Jump to content
Jeroen Bakker
Verberg

Minister Verhagen: 'De nieuwe Tomtom's zie ik nog niet'

vraag
Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen ziet zichzelf als een terreinknecht bij het voetbal. "Ik kan zorgen voor de goede grasmat, maar de spelers moeten de doelpunten maken."

 

Tegenover NU.nl ontvouwt hij vast een deel van zijn plannen om Nederland ondernemender en innoverender te maken.

 

“Ik constateer wel dat er weinig snelle groeiers zijn. De nieuwe Tomtom's zie ik nog niet. Bedrijven die snel naar de beurs kunnen. Deze bedrijven moeten meer de ruimte krijgen om te ondernemen.

 

[Door s]noeien in bureaucratie en snellere vergunningverlening. Ook moeten kleine bedrijven, bijvoorbeeld ICT-bedrijven, meer kans maken op overheidsopdrachten. Bij innovatieve software is dat de manier om sneller een grotere omzet te draaien.”

 

Klik hier voor het hele interview, bron Nu.nl.

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

De overheid heeft de belastingvoordelen voor succes uit vroegere innovaties verruimd (octrooibox) dus de bestaande TOMTOM zal welig kunnen tieren, maar de nieuwe TOMTOM is de innovatievoucher afhandig gemaakt en zal dus moeilijker kunnen ontstaan.

Ik snap dus wel dat hij de nieuwe TOMTOM dan niet ziet.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Innovatie en ondernemerschap zijn economische speerpunten in het regeerakkoord.

 

Is dit een gevalletje van mooie woorden, maar weinig actie?

Verhagen heeft in ieder geval negen sectoren geselecteerd en voor elke sector wordt een 'topteam' geselecteerd. Dit team bestaat uit boegbeeld uit de sector, een vertegenwoordiger uit de wetenschap, een hoge ambtenaar en een innovatieve ondernemer uit het midden- en klein bedrijf.

 

Ik denk dat focus met deze economische prioriteit sectoren een goede stap is, maar de vraag blijft hoe onderwijs, overheid en de gevestigde industrie (met al hun belangen) omgaan met de innovatieve kleine(re) ondernemers.


http://www.Managementlessen.nl | Video's voor managers over leiderschap, management, innovatie, marketing en meer.

 

http://www.linkedin.com/in/wpjoosten

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De heer Verhagen toont zich een echte politicus (hij wil een signaal afgeven), maar of hij een kundige minister van Economische Zaken is? Hij heeft in ieder geval weinig gevoel voor timing. TomTom is in 1991 begonnen en het heeft er de schijn van dat ze nu, 20 jaar later, op de top van hun mountain zitten. Een prachtige toko die door hun focus op navigatie daarin de absolute nummer 1 zijn. Ze worden nu geconfonteerd met de gsm-jongens die navigatie zo'n beetje gratis cadeau doen. Wat je dus een enorme aanval op hun businessmodel kunt noemen.

 

Wanneer TomTom over 10 jaar nog op dit niveau acteert dan hebben ze een grote pluim verdient.

 

Hij zegt ook letterlijk: "ik zie de nieuwe TomTom niet". Daarmee diskwalificeert hij zichzelf, die zijn er natuurlijk wel. Ook toont hij daarmee weinig respect voor deze ondernemers. Hij moet zich eens bij laten praten door zijn broer Jérôme. Die is een jaartje of 6 het opperhoofd geweest van de High Tech Campus in Eindhoven en die staat nu zwaar op de payroll bij "onze" Limburgse investeringsbank (LIOF).

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

TomTom is een leuke successtory. Een echte jongensdroom voor iedere ondernemer. Ze zijn begonnen als een bedrijfje dat software produceerde voor de eerste PDA's, je kon daar een GPS-ontvanger op aansluiten en met hun software had je dus een echt navigatiesysteem. Ze zijn echt groot geworden toen ze zelf kastjes gingen produceren en waren dus zeker geen 'overnight' succes.

 

Deze politici zeggen een ding maar doen exact het omgekeerde. Subsidies naar innovatieve projecten worden stopgezet. Wel gaan we door met een euro-verslindend project als de JSF.

 

Het is hier nog steeds geen België, maar toch.

 

Trouwens, wie zegt dat de NOS geen gevoel voor humor heeft heeft het mis, link

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Binnen de EU levert Zweden de beste prestaties, gevolgd door Denemarken, Finland en Duitsland

 

De nummers één t/m drie zijn dus:

1. Zweden

2. Denemarken

3. Finland

 

Nou niet de landen met een kleine collectieve sector.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Binnen de EU levert Zweden de beste prestaties, gevolgd door Denemarken, Finland en Duitsland

 

De nummers één t/m drie zijn dus:

1. Zweden

2. Denemarken

3. Finland

 

Nou niet de landen met een kleine collectieve sector.

 

Dat is het nou juist. Deze drie landen hebben een veel betere verzorgingsstaat, maar een land als Denemarken snijdt juist heel erg in de bureaucratie. Denemarken heeft de provincies afgeschaft met goede resultaten. Daar willen ze in ons land juist niet aan. Ons land heeft vergelijkbare hoge belastingstarieven en daar zie je weinig goeds van terug:

 

Het ene na het andere megalomane infrastructuur project wordt hier uitgevoerd. Betuwelijn, HSl lijn, Noordzuidlijn enz.. De fraudegevoelige OV chipkaart. Ook het huidige kabinet dat Rutte zelf trots een "asfaltkabinet" noemt, gaat op dezelfde toer verder. Kortom allemaal overheidsinvesteringen, die miljarden kosten met een twijfelachtig resultaat en in tegenstelling daarmee keiharde bezuinigingen in het onderwijs, de zorg en sociale zekerheid. Ook erg is dat er geen geld meer is voor MBO zij-instromers. Hiermee wordt het moeilijker om mensen ( en vooral werklozen) om te scholen tot beroepen waar grote schaarste aan is in het bedrijfsleven.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 184 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept