• 0

webwinkel mag niet aan huis gevestigd worden

Aanbevolen berichten

  • 0

Daar ben ik t toch eens niet helemaal mee eens.

Ik kan me namelijk goed voorstellen dat ook een webwinkel dermate groeit en dat er een situatie ontstaat van een winkel in een woonwijk, ( met bijvoorbeeld overlast tegen omwonenden als gevolg) dat er sprake is van een winkel in een woonwijk. Het enige verschil met een winkel in een winkelstraat is dan de etalage.

Ik kan me dus ook voorstellen dat er iemand een punt van maakt, al is het alleen maar om grenzen te stellen.

Op zich een nuttige rechtzaak dus lijkt me.

 

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
  • 0

tuurlijk kan een webwinkel tegroot worden voor een woning, maar dat lost zichzelf normaal vanzelf wel op doordat de ruimte te klein wordt. maar in dat egval zou je volgens abcoude dus een dure winkel in een winkelstraat moeten huren terwijl je helemaal geen te ebzoeken winkel bent.

Dan krijg je dus weer dat in winkelstraaten winkelpanden komen die nooit open zijn omdat daar webwinkels gevestigd zijn en krijg je weer klachten dat dat de winkelstraaten verslechterd ...

 

zo snel ontstaat er geen overlast van een webwinkel in een woning, over het algemeen zal er namelijk geen personeel zijn (is in een woning ook vrijwel geen ruimte voor), is er geen bezoek (klanten kopen immers via internet) en blijft er dus hooguit over dat er af en toe een pakket bezorger komt voor afleveren en ophalen van pakjes.

 

Zie je het al voor je dat Bol.com verplicht wordt om een winkelruimte in een winkelstraat te betrekken? Zou volgens Abcoude wel moeten is namelijk een detailhandelsbedrijf dus mag niet in een woonhuis maar ook niet op een industrie terein

Link naar reactie
  • 0

Een webwinkel met producten die het gevolg zijn van aan een aan huis gebonden beroep is wel toelaatbaar in de meeste bestemmingsplannen met woonbestemming. Voor een webwinkel met artikelen van elders, die vanuit huis wordt gerund kun je altijd een opslagplaats op een industrieterrein huren of kopen, want handel mag wel op een industrieterrein, maar er mag geen toonbank of voor publiek openbaar toegangkelijke ruimte aanwezig zijn. Dus volgens mij voorziet de wet wel in mogelijkheden voor webwinkels.

Link naar reactie
  • 0

Ik kan het artikel zo snel nergens vinden, maar ik meen laatst gelezen te hebben dat die webshop massa's fietsten binnen kreeg, en vervolgens weer dagelijks werden opgehaald door bezorgdiensten.

 

Als bewoner heb ik daar ook geen zin in, dan ga ik ook klagen.

 

En een winkelpand nemen is wel erg snel gezegd, een webshop kun je volgens mij prima draaien vanuit een industriele hal op een afgelegen industrie terrein, zeker als je geen detailhandel doet (klanten laat langskomen!)

Link naar reactie
  • 0

En een winkelpand nemen is wel erg snel gezegd, een webshop kun je volgens mij prima draaien vanuit een industriele hal op een afgelegen industrie terrein, zeker als je geen detailhandel doet (klanten laat langskomen!)

 

en daar zit het probleem nu net.... of je nu wel of geen klanten laat langskomen je valt evengoed onder het kopje detailhandel als je aan particulieren verkoopt en dan ben je dus in bepaalde gemeente gewoon de sjaak omdat je dan dus niet op een industrieterein mag zitten.

 

en in het artikel wordt duidelijk gesproken over dat deze winkel aangepakt wordt omdat volgens het bestemmingsplan er geen webwinkel gevestigd mag worden in een woonhuis, niet dat hij wordt aangepakt omdat hij grote overlast veroorzaakt.

Link naar reactie
  • 0
en in het artikel wordt duidelijk gesproken over dat deze winkel aangepakt wordt omdat volgens het bestemmingsplan er geen webwinkel gevestigd mag worden in een woonhuis, niet dat hij wordt aangepakt omdat hij grote overlast veroorzaakt.

 

Het moge duidelijk zijn dat eea. wel samenhangt. Als er klachten komen uit de wijk omdat er dagelijks meerdere vrachtwagens van DHL enzo langsdenderen om fietsen op te halen, dan zal de gemeente gaan handhaven op grond van het bestemmingsplan. Als hij een webwinkel zou hebben waarbij hij dagelijks met een tas GSM-hoesjes naar het postkantoor gaat zal de gemeente vast minder genoodzaakt zijn om te gaan handhaven...

Link naar reactie
  • 0

dan moet de overlast aangepakt worden en dus geen rechtzaken gevoerd worden dat een webwinkel in het geheel niet in een woonhuis gevestigd mag zijn.

Je draait het nu om. Want als de overlast aangepakt moet worden, dan betekent dat DHL en leveranciers het probleem moeten oplossen. Anders krijg je dadelijk dat een ambtenaar met een Decibelmeter en een tellertje voor de deur moet wachten om een meting te doen van de overlast. En elke dag enkele vrachtwagens voor de deur is ook niet prettig.

 

De regels zijn in deze niet eens onduidelijk of dubbel. Het gaat erom dat je een bepaald "overlast" profiel hebt in een woonwijk van mensen die daar wonen. Bij de vrije beroepen die aangehaald worden valt dat binnen dit profiel (gepraat en wat mensen die komen en gaan). Maar zo heb ik ook een gepensioneerde meubelmaker als buurman gehad, dan heb je op een gegeven moment ook wel genoeg van zo'n pneumatische nietmachine in de zomer als hij lekker buiten aan het klussen is. Daarom is er maar bijzonder weinig ruimte om commerciële activiteiten in een woonwijk toe te staan.

 

Maar ik vind het wel grappig om te zien dat Abcoude blijkbaar "webwinkel onvriendelijk" is en ik vraag me af of dit vanuit de gemeente überhaupt erg is. De toegevoegde waarde van een webwinkel voor een gemeente is bijzonder minimaal, uiteraard een klein beetje werkgelegenheid, maar als er geen groeipotentieel is om werknemers in dienst te nemen of naar een pand/winkel te gaan levert het een gemeente eigenlijk helemaal niks op.

Ik zal het niet ontkennen: ik heb weinig op met webwinkels, de toegevoegde waarde van de gemiddelde webwinkel is bijzonder laag. Je ziet dat bijvoorbeeld een CameraLand het gebruikt om landelijk bereik te hebben, waardoor hun winkel ook heel goed loopt, mensen komen van ver ook spullen ophalen, dat vind ik super. Maar iemand die een paar doosjes spullen heeft staan en daar net genoeg marge oppakt, tja, dan weet ik meteen weer waarom al die speciaalzaken uit het centrum verdwijnen.

Link naar reactie
  • 0
uiteraard een klein beetje werkgelegenheid, maar als er geen groeipotentieel is om werknemers in dienst te nemen of naar een pand/winkel te gaan levert het een gemeente eigenlijk helemaal niks op.

 

jij gaat er vanuit dat een webwinkel nooit groot kan worden. daar maak je dus een fout.

Webwinkels moeten gewoon vanuit huis gestart kunnen worden vind ik en zodra het groter wordt en er dus personeel moet komen kan er overgegaan worden naar een bedrijfsruimte.

En overlast moet aangepakt worden.

 

Maar deze gemeente wil dus dat iedereen die een webwinkel wil beginnen direct een pand gaat huren in een winkelstaat, geen enkelle webwinkel mag dus vanuit huis gestart worden of op een industrieterein gevestigd worden.

En dat is voor 99% van de startende webshops gewoon geen optie.

Link naar reactie
  • 0

Webwinkels moeten gewoon vanuit huis gestart kunnen worden vind ik en zodra het groter wordt en er dus personeel moet komen kan er overgegaan worden naar een bedrijfsruimte.

 

Ik denk ook nog dat dat kan, starten. Jij vind vrachtwagens door je straat blijkbaar normaal, ik niet. Dan fiets je maar naar het postkantoor om daar af te leveren. Ik vind dit een logische redenering, zeker bij dit soort grote volume goederen als fietsen, je zal maar 2x per dag geconfronteerd worden met een DHL oplegger die fietsten ophaald / aflaad, heb ik echt geen zin in.

 

 

 

Was er al een uitspraak dan? Ik heb woensdag nog gekeken (ook powned) maar er was niets te vinden.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zeg niet dat ik 2 keer per dag een oplegger met fietsen in de straat normaal vind, maar dat beschouw ik ook niet meer als een startende webshop als je kennelijk al zo een grote omzet hebt..

Maar nergens staat er dat er in dit geval sprake van zulke overlast is.

in het stukje staat:

 

De gemeente heeft www.fietsenshop.nu voor de rechter gedaagd omdat de webwinkel vanuit thuis wordt gerund. Dit zou niet binnen het bestemmingsplan vallen

 

Als er gestaan had:

 

De gemeente heeft www.fietsenshop.nu voor de rechter gedaagd omdat de webwinkel vanuit thuis wordt gerund en dit door de schaalgrote grote overlast voor omwonende veroorzaakt.

 

 

Dan was ik het met je eens geweest, maar nu gaat het er kennelijk enkel maar om dat je volgens het bestemmingsplan geen webwinkel aan huis mag hebben.

 

Kennelijk zouden ze je daar ook voor de rechter dagen als je vanuit huis een webshop hebt waar je postzegels verkoopt en je die 1 keer in de week zelf naar het postkantoor brengt.

Link naar reactie
  • 1

De uitkomst van deze zaak zal sterk afhankelijk zijn van de precieze bestemmingsplanregeling. Er is geen bestemmingsplan hetzelfde, omdat elke gemeenteraad zijn eigen planregelingen vaststelt. Wel komt regelmatig een regeling voor waarbij de bestemming 'wonen' mede bedrijfsmatige activiteiten omvat die qua planologische uitstraling daarmee te vergelijken zijn. Ik bedoel met planologische uitstraling de aard en de gevolgen van het gebruik van onze ruimte. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een administratiekantoor, een kapsalon aan huis of een IT-adviesbureau. Dit gebruik van de woning wijkt nauwelijks af van 'wonen' zoals we dat normaliter bedoelen. Niet of nauwelijks extra verkeersbewegingen, geluid, geur, gevaarzetting of parkeerdruk enz.

 

Een webshop kan als gevolg hebben dat in de woning sprake zal zijn van opslag van goederen in een omvang die 'wonen' in de gebruikelijke betekenis te boven gaat. Het soort goederen dat wordt verhandeld zal ook uitmaken. Iemand die unieke oorknopjes verkoopt zal met zijn webshop minder planologische uitstraling te weeg brengen dan iemand die handelt in wasmachines en de dozen in zijn tuin opslaat. Ik verwacht dan ook dat de rechter per geval zal moeten beoordelen of de activiteiten van de webshop uitstijgen boven hetgeen mogelijk is gemaakt in het betreffende bestemmingsplan, in de relatie met 'wonen'.

 

Ik kom te zijner tijd graag in het bezit van de uitspraak of bel mij maar eens.

 

HABITAT advocatenkantoor

Barry Meruma

 

 

Gespecialiseerde juridische ondersteuning bij omgevingsvergunning - en bestemmingsplankwesties!

Link naar reactie
  • 0

Het moge duidelijk zijn dat eea. wel samenhangt. Als er klachten komen uit de wijk omdat er dagelijks meerdere vrachtwagens van DHL enzo langsdenderen om fietsen op te halen, dan zal de gemeente gaan handhaven op grond van het bestemmingsplan. Als hij een webwinkel zou hebben waarbij hij dagelijks met een tas GSM-hoesjes naar het postkantoor gaat zal de gemeente vast minder genoodzaakt zijn om te gaan handhaven...

volgens het bericht op nuzakelijk.nl gaat het over 4,5 fiets per week, lijkt me niet dat er

"dagelijks meerdere vrachtwagens van DHL enzo langsdenderen" ... ;)

 

Op zich snap ik het standpunt van de gemeente ook wel, het zijn immers commerciële activiteiten die niet in het bestemmingsplan passen. Staat tegenover dat er wel nagedacht moet worden in hoeverre je het wel toestaat bij bijv. de eerder genoemde 'unieke oorknopjes' en waar ga je dan de grens leggen?

"zoek het maar uit"

Link naar reactie
  • 0

uiteraard een klein beetje werkgelegenheid, maar als er geen groeipotentieel is om werknemers in dienst te nemen of naar een pand/winkel te gaan levert het een gemeente eigenlijk helemaal niks op.

 

jij gaat er vanuit dat een webwinkel nooit groot kan worden. daar maak je dus een fout.

Webwinkels moeten gewoon vanuit huis gestart kunnen worden vind ik en zodra het groter wordt en er dus personeel moet komen kan er overgegaan worden naar een bedrijfsruimte.

En overlast moet aangepakt worden.

 

Maar deze gemeente wil dus dat iedereen die een webwinkel wil beginnen direct een pand gaat huren in een winkelstaat, geen enkelle webwinkel mag dus vanuit huis gestart worden of op een industrieterein gevestigd worden.

En dat is voor 99% van de startende webshops gewoon geen optie.

Ho ho, ik zeg zeker niet dat een webwinkel nooit groot kan worden (ik geef zelfs in mijn tekst een voorbeeld), waar ik het over had waren webwinkels waarbij het groei potentieel gewoon niet dusdanig is dat het voorbij de "webwinkel aan huis" stadium kan groeien. Van de week bijvoorbeeld de webshop met laserlampjes, tja, je wilt toch niet zeggen dat met alleen die spullen ze groter worden dan een paar doosjes in de schuur.

 

Als 99% van de startende webshops geen pand kunnen huren, betekend dat in mijn optiek dat 99% een businessplan en vooruitzicht hebben wat ik (en ja, dat is dus heel persoonlijk) afkeur (tenzij je scholier bent). Er ontstaat daardoor naar mijn idee een ontzettend eenzijdig beeld. Alleen grote ketens die scherp in kunnen kopen, of nog liever, eigen producten leveren, blijven bestaan (bv. een HEMA) en leuke en specialistische shops verdwijnen uit het straat beeld.

Dat een gemeente daar een streep doorheen wil trekken vind ik nog niet eens zo'n slecht idee. Die hebben liever een stadshart waar wat te doen is (en ik ook), en wat mensen aantrekt. (overigens dat er af en toe een consolidatieslag plaats vind is wat mij betreft niet erg, dat bv It's failliet is, is geen nationale ramp)

 

Ik ben dus ook erg benieuwd of hiermee een nieuwe lijn in gezet gaat worden of dat webwinkels dadelijk echt overal gevestigd mogen zijn. Toch vervelend als je meerdere buren hebt die wat handig met handel zijn, al doet iedereen een paar leveringen per week ziet je straat er toch al gauw uit als een industrieterrein

Link naar reactie
  • 0

Ik denk niet dat een gemeente de link kan en zal leggen tussen webshops gevestigd in een woonwijk en eventueel verdwijnende stenen winkels. Het zal puur de potentiële overlast zijn waarvan de gemeente meent dat die zal gaan ontstaan als een bedrijf zich vestigt in een woonwijk. Puur een bureaucratisch iets, op papier staat er dat er zich een bedrijf bevind in de woonwijk. Bovendien heeft een webwinkel in een woonwijk niets te maken met verdwijnende winkels in het stadshart. Kleinere winkels in het stadshart zullen met de tijd sowieso allemaal verdwijnen, maar dat is een ander onderwerp.

 

Het is echter niet zo dat een webwinkel gevestigd aan huis per definitie overlast veroorzaakt. Of je de auto nou start om naar je familie te gaan of om naar het postkantoor te gaan, dat verschil hoort niemand. Ook denk ik niet dat je door de straat zal gaan karren met een heftruck of dat je bedrijf op een andere manier zichtbaar wordt. Verder komt er in elke woonwijk al dagelijks het busje van de pakketdienst van TNT post langs om pakketjes te bezorgen. Of hij nou een pakket van Bol.com bij jouw komt bezorgen of bij je buurman met webwinkel pakketten komt afhalen op langsbrengen, dat verschil hoor en zie je ook niet..

 

Natuurlijk is het een ander verhaal als iemand in zijn dubbele garage elke dag pallets laat binnen komen en verzend. Maar de gemiddelde webwinkel vanuit huis zal niveau nooit bereiken voordat zij verhuisd zijn naar het industrieterrein.

 

Kortom; ik vind het onzin om te beweren dat een webwinkel in een woonwijk overlast kan bezorgen.

Link naar reactie
  • 0
Uit de uitspraak van de Raad van State kan niet de conclusie worden getrokken dat internetwinkels of webwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn.

 

In dit geval verkocht de meneer fietsen aan mensen die langs kwamen. Hij verkocht dus vanuit huis.

 

Wijnand (thuiswinkel.org) maakt zich wel zorgen, maar dat doet ie wel vaker. Voor alsnog is er niets om je zorgen over te maken als je vanuit huis een webwinkel hebt, zolang je de voorraad maar niet in je voortuin neer zet en niet op gezette tijden geopend bent voor klanten, al dan niet op afspraak. Dat was in deze uitspraak namelijk wel het geval.

Link naar reactie
  • 0

Slecht nieuws voor de kleine webwinkels? Het vonnis is binnen, nu is het maar te hopen dat andere gemeenten wel met hun tijd mee gaan.

 

http://www.nu.nl/internet/2491512/-kleine-webwinkels-in-knel-vonnis.html

Ik vind het eigenlijk een super vonnis.

Het is/was duidelijk dat deze webwinkel niet alleen maar een dozenschuiver was, maar uit aan het groeien was naar een gewone winkel. Daarover hebben we in NL afspraken gemaakt (bestemmingsplannen), anders kunnen we daar namelijk ook mee stoppen. Een winkelpand is niet voor niets anders geprijsd, omdat de locatie & functie anders zijn.

Daarnaast trekt een showroom mensen aan en daarmee verandert de hoeveelheid overlast ook enorm. Dan is het niet een enkele vrachtwagen per dag, maar de hele dag een komen en gaan van mensen.

 

Kort door de bocht gezegd (en eigenlijk vrij helder):

Als de gemeente kan 'zien' dat er een winkel zit, dan mag de gemeente daar tegen op treden.

Berg dozen in de schuur, no problemo. Showroom in je huiskamer + bezoekers... tijd om te verhuizen.

Link naar reactie
  • 1

Lijkt me niets om je zorgen over te maken: "Onder deze omstandigheden kan het betoog van de bewoner niet worden gevolgd dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel''

 

De meeste webwinkels doen echt alles online en dan maakt het dus ook niet uit. Wij hebben zelf ook besloten om over te stappen naar een fulfilmentcenter toen het te groot was. Op een gegeven moment puilt je huis uit, komen er dagelijks 4 koeriers langs en durf je geen pakjes meer op te halen bij de buren uit vrees dat er weer 6 meter doos bij hen in de gang staat ;D

Link naar reactie
  • 0

Zo zal het inderdaad wel zitten, al bestaat het risico natuurlijk altijd dat gemeentes preventief webwinkels gaan weren zonder dat er enige sprake is van overlast.

 

In dit specifieke geval denk ik dat de gemeete ook wel een punt had: mensen die langskwamen om fietsen te bekijken, op te halen, dat soort werk. Zoiets is absoluut niet te vergelijken met de 'gemiddelde' webwinkel die grote pakketjes ontvangt en kleinere pakketjes verstuurt.

 

Blijft natuurlijk de vraag waar zo'n webwinkel met aanloop dan wel moet gaan zitten: Ik zou denken aan iets als een auto/meubelboulevard, die hebben vaak niet eens een eis dat je een bepaald soort artikelen moet verkopen. Hier in utrecht en nieuwegein heb je een aantal van die terreinen waar van alles door elkaar zit, van bouwmarkt tot office centre, makro, macdonalds, tankstations en zelfs een duikwinkel.

Link naar reactie
  • 0

met 4,5 fietsen per week zal het nogal meevallen met de hoeveelheid mensen die langs kwamen en dus ook met de overlast.

ik heb hier buren die wel 10 keer per dag visite krijgen en ook dan is er nog vrijwel geen overlast, dus laat er in die shop nu 1 keer per week iemand langs komen, hoeveel overlast zou deze specifieke shop nu opleveren?

Zeker als je bekijkt waar het bedrijf nu gevestigd is.

Link naar reactie
  • 0

Even de in mijn ogen meest relevante quote uit het gebeuren

 

De rechtbank heeft met juistheid overwogen dat het college zich terecht op het standpunt stelt dat de fietsenhandel van [appellant] is aan te merken als detailhandel die zich niet verdraagt met de bestemming "Bebouwing voor agrarische doeleinden". Daarbij is van belang dat [appellant] via het internet heren-, dames- en kinderfietsen aanbiedt met het doel deze rechtstreeks aan de consument te verkopen. Uit verschillende advertenties die zich onder de gedingstukken bevinden en die afkomstig zijn van internet, blijkt dat de winkel op gezette tijden en tevens op afspraak voor het publiek geopend is en dat bestelde fietsen op die momenten op het perceel kunnen worden uitgeprobeerd, afgehaald en betaald door de klant. Uit foto’s die zich onder de gedingstukken bevinden blijkt verder dat [appellant] op het perceel een aanzienlijke voorraad fietsen aanhoudt welke in ieder geval deels ten verkoop uitgestald staat. Onder die omstandigheden kan het betoog van [appellant] dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel, niet worden gevolgd. Bovendien is voormelde opslag van fietsen ten behoeve van de verkoop aan particulieren in strijd met de bestemming. Het aanvullen van die voorraad vereist voorts dat ook periodiek fietsen moeten worden afgeleverd op het perceel.

 

Het vorengenoemde gebruik van het perceel staat niet ten dienste van de daarop rustende agrarische bestemming en kan daarmee niet in overeenstemming worden geacht.

 

Vergeet even dat er een webshop aan vast zit.

Iemand verkoopt op afspraak, of op gezette tijden, ter plaatse fietsen tegen betaling op locatie.

 

Dat is gewoon een winkel met beperkte openingstijden. Retail dus

 

In mijn ogen terecht niet toegestaan

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

@ Frans. Helemaal met je eens.

 

Maar er staat ook:

 

Bovendien is voormelde opslag van fietsen ten behoeve van de verkoop aan particulieren in strijd met de bestemming. Het aanvullen van die voorraad vereist voorts dat ook periodiek fietsen moeten worden afgeleverd op het perceel.

 

Het opslaan van goederen t.b.v. van verkoop aan particulieren mag dus ook niet hier. Dus afhankelijk van het bestemmingsplan in je gemeente kan je ook op die reden verbannen worden.

 

Hierboven wordt nog e.e.a. gezegd over dat het eerlijk/oneerlijk is. Ik zit er zelf een beetje tussen in. Veel webwinkels hebben niet de bedoeling om groot te worden. Waarom niet? Omdat dan de marges niet meer hanteren zijn. Nu werken ze en aan het einde van de dag versturen ze de pakketjes en beantwoorden ze mailtjes. Lekker veilig ondernemen. De grote webwinkels en/of stenen winkels in het centrum hebben wel risico e.d. Hebben kleinere marges etc.

 

Dus helemaal eerlijk is het natuurlijk niet. Zeker als het niet is toegestaan in het bestemmingsplan. Ik ben toch 'bang' dat er behoorlijk wat rechtzaakjes zullen bijkomen de komende tijd. Bijvoorbeeld aangezet door winkeliers in een centrum of zo.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 242 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.