Jump to content
Marieke34
Verberg

Werknemer meldt zich ziek na (vermoeden van) diefstal

vraag

Geachte heer mevrouw,

 

Ik denk dat ik mijn vraag het beste hier kan stellen.

Ik heb mijn vraag bij deze topic gezet omdat deze wel overeenkomt met mijn situatie.

 

Op de zaak van mijn man is een arbeidsconflict onstaan met een werknemer en tevens zus.

We zijn er achter gekomen dat zij een tankpas heeft toegeeigend en daarmee in ongeveer 15 mnd tijd voor 6000 euro mee heeft getankt. Ze werkt maar twee dagen en heeft geen auto van de zaak. Ook heeft ze met drie verschillende brandstoffen getankt.

Na een gesprek met haar over de tankpas en inlogcodes van de boekhouding (die zij die dag daarvoor heeft veranderd) omdat de vrouw van de compangon inzage wilde behouden. is zij boos vertrokken met de melding dat ze zich bij deze ziekmeld. Ze kon niet werken als er geen wederzijds vertrouwen is.

De arbodienst heeft in haar brief duidelijk gemaakt dat het hier niet gaat om een ziekmelding maar om een arbeidsconflict.

We hebben haar dus beter gemeld en haar uitgenodigd voor een gesprek. Hierop antwoorde ze in een brief. Dat wij haar weer ziek moesten melding, ze had last van bekkeninstabilitijd en nog last van oudere klachten in haar rug. Ze was niet instaat om op kanoor te komen.

We hebben, omdat zij familie is nog geen juridische stappen ondernomen. en wilde haar de mogelijkheid bieden om samen tot een oplossing te komen. Maar ik denk dat dit een illussie is.

 

Weet u hoe nu verder,

 

Alvast bedankt voor uw info.

Marieke

 

Mod edit: onderwerp gesplitst en titel aangepast. De z.g.n. "Ziektewet" is op deze vraag niet van toepassing (is alleen voor zwangerschap en vangnetters).

Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Onmiddellijk een bedrijfsjurist of advocaat inschakelen!

 

Hier is inderdaad geen sprake van ziekte, maar van diefstal. Met behulp van jurist/advocaat kan de loondoorbetaling per direct worden stopgezet op juiste wijze. Wellicht dat de werknemer dan wel bereid is tot een gesprek hoe dit op te lossen en terug te betalen.

In overleg met advocaat / bedrijfsjurist kan ook bepaald worden of ontslag op staande voet en aangifte politie van toepassing is (mits voldoende bewijs ) en hoe dit het beste kan worden geregeld

 

Edit : ik lees nu pas de toevoeging "en tevens zus". Van jouw man? En in welke relatie staat zij zakelijk? Is zijn alleen werknemer of ook (gedeeltelijk) eigenaar.

Familierelaties maken de kwestie uiteraard een stuk lastiger. Aangifte doen tegen je eigen (schoon)zus doe je niet zo snel... maar diefstal blijft diefstal...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Familie maakt het inderdaad lastiger, je wilt hier vanzelfsprekend een stuk voorzichtiger mee omgaan.

 

Bedenk je echter wel dat zij dat op dit moment niet doet.

Diefstal, toegang tot de boekhouding ontnemen en niet willen meewerken aan een oplossing door onterecht ziekmelden zijn van haar kant nu ook geen tekenen om de familierelatie goed te willen houden.

 

In hoeverre kun je de compagnon hierin de doorslag laten geven.

Deze staat er misschien iets verder vanaf?

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

WTF! Waarom anders mee omspringen omdat het familie is?

Dacht zij er ook zo over, heeft ze minder getankt omdat het de tankpas van haar broers bedrijf was??


Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Vermoeden van diefstal rechtvaardigt het op non-actief stellen van de medewerker. Dus middels aangetekende brief de ziekmelding niet accepteren en aanzeggen dat de medewerker voor bijvoorbeeld vijf dagen op non-actief is gesteld wegens vermoeden van diefstal.

 

Gebruik deze onderzoeksperiode om grondig uit te zoeken of het inderdaad diefstal betreft, let op: pas ook hoor -en wederhoor toe en leg alles vast!

 

Zo ja, dan de non-actief periode met directe ingang omzetten naar ontslag wegens dringende redenen, dus zonder het hanteren van een opzegtermijn.

 

Succès en groet,

 

Hans


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Enig vermoeden waar de tankpas gebruikt is en wanneer? of de mogelijkheid hier achter te komen?

 

Aangezien het om diefstal gaat en het uw pas is zal een tankstation vaak erg behulpzaam zijn met tot beschikkingstellen van bewijsmateriaal.

 

Tijd van betalingen matchen aan videobeelden lijkt mij het beste bewijs... kun je zo zien wie er op de beelden staat.

 

Hopelijk zijn er nog beelden beschikbaar.

 

Succes!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als je niet gerechtigd bent om een tankpas aan te vragen dan is dit niet alleen diefstal. In welke branche zitten jullie i.v.m. diefstalregisters?

 

Als je geen strafrechtelijke of juridische stappen wilt ondernemen, is vrijwillig ontslag laten nemen (schriftelijk) en terugbetaling binnen bijvoorbeeld zes weken desnoods met aangaan van een PL een optie. Gebruik deze middelen wel als dwangmiddel. Ik zou een gesprek altijd aangaan onder bemiddeling van een jurist of advocaat. Bij ontdekken van nieuwe feiten vervallen gemaakte afspraken.

 

Videobeelden matchen is na verloop van tijd en zonder politie-inmenging bij voorbaat niet haalbaar. Wat te doen als medewerker stelt dat de aanvraag en het gebruik van de tankpas onder mondelinge goedkeuring is verricht?

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Wat een reacties! echt helemaal top!

 

Even wat op een rijtje.

 

Het is een dakkapelenbedrijf van minder dan 10 personen in dienstverband.

werkneemster / zus heeft zichzelf op haar loonstrook algemeen directeur genoemd. op zo'n klein bedrijf???

Mijn man en compagnon weten zelf niets van administratie en hadden haar deze functie toevertrouwd.

Mijn man doet de verkoop en zijn compagnon plaats dakkapellen.

Tankpas is zelfs in het buitenland (Frankrijk) gebruikt.

De tankpas is voornamelijk altijd bij dezelfde pompstations gebruikt in haar woonplaats.

andere werknemers hebben daar nooit getankt.

Ze is tekenbewoegt volgens mij.

 

Jah ongelooflijk allemaal, maar nu ze het zo wil gaan spelen en in de ziektewet wil blijven met oudeklachten.

Jullie hebben gelijk, zij heeft ook niet aan haar broer gedacht toen ze lekker aan het tanken was.

En nooit om hulp gevraagt bij de boekhouding. echt er klopt niets van de boekhouding. iemand in mijn omgeving die ernaar had gekeken zij dat het het beste was om hem helemaal overnieuw in te boeken, dit kost mindertijd dan heeel veel correcties te moeten maken.

 

Moeten we dan toch ook maar naar de politie om aangifte tedoen. hoe vervelend ook.

 

Bedankt alvast. echt super jullie info

 

Groetjes Marieke

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dag Marieke,

 

Wat een ellende waar het bedrijf waar je man in zit. Maar gelukkig zien jullie in dat er stappen genomen moeten worden. Ik ken ondernemers die helemaal lam slaan als het gaat om het aanpakken van familieleden. Aan de andere kant, het is ook onvoorstelbaar dat mensen die zo dicht bij je staan blijkbaar in staat zijn om zo te handelen. En wie weet, misschien heeft ze wel een goed zakelijk verhaal waardoor alles op zijn plek valt - hoor en wederhoor zijn in deze kwesties cruciaal!

 

Met betrekking tot de tekenbevoegdheid het volgende. Dit betekent dat, even afhankelijk van eventuele beperkingen die bij de KvK geregistreerd staan, zij gemachtigd was om namens het bedrijf rechtshandelingen te plegen. Het aanvragen van een tankpas is zo'n rechtshandeling dus dit punt kan haar niet verweten worden. Dit betekent natuurlijk niet dat zij vervolgens wederrechtelijk gebruik kan maken van die pas. Het tanken van benzine zonder deze te verrekenen is diefstal.

Het kan natuurlijk zijn dat ze dit wel degelijk in de boekhouding verwerkt heeft en dat het verrekend is met haar inkomen. Kijk hier s.v.p. goed naar. Ook is het zo dat indien deze brandstof privé getankt is de BTW hierover dus ook niet teruggevraagd mag worden. Over een bedrag van € 6.000,00 is dit toch een flink bedrag (ca. € 1.000,00) dat eventueel gerepareerd dient te worden.

Maar wederom, het kan zijn dat zuslief dit allemaal prima in de boekhouding verantwoord heeft. Het nadeel van jullie constructie is dat in het land der blinden éénoog koning is. En met het vertrek van éénoog zul je toch echt een ziende buitenstaander binnen moeten halen om te administratie hierop goed te controleren.

 

Ik neem aan dat het bedrijf geen verzuimverzekering heeft en ook niet is aangesloten bij een Arbodienst. Het lijkt mij toch wel handig om een arboarts in te schakelen om een inschatting te maken of zusje inderdaad arbeidsongeschikt is en daardoor niet naar de zaak hoeft te komen. Het is mogelijk om de diensten van een bedrijfsarts per situatie en per geval in te kopen. Er is immers een kans dat zij inderdaad arbeidsongeschikt is (ik ben een man, maar ik kan mij prima voorstellen dat bekkeninstabiliteit niet leuk is en zelf de mobiliteit in ernstige mate kan beperken). Het is belangrijk om dit goed onderbouwd (dus met verlag van de arts) mee te nemen in je dossiervorming. Grote kans dat het investeren in een goede rapportage van de bedrijfsarts meer oplevert dan dat het kost als uiteindelijk een rechter je om de oren slaat met het feit dat je werknemer daadwerkelijk arbeidsongeschikt was.

 

Overigens staat dit volgens mij volledig los van het feit dat er wel degelijk een verdenking van diefstal is en dat ik de stappen die Hans van den Bergh noemt als ik jullie was ter harte zou nemen. En alsjeblieft, schakel een goede jurist in die specialist is op het gebied van arbeidsrecht. Dit wordt al snel zo groot dat je het eigenlijk niet alleen af kunt, zeker niet als zuslief de hulp van een advocaat of rechtsbijstandsverzekering in gaat roepen.

 

Succes!


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Dennis,

 

Bedankt voor je reactie,

 

Ze is al bij de arboarts geweest, daar hebben wij ook mee gesproken, om ons verhaal uit te leggen.

Deze heeft in zijn brief geconcludeerd dat het om een arbeidsconflict gaat.

De arboarts vertelde dat ze binnen kwam en toen hij zei dat er een arbeidsconflict is, zei ze....nee hoor die is al opgelost, ik meld me ziek om andere redenen, hoe gehaaid.

Gelukkig heeft de arbo arts toch anders geconcludeerd.

 

We hebben volgens mij wel een verzuimverzekering.

 

In haar contract krijgt ze een vergoeding van 100euro voor telefoon en reiskosten. Ze verdiende netto 1500euro voor twee dagen op Kantoor werken. moet toch genoeg zijn he. Ze heeft geen auto van de zaak dus een tankpas mag dan toch ook niet.

 

En in de boekhouding heeft ze echt niets rechtgetrokken, ze zou niet weten hoe dat moet. We moeten dit echt zelf recht gaan trekken. en verekend met haar salaris nee, echt niet. dat heeft ze niet gedaan.

 

Groetjes Marieke

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Je schoonzus (zus van je man neem ik aan) heeft niet alleen van haar broer gestolen maar ook van zijn compagnon. Dat ze zichzelf algemeen directeur heeft genoemd (en onder dat mom actief is geweest) lijkt me ook aanvechtbaar. Me dunkt dat je de hele administratie goed moet laten doorlichten en alle betalingen moet checken. Gedonder met de familie is er al, maar dat is niet aan jullie te wijten. Reden te meer om onafhankelijke derden te betrekken bij de afhandeling.

 

Zijn er meer familieleden bij betrokken?


Gratis Marketingadvies
Op dit forum mag je in berichten geen reclame voor jezelf maken, maar in je signatuur (ga naar accountinstellingen via je profielnaam rechtsboven) kun je naar hartelust tekeer gaan. Mits het bij 4 regels blijft, drie backlinks en max 1000 tekens.

 

Extra Voordeel: heb je vaak gereageerd, dan geldt het multiplier effect. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ha Marieke,

 

Heel goed dat ze naar de bedrijfsarts is geweest. En ook goed dat hij heeft geconstateerd dat dit volgens hem een gevalletje is van wat we vroeger situationele arbeidsongeschiktheid noemden. Als het goed is heeft hij haar medegedeeld dat dit niet valt onder de ziektewet en dat ze zich weer hersteld moet melden. Staat dit ook in het rapport van de bedrijfsarts? En als ze zich niet hersteld meldt gewoon weer laten oproepen door de bedrijfsarts, net zo lang tot ze er doodziek van wordt 8) En ik neem aan dat je het geval ook gemeld hebt bij de verzuimverzekering - er is namelijk wel een ziekmelding en de verzekering moet maar op basis van de rapportage van de bedrijfsarts besluiten hoe ze daar mee om gaat.

 

Dan even over de beloning van deze dame. Vooropgesteld dat ik zelf ook nog wel wil overwegen om voor € 1.500,00 netto per maand twee dagen in de week bij jullie op kantoor wil komen zitten zou ik zeggen dat dit inderdaad een riant salaris is. Nu weet ik niet wat de reisafstand woon-werk voor haar was, maar EUR 100,00 voor 8 tot 9 reisdagen en een telefoontje is toch best leuk en misschien zelfs aan de royale kant. Is dit goedgekeurd door de Belastingdienst?

En op bais van jouw laatste alinea ("En in de boekhouding heeft ze echt niets rechtgetrokken, ze zou niet weten hoe dat moet." vraag ik mij nu eigenlijk ook af wat ze daar nu eigenlijk deed die twee dagen in de week. Ik zou maar eens onderzoeken of de niet nog veel meer schade aangericht heeft. Ik hoop dat jullie op basis van deze ervaring in ieder geval voortaan met jullie personeelsleden regelmatig functionerings- en evalueringsgesprekken gaan voeren. Tien man op de loonlijst lijkt niet veel, maar juist in deze kleine organisaties is het cruciaal om juist dit deel van de personeelsadministratie goed op orde te hebben. Eventueel zou je het personeelsbeleid kunnen uitbesteden, al ben ik er zelf groot voorstander van dat de ondernemers deze gesprekken zelf voeren.

 

Het feit dat ze geen auto van de zaak heeft staat helemaal los van het punt of ze gemachtigd is om een tankpas aan te vragen. Volledige tekenbevoegdheid betekent dat zij voor de zaak rustig een tankpas maag aanvragen, dit is juridisch geheel niet bezwaarlijk. Deze tankpas vervolgens privé gebruiken is natuurlijk een heel ander geval. Als de tankkosten inderdaad niet met haar inkomen verrekend zijn heb je het over ontvreemding en dan moet je er heel erg hard over denken om toch aangifte te gaan doen - hoe vervelend dat ook is.

 

Succes!


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Nee gelukkig niet,

 

loon heffingen btw aangiftes omzet en inkomstebelastingen, worden door een groot Boekhoudkantoor gedaan. Zij hadden volgens mij ook haar onkunde veel eerder moeten ontdekken. de boehouder van het registratie kantoor zij, dat hij meerdere afspraken met haar heeft gemaakt, maar die zij steeds verzette.

Nu ben ik zelf gaan neuzen en ik kom echt zoveel fouten tegen. dubbele betalingen, mensen die geldovermaken en daar andere facturen mee matchen

Er worden heel veel contante betalingen gedaan met dakkapellen. deze betaling werden ook vaak gestort door haar. Ik kom heel veel te kort, maar wat ik al zij, het is een grote puinhoop. ik wil eerst meer orde en dan hebben we nog niets mochten we geld kwijt zijn denk ik. En ik wil dit ook niet geloven denk ik.

ik laat een backup maken van de boekhouding op dit moment als bewijslast en mogelijk wordt deze helemaal zo goed als overgedaan.

Hij moet deugdelijk zijn voor de belasting.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Dennis,

 

Misschien niet handig of juist, maar de vriendin van mijn man s compagnon, die ook werkzaam is op kantoor.

heeft haar na anleiding van de brief van de arbo beter gemeld. en misschien niet handig. Ik zou het wel gedaan hebben, ze heeft haar loon van december niet overgemaakt.

 

Mijn Broer wilde ook wel bij m'n man werken hihihi.

 

en gua reistijd met de auto, een halfuurtje, geen idee hoeveel kilometer dit is.

 

groetjes Marieke

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hmm, als ik jou was zou ik ook nog eens goed kijken naar deze boekhouder en de diensten die hij verleent. Ik kan de situatie hiervandaan niet goed inschatten, maar het lijkt mij dat bij dergelijke malversaties er allang een belletje had moeten afgaan. Zeker als zusje zo'n kneus is op het gebied van boekhouden lijkt het mij sterk dat ze kloppende stukken heeft aangeleverd...

 

Uit je vorige topicstart begrijp ik dat deze VOF nog niet zo lang actief is (begonnen in 2009?). In dat geval is de schade te overzien en zal er niet zo veel reparatie nodig zijn. Je kunt dan overwegen om dit bij een ander onder te brengen zodat je meteen kunt zien hoe je huidige boekhouder gepresteerd heeft.

 

De back-up die je wilt maken lijkt mij een goed plan. Misschien is het verstandig om deze in beheer te geven bij een onafhankelijk derde (bijvoorbeeld de jurist die je inschakelt of een notaris). Deze kan dan bevestigen dat die kopie inderdaad van die datum is zodat daarover geen verschil van mening kan ontstaan.


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Misschien niet handig of juist, maar de vriendin van mijn man s compagnon, die ook werkzaam is op kantoor.

heeft haar na anleiding van de brief van de arbo beter gemeld.

 

Ik zou eigenlijk aan de verzekering doorgeven dat er een foutje is gemaakt en de dame in kwestie zich nog niet hersteld heeft gemeld. De hersteldmelding is dan en onrechte ingediend en kan dan teruggedraaid worden. Op het moment dat de dame ziekgemeld is is herstel en reïntegratie een zaak van de verzekering. Op dit moment is dit namelijk jullie probleem, en dat probleem wil je liever niet hebben.


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als je niet gerechtigd bent om een tankpas aan te vragen dan is dit niet alleen diefstal. In welke branche zitten jullie i.v.m. diefstalregisters?

 

Als je geen strafrechtelijke of juridische stappen wilt ondernemen, is vrijwillig ontslag laten nemen (schriftelijk) en terugbetaling binnen bijvoorbeeld zes weken desnoods met aangaan van een PL een optie. Gebruik deze middelen wel als dwangmiddel. Ik zou een gesprek altijd aangaan onder bemiddeling van een jurist of advocaat. Bij ontdekken van nieuwe feiten vervallen gemaakte afspraken.

 

Videobeelden matchen is na verloop van tijd en zonder politie-inmenging bij voorbaat niet haalbaar. Wat te doen als medewerker stelt dat de aanvraag en het gebruik van de tankpas onder mondelinge goedkeuring is verricht?

