Jump to content
Manta
Verberg

Niet ondernemer voor IB - Wat invullen op particuliere aangifte?

vraag

Ik ben een eenmanszaakje gestart en maak hiermee in 2010 circa €4000,- omzet. De belastingdienst heeft op basis van ongeveer hetzelfde bedrag begin dit jaar aangegeven dat ik geen ondernemer ben voor de inkomstenbelasting.

 

Nu is iets meer dan de helft van dat bedrag mijn winst over 2010. Deze moet ik straks naar mijn weten opgeven op mijn particuliere aangifte onder het kopje "inkomen uit overig werk" (ik heb daarnaast nog inkomen uit loondienst).

 

Nu vraag ik mij het volgende af:

Wat vul ik in op mijn particuliere aangifte? Alleen de winst die overblijft aan het eind van 2010? Dus ik trek hier al mijn kosten en zakelijke investeringen eerst van af?

 

Dan nog een case waar ik niet uit kom:

Nu ben ik van plan om het in 2011 iets serieuzer aan te pakken en wil in 2010 van mijn winst nog een goede computer kopen van de zakelijke rekening.

Mag ik zomaar op die manier mijn winst 'verminderen' en betekent dat dus dat ik uiteindelijk minder hoef aan te geven op mijn particuliere aangifte? Met andere woorden, is het gunstig om in 2010 deze computer nog aan te schaffen?

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag Manta,

 

Als we er even vanuit gaan dat je inderdaad geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (zie http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_ondernemerworden/ondernemen_ondernemerworden-02.html#P31_3856 om zelf te bezien of je al dan niet ondernemer bent) moet je inderdaad opgeven onder Resultaat Overige Werkzaamheden (ROW). Onder dit punt geeft je de opbrengsten van je bedrijf op (verkoop) en geeft je ook aan wat je kosten waren (inkoop en overige kosten). Het verschil is dus het resultaat.

 

Ik neem aan dat je ook aangifte OB doet? In dat geval kom je vermoedelijk in aanmerking voor de Kleine Ondernemersregeling (zie http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/hoe_werkt_btw/kleineondernemersregeling/). Dit betekent dat je geen BTW hoeft af te dragen en je omzet dus stijgt (niet afgedragen BTW wordt bij omzet opgeteld).

 

Ik hoop dat je er zo uit komt. Anders lees ik het graag!


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor je reactie. Ik heb begin dit jaar een beoordeling aangevraagd bij de belastingdienst. De gegevens die ik daarbij opgegeven heb komen nagenoeg overeen met de daadwerkelijke resultaten. Ik mag dus aannemen dat dit goed zit.

 

Wat betreft de KOR, daar was ik inderdaad van op de hoogte.

 

Weet iemand overigens hoe je een herbeoordeling laat doen? Of gaat dat vanzelf op basis van je aangifte?

 

Dan nog een aanvullende vraag op mijn 2e vraagstuk in de openingspost.

Is het toegestaan om mijn winst in de laatste week van het jaar nog substantieel verminderen dmv een grote aankoop?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een "beoordeling" is niet zozeer een beoordeling maar een inschatting. Aan de hand van de door jou opgegeven informatie maakt de Belastindienst een schatting. Als uit de praktijk blijkt dat er afgeweken wordt van de "beoordeling" betekent dit dat je dus in een andere categorie valt. Dit hoef je niet kort te sluiten met de Belastingdienst, dit is gewoon zo. Alleen als het voor jouw opdrachtgevers belangrijk is dat je anders 'beoordeeld" wordt vraag je een nieuwe beoordeling aan.

 

Met betrekking tot houw vraag. Een grote aanschaf drukt niet automatisch op de winst. Een grote aanschaf is meestal een productiemiddel dat meerdere productiegangen mee gaat (een auto of een computer) en hier moet op afgeschreven worden. Dit betekent dat je ieder jaar een beetje waardeverlies als kosten neemt, en dit drukt op je winst.

 

Als je van mening bent dat jij een IB-ondernemer bent (zie: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_ondernemerworden/ondernemen_ondernemerworden-02.html#P31_3856) mag jij eventueel willekeurig afschrijven (zie: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/veranderingen2010/veranderingen2010-02.html). Dit betekent dat je 50% van jouw aanschafkosten in 2010 mag afschrijven.

 

Als je nog vragen hebt dan lees ik het graag!


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 235 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept