Onderstaand verhaal uit het FD van vandaag. Er hebben volgens het onderzoek in de tweede helft van het jaar geen participaties plaats gevonden. Dat is niet helemaal waar, bij ons (nebib) zijn de participaties van business angels juist aangetrokken. Wij constateren een behoorlijke opleving in de markt.
Publicatiedatum: 24/2/2004
Geld voor starters droogt op
Beschikbaar risicokapitaal daalt voor vierde jaar
VAN ONZE REDACTEUR
AMSTERDAM - De stroom aan risicokapitaal dat naar startende ondernemingen gaat, is in Nederland vorig jaar opgedroogd. De totale omvang van kapitaal dat bij jonge en beginnende bedrijven (venture capital) terechtkomt, ligt voor het vierde achtereenvolgende jaar onder druk.
Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young naar investeringen in risicokapitaal in Nederland en Europa. De adviesorganisatie telde hiervoor de onderhandse investeringen in (risicovol) eigen vermogen van jonge en startende ondernemingen. Zo blijven aandelenemissies in bestaande ondernemingen als Hagemeyer buiten beschouwing.
In 2003 is er in Nederland voor euro 58,1 mln aan risicokapitaal geïnvesteerd. In 2000, op het hoogtepunt van de aandelenmarkt, lag dit nog op euro 1,1 mrd. Ook het aantal financieringstransacties is sterk afgenomen. In 2000 werden er in Nederlands nog 174 transacties gedaan tegen 30 vorig jaar.
Het segment bio-farmacie is volgens onderzoeker Gert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young een van de weinige lichtpuntjes op de Nederlandse markt. 'In weerwil van de dalende trend in de afgelopen vier jaar groeide dit segment het afgelopen jaar met euro 21 mln naar euro 23,7 mln.' De investeringen in bedrijven uit de biotechnologie daalden in 2002 naar een nulpunt.
Ook voor het segment halfgeleiders werd door Ernst & Young in 2003 een verbetering waargenomen. De Nederlandse investeringen daarin namen toe naar euro 5,8 mln vorig jaar tegen euro 1 mln in 2002.
De grootste dalingen werden in 2003 gemeten in de sector 'information services'. De stroom aan risicokapitaal naar bedrijven uit deze sector daalde naar euro 2,3 mln in 2003 tegen euro 45,2 mln een jaar eerder. De sector 'consumer business services' liet een daling zien van euro 36,2 mln naar euro 3,1 mln.
Logtestijn noemt het opvallend dat de euro 58,1 mln aan Nederlands risicokapitaal vooral in ondernemingen is gestoken die de startfase zijn gepasseerd. 'Er is in onze tellingen sinds het tweede kwartaal van 2002 geen kapitaal meer gegaan naar zogenoemde start ups . Dat is een serieuze indicatie dat de innovatiekracht van het bedrijfsleven door een zeer diep dal gaat', aldus Logtestijn.
De financiers van venture capital zijn volgens Logtestijn zeer divers. 'Een deel van het geld komt van rijke particulieren, de zogenoemde formal investors. Van de traditionele private equity-huizen komt eigenlijk alleen 3i steeds in de ranglijsten terug. Ook ABN Amro heeft een aardige positie.' Traditionele partijen als Alpinvest hebben vorig jaar nauwelijks geïnvesteerd in jonge ondernemingen.
De dalende lijn die zich in Nederland aftekent, geldt voor heel Europa. In 2003 werden in alle Europese landen 1039 transacties gedaan tegen 3764 in 2000. Het opgehaalde investeringsbedrag bedroeg daarbij maar euro 3,5 mrd tegen bijna euro 20 mrd op het hoogtepunt van de beurs.
Net als in Nederland wordt in Europa ongeveer 85% van alle investeringen in risicokapitaal gedaan in ondernemingen uit de segmenten bio-farmacie en de informatie technologie. De sector software is voor het vierde achtereenvolgende jaar teruggelopen. In 2000 waren er in heel Europa nog 1051 financieringstransacties aan softwarebedrijven, terwijl dat vorig jaar bleef steken op 313.
Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Zweden zijn in Europa nog steeds de belangrijkste landen voor investeerders in risicokapitaal. Driekwart van het risicokapitaal komt uit genoemde landen. Investeringen in Zweden (-23%) en Nederland (-55%) liepen meer dan gemiddeld terug. In België (-4%) en Duitsland (-13%) vertonen de geldstromen in risicofondsen een stabieler verloop. Groot-Brittannië (-24%) blijft binnen Europa koploper met een totaal investeringsbedrag van euro 1,1 mrd.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Nils de Witte
Nils de Witte
Onderstaand verhaal uit het FD van vandaag. Er hebben volgens het onderzoek in de tweede helft van het jaar geen participaties plaats gevonden. Dat is niet helemaal waar, bij ons (nebib) zijn de participaties van business angels juist aangetrokken. Wij constateren een behoorlijke opleving in de markt.
Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.
contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance
Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/2992-geld-voor-starters-droogt-op/Aanbevolen berichten
12 antwoorden op deze vraag