• 0

Crèche maakt zich zorgen

Ik schrijf deze post voor een vriendin die momenteel in de zorgen zit over haar crèche (geen zogezegde vriendin die ik zelf zou zijn ;D) . Even een situatieschets:

 

Vriendin K. is 22 jaar oud, heeft een kind en samen met haar partner enkele maanden geleden begonnen aan de bouw van hun huis. Samen met een vriendin van haar B. heeft zij al enkele jaren in een crèche gewerkt, ongeveer een jaar geleden zijn ze met twee zelf eentje begonnen. De crèche bevindt zich in een landelijk dorp maar het heeft een bovenmodaal gemiddeld inkomen en ligt niet ver van Brussel. In de buurt zijn meerdere crèches maar allemaal klein en momenteel kunnen die naast elkaar bestaan. Het is sommige maanden wel moeilijk. In tegenstelling tot sommige andere crèches vragen ze geen betaling wanneer een kind ziek is en niet komt. Voor kinderen die weinig komen zijn ze duurder dan gemiddeld, voor wie elke dag komt zijn ze goedkoper. Beide meisjes hebben een geschikt diploma en kunnen samen in hun pandje zo'n 10 kinderen opvangen. Dit wordt berekend aan de hand van het oppervlakte van het pand. Het pand wordt gehuurd, bevindt zich op een drukke doorgansweg maar wordt slechts aangegeven met een bord aan de straat. Het pand wordt aan het zicht onttrekt door een grote haag. Ze mogen aan de buitenzijde weinig veranderingen aanbrengen, de haag mag ook niet weg wegen de privacy van de kinderen. Ze betalen hiervoor de forse huur van 1100 euro per maand. Het gaat allemaal, de ene maand gaat het goed, de andere maar net maar ze voorzagen geen grote problemen.

 

Tot er enkele dagen geleden op dezelfde baan zo'n 2 minuten rijden van hun een groot huis verkocht werd. Vandaag werd gemaild dat men hier een crèche met voor- en naschoolse opvang zou beginnen voor zo'n 40-50 kinderen.

- deze mensen kunnen opvang aanbieden voor kinderen van 0 tot 12 jaar, K en M kunnen dit niet aangezien het verplicht is om kinderen tot 3 jaar volledig apart op te vangen, met 2 is te weinig om dit te doen en het is niet mogelijk in hun huidige pand

- door de ruime leeftijd zijn ze bang dat mensen wellicht kiezen voor deze opvang. Want als je je kind van 6 jaar ergens kan ophalen is het handig als je kind van 2 in dezelfde crèche zit, dit is waarschijnlijk ook goedkoper voor de ouders aangezien een tweede kind bijna altijd goedkoper opgevangen wordt

- Het pand heeft een veel betere zichtbaarheid dan dat van hen

 

Ze zijn nu dus erg bezorgd dat er veel mensen voor deze crèche zullen kiezen bvb van wie de kleinsten nu bij hun zitten en de oudere kinderen op een andere opvang. Aan het pand zelf mogen ze weinig veranderen en de financiële middelen zijn beperkt. Ze waren al even met het idee bezig een opvang aan te bieden aan een groot bedrijf in de regio maar liefst zouden ze klein blijven want het gaat zeer goed met hun twee. Een opvang in eigen huis zien ze beide niet als optie omdat hier minder kinderen opgevangen mogen worden en ze graag naar huis kunnen gaan zonder nog op het werk te zijn.

 

Hebben jullie misschien suggesties of andere manieren om dit te bekijken? Sommige ouders hebben misschien liever een kleinschalige crèche maar jammer genoeg ziet hun pand er niet kleinschalig gezellig uit maar eerder kleinschalig en oud.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik hoop niet dat dit te bot overkomt. Mara om je verhala heel nuchtiger samen te vatten. Hebben je 2 vriendinnen samen een bedrijf en komt er op zeer korte termijn een concurrent bij. Dit terwijl de markt eigenlijk volledig gedekt wordt.

Daarbovenop kun je vooraf al zeggen dat hun pand kwa uitstralling, ligging, indeling en mogelijkheden veel beter is.

Je verwacht datze voordelen vn zulk belang zijn, dat de concurrent een betere keus zal zijn, dan het bedirjf van je vriendinnen.

 

Op zich zijn jullie dan al heel ver in de goede richting aan het denken.

Helaas heb ken ik deze wereld nog niet goed genoeg en het enige dat ik als advies kan geven is, gaan kijken waarin jullie dan beter zijn dan je concurrent. Zijn er geen punten te bedenken of zijn de punten niet overtuigend genoeg, ga dan kijken of je dingen kunt bedenken waardoor het bedirjf wel beter wordt. Denk dan hierbij aan bepaalde certificering, automatisering, kortingen, kennis/opleidingen etc.

 

Mocht je uit eindelijk niets kunnen vinden en blijkt je concurrent dan echt in alle opzichten beter te zijn dan jullie en kunnen jullie daar niets aan veranderen, wees dan eerlijk tegen jezelf en trek de stekker eruit, voordat het een hoofdpijn project wordt.

Wellicht kun je dan een doorstart maken in een andere regio of je huidige bedrijfsplan zo aanpassen dat je geen concurrent meer bent van degene in je straat, maar een aanvulling op hun diensten wordt (andere leeftijd, opvang speciale kinderen etc) Of kijk of je een samenwerking kunt aangaan.

Het is heel moelijk om de keuze te maken om te stoppen omdat de zaken niet goed (genoeg) gaan, maar stoppen is geen schande.

 

Het spijt me dat ik geen kant en klare oplossing heb liggen om jullie bedirjf te promoten of door een tip te geven waardoor je de markt verovert, maar ik hoop dat je er toch iets aan hebt.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Jasper,

 

Je komt zeker niet te bot over, ik kan het ook heel nuchter bekijken want behalve dat mijn vriendin de eigenaar is heb ik verder niets te maken met het bedrijf. Een eerste idee was bijvoorbeeld opvang voor kinderen met een handicap maar hier zijn zo veel verbouwingen en extra diploma's voor nodig dat dit momenteel niet haalbaar is.

 

Een samenwerking is een goed idee, heb je misschien een idee op welk vlak dit zou kunnen?

Link naar reactie
  • 0

Ik ben niet thuis in de wetten en regels omtrent dit, zeker niet in Belgie.

 

Maar misschien de allerkleinste op een andere locatie dan de wat oudere, de laatste groep heeft minder rust nodig dus zal ook wat meer rumoer maken.

 

Niet alle gehandicapte kinderen hebben echt aanpassingen nodig. Hoewel je deze groep misschien juist wel weer niet wilt afzonderen.

 

Je zou je ook kunnen richten op buitenlandse kinderen, door bijvoorbeeld te je talen te leren en hierbij de buitenlandse mensen mee te benaderen. Ik doel dan niet op mensen uit Oost Europa, maar meer op de mensen achter grote multinationals zoals Shell of omdat je vlak bij Brussel zit, op de mensen die daar voor Europa aan het werk zijn.. Welliswaar zijn dit geen vaste klanten, maar als je eenmaal een goede naam hebt en je wordt aanbevolen door mensen uit die kringen, dan zit je voor de komende jaren gebakken. Ik veracht niet dat Brussel heel snel zijn functie verliest.

Link naar reactie
  • 0

Het is sommige maanden wel moeilijk.

...

Voor kinderen die weinig komen zijn ze duurder dan gemiddeld, voor wie elke dag komt zijn ze goedkoper. Beide meisjes hebben een geschikt diploma en kunnen samen in hun pandje zo'n 10 kinderen opvangen.

...

Het gaat allemaal, de ene maand gaat het goed, de andere maar net maar ze voorzagen geen grote problemen.

Ik lees hieruit dat ze soms een goede bezettingsgraad hebben, maar na een jaar nog niet vol zitten. Dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar de vraag en het verloop daarin. Want net zoals in veel andere takken van sport is het vaak niet de kunst om nieuwe klanten te krijgen, maar om de bestaande te behouden.

 

Komen de kinderen die ze opvangen voor het eerst op een crèche of komen ze van een andere crèche waar de ouders ontevreden over waren? Zijn er veel ouders die hun kind één keer of een paar keer brengen en daarna nooit meer? Zijn er ouders die na een paar maanden afhaken? Gaan ze dan naar een andere crèche? Wordt de (afhakende) ouders wel eens - gestructureerd - gevraagd naar hun mening over de crèche en mogelijke verbeterpunten? Zijn er klachten?

 

Je zegt aan het eind van je vraag dat het pand "kleinschalig en oud" overkomt. Kleinschalig hoeft geen probleem te zijn - sommige ouders kiezen daar zelfs bewust voor - maar tussen het ene en het andere "oud" zit wel een groot verschil. Is alles schots en scheef, tocht het, moet het pand nodig geverfd, etc. dan kan dat bijvoorbeeld een reden zijn om af te haken.

Link naar reactie
  • 0

Het is altijd vervelend als er een concurrent zo dichtbij komt, maar ja hier denk ik ook, wat een geluk dat ze zo verschillend zijn.

De opvang van 40-50 kinderen is een heel andere werkwijze als de opvang van 10 kinderen.

Directe concurrentie op prijs gaan ze waarschijnlijk verliezen want met 10 kinderen per dag heb je gewoon veel minder speelruimte voor korting, ook het gemak van de kinderen ophalen van 1 locatie kun je weinig tegen inbrengen, behalve dat 2 minuten rijden natuurlijk erg weinig is..

 

Verder zou ik me focussen op het onderscheidend zijn in de diensten en/of activiteiten die jullie aanbieden tijdens de opvang.

benadruk de kleinschaligheid door de activiteiten aan te passen op de aanwezige kinderen zoveel als mogelijk individueel gericht.

 

Het prijs en betaal beleid heeft nu een grote mate van vrijheid, als ik het goed begrijp hebben de klanten de keuze voor een abonnement of gewoon (meer) betalen per keer zonder abonnement. Bekijk eens hoe je de klanten die per keer betalen beter kunt binden. Bijv door een abonnement voor 10x in het kwartaal, dit abonnement betaal je vooruit en dan mag het kind in 3 maanden 10x komen, extra dagen in dat kwartaal kosten dan ook iets minder als nu de losse dagen.

Maar je gaf ook aan dat in het dorp bovengemiddeld word verdiend, dus misschien is de prijs niet zo'n belangrijk instrument en is het juist jullie flexibiliteit die belangrijk is en moet je meer laten betalen voor die flexibiliteit.

 

Voor wat betreft de zichtbaarheid van het pand vanaf de weg, Met de haag zijn best wat dingen te bedenken, knip de bovenzijde wat golvend alsof het een wolk is. Misschien kun je in de haag wat kleine uitsparingen laten snoeien en daarin beeldjes van vogels of kabouters. In elk geval iets wat de kinderen aanspreekt en opvalt als aangezicht als je langsrijd maar wel past in het straatbeeld. Bij de ingang van de haag een of twee grote stenen kabouters in vrolijke kleuren geschilderd. Met kleine accenten kun je prima bewerkstelligen dat duidelijk is dat daar niet alleen een huis zit maar een kinderopvang.

 

Tot nu toe is denk ik vooral gefocust op de nieuwe bedreiging die de concurrent vormt. Maar er is ruimte genoeg om onderscheidend te zijn dus focus je ook eens op wat nu unieke punten zijn waarvan je bijna zeker weet dat die nieuwe opvang die niet kan bieden.

 

Link naar reactie
  • 0

Welkom hier Elke,

 

Laten we er nou eens vanuit gaan dat concurrentie betekent dat er ook een markt bestaat. De kunst is jezelf te onderscheiden en te positioneren. Dit doe je 1. door de eigen prestatie/prositie in combinatie te brengen met doelgroepen, en 2. de onderscheidende factoren ten opzichte van de concurrentie in kaart te brengen. Ik lees in dit topic al veel input voor een SWOT analyse. Dus ik adviseer je vriendin haar marketingplan eens op schoot te nemen en de SWOT-analyse met de relevante input eens goed uit te voeren (confrontatiematrix). Dan kom je wel tot inzichten die aanduiden waar nog mogelijkheden zijn om kansen in de markt te grijpen. Of de conclusie kan worden getrokken dat het geen haalbare zaak meer is, maar dan is alles wel onderzocht en geprobeerd.

 

Succès en groet,

 

Hans

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Service Designer I Innovatie Strateeg I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Het gaat allemaal, de ene maand gaat het goed, de andere maar net maar ze voorzagen geen grote problemen.

Gooi een kikker in kokend water en hij springt er meteen uit, verwarm het water rustig en hij blijft zitten tot z'n dood.

 

Als ik het verhaal lees dan zou ik wel willen weten of ze "op schema" zitten ten opzichte van de verwachting (=businessplan) en of ze eigenlijk wel "levensvatbaar" zijn. (Welke bezettingsgraad moeten ze halen en welke hebben ze gehaald)

Een onderneming zonder (veel) personeel kan heel veel inleveren zonder dat het bedrijf omvalt. Investeringen kunnen worden uitgesteld, pensioen niet worden gereserveerd, in plaats van de schilder op zaterdag zelf staan verven, 's-avonds zelf je administratie doen, meer uren draaien dan gepland/betaald (specifiek voor de crèche:) Speelgoed krijgen van bekenden in plaats van kopen.

Veel van deze dingen horen bij het (startend) ondernemerschap, maar er moet wel iets tegenover staan: Grotere vrijheid, meer verdiensten of een andere waarde.

Maar op een gegeven moment moet je ook realistisch gaan kijken. Al die tijd, stress (en soms zelfs geld) leveren die wel iets op? Kun je niet net zo goed gewoon een vaste aanstelling nemen en daarmee evenveel verdienen zonder al de poespas eromheen (en vooral de stress kan letterlijk dodelijk zijn). Is de extra vrijheid/verdiensten/.... het wel waard? Er zijn hier genoeg mensen die nu een fel betoog (zouden) willen geven vóór ondernemen, maar eigenlijk moet dat betoog van de dames in kwestie komen. Zij moeten de waarde inschatten van hun ondernemerschap en dat afwegen tegen "gewoon" werken, waar zeker ook niks mis mee is.

Overigens als er een mooi betoog komt waarom ze willen ondernemen, laat ze dan zeker hier op het forum kijken, want hier kunnen ze heel veel steun krijgen! Maar als "buitenstaander" ben (één keer goed ;) ) kritisch, laat ze maar vertellen hoe warm het water is ondertussen.

 

Meer inhoudelijk/praktisch:

Hoewel ik de ideeën die ze hebben helemaal niet verkeerd vind, geeft het een (te) grote mate van vrijheid voor de klant. Een stukje verbinding met een klant is helemaal niet verkeerd. De crèche kan nu ook gebruikt worden als "overloop" van alle andere crèches. "Jantje kan pas over 4 weken naar de crèche om de hoek, dus plaatsen we hem tijdelijk bij de andere crèche".

 

Ze lijken een klein beetje op een "dood"spoor te zitten. Zijn er niet nog een paar crèches waarmee ze samen kunnen ondernemen. Ze missen nu de schaalgrootte om door te pakken, maar misschien als ze fuseren met een andere crèche dat ze ineens veel makkelijker de doelstellingen kunnen halen. Die andere crèches zullen nu ondertussen ook wel weten dat er een grote partij bij komt en daarmee het risico voor hun ook toeneemt.

 

Mochten ze willen stoppen, kijk dan of ze zich niet kunnen aansluiten bij de nieuwe crèche. Zij kunnen uiteindelijk hun klanten en contacten meenemen en daarmee de nieuwe crèche een succes maken en zelf nog wat uit hun bestaande crèche terughalen. Als ze een half jaar/jaar na opening alsnog moeten sluiten zijn ze waarschijnlijk veel meer kwijt.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt alvast voor al jullie adviezen, ze worden zeker doorgegeven.

 

De reden waarom het sommige maanden niet goed gaat is vooral omdat vaste klanten dan niet komen om verschillende redenen. Er zijn bijvoorbeeld 10 plaatsen die heel het jaar door gevuld worden door dezelfde kinderen, het verloop is niet heel groot. Maar bijvoorbeeld de laatste weken waren er veel zieken en ze hebben de regeling dat men enkel betaalt wanneer de kinderen opgevangen worden. Je kan ook niemand anders in de plaats aannemen voor die ene dag of enkele dagen.

Ook in de zomermaanden is het moeilijk aangezien het dan vaak voorkomt dat de ouders verschillende weken vrij zijn en de kinderen dan 2-4 weken niet komen.

Gemiddeld gezien halen ze er wel een goed inkomen uit hoor, er is geen directe reden voor paniek maar ze willen die graag voor zijn.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    8 leden, 305 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.