 

Groet,

 

Highio

 

 

 

Highio,

 

Een groot aantal pomphouders zijn ook zelfstandigondernemers en maken regelmatig brandstof diefstal mee.. daaorm hangen die camera's er ok. De pomphouder is vrij om te bepalen of hij in iedergeval wilt checken of hij die beelden heeft en om te controleren of welke personen er op staan.

 

Of hij die beelden daadwerkelijk mee zou geven is een 2e vraag. (bij een positieve Identificatie gok ik van wel)

 

Het kan sowieso geen kwaad om te informeren of er nog beelden van die data zijn en een (persoonlijk) verzoek te doen om die beelden van betrefende data te bewaren.

 

voor je het weet is het te laat en zijn de beelden al gewist....

 

 

Ik neem het je dan ook kwalijk dat je bijvoorbaat al (indirect) zegt dat het niet haalbaar is .. beetje out of the box denken...

 

 

Succes aan de TS gewenst.

 

diefstal door werknemers is altijd lastig, zeker als het bewijs niet 100% rond is en al helemaal als het familie of vrienden zijn.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Ik zou eigenlijk aan de verzekering doorgeven dat er een foutje is gemaakt en de dame in kwestie zich nog niet hersteld heeft gemeld. De hersteldmelding is dan en onrechte ingediend en kan dan teruggedraaid worden. Op het moment dat de dame ziekgemeld is is herstel en reïntegratie een zaak van de verzekering. Op dit moment is dit namelijk jullie probleem, en dat probleem wil je liever niet hebben.

 

Afgezien van het feit dat de Arbodienst al van de werkelijke feiten op de hoogte is : Besef je wel wat je hier voorstelt? Dit is niets anders dan verzekeringsfraude en verzwijging. Je hebt niet alleen de morele maar ook de formele plicht om de verzekeraar van alle omstandigheden in kennis te stellen. Doe je dat niet, dan loop je niet alleen de kans dat verzekeraar vroeg of laat uitkering weigert c.q. terugvordert, maar ook een fraudemelding doet. Things will only get worse....

 

Nee, stel verzekeraar van de feiten op de hoogte en bepaal vervolgens in onderling overleg met verzekeraar en Arbodienst of er wel of geen verzuimclaim overeind blijft.

 

En geheel los van deze casus: reïntegratie is altijd primair de verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer zelf, niet van een verzekeraar! Wie zich passief opstelt en zich verschuilt achter een verzekeraar is een zachte heelmeester die stinkende wonden maakt.

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

....dubbele betalingen, mensen die geldovermaken en daar andere facturen mee matchen

.....Ik kom heel veel te kort, maar wat ik al zij, het is een grote puinhoop. .... En ik wil dit ook niet geloven denk ik.

 

Wellicht moet je goed vertrouwen even inruilen voor een stuk of 100 alarmbellen?

 

Neem even heeeeel ver afstand van de familierelatie en kijk naar de situatie zoals die nu is:

 

Je hebt een werknemer die zoals je zelf schrijft:

 

[*] Ten onrechte een tankpas aanvraagt voor privégebruik, althans, zonder dat ze er schijnbaar recht op heeft

[*] voor 6000 euro steelt van haar broer

[*] Zich algemeen directeur noemt

[*] Een zootje maakt van de boekhouding

[*] Naar het zich laat aanzien (je schrijft dat je heel veel tekort komt) niet is gestopt bij de tankpas

[*] Als het hele verhaal uitkomt zich direct ziekmeldt, smoesjes verzint, jullie in de shit laat zitten, en er zelf probeert uit te draaien op JULLIE kosten

 

Zet je ongeloof en meelij ff opzij en vraag jezelf o.a. af

 

[*] Is ze nog tekenbevoegd?

[*] Heeft ze nog toegang tot jullie pand?

[*] Heeft ze nog beschikking over bankpasjes, inlogcodes, codes om vanuit huis op jullie netwerkje in te loggen?

