Jump to content
HarryK
Verberg

VOF Starten, maar beide vennoten hebben en houden Fulltime baan.

vraag

Volgende senario,

 

Ik en mijn broer werken nu voor onze vader in loondienst in zijn eenmanszaak.

Allebei een salaris van 2000 bruto per maand.

Nu willen wij samen een VOF starten en direct een andere winkel daarmee beginnen, ik schat een winst van plus minus 6000,- per maand te samen.

Wat is de beste optie om zoveel mogelijk loon op te strijken zonder teveel of zonde geld belasting te betalen.

De winkel die we nu draaien bijven we draaien omdat we de mogelijkheid hebben om om de dag in onze VOF te werken. Gewoon veel werken word het dus.

Ik neem aan dat vele belastingvoordelen voor starters nu komen te vervallen.

Moet het een andere rechtsvorm worden ? Wat is de slimste manier in dit geval. Graag willen we het vaste loon houden todat wij deze zaak van onze vader totaal overnemen.

 

Harry

 

 

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik neem aan dat vele belastingvoordelen voor starters nu komen te vervallen.

 

Welke belastingvoordelen komen er volgens jou te vervallen ?

 

Afhankelijk van de inkomensverdeling en urenverdeling kun je binnen de VOF nog altijd in aanmerking komen van zelfstandigen- en evt. startersaftrek.

 

Zo ja: dan is VOF de meest geschikte ondernemersvorm zolang het inkomen uit onderneming lager is dan 100 K per persoon.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jan van Nistelrooij.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als je voor de VOF kiest lees je uiteraard het merendeel van de topics over de VOF en de risico's daarvan, ook binnen familie, zodat je daar alvast op voorbereid bent.


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een VOF is niet per se zaligmakend. In loondienst wordt al € 25.920 verdiend per persoon. Als daar nog eens 36.000 bijkomt dan schieten de heren wellicht de 52% IB in.

 

Verder moeten jullie in de gaten houden dat als je in loondienst werkt naast je onderneming, dat je dan pas aan de fiscale ondernemersvoordelen komt indien ieder minstens 1.225 uur per jaar in de onderneming werkt. Na 3 jaar komt daar nog een eis bij: minstens 50% van je arbeidstijd (onderneming + loondienst) moet dan in de onderneming gestoken worden (dus naast de 1.225 uur).

 

Als jullie niet aan die eisen kunnen voldoen, zou een BV best wel eens een goed alternatief kunnen zijn. In de BV kun je immers meer 'spelen' met de winst/salaris om volledige belastingheffing over het resultaat te voorkomen en deels uit te stellen naar de toekomst, wanneer de tarieven mogelijk lager zijn.

 

Kortom, opties genoeg, maar zeer afhankelijk van de exacte omstandigheden.

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Obv jullie gegevens en rekening houdend met de MKB-vrijstelling zal de belastbare winst niet ruim in de 52%-tarief vallen.

 

De vaststelling of een BV gunstig is, is maatwerk. Dit hangt mede af van jullie levensstijl.

 

Genoemde 50%-eis geldt voor jullie als starters pas over 5 jaar. Dus jullie hoeven 5 jaar lang alleen 1.225 uur aan de onderneming te besteden om toegang te krijgen tot de snoepwinkel van ondernemersfaciliteiten (waaronder zelfstandigenaftrek en startersaftrek). De startersaftrek/verhoogde zelfstandigenaftrek geldt wel een beperking van maximaal 3 keer in de 5 jaar.

 

Wacht niet te lang met beslissen want het urencriterium wordt niet evenredig berekend. Als je halverwege het jaar start, dan moet je nog steeds voldoen aan de 1.225 uur!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

aangiftespecialist heeft gelijk dat na aftrek van de 12% MKB winstvrijstelling het tarief van 52% IB slechts aangetikt wordt, indien niet aan het urencriterium wordt voldaan. Dat kan anders worden als de winst oploopt uiteraard. Jullie voorzien nu al 6.000 per maand, maar we weten niet welke elementen jullie daarin meegewogen hebben?

 

Daarnaast speelt mee of jullie in privé nog aftrekposten hebben als de eigen woning, lijfrente en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat verlaagt de belastingdruk in de inkomstenbelasting immers verder.

 

Andersom kan in de BV vaak salaris deels uitgeruild worden voor dividend. Zeker als je van de winst stel 70% als salaris opneemt en de rest als dividend. Op die laatste is de belastingdruk 40% tegen 42% op je salaris. Marginaal verschil, maar zeker als de winst hoger dan 6K per maand wordt, wel het overwegen waard.

 

Tot slot is wellicht de bescherming van privé vermogen een onderwerp dat je moet meewegen en dat wellicht niet onderbelicht kan blijven.

 

Nu toch starten als BV kan, mits je voorziet (maar wel echt duidelijk kunt staven dat dit zo is) dat de winst stijgend zal zijn, je op termijn de kosten voor een inbreng van de VOF in een BV-structuur besparen. Overigens zal, indien het nieuwe BV-recht nog dit jaar aangenomen wordt (hopelijk), dat een stuk goedkoper worden dan nu het geval is. Met name de kosten voor een accountantsverklaring vallen weg en dat scheelt vaak aanzienlijk.

 

Maar zoals gezegd, het is maatwerk (en ook wat koffiedik kijken), waarbij vooral jullie opvatting van 6K winst per maand en de mate waarin die winst echt te verwachten is i.c.m. met groei doorslaggevend zal zijn. Tevens speelt dus mee op welke termijn winststijging voorzienbaar is en een BV wellicht gewenst is.

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 205 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept