• 0

Investeerder verrast me, waar op te letten !?

Ik zal voor het gemak bij het begin beginnen en het toch kort proberen te houden...

 

Ik ben in het dagelijkse leven een systeem beheerder die bij de MKB alles op het gebied van computers tot de telefonie onderhoud. Bij mijn huidige werkgever werk ik nu zo'n drie jaar maar ik geraak hier uitgekeken.

Eén van mijn klanten staat met 50 werkplekken door heel europa op het kantelpunt om een beheerder in dienst te nemen dus ik bedacht me "Ik waag een gok en ga het gesprek aan".

 

Afgelopen woensdag was het zo ver, ik ken de betreffende directeur erg goed en kan bijzonder goed met de beide directeuren door de bocht, aan zijn lach was te zien dat hij een goede bui had en dus waagde ik mijn gok.

Hij keek me aan en vroeg "Zeg het eens R......! ", ik melde dat ik goed nieuws had en slechts nieuws, hij vulde me direct zonder blikken of blozen aan en zei "Je wilt weg bij je huidige werkgever ?". Compleet overdonderd heb ik met hem mijn ideeen doorgesproken en hij zou er over nadenken.

 

Na een goed half uur kwam de tweede directeur binnen en deze ging direct in bespreking met de eerste waar ik zojuist een gesprek mee had.

 

Een klein uurtje verder (wie weet was het wel 10 minuten, de zenuwen zaten er goed in) stond de laatst aangekomen heer op en deed de deur open. Ik moest komen.

 

Een uur verder was er een wereld voor me open gegaan:

- Ze willen een BV opzetten waarvan hun 52% van de aandelen beheren, 48% komt op mijn naam.

- Ik krijg twee tot drie jaar werk garantie binnen hun bedrijf voor (let's day) 20 tot 30 uur.

- Gedurende die twee tot drie jaar krijg ik een inkomens garantie.

- Ik hoef geen geld in te leggen, de beide heren investeren in de BV en ik ga hem trekken.

 

De afgelopen dagen ben ik had aan het denken gegaan. Feit is dat ik de afiniteit altijd al had om zelfstandig te word maar het kwam er nooit van. Mocht ik de financiele middelen hebben om van start te gaan dan had ik dit reeds gedaan.

 

Wat nu nog wacht ik een groen licht van mijn kant. Ik heb aangegeven het een erg mooi aanbod te vinden maar hier goed over na te willen denken.

 

Waar moet ik rekening mee houden in deze constructie ?

Wat voor een zaken moet ik meenemen om mijn rug vrij te houden ?

Kan ik in het geval van een BV aansprakelijk gesteld worden als er na die twee jaar nog geen levensvatbaar teken aanwezig is ?

 

Ik wil mee laten nemen in het geheel dat bij behaalde targets, de aandelen weer terug vloeien naar mij. Dit zal ook de opzet van hun kant zijn maar is nog niet zo besproken.

 

Als er mensen hier zijn die goede tips hebben en of mij van bepaalde zaken kunnen behoeden dan hoor ik dit graag.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

IK heb geen verstand van bv constructies. Maar er schiet mij 1ding te binnen:

 

- Heb je geen concurentie beding, bij je huidige werkgever? En zomaar met een klant van hem ervan door gaan kan op enige weerstand stuiten.

 

Als ik het goed begrijp gaan de heren dus een nieuwe bv oprichten, waar ze of hun huidige activiteiten in onder brengen of een nieuwe starten en daar 18.000 in storten. Jij mag vervolgens geheel gratis instappen en meeproviteren met allerlei regelingen zoals salaris behoudt voor 2 jaar voor 20 a 30 uur per week. EN bovenop wordt je groot aandeelhouder binnen het bedirjf. Want je krijgt maar liefs 48% van de aandelen. Als de andere 2 het eerlijk verdelen krijgen ze ieder 26% van de aandelen.

En dat alleen omdat je de beste systeembeheerder bent die ze kunnen vinden.

 

Als mijn conclussie klopt, dan is het haats te mooi om waar te zijn en je weet wat men daar over zegt. Als iets te mooi om waar lijkt te zijn, dan is dat ook vaak zo.

Link naar reactie
  • 0

Ha Dude,

 

Goh, dat is een prachtig aanbod van jouw relaties. Inderdaad iets om serieus over na te denken. En ook verstandig om op zoek te gaan naar eventuele valkuilen. Misschien zijn die er niet, zou best kunnen. Maar vertrouwen is goed, controle is beter!

 

Zo op het eerste blik vallen de volgende punten mij op:

 

- Aansluitend bij Jasper, de heren willen 52% van de aandelen. Hoe worden die aandelen verdeelt? Komen die in beheer van de onderneming waar ze nu al directeur van zijn of worden die verdeeld over de twee directeuren (eventueel onder gebracht in twee beheersmaatschappijen)? Dit is een heel relevant verschil! Als je te maken hebt met één aandeelhouder die 52% van de aandelen heeft kun je altijd overruled worden in de AVA. Als je te maken hebt met twee aandeelhouders met ieder 26% van de aandelen kun je veel meer sturen.

Jullie zouden ook kunnen denken aan het oprichten van een administratiekantoor die de aandelen beheert. Maar hoe dan ook, ga hier niet zelf lopen dokteren maar laat je begeleiden door een specialist op dit gebied! Er wordt helaas teveel "maar wat gedaan" terwijl een paar honderd euro een hele hoop ellende kan voorkomen.

 

- Laat je niet sturen door hun agenda, m.a.w. denk rustig over het voorstel na. Jij bent cruciaal voor deze onderneming, zoals Jasper zegt: jij bent blijkbaar de beste systeembeheerder die ze kunnen vinden. Het is natuurlijk een geweldig aanbod van ze, maar zonder jou gaat het hele feest niet door. Laat je dus niet verleiden tot het maken van overhaaste beslissingen.

 

- Jij krijgt een inkomensgarantie. Ik neem aan dat dit voortvloeit uit de werkgarantie. Dit komt erop neer dat de BV door de heren in staat wordt gesteld om jouw salaris te verdienen. Dat is natuurlijk prachtig, maar je moet niet denken dat er zomaar geld gestort wordt op je rekening...

 

- Je hoeft geen geld in te leggen, maar als jij een deel van de aandelen krijgt moet er toch ergens een aandelentransactie plaats vinden. Dat kan in het begin tegen nominale waarde (de BV heeft immers nog geen vermogen opgebouwd), maar het kan je niet zomaar geschonken worden. Meestal gebeurt dit d.m.v. een rc-verhouding en die wordt langzaam afgelost (of niet). Helemaal gratis zal het niet zijn.

 

- Laat goed vastleggen wat jouw wat jouw zeggenschap in het bedrijf wordt. Wordt jij de algemeen directeur die enkel rekenschap hoeft af te leggen bij de AVA of gaan de heren actief zeggenschap krijgen in de bedrijfsvoering?

 

- Laat goed vastleggen hoe er omgegaan wordt met jouw positie als DGA. Kun jij je eigen ontslag tegenhouden? In dat geval kun je een voordeel krijgen omdat er geen werknemerspremies ingehouden en afgedragen hoeven te worden. Kan de AVA jou wel ontslaan dan ben je wel verplicht om deze premies te betalen. Scheelt toch een behoorlijke duit...

 

- En heel belangrijk: stel een plan om met betrekking tot jouw salarisontwikkeling. Als DGA dien je (vermoedelijk) minimaal ca. € 41.000,00 bruto te verdienen - ik ga hier niet in op uitzonderingen of andere mogelijkheden, die zijn er wel. Nu zal dit in de eerste drie jaren geen probleem zijn. Maar wat als jij de BV uitbouwt tot een bloeiende onderneming met een miljoenenomzet? In dat geval is het wel prettig als het salaris gelijke tred houdt. Er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden (dividend e.d.) maar het is belangrijk dat je daar nu alvast over gaat nadenken.

 

Zo, dat is het eerste wat er nu in mij opkomt! Mocht ik nog meer bedenken dan zal ik dat melden.

 

Succes!

Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link naar reactie
  • 0

Niet gehinderd door enige kennis van zaken: waarom zou je een BV oprichten en waarom zou je daar dan weer de controle en de helft van de winst weggeven? Je kunt ook een eenmanszaak beginnen en gaan samenwerken met het bedrijf? Als je als bedrijf maar een klant hebt (als eenmanszaak) is er dan geen sprake van een dienstverband?

Link naar reactie
  • 0

Leuk aanbod, inderdaad verstandig om er heel goed over na te denken en te kijken of er valkuilen zijn.............

 

Ik vraag me dan af waarom deze heren je dat voorstel doen. Waarom gaan zij een nieuwe bv oprichten helemaal alleen voor jou? Wat is hun belang/mogelijk financieel voordeel?

Ze kunnen toch ook tegen je zeggen: "joh, wordt lekker zzp-er en wij garanderen je 20-30u p/week" Wat zit er dan achter dat zij zodanig gaan investeren in jou, want met alleen die 18k houdt het niet op.

 

Hou er ook rekening mee dat zij altijd nog een meerderheidsbelang hebben.

Ik snap ook niet dat ze je 20-30u p/week garanderen, waar ze eigenlijk op het punt staan om iemand in dienst te nemen (=40 uur?). Waarom bieden ze jou dan geen contract?

 

 

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

Even snel een reactie voor ik de nacht in verdwijn...

 

Allereerst bedankt voor de vele en leerzame reacties.

Om op de vraag terug te komen waarom ze me dan niet in dienst nemen. De heren hebben er een handje van om meerdere bedrijfjes waar ze iets in zien financieel te ondersteunen en of te kopen. Dit is dus hun broodwinning. Zoals ze zelf aangeven zien ze in mij een ondernemer die er een succes verhaal van kan maken en dus willen ze dat ik deze kar ga trekken.

 

Zoals velen hier zeggen "Het is haast te mooi om waar te zijn", dat klopt, hierdoor slaap ik al dagen slecht :)

Ik zal het moeten bevatten, flink gaan bestuderen en er lang over na moeten denken. Ik heb dit in ieder geval al aangegeven en hier is alle begrip voor.

 

Voor nu, stappen !!

 

Groetjes en nogmaals dank.

Link naar reactie
  • 0

Als ICT-beheerder heb je toch geen 10k nodig om als eenmanszaak te kunnen starten?

 

Even wat onderstellingen van mijn kant, kloppen die?

1. Je werkt vrijwel altijd op locatie van de klant. (eigen kantoor is zeker niet noodzakelijk)

2. Je geeft geen garanties op materiaal en hoeft dus ook geen materiaal te kopen / op voorraad te hebben.

3. Uiteraard heb je wel iets aan standaard materiaal nodig, maar meer als 5k zal het niet zijn.

 

Waar wacht je op? Geld heb je echt niet nodig. Spreek met de betreffende heren een mooi uurtarief af voor die 20 uur in de week de komende 3 jaar en je hoeft zelfs niet (onnodig) bang te dat je geen klanten kunt vinden.

Nieuwsgierig naar mijn kijk op organiseren? Lees: Organiseren als spreeuwen: www.terogroep.nl/organiseren

Link naar reactie
  • 1

Morge Dude,

 

Al uitgeslapen na een late ochtend?

 

Mooi verhaal. Lastig om iets echt zinnigs over te zeggen, omdat je dan veel meer moet weten van de verschillende agenda's.

Laat ik even voorop stellen dat alle suggesties en ideeën die hierboven staan, heel goed aangeven waar je op moet letten.

Ik ga dan ook maar een klein beetje aanvullen.

 

Dat ze het in een BV stoppen en niet via een arbeidscontract of een samenwerkingsverband via een ZZP-constructie heeft alles te maken met de control die ze willen houden. Als ZZP'er ben je vrij om te gaan waar je wilt, je maakt je zo los als je wilt en kunt weer iets anders met een andere partij gaan doen. Een arbeidscontract kun je als werknemer snel beëindigen door simpel ontslag te nemen. Zij willen iets gaan opzetten, ze hebben jou er bij nodig (kennelijk heb je kwaliteiten die niet voor het oprapen liggen) en willen maximale zekerheid dat ze je bij de noten hebben en houden.

Als aandeelhouder in de BV wordt het namelijk voor jou veel omslachtiger om te vertrekken, zeker als de tent gaat groeien, en omdat je een minderheidsbelang hebt kun je weinig of niets sturen. Just follow the crowd.

 

Uit de aard van het voortstel kun je opmaken dat je toch wel uniek bent. Ze willen je echt graag hebben. Gebruik (niet misbruik!) dit. Laat jezelf benoemen tot statutair directeur, zo heb jij absolute controle over de BV, you are the master of the puppets. Belangrijk punt: handel als een goed huisvader binnen de BV, geen gekke dingen en altijd straight en transparant blijven, als het namelijjk om welke reden dan ook mis gaat hebben je eerder absolute bevoegdheden wel een prijs, je bent de katvanger.

 

Als statutair zul je in geval van aanblijvende disputen, ontslagen moeten worden door de AVA, daarin kan je jouw stem ook gebruiken. Al zal dat gezien je minderheid ook wel lastig worden. Maar stel dan dus als secundaire voorwaarde dat er een Raad van Commissarissen wordt samengesteld, minimaal één ervan is jouw (aangebrachte) commissaris. Je kunt dan bij de (eventuele uiteraard) finale ontslagprocedure op voorhand hebben laten vastleggen dat de RvC (mede)bepalend zal zijn. Een soort arbitragecommissie zeg maar.

 

Het is al gezegd, dit lijkt te mooi om waar te zijn. Maar niets is onmogelijk.

Gewoon genieten van het huidige aanbod, lekker aan de slag gaan, maar zorg te allen tijde dat je goed in de stoel zit.

En vergeet daarin nooit: je kunt ook eisen stellen, om de simpele reden dat ze jou gevraagd hebben voor deze constructie.

 

Succes en consulteer en betrek je eigen professionals in het geheel, accountant, jurist of whatever.

 

Groet,.

Berend

Ondernemersbevlogenheid is passie vanuit realisme.

Link naar reactie
  • 0

Hoi IT-Dude,

 

Gefeliciteerd met je nieuwe bijna-baan en bedankt voor het stellen van je vraag. Leuke case!

 

Mijn eerste advies aan jou is: beschouw de aandelen als iets extra’s. Voorlopig is het bedrijf nog niets waard. Indien het al wat waard wordt is het pas in de verre toekomst. En zelfs dan moet je nog maar zien of je daadwerkelijk cash voor je aandelen ontvangt.

 

Focus je in de onderhandelingen met je investeerders op twee overeenkomsten:

 

1) Arbeidsovereenkomst

Het eerste en belangrijkste onderhandelingspunt is je arbeidsovereenkomst met daarin je salaris en andere voorwaarden zoals bv. een bonus of salarishogingen. Focus je in eerste instantie vooral daarop.

 

2) Aandeelhoudersovereenkomst

Voor wat betreft de vennootschap raad ik je aan om, naast de statuten in ieder geval een aandeelhoudersovereenkomst te maken. Hierin leg je vast hoe jullie als aandeelhouders naar de toekomst kijken en gedurende die tijd met elkaar om gaan. Voor welke beslissingen worden de aandeelhouders geraadpleegd, welk meerderheid is daarvoor nodig. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat voor het ontslag van de directeur een 2/3 meerderheid vereist is zodat ze je niet zo maar kunnen ontslaan. Ook kun je daarin ook een optieschema afspreken: als je bepaalde targets haalt krijg je meer aandelen. Ook van belang is hoe de aandeelhouders naar de exit kijken oftewel verkoop van (aandelen van) het bedrijf aan derden.

 

Overigens, als je in de aandeelhoudersovereenkomst goede afspraken maakt heb je niet direct een Raad van Commissarissen nodig.

 

Betrek in ieder geval een ervaren jurist bij deze onderhandelingen.

 

Succes!

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Ties

 

Link naar reactie
  • 0

@ JohannesRegelink

Ik heb een rekensom gemaakt wat nodig is voor een start. Naast het beheer zet ik gehele netwerken op. Dit is dus het beheer maar ook de verkoop en dus inkoop ervan. Zolang er niets verkocht word heb ik geen voorraad nodig en wat verkocht word is op project basis.

1. Je werkt vrijwel altijd op locatie van de klant. (eigen kantoor is zeker niet noodzakelijk)

Inderdaad ik zal geen groot kantoor nodig hebben of een magazijn maar er is bij hun op het kantoor wel een plekje voor me.

2. Je geeft geen garanties op materiaal en hoeft dus ook geen materiaal te kopen / op voorraad te hebben.

Dat dus wel maar datgeen verkocht word heb ik geen mega grote voorraad voor nodig daar het meeste de volgende dag via een leverancier weer binnen is.

3. Uiteraard heb je wel iets aan standaard materiaal nodig, maar meer als 5k zal het niet zijn.

Het lijstje ziet er naar mijn idee als volgt uit:

Auto, €20.000,-

Werkplek (laptop, docking, monitoren, server etc etc) €5000,-

En dan kan je eigenlijk van start.

 

Wat ik direct mee neem in de bespreking is de manier waarop het bedrijf meer waarde kan krijgen, het behalen van de nieuwe Microsoft certificering. Dit moet dus ook meegenomen worden in de start kosten van het bedrijf, dit kost een goede €5000,-

 

@Berend68

Zoals Dennis_van_Dijk al meld in zijn eerdere post:

- Laat goed vastleggen hoe er omgegaan wordt met jouw positie als DGA. Kun jij je eigen ontslag tegenhouden? In dat geval kun je een voordeel krijgen omdat er geen werknemerspremies ingehouden en afgedragen hoeven te worden. Kan de AVA jou wel ontslaan dan ben je wel verplicht om deze premies te betalen. Scheelt toch een behoorlijke duit...

 

Wat voor mij nu heel erg fijn is als werknemer zijn de voorzieningen zoals een WW uitkering. In deze tijden kan er tenslotte van alles gebeuren en dus zou je op zoiets terug kunnen vallen.

Stel ik word statutair van de bv en na een jaar of 3 heeft het geen levensvatbare vorm gekregen en stoppen we met het geheel. De beide aandeelhouders besluiten mij te ontslaan. Heb ik in de tussentijd mijn sociale lasten betaald en kan ik aanspraak doen op een WW uitkering ?

Ik ben in dienst van de bv toch ? Dan ga ik neem ik aan ook meebetalen aan mijn sociale lasten !?

 

@XiaoDi

Het zou inderdaad een optie zijn om als eenmanszaak in te stappen maar een gepaste inverstering bij de start is wel zo handig. Deze schud ik op dit moment niet uit mijn mouw. Als het bovenstaande na ontslag geld dan voel ik me in een BV toch wel een stuk beter, zeker als ik de optie krijg om na het behalen van bepaalde targets de BV op mijn naam kan krijgen.

 

@Ed

Tja het waarom, van geld, geld maken :)

Ik ga ervan uit dat ze op deze manier de gemaakte winst weer in kunnen zetten als een kostenplaatje en dus hier geen belasting over hoeven te betalen. Met het ingezette geld gokken hun met de tijd weer geld te kunnen verdienen.

Dit aanbod is overigens niet iets nieuws, ze hebben dit eerder ook gedaan bij iemand anders en die is er toch wel erg goed uit gekomen.

 

@Ties

Deze punten had ik inderdaad al in mijn notitie blokje staan. Ik ga aankomende woensdag ook eens naar de KVK om ook daar te polsen of daar meer info over is.

 

Nogmaals iedereen bedankt voor de goede input. Het maakt voor mij een boel duidelijker omdat ik aan de hand van antwoorden meer gegevens erbij kan zoeken.

Zoals ik er nu voor sta dan stap ik in dit schuitje.

Link naar reactie
  • 0

Maar wat is precies het doel van de onderneming? Als het alleen het verhuren van jou is dan zal er nooit waarde worden gecreerd.

Dat jij een MS certificaat haalt verhoogt jouw waarde, niet die van de onderneming.

 

Is het de bedoeling dat je andere beheerders gaat inhuren en verhuren? Heb je al targets gesteld?

 

Hoe is de inkomsgarantie geregeld? Heb jij een vastgesteld salaris in de nieuwe BV en heeft die BV een contract met de bedrijven waar werk voor moet worden gedaan?

Link naar reactie
  • 0

@chielsen

Een hoop vragen en dat terwijl ik zocht naar antwoorden.

 

Update.. Vandaag met mijn financieel adviseur gesproken en een aantal boeken meegekregen. Ben vanavond begonnen aan de voorbereiding van het tweede gesprek. Dit zal voornamelijk een vervolg zijn op het eerste gesprek waar ik door de verrassingsfactor toch wel een beetje dicht sloeg.

 

To be Continued :)

Link naar reactie
  • 0

Naar de KvK terwijl je in wilt stappen in een BV? Sorry, maar het nut van de KvK ontgaat me volledig: (antwoord: "u heeft een adviseur nodig") Iets anders wil je niet horen van ze!

 

Je gaat een kar trekken die gefinancierd wordt door anderen. Het zal zeker geen gespreid bedje worden! De investeerders zullen met targets komen en jouw beloning daarvan afhankelijk stellen. Garantie-inkomen is leuk, maar dat kan nooit jouw doel zijn. Anders moet je niet eens willen ondernemen. Daarbij heb je vrijwel geen zeggenschap en zal dat in een aandeelhoudersovereenkomst wellicht verder beperkt worden.

 

Stap verder: jij zal de bestuurder worden van de BV. Heb je zaken als aansprakelijkheid al in kaart gebracht? Is er een 2e bestuurder? Hoe is het stemrecht verdeeld? Je verricht arbeid in de BV: DGA loon? Managementfee?

 

Wat weet je van de cijfers van de BV?

 

Ik maak het even bont voor je. "Je hebt geen idee waar je aan begint" ;) Niet om je af te schrikken, maar bovenal om te zorgen dat je de variabelen kent. Lees en doe er je voordeel mee:

https://www.higherlevel.nl/extra/columns/view/217

https://www.higherlevel.nl/extra/columns/view/191

https://www.higherlevel.nl/extra/columns/view/261

 

HL kan je veel leren, maar niet zoveel dat je de valkuilen herkent en kunt omzeilen. Ik heb geen idee hoe je jouw investering kwantificeert, maar als je daar een helder beeld van hebt, projecteer dan eens de kosten van goed advies op je investering en zet dat af tegen de risico's.

 

Kortweg: get help! ;)

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

De inkomens- en werkgarantie zou ik wel eens meer van willen weten.

Wie gaan deze geven?

En in welke vorm gaat deze gegoten worden?

 

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat ze je werkweek "aanvullen" tot 20 a 30 uur, ipv dat de nieuwe BV een vaste opdracht heeft van 20 a 30 uur per week.

Inkomensgarantie wordt deze op de BV gesteld of voor jou in persoon?

Als dat laatste het geval is, wie gaat deze aan? De nieuwe BV?

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 187 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.