Ga naar inhoud
Donderdag 1 december a.s. zijn we in de ochtend "even" offline voor een technische up-date. ×
Donderdag 1 december a.s. zijn we in de ochtend "even" offline voor een technische up-date.
X
 • 0

Zelfstandig na je studie: is dat wel slim?

 • Translate to English
Legend     22,6k 1405

 

Regelmatig kom ik bedrijven tegen die door enthousiaste studenten begonnen zijn. Is dat nou wel de slimste route? Is het niet veel beter om eerst een paar jaar te werken bij een bedrijf of bureau dat reeds actief is in de sector waar je wil starten? Zo doe je immers (op andermans kosten) ervaring op met de werkwijze in die sector, leg je nuttige contacten en leer je je concurrentie van binnenuit kennen.

 

Dit is een voorzet voor discussie. ;D

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0
Retired Mod     2,3k 6

Slim zeker.......

 

Uit onderzoeken blijkt maar al te vaak dat de meest succesvolle ondernemers wat oudere personen zijn die enige tijd (binnen een bedrijfstak) kennis en vooral ook een goed netwerk op hebben kunnen bouwen.

 

Een ondernemer is echter een wispelturig wezen die graag zijn eigen gang wil gaan. Waarom eerst in een keurslijf gieten binnen een bedrijf voor een aantal jaar voordat hij/zij "zijn ding" kan gaan doen? Laat die studenten het maar eens proberen (en misschien wel onderuit gaan). Het is in ieder geval wel gelijk een goede leerschool waar je je niet achter anderen kunt verschuilen (zoals in veel bedrijven gebeurd).

 

De eerste jaren zullen ze (weet ik uit ervaring) erg lastig rond kunnen komen en veel problemen hebben, maar na een aantal keer hard tegen een muur aangelopen te zijn zullen ze (hopelijk) eindelijk de goede richting gevonden hebben. En in die tijd hebben ze veel geleerd (ook veel zelfkennis opgedaan) als het goed is.

 

Ik vind het alleen maar fijn dat er nog steeds studenten zijn die deze uitdaging aandurven!

 

Ronald

Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     3k 90

Ik ken heel wat ondernemers die onmiddelijk - of zelfs gedurende de studie - al gestart zijn. Die hebben er zeker geen windeieren aan over gehouden. Ik denk zelfs dat het in veel gevallen een voordeel is om vroeg te starten. Zeker is ervaring belangrijk, maar het grote voordeel van jonge starters is dat zij relatief goedkoop kunnen werken en niet allerlei verplichtingen hebben.

 

Zelf heb ik eerst ervaring opgebouwd. Dit is in de juridische dienstverlening ook zeker geen overbodige luxe, maar ik vraag mij wel af of dit voor alle beroepen en sectoren geldt? Mijn ervaring is wel dat de overstap, nadat je ervaring hebt opgebouwd,moelijker is en er een bepaalde drempel bestaat om een vliegende start te maken. Hypotheek, kids, etc... Er zijn tal van zaken waar je als ervaren starter rekening mee moeten houden, die voor een schoolstarter (om het maar zo oneerbiedig te noemen) niet gelden.

 

Wat nu het beste vertrekpunt is, is moeilijk te zeggen.

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
 • 0
Moderator     7,7k 149

Ik ben het met Kleverlaan eens, direct na je studie starten met ondernemen lijkt me helemaal niet slecht.

 

Zelf heb ik tussen studie en zaken nog een tijdje in loondienst gewerkt, beviel me eigenlijk helemaal niet, had ik na anderhalf jaar dus ook wel gezien.

 

Vermoeddelijk zal zo'n tijdje in loondienst voor veel ondernemers in spe alleen maar bijzonder frustrerend werken. Je weet al dat je iets doet wat je eigenlijk helemaal niet wilt, dat is slecht voor de motivatie. En als je er toch al niet enthousiast over bent, is het moeilijk ervan te leren.

Link naar reactie
 • 0
Junior     27 0

Starten kan altijd en elke situatie heeft zijn voor en nadelen.

 

Ik denk wel dat je als zelfstandig ondernemer sneller leert dan dat je in loondienst bent.

Hetgene dat je in loondienst in 2 jaar zal leren, zal je als ondernemer misschien binnen een jaar leren.

 

Als ondernemer zal je worden gedwongen meer strijd te leveren en te vechten voor wat je neer wil zetten.

Ik denk dat als je vanuit je student zijn start met een onderneming, met een goede voorbereiding deze strijd goed zal overleven.

Link naar reactie
 • 0
Senior     51 0

Starten kan altijd en elke situatie heeft zijn voor en nadelen.

 

Ik denk wel dat je als zelfstandig ondernemer sneller leert dan dat je in loondienst bent.

Hetgene dat je in loondienst in 2 jaar zal leren, zal je als ondernemer misschien binnen een jaar leren.

 

Als ondernemer zal je worden gedwongen meer strijd te leveren en te vechten voor wat je neer wil zetten.

Ik denk dat als je vanuit je student zijn start met een onderneming, met een goede voorbereiding deze strijd goed zal overleven.

war je niet leert alsje gelijk uit de schoolbanken start is de fouten die anderen maken. Je werkgever dus. Daar kun je juist van leren, maar inderdaad heeft alles zijn voor en nadelen. Ik ben het ook zeker met edward eens.Zelf komt mij dit maar al te bekent voor. Ik was liever eerder gestart.

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,6k 6 1405

Hopelijk zijn jullie het niet allemaal roerend met mekaar eens.

 

Maar dan zal ik zelf wat tegenwicht bieden. Ik heb vijf jaar keihard gewerkt voor een baas, en in die tijd vooral geleerd dat er een ENORM verschil is tussen de theorie die je op school krijgt en de praktijk. Juist door die praktijkkennis en de contacten opgedaan in het werk, was een vliegende start veel makkelijker. Het niveau dat je meekrijgt van school is gewoon veels te laag... (beetje brandstof op het vuurtje gooien ;))

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0
Senior     51 0

Als je niet van de fouten van een andere kan leren,

kan je van je eigen fouten leren.

En dat is volgens mij nooit verkeerd.

Klopt Dodo, maar het is wel gemakkelijker om van defouten van een ander te leren. Kost ook minder ;D

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,2k 45

Persoonlijk vind ik het niet zo slim. Ok, nu het waarom...

 

Ik denk zelf dat het juist een goed plan is om eerst eens iets van het bedrijfsleven gezien te hebben voor je voor jezelf begint in de sector waarin je wilt beginnen, dan het meteen zelf te doen. Dat hoeft geen tien jaar te duren, jaartje, of eventueel twee. Er zijn veel te veel dingen die in het bedrijfsleven gebruikelijk zijn en die je volgens mij tijdens een studie niet kunt leren of die je door gebrek aan coordinatie tussen bedrijfsleven en HBOs / universiteiten (dat is ook waar iedereen over klaagt, is het niet) simpelweg niet aangeleerd krijgt.

 

 • hoe kun je in de software-industrie iets betekenen als je nog nooit van een versiebeheersysteem hebt gehoord (afstudeerders die wij binnenhalen kennen het woord niet eens)
 • hoe kun je een organisatie-adviesbureau opzetten als je tijdens je studie zes fictieve organisaties hebt proberen te adviseren zonder daarvan de uitwerking te zien

 

Ik ben zelf tijdens m'n studie iets kleins begonnen, simpelweg om iets om handen te hebben. Door de grote vraag naar IT kregen we al snel veel te grote opdrachten aangeboden die we (omdat het leuk was) toch maar aannamen. Doordat we goedkoop waren (als student ben je met 30 euro per uur al snel tevreden) en er niks beters was, liep het allemaal goed af, maar als ik toen wist wat ik nu weet, tjezus wat heb ik toen k*twerk afgeleverd (ok, sorry voor m'n taalgebruik).

 

Daarna ben ik bij een startup gaan werken, gerund door, jawel, studenten. Zij deden in het groot wat wij in het klein deden. Doordat zij het lef hadden en - ok, toegegeven - ook een stuk meer en verschillende kwaliteiten, wisten ze een zak op te halen. Maar, ook hier gold, als ze dat nu gedaan hadden met de kennis die ze - sinds de tent na een ontslagronde of twee overgenomen werd - hebben opgedaan, had het nog een winstgevende tent kunnen worden ook!

 

((( Uitzondering: iemand van de universiteit heeft een briljant idee tijdens z'n doctoraal verzonnen, wil dit uitvoeren en start daarvoor een onderneming, maar wel samen met een meer of minder ervaring business developer - de term vind ik nooit zo mooi maar goed. Maar goed, is de ex-student dan ondernemer kun je je afvragen? )))

 

Goed, ik realiseer me dat ik misschien een aantal mensen tegen de schenen schop, maarreuh, buiten dat dat absoluut niet bedoeld is wil ik kwijt dat er zeker uitzonderingen zullen zijn en dat als je zelf denk dat je het kunt, je het zeker moet doen!!!

 

Ben benieuwd hoe andere mensen hierover denken...

 

Alef

 

The New Motion - elektrisch rijden geregeld

Alef op Twitter

Alef op LinkedIn

Link naar reactie
 • 0
Legend     401 2

Dit is een vraag die ik mezelf ook stel. Wil ik tijdens mijn studie al beginnen met ondernemen, direct erna, of na een aantal jaren ervaring? Of toch helemaal niet? En in welke business wil ik starten? Bah, ik zou het liefst meteen beginnen. :(

 

Het niveau dat je meekrijgt van school is gewoon veels te laag... (beetje brandstof op het vuurtje gooien )

Ik vind dat je gedeeltelijk gelijk heb. Als ik bij mij in de klas kijk, dan merk ik op dat de mensen de theorie redelijk goed leren om de tentamens te halen, maar tijdens de projecten EXTREEM slechte resultaten scoren. Als ik de opdracht krijg om een marketingplan te schrijven ga ik eerst uitzoeken hoe zo'n plan opgebouwd moet worden. Veel mede-studenten gaan echter zomaar aan de slag, zonder zich er eerst in te verdiepen. Ik kan je zeggen dat het enorm frustreert, als je in je eentje een half marketingplan opnieuw moet maken.

 

Persoonlijk ben ik meer het type wat te lui is om de tentamens van de saaie vakken (voor mij statistiek e.d.) te maken, maar zich uit de naad werkt om een acht voor een project te halen.

Als zo'n studenten op hun werk zo'n slecht resultaat afleveren, dan krijgen ze een schop onder hun kont van hun baas. Hier op school zijn ze echter wat minder nauwkeurig met nakijken.

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,2k 45

Hopelijk zijn jullie het niet allemaal roerend met mekaar eens.

 

Maar dan zal ik zelf wat tegenwicht bieden. Ik heb vijf jaar keihard gewerkt voor een baas, en in die tijd vooral geleerd dat er een ENORM verschil is tussen de theorie die je op school krijgt en de praktijk. Juist door die praktijkkennis en de contacten opgedaan in het werk, was een vliegende start veel makkelijker. Het niveau dat je meekrijgt van school is gewoon veels te laag... (beetje brandstof op het vuurtje gooien ;))

 

Ok, gelukkig ben ik niet de enige (ik was al bang voor een stortvloed aan boze reacties na mijn vorige post ;D).

 

Ik ben het roerend met je eens. Zoals ik al eerder zei, het probleem van de aansluiting van onderwijs bij het bedrijfsleven is al een tijdje onderwerp van discussie en ik heb zelf ook ervaren dat het geen onzin is!

 

Overigens heb ik het gevoel dat er niet zozeer een verschil tussen de theorie van het onderwijs en de praktijk van the real world bestaat, maar eerder een verschil in er afdoende behandeld wordt. De dingen die ik geleerd heb, heb ik zeker wat aan gehad (en nog steeds), het zijn er alleen zo ontzettend weinig :P.

The New Motion - elektrisch rijden geregeld

Alef op Twitter

Alef op LinkedIn

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,2k 45

Bah, ik zou het liefst meteen beginnen. :(

 

Zoek een omgeving waarin je dicht bij het vuur zit (of kan komen te zitten). Dit is enorm leerzaam. Zelf heb ik het geluk gehad in een enorm platte organisatie te werken voordat ik zelf begon, waarbij iedereen zowel het dirty work deed als bij bijvoorbeeld due dilligence gesprekken zat waaruit al dan niet financiering voortkwam. Is even schrikken als dat voor het eerst gebeurd, maar het is ontzettend leerzaam.

 

Tijden zijn uiteraard veranderd, maar ik ben van mening dat je met een beetje instelling en karakter best een uitdagende baan moet kunnen vinden waarin je veel kunt leren en dicht bij het vuur kan (komen te) zitten.

The New Motion - elektrisch rijden geregeld

Alef op Twitter

Alef op LinkedIn

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     3k 90

Hopelijk zijn jullie het niet allemaal roerend met mekaar eens.

 

Maar dan zal ik zelf wat tegenwicht bieden. Ik heb vijf jaar keihard gewerkt voor een baas, en in die tijd vooral geleerd dat er een ENORM verschil is tussen de theorie die je op school krijgt en de praktijk. Juist door die praktijkkennis en de contacten opgedaan in het werk, was een vliegende start veel makkelijker. Het niveau dat je meekrijgt van school is gewoon veels te laag... (beetje brandstof op het vuurtje gooien ;))

 

Ok, gelukkig ben ik niet de enige (ik was al bang voor een stortvloed aan boze reacties na mijn vorige post ;D).

 

Ik ben het roerend met je eens. Zoals ik al eerder zei, het probleem van de aansluiting van onderwijs bij het bedrijfsleven is al een tijdje onderwerp van discussie en ik heb zelf ook ervaren dat het geen onzin is!

 

Overigens heb ik het gevoel dat er niet zozeer een verschil tussen de theorie van het onderwijs en de praktijk van the real world bestaat, maar eerder een verschil in er afdoende behandeld wordt. De dingen die ik geleerd heb, heb ik zeker wat aan gehad (en nog steeds), het zijn er alleen zo ontzettend weinig :P.

 

Zoals ik ook al aangaf heb je in bepaalde sectoren of voor bepaalde beroepen nu eenmaal ervaring nodig. Ik merk het ook iedere keer weer als ik weer te maken heb met een starter, die ziet vaak geen dwarsverbanden, is niet bekend met het verschil tussen de theorie en de praktijk, weet wel hoe hij/zij een betoog of advies moet schrijven, maar maakt er vervolgens een compleet wetenschappelijk verantwoord epistel van.

 

Om toch eens eens de discussie aan te wakkeren. Ik heb al vaker de stelling ingenomen dat Nederland veel te veel beroepsopleidingen kent. Het HBO geloof ik alleen al meer dan 900. Schaf alle specialistische beroepsopledingen af en zorg ervoor dat leerlingen/studenten beschikken over een goede basis. Laat hen vervolgens gedurende hun werkzame bestaan zich specialiseren op een bepaald vakgebied, al dan niet met bijscholing. Laat de sector zelf de opleiding inrichten en financieren. Werkgevers zullen hiervoor opdraaien, maar uiteindelijk is dit lood om oud ijzer als de kosten van de beroepsopleidingen niet meer rechtstreeks door het Rijk worden gefinancierd uit de belastingopbrengsten.

 

 

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,2k 45
Om toch eens eens de discussie aan te wakkeren. Ik heb al vaker de stelling ingenomen dat Nederland veel te veel beroepsopleidingen kent. Het HBO geloof ik alleen al meer dan 900. Schaf alle specialistische beroepsopledingen af en zorg ervoor dat leerlingen/studenten beschikken over een goede basis. Laat hen vervolgens gedurende hun werkzame bestaan zich specialiseren op een bepaald vakgebied, al dan niet met bijscholing. Laat de sector zelf de opleiding inrichten en financieren. Werkgevers zullen hiervoor opdraaien, maar uiteindelijk is dit lood om oud ijzer als de kosten van de beroepsopleidingen niet meer rechtstreeks door het Rijk worden gefinancierd uit de belastingopbrengsten.

 

Interessante stelling! Zo op het eerste gezicht ben ik het er niet mee eens, maar dat weet ik nog niet zeker :).

 

Ik zat vorige week met een kennisje te praten die bij een kunst-georienteerde opleiding werkt. Ze hebben een aantal studie-richtingen, allemaal gefocust op design, een aantal IT-gerelateerd, een aantal 'oude media'-gerelateerd (TV, etcetera). Stel dat deze allemaal opgeheven worden en er 1 studie voor in de plaats komt: design en media of iets dergelijks. Persoon X weet al voordat ie z'n studie begint dat ie in de post-productie (bijv. in de TV-wereld) wil werken. Hij loopt de studie design en media door en krijgt onderwijl een hoop onderwerpen voor de kiezen die te maken hebben met IT en usability van interfaces (naast de 'oude media' onderwerpen). Ik denk niet dat ik als post-productie-bedrijf blij zou zijn met het feit dat Persoon X (nee, niet jij Renee, Persoon X :) ) deze opleiding gedaan heeft, bij mij komt werken en al die andere odnerwerpen meteen weer kan vergeten, waarna ik als bedrijf zijn specialisatie moet betalen.

 

Zelfde geld voor jouw wereld (legal). Een kantoor dat zich specialiseert in het strafrecht heeft toch juist baat bij een specialisatie strafrecht van een universiteit? Of zie ik het verkeerd.

 

Je zegt dat het elkaar qua kosten niet zal ontlopen (of de bedrijven het nu via de belasting betalen of zelf), maar iets in mij zegt dat als ik voor 50% leer hardlopen en voor 50% leer zwemmen en daarna nooit meer hardloop (hardlopers zijn doodlopers zeg ik altijd), dat ik die 50% toch maar mooi voor niks geleerd heb...

The New Motion - elektrisch rijden geregeld

Alef op Twitter

Alef op LinkedIn

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,6k 6 1405

Een beroepsopleiding is (het woord zegt het al) geen ondernemersopleiding. Misschien zou er nog zoiets ingericht kunnen worden als een ondernemersnascholing voor mensen met HBO of MBO.

 

Het verschil tussen praktijk en school is ook niet echt op te heffen. De leerboeken zijn gebaseerd op common knowledge terwijl de praktijk doorgaans al veel verder gevorderd is. Daar zitten de insights. Mijn marketingleerboeken waren wel aardig als basiskennis, maar ook niet meer dan dat. Werkend voor grote en kleine opdrachtgevers, en met een paar bazen en collega's die hun sporen verdiend hadden, heb ik veel meer geleerd dan ik geleerd zou hebben als ik direct van school voor mezelf begonnen zou zijn. Alleen al de tricks of trade waren de moeite waard.

 

Je krijgt als groene starter doorgaans alleen maar kleine klantjes, geen opdrachtgevers die echt eisen stellen. Ervaren opdrachtgevers zien immers direcr dat je vers van de schoolbanken komt. Met een beetje pech blijf je zo altijd aan de onderkant van de markt klungelen. Terwijl die tijd zo goed besteed zou zijn wanneer er aan je opleiding nog een paar jaar leerschool in praktijk vastgeplakt was. Zo kom je ook professioneel een beetje op niveau.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     3k 90

Zelfde geld voor jouw wereld (legal). Een kantoor dat zich specialiseert in het strafrecht heeft toch juist baat bij een specialisatie strafrecht van een universiteit? Of zie ik het verkeerd.

 

Ja en nee, natuurlijk is het voor een kantoor erg gemakkelijk als de kandidaat al een bepaalde achtergrond heeft, maar de basis is veel belangrijker. In de huidge BaMa structuur wordt hier op universiteiten al meer vanuit gegaan. Niet dat ik de BaMa-structuur zalig wil verklaren, integendeel. Het is en blijft een feit dat veel te veel opleidingen en studies elkaar overlappen, en daar zit n juist mijn bezwaar. Zorg dat die overlap in de basisopleiding zit en de rest in een specalitische opleiding.

 

Je zegt dat het elkaar qua kosten niet zal ontlopen (of de bedrijven het nu via de belasting betalen of zelf), maar iets in mij zegt dat als ik voor 50% leer hardlopen en voor 50% leer zwemmen en daarna nooit meer hardloop (hardlopers zijn doodlopers zeg ik altijd), dat ik die 50% toch maar mooi voor niks geleerd heb...

Om te leren hardlopen zul je eerst moeten leren gewoon te lopen. Anders kom je ook niet bij het zwembad ;D

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,2k 45

Je krijgt als groene starter doorgaans alleen maar kleine klantjes, geen opdrachtgevers die echt eisen stellen. Met een beetje pech blijf je zo altijd aan de onderkant van de markt klungelen. Terwijl die tijd zo goed besteed zou zijn wanneer er aan je opleiding nog een paar jaar leerschool in praktijk vastgeplakt was. Zo kom je ook professioneel een beetje op niveau.

Hoewel het natuurlijk zo kan zijn dat mensen onderaan de markt klungelen prima vinden en tevreden zijn met kleine klanten. Niet elk advocatenkantoor heeft de behoefte om Dhr. van der G te verdedigen...

 

Ik zie in de praktijk trouwens inderdaad wel veel van dit soort gevallen. Mensen die simpelweg de ervaring, kennis en gereedschappen niet huis hebben om net even dat stapje te kunnen maken waardoor ze de interessante opdrachten aan kunnen en aangeboden krijgen.

The New Motion - elektrisch rijden geregeld

Alef op Twitter

Alef op LinkedIn

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,2k 45
Zorg dat die overlap in de basisopleiding zit en de rest in een specalitische opleiding.

Maar die trend zie je (of tenminste, ik) wel de laatste tijd. Faculteiten (ook op HBOs) die gelijksoortige opleidingen herbergen waar specialisatie pas later optreedt. Op mijn hogeschool had men dat ook al. Vakken als communicatie, projectmanagement, Java voor dummies, etcetera, werden gedeeld door meerdere opleidingen en specialisaties. Het had overigens nog wel een stukje doorgetrokken mogen worden...

 

te leren hardlopen zul je eerst moeten leren gewoon te lopen. Anders kom je ook niet bij het zwembad

Tjemig wat zijn we weer scherp vandaag. Verzin ik eens een leuke analogie, wordt ie meteen de grond in gestampt ;D

The New Motion - elektrisch rijden geregeld

Alef op Twitter

Alef op LinkedIn

Link naar reactie
 • 0
Legend     401 2

Verhaal Aleph

 

Dat is waar. Ik denk dat ik als ik ooit stage moet lopen, ik een stage ga lopen bij een groot bedrijf en een bij een kleiner bedrijf, om zo te kijken. Als marketeer heb je denk ik bij een kleiner bedrijf ook al een grotere beslissingsbevoegdheid.

 

Misschien dat ik wel alvast een bedrijfje ga oprichten langs school, maar ik denk dat ik daarna wel een aantal jaren ga werken voor enkele bedrijven. Precies om de redenen die Twalevel noemt. Overigens wil ik me misschien wel gaan richten op marketingadvies, en dan is ervaring eigenlijk wel een pré.

 

Van welke onderneming ben jij eigenlijk eigenaar Twalevel?

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     3k 90

Zorg dat die overlap in de basisopleiding zit en de rest in een specalitische opleiding.

Maar die trend zie je (of tenminste, ik) wel de laatste tijd. Faculteiten (ook op HBOs) die gelijksoortige opleidingen herbergen waar specialisatie pas later optreedt. Op mijn hogeschool had men dat ook al. Vakken als communicatie, projectmanagement, Java voor dummies, etcetera, werden gedeeld door meerdere opleidingen en specialisaties. Het had overigens nog wel een stukje doorgetrokken mogen worden...

 

Maar het kan nog veel sterker. Daar komt bij dat er vele MBO opleidingen zijn die elkaar ook overlappen. Om de stelling nog aan te scherpen: Specialisatie hoort niet op school/opleiding/universiteit thuis. Al die specialisatiewensen zijn afkomstig van doorgeschoten hobbisten die met behulp van een Haagsche geldzak een Unique selling position voor hun opleiding hebben kunnen creëeren.

 

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     3k 90

...doorgeschoten hobbisten die met behulp van een Haagsche geldzak...

 

Is dat nog on-topic? ;)

 

Je hebt gellijk, we draven door. Maar het is ook weer niet helemaal Off-topic. Aanleiding van de discussie is terug te voeren op de vraag of scholen voldoende bij de praktijk aansluiten. Een aantal van de deelnemers zijn van mening van niet. Het zou volgens hen beter zijn om eerst een aantal jaren praktijkervaring op te doen. Als we dit constateren, wat hebben dan al die beroepsopledingen voor toegevoegde waarde? Start eerder met werken, doe zelf ervaring op en kijk waar je belangstelling en je kwaliteiten liggen! In je eigen bedrijf of als loonslaaf, specialiseren kan altijd nog en is een continue proces.

 

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     1,2k 45

In je eigen bedrijf of als loonslaaf, specialiseren kan altijd nog en is een continue proces.

 

Om iets meer terug richting de oorspronkelijk stelling te gaan: binnen je eigen bedrijf na je studie jezelf specialiseren? Dat is nou precies het punt waar ik denk dat het bij dit soort bedrijven mis gaat (en dit denk TwaLevel volgens mij ook). Jezelf specialiseren op wat? Hoe weet je wat belangrijk is? Klanten vertellen het je niet (die verwachten dat jij het hun vertelt), een netwerk om eens mee te babbelen heb je niet (ja, je collega (ex-)studenten die ook geen flauw benul hebben waar ze mee bezig zijn de eerste tijd) en je collegae binnen je bedrijf ook niet (want dat zijn of ook ex-studenten of vrijwilligers, want zonder extern geld kun je na je studie niet zomaar even iemand in dienst nemen die jou gaat vertellen hoe het moet).

 

Wat je ook probeert, ik denk dat een start bij een professioneel bedrijf (niet al te groot) waar je dicht op het (ondernemers)vuur kunt zitten altijd een betere start is, wat de overheid ook probeert om studies beter bij het bedrijfsleven aan te laten sluiten...

The New Motion - elektrisch rijden geregeld

Alef op Twitter

Alef op LinkedIn

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  7 leden, 235 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.