAVO. Ook hier had ik het reuze naar mijn zin met dingen die mijn leraren mij niet vertelde, en ik mocht naar de andere MAVO om daar met hakken over de sloot te slagen. Mijn mooiste vak was een keuze vak : Tekenen.

 

Hierna naar de MDS (Middelbare Detailhandel School) toen nog afdeling BD, ik geloof iets als bedrijfs Differentiatie of zo. In ieder geval de kant met meer praktijk en minder lesstof.

 

En dat bleek. Reclametekenen, etelaren en degelijke waren aan mij goed besteed. Admin en economie redelijk maar ik struikelde over vakken als recht. Ik zag die vakken ook helemaal niet zitten, met het doel wat ik voor ogen had !

 

Ook hier mocht ik het tweede jaar niet voor de derde keer overdoen...

 

Toen ineens kwam de bezinning en vond een voor mij perfecte baan, en ging 1 dag per week naar een perfecte opleiding. Een soort ROC achtig iets, helemaal gespecialiseerd op het winkelgebeuren ! Ook daadwerkelijk een ondernemersplan schrijven, wat heel serieus beoordeeld werd !

 

Ik was helemaal op mijn plaats. Die opleiding van 3,5 jaar heb ik in krap 2 jaar afgerond.

 

In het kort ? Ik heb nooit iets aan mijn opleidingen gehad, behalve de laatste specifieke. De beste opleiding ooit was het openen van een winkeltje, uitgroeien naar een Winkel met 5 man personeel, over de kop gaan en verder hollen.

 

Tussen mijn 2 bedrijven door heeft er bij geen enkele sollicitatie meer iemand gevraagd naar mijn papieren, alleen maar naar mijn werk en levenservaring.

 

Een betere opleiding kun je niet hebben, en dit krijg je niet op papier mee.

 

(waarmee ik overigens niet wil zeggen dat er geen opleidingen of diploma's meer nodig zijn !! Maar iemand zonder diploma's kan ook een sociaal super wonder zijn, waardoor ik blindelings op mijn gevoel afga, om zo iemand in dienst te nemen)

Link naar reactie
  • 0

Een schooldiploma hoeft niet echt nodig te zijn, kennis echter wel. Maar waar je die vandaan haalt en op welke manier maakt niet uit. Voor mijn eerste baan had ik diploma's nodig. Voor mijn bedrijf niet. Alles wat ik nu kan qua programmeren van databases en websites is via zelfstudie en trial en error.

Kennis van de administratieve kant is voldoende om alles bij te houden, maar dat is ook niet het moeilijkste.

 

Opleiding zegt ook niet alles qua ondernemerschap. Een voorbeeld is Hennie van der Most. LTS gedaan en daarmee toch een groot ondernemer geworden. Ik ken een universitair (economie) opgeleide ondernemer die al twee keer failliet is gegaan.

Link naar reactie
  • 0

Vooropgesteld: het is absoluut niet zo dat een diploma essentieel is om een mooie leven op te bouwen, goede ondernemer te zijn of later veel geld te verdienen. Kijk naar o.a. Steve Jobs, mijn voorgangers hier, etc.

 

Gezien de vorige reacties ga ik toch misschien een beetje advocaat van de duivel spelen. Op dit forum zul je veel ondernemers tegenkomen die hun diploma niet gehaald hebben, vrij vroeg begonnen zijn met ondernemen en daarin ook (redelijk) succesvol zijn geworden. Let dus een beetje op voor een te eenzijdig beeld...

 

Succes en tevredenheid zijn echter niet vanzelfsprekend en dat geldt zeker voor iemand die nog relatief jong is. Voor hetzelfde geld zie je door een tegenslag het ondernemen over twee jaar helemaal niet meer zitten, wil je er even tussenuit - en dan? Met een afgeronde mbo, hbo of wo-opleiding zul je zeer zeker een interessantere baan vinden en niet onbelangrijk ook gewoonweg meer verdienen. Een havo of vwo diploma is geen goede startkwalificatie voor welke serieuze baan die je met plezier een aantal jaar gaat doen. Uitzonderingen daargelaten; als je nu veel in contact komt met bedrijven die je misschien later willen aannemen om je vaardigheden en niet op diploma heb je natuurlijk meer kans.

 

Ik weet niet hoe ver je bent met MER, maar aan je leeftijd te vermoeden zul je al redelijk in een laatste fase zitten. Mijn advies is om gewoon even door te bijten en het (ook al is het met twee vingers in je neus) af te ronden. Dan krijg je er later zeker geen spijt van. Studeren is vaak prima te combineren met ondernemen, vooral als je een lekker flexibele opleiding hebt. Ik weet niet of dat ook zo is bij MER, maar ook al studeer je lekker op een laag pitje en doe je er een jaartje langer over: nu kan het nog.

 

Zoals al eerder gezegd voel ik ook wel veel voor gewoon stoppen met studeren en lekker gaan ondernemen - alleen mijn ratio slaat momenteel naar meer 'verstandige' kant om.

www.greenmini.nl - Groene Apple Mac Mini hosting in een topklasse datacentrum - Voor de echte Apple-fanaat, maar ook voor de maatschappelijk betrokken ondernemer.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk het wel.

 

Er zijn hordes gemotiveerde werknemers maar ook hordes ongemotiveerde werknemers. Als je als gemotiveerde werknemer iets wil bereiken, zul je je ondergrond moeten kunnen aantonen.

 

Er zijn geen ongemotiveerde ondernemers, tenzij ze op de klippen zijn gelopen of iets zijn gaan mankeren. Het is handig als je als ondernemer je ondergrond in de praktijk kunt brengen, maar later zal toch blijken dat je ondernemerseigenschappen van doorslaggevende aard zijn en niet die schoolse kennis.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk het wel.

 

Er zijn hordes gemotiveerde werknemers maar ook hordes ongemotiveerde werknemers. Als je als gemotiveerde werknemer iets wil bereiken, zul je je ondergrond moeten kunnen aantonen.

 

Er zijn geen ongemotiveerde ondernemers, tenzij ze op de klippen zijn gelopen of iets zijn gaan mankeren. Het is handig als je als ondernemer je ondergrond in de praktijk kunt brengen, maar later zal toch blijken dat je ondernemerseigenschappen van doorslaggevende aard zijn en niet die schoolse kennis.

 

 

Bedankt een hele sterke!!! ik denk zelf de beste tot nu toe!

 

Groetjes,

 

Jeroen

 

 

 

 

www.we-are-entertainment.nl

www.wre.nl

 

Dream you Life

Live your Dream

Link naar reactie
  • 0

Een (school)diploma is een basis die gaandeweg een carrière steeds minder waard wordt. Voorwaarde is wel dat je jezelf ontwikkelt. Mijn vrouw werkt bij een groot bouwconcern waar directeuren zijn met een LTS opleiding maar ook een timmerman met een TU opleiding die het timmervak leuker vond dan de vergaderzaal.

 

Zal duidelijk zijn dat de LTS ers talloze cursussen en seminars hebben gevolgd en zich bekwaamd in allerlei zaken en een langer pad begaan dan de TU er die al na een paar jaar klaar is voor de directie.

 

Het kan dus allebei. In het algemeen kan je stellen dat een langere aanloop een grotere sprong voorwaarts geeft. Ook Gladwell heeft zoiets geopperd met de zogenaamde 10.000 uren nom. Vooral heel veel tijd stoppen in je ontwikkeling en je komt er wel, met of zonder diploma.

 

Link naar reactie
  • 0

Diploma's kunnen handig zijn, want je hoeft meestal iets minder uit te leggen over je achtergond / kennisniveau / specialisme. Voor sommige beroepen zijn ze ook verplicht. Maar ze kunnen soms ook verwachtingen wekken die wellicht te hoog gespannen zijn. Het is mijns inziens het belangrijkst wat je uiteindelijk (verder) met je ontwikkeling van kennis en vaardigheden doet, ongeacht of dit via scholing of op andere manieren verkregen is.

 

Zoiets als: Stap je na het behalen van het rijbewijs nooit meer in een auto of ga je je verder bekwamen tot misschien wel formule-1 coureur? (Of iets daar tussen in natuurlijk...)

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 114 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.