[*] Mogelijk informatie thuis, of delen van de boekhouding, bijvoorbeeld voor thuiswerk?

 

Bespreek met je advocaat welke stappen je het beste in welke volgorde kunt nemen.

 

Blader tevens eens door je facturen heen en kijk eens of je er onbekende tussen ziet zitten. Al is het maar voor je gemoedsrust. Zal niet de eerste boekhoudster zijn die heel creatief zelf facturen van niet bestaande bedrijven maakte met haar eigen bankrekening nummer erop.

 

Succes met de afhandeling van deze erg vervelende zaak.

 

Frans

 

edit: In veel gevallen niet vergelijkbaar maar lees vooral dit bericht van ruben van den oord eens door over hoe te handelen als je besodemietert wordt door je zakenpartner. Veel is hier niet van toepassing, maar de wake-up call wellicht wel

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Daarnaast zou ik ook meteen eens kijken welke bankrekening er bij de belastingdienst bekent is. Zou vervelend zijn als je btw teruggave bij iemand anders belandt.

 

IN alle chaos en emotie heb je wel 1 voordeel, je boekjaar is waarschijnlijk nog niet afgesloten en je hebt, vooral als je een boekhouder inhuurt, nog wel even de tijd om in ieder geval 2010 op orde te krijgen. Mocht het echt een chaos zijn die niet optijd is op te lossen dan kan je boekhouder de situatie bij de Belastingdienst voorleggen, hierdoor zal de BD je de kans geven om 2009 opnieuw in te sturen (Ik heb dit ooit zelf meegemaakt toen een oekhouder met mijn spullen er van doorging en foute aangiftes had opgegeven, mijn nieuwe boekhouder hefet dit toen aangevraagd, zodat ik tijd had om zoveel mogelijk facturen van leveranciers opnieuw te kunne aanvragen.)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dat is een verdraaid vervelende situtie waarin je beland bent Marieke!

Ik heb ook eens het nichtje van mijn baas in de kassa betrapt en ik heb aan den lijve ondervonden welke consequenties dat heeft.... , da's nie grappig. >;(

 

Ik kan je meegeven dat er al een hoop goede adviezen zijn gegeven maar wil graag benadrukken dat je het familie-aspect echt moet loslaten, en behandel dit zoals je dat met elke andere werknemer zou doen.


"zoek het maar uit"

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik zou eigenlijk aan de verzekering doorgeven dat er een foutje is gemaakt en de dame in kwestie zich nog niet hersteld heeft gemeld.

 

Afgezien van het feit dat de Arbodienst al van de werkelijke feiten op de hoogte is : Besef je wel wat je hier voorstelt? Dit is niets anders dan verzekeringsfraude en verzwijging. Je hebt niet alleen de morele maar ook de formele plicht om de verzekeraar van alle omstandigheden in kennis te stellen.

 

Dag Norbert,

 

Volgens mij zeg ik niets anders dan dat jij zegt. Ik heb nooit aangegeven dat de TS zaken zou moeten verzwijgen, integendeel! Dat is ook niet mogelijk omdat de verzekeraar op de hoogte is gesteld van het feit dat er volgens de bedrijfsarts een arbeidsconflict is.

Het enige dat ik hier aangeef is dat de dame in kwestie zich nog niet hersteld gemeld heeft, en dat je dit feit kunt doorgeven aan de verzekeraar. Volgens mij kan de werknemer nog een heel traject doorlopen voordat ze "verplicht" is het werk te hervatten (bijvoorbeeld een second opnion aanvragen bij het UWV).

Het enige wat ik aangeef is dat ik als werkgever niet op de stoel van de verzekeraar zou gaan zitten als het gaat om de beslissing of er al dan niet uitbetaald gaat worden. Die inschatting kunnen ze heel goed zelf, en vaak ook beter, maken dan de werkgever.

Nogmaals, het enige wat ik aangeef is dat ik zou doorgeven dat de werknemer zich nog niet hersteld heeft gemeld - dat lijkt mij namelijk ook een deel van de verplichte feitenverschaffing.

 

En geheel los van deze casus: reïntegratie is altijd primair de verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer zelf, niet van een verzekeraar! Wie zich passief opstelt en zich verschuilt achter een verzekeraar is een zachte heelmeester die stinkende wonden maakt.

 

In mijn optiek heb je daar helemaal gelijk in, je moet er als werkgever en werknemer alles aan doen om de werknemer zo snel als mogelijk te laten reïntegreren. Als ik een andere suggestie heb gewekt dan spijt mij dat.

Het is echter wel een feit dat als er een verzekeraar bij betrokken is die het risico loop dat hij maximaal 104 weken (ik weet het, meestal wordt er pas in een later stadium begonnen met uitbetaling ;)) het loon moet doorbetalen er bij deze partij een grote stimulans ligt om de werknemer zo spoedig als mogelijk weer aan het werk te krijgen. Deze partij heeft wel degelijk een probleem (ze moeten het verzuim doorbetalen) en daarmee heb je eigenlijk een soort caseholder die een direct belang heeft om de werknemer weer aan het werk te krijgen. De verzuimverzekeraar heeft dus wel degelijk een probleem.

 

Graag hoor ik het als ik het mis heb!

 

Dennis


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Super super super, wat een bruikbare informatie.

 

echt bedankt allemaal.

 

Het bedrijf bestaat al vanaf 2005 en ik deed de eerste ander half jaar de boekhouding, maar we werder groter en moesten een kantoor ruimte. Ik ben toen gestopt vanwege de kinderen.

 

We handen een boekhoudkundige in dienst maar die ging weg en mijn schoonzus die eerts voor een anderbedrijf werkte van mijn man, kon dit wel overnemen zei ze.

Volgens mij is ze werkzaam halverwege 2008.

 

De boekhouding van 2009 gaan we ook in kijken, ik samen met een externe partij die mij nu ook gaat helpen bij 2010 op orde te krijgen.

 

Jongens echt bedankt en mocht het allemaal achter de rug zijn, zal ik laten weten wie recht heeft gekregen.

Winnen doet niemand in deze. Ik ben zwaar vedrietig en hoop toch stiekum dat ze met een voorstel komt.

 

En jah Dennis eerlijkheid duurt het langs. Mocht de arbo haar nogmaals moeten keuren en dan anders concluderen, jah dan speelt ze het daar ook mooi met haar charmes.

 

Maar volgens mij is er dan toch nog wel een mogelijkheid op ontslaan toch. met deze informatie onkunde en fraude

mocht ze het toch voor mekaar krijgen om in de ziektewet komen.

 

Echt super super bedankt!

 

Dikke groet,

Marieke

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

@anymous: ik heb het over bewaartermijnen en de doelen waarvoor beelden gebruikt mogen worden. Daar lijk je in je reactie echt aan voorbij te gaan.

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Schorsen kan altijd, op staande voet ontslaan niet zomaar. Je moet hierbij denken aan een ernstige verwijtbare gedraging van de werknemer zoals: diefstal, mishandeling, een grove belediging, (sexueel) onaanvaardbaar gedrag, Wanneer er een gevaar voor zichzelf of voor andere ontstaat of natuurlijk werkweigering.

 

Maar je moet je zaak wel goed in orde hebben, de werknemer heeft 6 maanden de tijd om bezwaar aan te tekenen. Ontslag op staande voet moet persoonlijk worden medegedeeld, mag niet per brief/email of telefoon. En moet meteen ingaan, dus niet eerst even het werk laten afmaken of nog even de auto laten parkeren.

Er moet dus genoeg duidelijkheid zijn over wat er aan de hand is, zodat hier geen discussie over kan ontstaan.

 

Ontslag op staande voet kan ook tijdens ziekte, maar dan wel in overleg met de ARBO arts.

 

 

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 149 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept