• 0

Stopzetten salaris na pensionering dga

Dag beste mensen,

 

Ik heb een vraag over pensionering als dga. De BV betreft een BV waarin vastgoed (bedrijfspanden) zit in verhuurde staat. Tot 10 jaar geleden in eigen gebruik met productiebedrijf maar nu is er al 10 jaar geen productie meer en zijn de bedrijfspanden verhuurd. Naast de facturering en bijkomende zaken verricht ik verder geen arbeid. Ik heb als DGA altijd loon moeten trekken (en loonbelasting moeten betalen) tot een bepaald bedrag (zo'n 40.000). Daarboven kon dividend worden genoten. Het pensioen is extern (Pensioenverzekeraar) en zit dus niet in de BV

 

Nu ga ik op mijn 62e met pensioen. Ik ontvang dan per jaar (bruto bedragen):

Pensioen 28000

Tijdelijk Pensioen 7000

 

Ik betaal tot 65 jaar nog premie voor een flex pensioen dat vanaf 65 uitkeert. Premie 850 per maand. Dit Flex Pensioen vervangt vanaf 65 het tijdelijke pensioen.

 

Vanaf 65 ontvang ik per jaar.

28000 pensioen en

7000 Flex pensioen (bedrag is indicatie op basis beleggingen flex pensioen).

en natuurlijk AOW

 

Navraag bij accountant heeft mij geen duidelijkheid gebracht daarom probeer ik het op dit forum:

Mijn vraag is tweeledig:

 

Ben ik vanaf 62 jaar nog verplicht om salaris uit te keren. En zo ja op basis van bovenstaande hoeveel ongeveer?

Ben ik vanaf 65 jaar nog verplicht om salaris uit te keren. En zo ja op basis van bovenstaande hoeveel ongeveer?

 

Ik had zelf het idee/hoop dat als je met pensioen gaat of dat op 62 is of op 65 je dan je salaris kan stopzetten. Of kan dat (deels) niet als je nog pensioen premie betaalt (flex pensioen)?

 

Alvast vriendelijk bedankt,

Chris

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

 

Beste Kitco,

 

Ik begrijp niet waarom je accountant geen duidelijk antwoord kan geven, want dit is een redelijk eenvoudige vraag.

 

Als je geen arbeid meer verricht voor de BV, hoeft de BV geen DGA-salaris meer uit te betalen. Dit is doorgaans het geval als je met pensioen gaat. Het kan ook zijn dat je nog een aantal jaren in deeltijd arbeid verricht voor de BV, bv 20 uur per week. Dan kun je volstaan met een lager salaris (naar rato).

 

Odeon

Link naar reactie
  • 0

Vanaf 65 jaar lijkt het een duidelijk verhaal maar vanaf 62 jaar betaalt de BV nog Pensioenpremies 850 per maand voor het flex pensioen dat het tijdelijke pensioen vervangt.

 

Het basis pensioen gaat wel gewoon in op mijn pensioen gerechtigde leeftijd van 62 jaar. Zie onderstaande verhaal.

 

Mijn vraag is dan ook of er tussen 62 en 65 jaar nog salaris moet worden uitgekeerd (omdat er door de BV nog pensioen premies worden betaald)

 

Ook is mijn pensioen tussen 62 en 65 jaar lager dan de door de belastingdienst gestelde dga salaris van 41000. Moet er dan niet voor het verschil salaris worden uitgekeerd?

 

Alvast bedankt

Link naar reactie
  • 0

Kitco,

 

Ik herhaal mijn vorig antwoord:

Als je geen arbeid meer verricht voor de BV, hoeft de BV geen DGA-salaris meer uit te betalen.

 

Het DGA-salaris is dus gekoppeld aan de uren arbeid die je verricht. Bij een normale full time werkweek betaalt de BV het normale salaris van € 41k, maar als je bv vanaf 62-jarige leeftijd 20 uur per week werkt, kan het salaris verlaagd worden naar € 20k. Het gaat dus om de hoeveelheid arbeid die je verricht voor je BV. Dat de BV nog pensioenpremies betaald en dat het deeltijdpensioen lager is dan het DGA-salaris is voor de hoogte van het DGA-salaris niet relevant.

 

Odeon

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Odeon,

 

Bedankt voor al je info. Het is voor mij duidelijk dat als je geen arbeid meer verricht voor de BV, hoeft de BV geen DGA-salaris meer uit te betalen.

 

Probleem is hoe ik dit ook naar de fiscus kan verantwoorden. Ik verricht momenteel namelijk ook geen arbeid (hooguit 2 uur per maand) maar ben wel verplicht 41K salaris te betalen uit de BV. Ik ga op 62 overigens wel met volledig pensioen (geen deeltijdpensioen).

 

Indien ik vanaf 62 pensioen ontvang volstaat dan voor de fiscus dat ik daar al inkomstenbelasting over betaal?

 

Moet ik mijn dienstverband officieel beeindigen/of gaat dat vanzelf als het pensioen start. Mijn streven was altijd om na pensionering dividend te kunnen uitkeren (ipv salaris)

 

Alvast dank

 

 

Link naar reactie
  • 0

dag Kitco

 

Vreemd dat je nu nog steeds 41K salaris verdient terwijl je er vrijwel niets voor doet (neemt niet weg dat je ook moet leven en dat de onderste belastingschijf nog wat voordeel biedt boven dividend uitkeren).

 

Als volgt:

In de AvA wordt besloten de dienstbetrekking met jou te beëindigen. Je deelt de fiscus bij brief mee dat er geen personeel meer in loondienst is en of ze willen stoppen met de aangifteplicht loonheffingen. Dan geef je je accountant de weblink naar dit topic en wacht je af hoe rood zijn kaken worden ;). Anders gezegd, zeg hem dat hij stopt met de loonadministratie.

 

Uitgangspunt is dat je tot 65 het beste af bent met een belastbaar inkomen in box 1 IB (dus na aftrek eigen woning) van zo'n 18.500 (daar zit je vanaf 62 al boven wellicht, niets aan te doen).

 

Na 65 zul je het een grens hoger moeten zoeken, dus rond de € 33.000 (dan is het tarief tussen 18.500 en 33.000 nog steeds maar 24% en onder de 18.500 slechts 15%). Dividend is namelijk belast met (cumulatief) 40%.

 

Succes

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Dag Joost,

 

Bedankt voor je antwoorden. Er wordt mij veel duidelijk maar heb net zoveel nieuwe vragen:

 

In de AvA wordt besloten de dienstbetrekking met jou te beëindigen-->ik neem aan vanaf de dag van mijn pensioneren

 

Uitgangspunt is dat je tot 65 het beste af bent met een belastbaar inkomen in box 1 IB (dus na aftrek eigen woning) van zo'n 18.500 (daar zit je vanaf 62 al boven wellicht, niets aan te doen).-->belastbaar inkomen is dan dus mijn pensioen?

 

Na 65 zul je het een grens hoger moeten zoeken, dus rond de € 33.000 (dan is het tarief tussen 18.500 en 33.000 nog steeds maar 24% en onder de 18.500 slechts 15%). -->belastbaar inkomen is dan dus mijn pensioen?

 

Dividend is namelijk belast met (cumulatief) 40%.-->Ik ben in de veronderstelling dat ik na pensionering prive natuurlijk pensioen ontvang (van de pensioenverzekeraar) en de winst uit de BV (huurpenningen) gewoon kan uitkeren naar prive als dividend. Over het uit te keren bedrag (dividend) dacht ik dan 25% belasting te betalen. Dus 41K jaarlijks uitkeren en 10,25K aan belasting afdragen! zie ik iets fout? Over dividend betaal je toch altijd gewoon 25%?

 

Link naar reactie
  • 0

Dag Kitco,

 

Einde dienstbetrekking inderdaad vanaf 62.

 

Met belastbaar inkomen in box 1 bedoel ik je pensioen + AOW - aftrekposten als de eigen woning.

 

Je vergeet dat de BV al (minstens) 20% vennootschapsbelasting heeft betaald over de behaalde winsten, voordat ze dividend aan jou kan uitkeren.

 

Stel: winst = 100. VPB = 20%. Dan resteert 80 voor dividend. Daarover (inderdaad) 25%, dus netto 60.

Van 100 winst naar 60 netto = 40% belastingdruk.

 

groet

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Wellicht is het toch raadzaam nog even een pensioenspecialist mee te laten kijken. Pensioen opbouwen terwijl je niet meer in dienst bent kan soms wel eens wat lastig zijn. Nu je aangeeft dat er toch tot je 65e premie moet worden betaald (door de BV?), zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een bovenmatige pensioentoezegging. Dat kun je maar beter vooraf weten, dan kun je er rekening mee houden of er wat aan doen.

 

Over dat deel kan ik me voorstellen dat de accountant geen kennis van zaken heeft, dat is vanwege de complexiteit van de materie geen uitzondering. Ik zou je ook niet zo kunnen vertellen hoe het zit, want die vragen schuif ik ook altijd door.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Ok, bedankt Ronaldinho,

 

Wellicht zijn er forumleden die het hebben meegemaakt in de praktijk en antwoord weten op het volgende:

 

Als ik als DGA uit dienst treedt is het dan toegestaan dat de BV nog 3 jaar pensioenpremies betaalt voor mijn flex pensioen. Dit betreft een beschikbare premie pensioen dat ongeveer 7000 Bruto per jaar gaat uitkeren vanaf mijn 65e en een tijdelijk pensioen (van 7000 Bruto per jaar) vervangt dat uitkeert van mijn 62e tot 65e.

 

Mijn basispensioen ("versoberde" eindloonregeling) gaat al vanaf mijn 62e in en staat hier buiten. (in mijn originele posting staat alles omschreven.Pensioen zit allemaal bij een pensioenverzekeraar).

 

Kortom. Is het toegestaan dat de BV 3 jaar lang pensioenpremies (voor het flex pensioen) doorbetaalt voor een DGA die niet meer in dienst is?

 

Alvast bedankt.

Link naar reactie
  • 0

Doorgaans kun je alleen een pensioen opbouwen als je in loondienst bent. Daarbij moet ook voorkomen worden dat het uiteindelijke pensioen bovenmatig is.

 

Als aftrek in de BV niet (meer) mogelijk is, kunt u wellicht gebruik maken van de faciliteiten in de inkomstenbelasting. Er moet dan wel sprake zijn van een onbenutte jaar- c.q. reserveringsruimte.

 

Ook kunt u denken aan het premievrij maken van het pensioen; de bespaarde bedragen reserveren in de BV en deze tzt als dividend uitkeren.

 

Cf het advies van Ronaldinho is het wellicht verstandig om om tafel te gaan zitten met een onafhankelijke pensioenadviseur of financieel planner om één en ander in kaart te brengen.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 147 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.