Jump to content
natasja1970
Verberg

overname BV voor symbolisch bedrag

vraag

Een vraag van een beginneling.

Ik ben in de gelegenheid een BV over te nemen. De enige aandeelhouder wil de BV verkopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Reden: zij is op papier eigenaar van de zaak maar haar man runt de zaak en zij bemoeit zich er niet mee. Nu wil de vrouw van de man scheiden en de BV van de hand doen. (ex)Man wil/kan de zaak niet overnemen maar wil als werknemer nog een aantal jaren blijven werken bij de BV. De BV draait geen verlies maar ook geen echte winst. Is mij te doen om de dealerschappen, klanten en om een vliegende start te kunnen maken. Kan en mag de BV verkocht/gekocht worden voor een 1 euro of zitten hier juridische haken en ogen aan?

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Het is op zich prima toegestaan om een BV voor 1 euro te kopen, maar bedenk wel dat het kopen van een BV risico's met zich meebrengt. Als de BV (meer) geld waard zou zijn, waarom zou ze de BV dan voor 1 euro willen verkopen?

 

Waarom zou je met de BV een vliegende start kunnen maken? Als er een grote efficiencyslag te maken is, dan is de winstgevendheid waarschijnlijk wel te verbeteren. Maar als dat niet het geval is, kun je wel eens een kat in de zak kopen. Bovendien neem ik aan dat de man statutair bestuurder is - hoe gemotiveerd zal hij zijn als hij straks onder jou moet werken en niets meer te zeggen heeft over zijn eigen onderneming?

 

Wellicht liggen er ook nog wel wat lijken in de kast in de vorm van aankomende schadeclaims, aansprakelijkstellingen, etc. Zou ook niet voor het eerst zijn. Ik zou, voor ik erin zou stappen, eerst uitgebreid onderzoek laten doen door kundige adviseurs.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Hier zitten heel veel juridische haken en ogen aan. Dat de ex-man de BV niet wil overnemen, maar wel als werknemer in dienst wil blijven, zegt mij al genoeg. Niet doen dus!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank voor jullie snelle reactie. De BV is m.i. meer geld waard, alleen al door de goederen (lees voorraad) die de BV bezit. Maar de vrouw wil er gewoon van af zonder al te veel rompslomp.

Nog een vraag, misschien wel een stomme: neem je als koper automatisch ook de voorraden e.d. over of alleen de aandelen van de BV? De man kan de BV niet overnemen omdat hij een aantal jaar geleden persoonlijk failliet is verklaard, vandaar de constructie dat vrouw eigenaar van BV is.

M.i. is er zeker een efficiencyslag te maken dus ik denk dat het bedrijf winstgevender te maken is. De man in kwestie (60 jaar) is gemotiveerd om te blijven werken en zou mij zien als opvolger van de zaak.

 

Weten jullie ook hoe het zit met overdraagbaarheid van dealercontracten? Die moeten neem ik aan opnieuw getekend worden of neem je die automatisch over als nieuwe eigenaar?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Vraag:

Als die B.V. volgens jou veel meer waard is dan die ene euro die ervoor gevraagd wordt, waarom zou de verkopende partij er dan niet meer voor vragen? Vinden ze jou zo aardig dan?

 

Ik kan maar één advies geven, laat een onafhankelijk iemand met kennis van zaken deze gehele transactie beoordelen, zodat je in iedergeval weet welke kansen en bedreigingen je te wachten staan bij overname.

 

Overigens bij overname van de BV blijven alle rechten en verplichtingen van die B.V. in stand, dus ook alle schulden (bank, fiscus,crediteren en mogelijke garantie toezegingen e.d.)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je "koopt" een (rechts)persoon, daarin zit alles wat die rechtspersoon ooit heeft afgesloten, besproken, geregeld en gedaan, inclusief alle verplichtingen en rechten.

 

Jij (als eigenaar) staat eigenlijk los van de BV. Dat jij toevallig de eigenaar bent is niet belangrijk (tenzij je grove fouten maakt) voor de afspraken en contracten (tenzij er iets van die strekking expliciet instaat, wat een zeldzaamheid is).

 

Zoals hierboven ook al aangegeven, er zit gewoon een risico aan het kopen van een B.V.: vertrouw de zaak per definitie niet, vertel dat ook meteen aan de andere kant (het is dus ook geen wantrouwen, maar zakelijk gezien kun je niet op je "gevoel" afgaan) en ga daarna (objectieve) informatie verzamelen waarop je wel kunt vertrouwen/bouwen. Maak die scheiding ook zo snel mogelijk tussen het vertrouwen dat jij hebt in de personen (daardoor wil je met ze in zee) en de zakelijke garantie dat het goed zit, zodat jullie relatie niet beschadigd als je ze allerlei vragen begint te stellen over boekhouding, contracten etc.

En schakel uiteraard een specialist in, want als je ergens een foutje maakt ben je ineens wel hoofdelijk aansprakelijk.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 116 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept