• 0

Bijna failliet, en dan?

Ik heb meerdere oudere berichten zien staan over dit onderwerp, daar toch bij de ene de procedure iets minder ver lijkt te zijn dan bij de ander, en het ene faillisement niet de ander is, zou ik het toch prettiger vinden een eigen persoonlijker advies te krijgen.

 

Ik ben bijna 2 jaar geleden een winkel (eenmanszaak) begonnen in ondermode. 9 maanden per jaar 6 dagen per week open, de overige 3 maanden 5 dagen per week. Precies in deze tijd begon de ecomonie ing te storten. Ik heb een lening van de bank gekregen (ondanks achter blijkt dat de banken wisten dat de economie zou gaan instorten). Vanaf beginne afaan gaat het al slecht in de zaak en houdt ik er geen cent aan over. Ik ben alleen maar aan het investeren en geld aan het in pompen. En die rek is er inmiddels uit. Ik heb meedere schulden, zowel bank, leveranciers en nu inmiddels ook huurschuld. Een jaar geleden rond deze periode zag ik het al niet goed gaan en wist ik niet meer of ik het financieel wel zou redden. Ik had met veel crediteuren al een betalingsregeling maar kon deze niet meer nakomen. Ik ben naar de gemeente gestapt om een bijzondere bijstand aan te vragen omdat ik inmiddels al een jaar geen inkomsten had en ook prive meer schulden begon te krijgen. Echter raadde zij mij aan om BZZ (microkrediet) aan te vragen. Deze is echter afgewezen, de betreffend adviseur zag het niet zitten en ik kon dus fluiten naar enige financiele hulp. Het beleid is nogal dubbel, ondernemerschap wordt gestimuleerd in Nederland, maar als het niet goed gaat, sta je er alleen voor. Eigen schuld, dikke bult, had je maar geen bedrijf moeten beginnen.

 

Affijn de zomer leek beter te gaan en heb daardoor toch een aantal schulden kunnen inlossen, waardoor ik het zonder de hulp van de gemeente redelijk afkon met de schulden en kon netjes iedereen wekelijks zoet houden met deelbetalingen. De herfst trad al vroeg in afgelopen jaar en is het vanaf augustus al bergafwaards aan het gaan. Ik kan nu vanaf november de kleinste betalingsregelingen al niet meer wekelijks nakomen. Laat staan de grotere. De stapel wordt steeds groter. Ook heb ik inmiddels een geringe huurachterstand opgelopen. Ik zie geen tot weinig voorruitgang en ik weet niet meer waar ik het geld vandaan moet halen om te overleven. Mijn ouders steunen mij ook financieel al 2 jaar maar hun moeten ook maar leven van een WAO uitkering en bij hun is het geld nu ook echt op. De rek is er financieel helemaal uit. De crediteuren beginnen het nu echt zat te worden, al mijn betaingsbeloftes kan ik niet nakomen, er liggen al diverse dossiers bij incassobureau's. Ik ben dan ook bijna zeker dat ik binnen nu en twee weken failliet ga.

 

Psychisch weet ik ook niet of ik het nog langer vol houdt, ik ben nu met gemengde gevoelens geopend, wetende dat ik het niet ga redden. De mensen die binnen komen moet ik de schijn maar voor blijven houden en dat is echt heel moeilijk. Wordt er gezegd, goh wat heeft u een leuke zaak, dan kunnen de tranen me in de ogen schieten. Wetende dat ik echt een mooie zaak heb, maar de klanten zijn er niet. Ik heb echter wel diverse vaste klanten, die ook echt blij zijn met mijn zaak en mijn service, maar dat zijn er niet genoeg om het te redden. Ik heb er alles aangedaan, adverteren, lager segment alles. Echter kost adverteren ook een hoop geld en dat is er niet meer, dus adverteren kan niet meer, er zijn geen opties meer om deze zaak staande te houden, behalve de loterij te winnen. Ik begin het ook helemaal zat te worden dat ik al 2 jaar lang alleen maar geld in aan het leveren ben, nooit meer iets leuks kan doen, of op vakantie kan, elk dubbeltje moet omdraaien, ook mijn relatie heeft er behoorlijk onder te leiden gehad. Ik woon nog in bij mijn ouders omdat ik geen geld heb om samen te gaan wonen, mijn ouders betalen mijn ziektekostenverzekering etc. Het gaat me echt aan me hart om er afstand van te moeten nemen, alsof je een droom een kind verliest.

 

Nu mijn concrete vragen:

Een faillisement en dan? Kan ik dan een uitkering aanvragen? Ik ben 26 en val dus nog niet in de abw, maar moet ik als 'jongere' maar een baan gaan zoeken. Ben ik daarmee zelf verplicht te werken in een fabriek als doosjes vouwer? Als ik dan een baan zoek/krijg naar mijn 'zin', ben ik dan alles kwijt wat ik daarmee verdien? Of geldt dat alleen als je in de wet schuldsanering valt? Stel ik trek het faillisement psychisch niet, maar moet toch gaan werken? Hoe nu verder na een faillisement?

 

Alvast hartelijk bedankt voor het beantwoorden van de vragen.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Als de aanwezige krachten hier op HL professioneel gestructureerd worden en er inderdaad een soort van KP komt, kan dat wel eens héél erg verassend gaan uitpakken!

 

Ik stel me dan voor dat er een meerkoppig team wordt samengesteld met de verschillende expertises goed vertegenwoordigd die in geval van een (toch wel geselecteerd aantal kandidaten) de ondernemers in kwestie uit het dal kunnen trekken.

 

Je zou ook nog kunnen denken een een standaard "No Fee" dienstenpakket voor het blussen van de brand en in tweede instantie aan een vergoeding op basis van no cure - no pay voor de wederopbouw.

 

Of gaan we nu toch echt voorbij aan de doelstellingen van HL?

Welke moderator gaat hier een bijdrage aan leveren?

Ondernemersbevlogenheid is passie vanuit realisme.

Link naar reactie
  • 0

Als de aanwezige krachten hier op HL professioneel gestructureerd worden en er inderdaad een soort van KP komt, kan dat wel eens héél erg verassend gaan uitpakken!

 

Ik stel me dan voor dat er een meerkoppig team wordt samengesteld met de verschillende expertises goed vertegenwoordigd die in geval van een (toch wel geselecteerd aantal kandidaten) de ondernemers in kwestie uit het dal kunnen trekken.

 

Je zou ook nog kunnen denken een een standaard "No Fee" dienstenpakket voor het blussen van de brand en in tweede instantie aan een vergoeding op basis van no cure - no pay voor de wederopbouw.

 

Of gaan we nu toch echt voorbij aan de doelstellingen van HL?

Welke moderator gaat hier een bijdrage aan leveren?

 

Goede aanvullende vragen, ik heb er inmiddels een topic over gestart.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

OK, persoonlijke schulden zaten dan dus niet in die opsomming, dat wist ik niet.

Dan nog kan het een stap zijn, bijv. omdat je het huurcontract niet hoeft af te kopen. En de voorraad kan je tegen betere prijzen aanbieden. De vraag is of je failliet wil gaan, of dat je misschien verlies kan leiden maar zonder failliet te gaan.

Maar nogmaals, het was een idee...

 

En toch nog even een kritische noot: Je kan de bank niet de schuld geven dat ze jou een lening geven.

Jij wilde een bedrijf starten, dus inderdaad zit jij op de blaren als het niet lukt. Dat is supervervelend voor je, en ik respecteer je plannen en je durf. Maar jij hebt zelf voor het risico gekozen.

Een bank wil er geld aan verdienen, en dat doen ze niet als jij failliet gaat. Of gaat het om een persoonlijke lening?

 

Sterkte en succes!

 

 

Goed ik ben het ook met je eens, maar ik kan me er gewoon heel boos om maken dat ik dit nu hoor op tv dat het gewoon stil gehouden is. Tuurlijk is het mijn eigen verantwoordelijkheid ik ben er zelf aan begonnen, ik heb dan ook aangegeven in mijn startpost dat ik ook fouten heb gemaakt, dat geef ik toe. Ook ik heb er schuld aan ook ik ben blindelinks veel gaan inkopen van een merk wat totaal niet bleek te lopen. Ook ik ben te ambiteus geweest om meteen te beginnen met het midden, midden-hoog en hoog segment, daar ben ik al mee wezen zakken door het laagsegement toe te voegen en het hoogsegment zoveel mogelijk te vermijden.

Link naar reactie
  • 0

Net als in een ander, gelijksoortig topic, baal ik een beetje van de negativiteit omtrent de casus eerlijk gezegd.

 

Misschien kan iemand in goede, duidelijke bewoordingen uitleggen wat het verschil is tussen bijvoorbeeld faillissement en de WSNP. TS heeft overduidelijk een slechte ervaring met het laatste, maar leg eens uit wat de nadelen van een faillissement zouden (kunnen) zijn. Ik kan het jammer genoeg niet duidelijk onder woorden brengen, waarvoor excuus, dat ik dit aan een ander vraag.

 

Dan ga ik volledig (wederom) met Starterscoach en Hans vd Bergh mee ! (@Starterscoach : ja, je had me in ander topic ook goed begrepen !)

Zullen we eerst eens proberen tips te geven om wél vooruit te komen en ook TS een positieve draai om de oren te geven ? Wanneer je alleen maar praat over faillissement, WSNP, geen haalbaarheid, dit geeft men niet voor goodwill en dergelijke, duw je TS verder de negatieve spiraal in.

 

Terwijl als we nu eens positieve en vooruitdenkende adviezen geven, komt er misschien weer even “peper in de reet” !

Zo…en dat moest ik gewoon even kwijt.

 

@ Chantal (jij bent trouwens TS = Topic Starter, mocht je dit niet weten).

Ik snap he-le-maal niks van je omzet in december ?? Dit is toch bij uitstek de cadeaumaand, en zeker de kerst rondom jouw branche zou top moeten zijn ? Een goedkoop setje kost € 60,00 ?? Ofzo ? Dat zou betekenen dat je in een feestmaand 17 “goedkope” setjes verkocht hebt…. Terwijl dit (dacht ik) toch nog steeds een echt kerstgeschenk was voor vrouw, vriendin, partner ?

 

En dan in Juli zo’n dijk van een omzet ? Ligt je focus meer bij badmode misschien ?

 

En even een kleine hart onder de riem : Je staat niet alleen. Er lopen hier diverse (ex-) ondernemers rond die exact hetzelfde als jij hebt meegemaakt. Ook zo’n lange tijd gerommel, geen inkomen enzovoorts en die snappen wat je bedoelt.

Mocht het nu alsnog de “verkeerde” kant opgaan, zijn er ook genoeg die je hiermee kunnen helpen. Maar vooralsnog probeer ik je ook een positieve zwieper mee te geven ! Sterkte in de strijd, ik meng me er komende week nog wel een keer in !

 

(edit :ik lees net de laatste post van Starterscoach)

 

Inderdaad, deze toko gaat niet voor 80K weg. Maar je komt 'r maar tegen, de genoemde persoon ! ;-)

 

Mocht het zover komen, zal ik nog wel wat onderhandse tips meegeven. Bij mijn ("gedwongen") overname, bleken de kandidaten al eerder in zicht geweest te zijn, binnen geweest zelfs, maar hebben lekker op de hoek staan te wachten. Vanaf het moment dat de Uitverkoop borden voor de ramen kwamen, sloeg men hun slag. Dus ook aan Chantal, let op wie er momenteel je toko binnen stapt, en net iets meer wil weten hoe je ervoor staat.

 

Marcel

 

Bedankt! Dat had ik even nodig! Want ik zag het op een gegeven moment echt niet meer zitten met deze oh zo goed bedoelde adviezen waar ik eigenlijk niets mee kan. Verkopen van de tent is echt geen optie, want wie wil nu in deze tijd de zaak overnemen?

 

Dat juli zo ontzettend goed is geweest is mij een raadsel. Ik kan wel vertellen dat er dan uiteraard meer toeristen zijn, dat het toen heel mooi weer was, en sinds het zo vroegtijdig herfst is geworden het is ingestort.

 

Waarom dat de december maanden zo slecht zijn is mij nog steeds een raadsel en in 2009 was de omzet van decemeber namelijk ook maar 1400. Het heeft echt wel degelijk met de toerist te maken, met name de nederlandse toerist, want aan de japanners en koreanen hebben alleen de souvenier winkels klant. Badmode is wel een van dé items die ik in de zomer maanden het best verkoop dat klopt ook.

 

80% van de bewoners van dit dorp bestaat uit bouw. Nou we weten inmiddels allemaal hoe het met de bouw gesteld is en zolang de bouw niet aantrekt is er geen geld in het dorp wat uitgegeven wordt.

 

Uiteraard wil ik er alles aan doen om niet failliet te gaan, maar met deze financiele strop, zit het er echt aan te komen. Ik red het niet meer om het uit te zingen tot het toeristen seizoen, de rek is er uit en ik weet niet meer waar ik het geld vandaan moet halen om de crediteuren te betalen, laat staan de bank die het krediet maandelijks met 1000 euro wil gaan inkorten.

 

Ook verwacht ik niet eens meer overal de volle pond voor er staat buiten een rekje met artikelen voor 15 euro die normaal 85 euro kostte, gewoon om toch maar geld te creeren, maar als er niemand loopt om deze artikelen te zien, hoe moet ik ze dan verkopen?

 

Link naar reactie
  • 0

Allereerst wil ik iedereen (al heb ik dat bij sommige al met een PM gedaan) ontzettend bedanken voor alle steun en hulp, adviezen en begrip die er getoont wordt. Het ontroerd mij echt dat iedereen hier zich zo om bekommerd en dat er zelfs zoveel mensen zijn die mij graag willen helpen.

 

Wat ik nu doe:

- Ik ga weer verder met de wederopbouw van de webshop zodat deze alsnog zo snel mogelijk de lucht in kan (ik dacht dat het allemaal geen zin meer had, dus vandaar ik het heb laten staken)

- Ik heb de etalage weer verfrist (ook dit was moelijk zonder motivatie, het is namelijk heel moeilijk om maar te blijven proberen een zinkend schip boven water te houden)

- Wat ik al niet meer denk is de volle pond te krijgen voor artikelen, dus die gaan al tegen de inkoop of zelfs minder dan de inkoop weg, geld is geld. Ook stoot ik het soms af naar familie die op markten en braderieen staat, maar ook in deze tijd is dat momenteel een ramp. Zover was ik al, maar toch bedankt voor de adviezen.

- Ik heb nog flyers over, daar ga ik een coupon op maken voor een speciale avond, dat ze dan bijvoorbeeld allemaal 15% korting krijgen op het hele assortiment, En deze laten uitdelen. is dat wat?

 

 

Dan zou ik toch wat willen vragen:

Wat mij heel erg nekt om de crediteuren te betalen is dat mensen komen pinnen in de winkel. Alles wat gepint wordt ben ik kwijt aan de bank. Ja tuurlijk deze moet ook betaald worden. Maar hoe kan ik beide betalen, met deze omzet? Niet! Kortom wat kan/moet ik doen om toch te zorgen dat ik iedereen kan betalen met dit gegeven?

 

 

Link naar reactie
  • 0

- Ik heb nog flyers over, daar ga ik een coupon op maken voor een speciale avond, dat ze dan bijvoorbeeld allemaal 15% korting krijgen op het hele assortiment, En deze laten uitdelen. is dat wat?

 

 

Dan zou ik toch wat willen vragen:

Wat mij heel erg nekt om de crediteuren te betalen is dat mensen komen pinnen in de winkel. Alles wat gepint wordt ben ik kwijt aan de bank. Ja tuurlijk deze moet ook betaald worden. Maar hoe kan ik beide betalen, met deze omzet? Niet! Kortom wat kan/moet ik doen om toch te zorgen dat ik iedereen kan betalen met dit gegeven?

 

Speciale avond is super, en hoe je die invult is aan jou.

Maar beste Chantal, je zult iets meer moeten doen dan 15%, helaas.

 

Wat je nodig hebt zijn klanten, nu, en veel.

Hoe krijg je die in de winkel? Inderdaad een avond, maar pak dan ook ff spetterend uit!

Je zult een deel van je voorraad bijna moeten "opofferen", dat doet zeer, maar denk even een paar stappen verder.

Zorg dat het een TOP avond wordt voor alle deelnemers, zorg dat het een schaars karakter krijgt en houdt, niet iedereen kan zomaar binnen en aantal plaatsen is beperkt. Is overigens nog zo ook met 40m2. Jouw bezoekers gaan weer praten over die avond, en geloof ma dat doen ze, heel veel! De volgende avond zit je weer vol, je kortingen iets minder hoog ingezet dit keer.

Zorg er voor dat steeds het publiek enthousiast je bedrijf verlaat. je moet een nieuwe spin-off creëren en daar zul je in moeten investeren. Maar dan op de manier waarop je dat nog kunt, met gebruik maken van je voorraad en een klein beetje geld.

 

Het probleem van je PIN-apparaat is herkenbaar. De bank is puppetmaster, zo is het altijd.

Ik kan je nu gaan voorzien van heel veel oneigenlijke adviezen, maar doe wat het beste is.

Organiseer heel snel zo'n avond. Scoor omzet en nieuwe klanten. Ga naar de bank, breng je nieuwe plan(nen) in beeld en geef aan dat je er alles an doet om het tot een succes te laten worden. Plan je gesprek nadat je en succes geboekt hebt, zo'n avond of een ander hier gepresenteerd idee. Bewijzen overtuigen.

Leg je PIN probleem uit en kijk hoe ze hier in tegemoet kunnen komen.

Als je enthousiast bent en blijft, reële plannen uitvoert en bewijzen aandraagt, zal de bank je zeker niet als eerste laten vallen.

 

Succes!

 

Groet,

Berend

Ondernemersbevlogenheid is passie vanuit realisme.

Link naar reactie
  • 0

Dan zou ik toch wat willen vragen:

Wat mij heel erg nekt om de crediteuren te betalen is dat mensen komen pinnen in de winkel. Alles wat gepint wordt ben ik kwijt aan de bank. Ja tuurlijk deze moet ook betaald worden. Maar hoe kan ik beide betalen, met deze omzet? Niet! Kortom wat kan/moet ik doen om toch te zorgen dat ik iedereen kan betalen met dit gegeven?

Misschien dat ik het nog niet helemaal goed gezien had, maar volgens mij wil de bank ongeveer €1000 per maand hebben (afname RC) plus daarop nog de rente kosten. Die €1000 omzet haal je op dit moment wel, dus dat betekent dat alle EXTRA omzet die je nu binnenhaalt jouw de mogelijkheid gaat geven om andere crediteuren te voldoen.

Dus alle acties nu je nu doet zorgen (als het goed is) voor extra omzet, hou ook een beetje bij wat elke actie oplevert, zodat je weet wat je moet doen om een bepaalde omzet. Laat jezelf ook "uitdagen" om acties echt succesvol te maken!

Link naar reactie
  • 0

Leuk idee, maar heb ik ooit al eens gedaan en dat was geen succes. De gastvrouw zelf was er destijds ook niet tevreden over, ze kwamen hoofdzakelijk voor de gratis hapjes en drankjes en de lingerie werd niet eens naar gekeken. Is maar een klein percentage wat je daar mogelijk kan verkopen. Helaas is dat ook niet alles meer zoals het vroeger was.

 

Plus dat bepaalde merken het niet accepteren dat je het op internet verkoopt dan wel via een lingerieparty, ivm hun hoog te houden naam.

Link naar reactie
  • 0

Heb je een lijst met wat je momenteel op voorraad hebt? Kan je die misschien rondsturen aan vrienden en familie, kennissen, facebook, hyves, marktplaats,... met korting zodat je daar alvast vanaf bent. Je verdient er misschien amper of niet op maar je schulden zijn toch weer wat minder. Al is het maar 100 euro dan is het toch weer dat.

Stel je gaat toch failliet dan kan dat beter met minder schulden omdat je zelf al een groot deel voorraad verkocht hebt dan wanneer de curator jouw voorraad aan absolute bodemprijzen gaat verkopen en je dus met een pak meer schulden achterblijft.

Link naar reactie
  • 0

Goed ik ben het ook met je eens, maar ik kan me er gewoon heel boos om maken dat ik dit nu hoor op tv dat het gewoon stil gehouden is. Tuurlijk is het mijn eigen verantwoordelijkheid ik ben er zelf aan begonnen, ik heb dan ook aangegeven in mijn startpost dat ik ook fouten heb gemaakt, dat geef ik toe. Ook ik heb er schuld aan ook ik ben blindelinks veel gaan inkopen van een merk wat totaal niet bleek te lopen. Ook ik ben te ambiteus geweest om meteen te beginnen met het midden, midden-hoog en hoog segment, daar ben ik al mee wezen zakken door het laagsegement toe te voegen en het hoogsegment zoveel mogelijk te vermijden.

 

Goed om te horen! Niet dat je fouten gemaakt hebt, maar dat je geleerd hebt!

Voor mij is dat het bewijs dat je persoonlijk wel stappen maakt. Ook al gaat je zaak nu niet goed, je hebt er zoveel van geleerd (en bent nog zo jong) dat je carriere wel goed moet komen, of het nou voor een baas is of zelfstandig. Ik zou je iig wel aannemen, je hebt al zoveel leergeld betaald :).

 

Succes!

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0

Tjee Chantal,

 

Ik was/ben van plan een vraag hier te starten, en stuitte zo op je post. Ik ken je situatie en heb me zaak (ook een winkel op een slechte lokatie) net van een faillissement weten te behoeden (ik heb alle schulden aan crediteuren kunnen voldoen en een deal gemaakt met de huisbaas). Dit was afgelopen jaar en heb er veel narigheid mee gehad. Nu ziet alles er rooskleuriger uit (onlanks een nog af te betalen schuld aan de bank).. Ik denk niet dat mensen zich kunnen voorstellen hoe naar je je voelt in een situatie zoals die van jou.

 

In mijn ogen is het percentage mensen dat begint met het starten van een nieuwe winkel en deze succesvol krijgt nog nooit zo klein geweest in deze tijd. Handel dat je moet voor bestellen bij merken, vervolgens moet afnemen en letterlijk 4 maanden na levering later nog maar de helft waard zijn is ontzettend lastig.. Zeker als je vervolgens ook weer nieuwe ladingen binnen krijgt en daar de factuur van moet betalen. Ik hoop ook dat jou bericht mensen tot nader inzien brengt over het starten van een kleding zaak op de manier zoals het vaak gaat in het midden-hoog segment.

 

Ik ben gestopt met de retail en biedt nu mensen een dienst aan. De marges die ik nu verdien zijn niet alleen 4 keer hoger dan op een kleding stuk, maar ik heb ook niet meer het risico van incourante vooraden, huur, en tal van mateloos irritante belastingen, heffingen, gwl, etc...

 

wat ik hiermee wil zeggen, is dat je je goed moet afvragen of een fysieke winkel nog wel interessant is. Zoals ik het nu zie is een constructie van een faillissement geen eens een slechte.. in het ergste geval zit je 4 jaar in de wnsp (o.i.d) en leef je van een minimum. Ik kan je uit ervaring (een kennis heeft dat ook gedaan) vertellen dat je met een aantal behendigheden genoeg kan overhouden om leuke dingen te doen en na die 4 jaar zo waanzinnig opgelucht bent, dat je de rest van het leven echt kan waarderen (doordat je nu door zo k*t periode gaat). Je bent daarnaast ook nog eens veel wijzer geworden, wat indirect je persoonlijke marktwaarde mega omhoog duwt.

 

Je zou er daarnaast ook nog aan kunnen denken om evt met een partner een bv (o.i.d) op te richten en voor een drol de voorraad op het faillissement op te kopen, en onder een nieuwe naam met de webshop verder te gaan. Dit is natuurlijk niet de meest eerlijke manier t.o.v je crediteuren. Maar als zei verkeerde maatvoeringen en dergelijke aan je verkopen, en je huurbaas een klootviool is, zou ik me daar persoonlijk daar niet al te druk om maken.

 

Ik hoop dat je je beseft dat er een tijd komt dat je blij bent dat je dit op jonge leeftijd hebt mee gemaakt, want die gaat er komen.

 

Probeer daarnaast wel goed in te zien dat je met een omzet van 1000 in de maand er nooit zal komen..Je hebt minimaal 18.000 nodig wil je quitte draaien.

 

Je hebt als een van de weinige de guts gehad om het te starten. Probeer ook de guts te hebben om te zeggen dat het niet is gelukt, en op de blaren te gaan zitten is mijn advies.

 

Mocht je toch enigszins ergens in de tunnel een sprankje licht zien, lees dan dit boek "The E Myth Revisited". Dat zal je ongetwijfeld helpen.

 

Ik wens je ontzettend veel sterkte...

 

gr

 

lars

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Tjee Chantal,

 

Ik was/ben van plan een vraag hier te starten, en stuitte zo op je post. Ik ken je situatie en heb me zaak (ook een winkel op een slechte lokatie) net van een faillissement weten te behoeden (ik heb alle schulden aan crediteuren kunnen voldoen en een deal gemaakt met de huisbaas). Dit was afgelopen jaar en heb er veel narigheid mee gehad. Nu ziet alles er rooskleuriger uit (onlanks een nog af te betalen schuld aan de bank).. Ik denk niet dat mensen zich kunnen voorstellen hoe naar je je voelt in een situatie zoals die van jou.

 

In mijn ogen is het percentage mensen dat begint met het starten van een nieuwe winkel en deze succesvol krijgt nog nooit zo klein geweest in deze tijd. Handel dat je moet voor bestellen bij merken, vervolgens moet afnemen en letterlijk 4 maanden na levering later nog maar de helft waard zijn is ontzettend lastig.. Zeker als je vervolgens ook weer nieuwe ladingen binnen krijgt en daar de factuur van moet betalen. Ik hoop ook dat jou bericht mensen tot nader inzien brengt over het starten van een kleding zaak op de manier zoals het vaak gaat in het midden-hoog segment.

 

Ik ben gestopt met de retail en biedt nu mensen een dienst aan. De marges die ik nu verdien zijn niet alleen 4 keer hoger dan op een kleding stuk, maar ik heb ook niet meer het risico van incourante vooraden, huur, en tal van mateloos irritante belastingen, heffingen, gwl, etc...

 

wat ik hiermee wil zeggen, is dat je je goed moet afvragen of een fysieke winkel nog wel interessant is. Zoals ik het nu zie is een constructie van een faillissement geen eens een slechte.. in het ergste geval zit je 4 jaar in de wnsp (o.i.d) en leef je van een minimum. Ik kan je uit ervaring (een kennis heeft dat ook gedaan) vertellen dat je met een aantal behendigheden genoeg kan overhouden om leuke dingen te doen en na die 4 jaar zo waanzinnig opgelucht bent, dat je de rest van het leven echt kan waarderen (doordat je nu door zo k*t periode gaat). Je bent daarnaast ook nog eens veel wijzer geworden, wat indirect je persoonlijke marktwaarde mega omhoog duwt.

 

Je zou er daarnaast ook nog aan kunnen denken om evt met een partner een bv (o.i.d) op te richten en voor een drol de voorraad op het faillissement op te kopen, en onder een nieuwe naam met de webshop verder te gaan. Dit is natuurlijk niet de meest eerlijke manier t.o.v je crediteuren. Maar als zei verkeerde maatvoeringen en dergelijke aan je verkopen, en je huurbaas een klootviool is, zou ik me daar persoonlijk daar niet al te druk om maken.

 

Ik hoop dat je je beseft dat er een tijd komt dat je blij bent dat je dit op jonge leeftijd hebt mee gemaakt, want die gaat er komen.

 

Probeer daarnaast wel goed in te zien dat je met een omzet van 1000 in de maand er nooit zal komen..Je hebt minimaal 18.000 nodig wil je quitte draaien.

 

Je hebt als een van de weinige de guts gehad om het te starten. Probeer ook de guts te hebben om te zeggen dat het niet is gelukt, en op de blaren te gaan zitten is mijn advies.

 

Mocht je toch enigszins ergens in de tunnel een sprankje licht zien, lees dan dit boek "The E Myth Revisited". Dat zal je ongetwijfeld helpen.

 

Ik wens je ontzettend veel sterkte...

 

gr

 

lars

 

 

 

 

Beste Lars,

 

Dankje voor deze ondersteunende post. Ik heb ook maanden gehad dat het wel goed ging, maar omdat je dan in zoveel schulden zit. Want geloof me ik heb binnen een jaar tijd toch ongeveer 30.000 euro aan schulden (alleen al aan crediteuren) kunnen inlossen al was het deel bij deel. Ik zal ook eerlijk zijn, het is misschien heel voorberecht, maar de een gun ik het van harte maar de ander absoluut niet, omdat die alleen maar zijn bezig geweest mij vol te stouwen met rotzooi en vervolgens niet op die blaren wensen te zitten door middel van een compromis, want dan zijn ze niet thuis. En juist dát zijn de gene die zich het belangrijkst voelen en na een dag te laat betalen al bijna op de stoep staan. Want zo zijn ze wel. Maar zoals het nu gaat gaat het niet. Het is een leer geweest, maar jammer dat het mij ook zoveel geld heeft moeten kosten. Kijk en ik heb in een vorige bericht ook aangegeven dat ik de bank een beetje de schuld geef. Dat heb ik misschien in mijn boosheid, verdriet en gefrustreerdheid niet op de juiste wijze neergezet. Wat ik er namelijk mee bedoelde is, als de banken het al wisten en het mij hadden verteld, had ik het echt niet in mijn bolle hasses gehaald om als nog in deze tijd een zaak te beginnen. Snap je dan dat ik in zoverre de bank een beetje de schuld geef. Ik volg overigens ook steeds vaker de programmas op de publieke omroep, ik noem even geen namen anders pakt google het weer op als add. Waarin je hoort hoe zeer de banken enzo je eigenlijk gewoon oplichten, daar gaan de haren in je nek van overeind staan. Dan nog eens het feit dat de gemeente een bbz tegenhoud. Dan krijg je zo het gevoel dat je er gewoon helemaal alleen voor staat. Terwijl (niet racistisch bedoeld, want ik heb heus geen hekel aan die mensen) je maar een hoofddoekje hoeft te hebben of je wordt overal in gesteund met allerlei subsidies, bijstand en noem maar op. En dan heb ik gewoon in een opwelling gezegd dat ik niet nog eens alles kwijt wil zijn na het faillisement, maar ik ben gewoon zo bang, dat omdat ik nog bij mijn ouders woon, dat ik alleen maar kan werken voor het ziekenfonds (wat ik dan verplicht ben over te houden) en dat straks mijn ouders ook in de ellende zitten. En zij hebben al in deze ellende gezeten van de wsnp en ik wil ze het gewoon niet weer aan doen. Ze hebben al zoveel geinvesteerd ik wil niet dat ze nog meer kwijt raken. En ik ben het ook gewoon zat om al twee jaar lang te bloeden, écht alles in te leveren, ik houdt er echt geen stuiver aan over, al twee jaar niet. Ik heb al mijn spaargeld elk dubbeltje er in gestoken, en ook duizenden euros van mijn ouders. Ik doe er alles aan om elke crediteur iets te betalen, maar dat lukt nu ook al niet meer. Heb ik dan niet al lang genoeg gebloed? Ik heb mijn leergeld er allang al uit dacht ik zo. En het moge dan heel egoistisch klinken als ik dan zeg dat ik niet nog drie jaar moet werken voor niets, maar ik denk dat een ieder in deze situatie best wel begrijpt wat ik bedoel. Ik blijf namelijk ondanks dat ik weet dat het een zinkend schip is mijn stinkende best doen om nog steeds te verkopen. Als het niet is om mijn zaak te redden dan is het wel om te zorgen dat mijn crediteuren toch nog wat geld krijgen.

 

Ik wist overigens niet dat zo'n faillisements traject nog 2 a 3 maanden duurde ik dacht dat dat zo gebeurd was.

Weet je wat het is er valt ook nog eens geen enkele compromis te sluiten met mijn huisbaas, ik zeg het je het is de duivel zelf. En dat zeg ik niet zomaar er zijn hier meer mensen in het dorp die zeggen ' de duivel wil hem niet eens hebben' over wat voor persoon hebben we het dan? Laten we het er maar op houden dat het woord begrip niet voorkomt in zijn vocabulair.

 

Affijn ik denk het het inmiddels wel duidelijk is hoe het er voor staat. De vraag is alleen, kan ik het nog voorkomen en zo niet, wat zijn dan de opties, hoe verder? Ik weet dat k nog jong ben, maar ik zal eerlijk zeggen ik weet eens wat ik voor baan zou moeten nemen na faillisement. Ik ben hiervoor een vakgebied in geslagen wat zo geestdodend was dat ik er een burnout van kreeg. Dat wil ik niet nog eens laten gebeuren met het vouwen van doosjes. Snappen jullie?

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo Chanthal,

 

Om eerlijk te zijn vind ik het jammer dat je bovenstaande weer schrijft. Ik had gehoopt dat na de hulp en de adviezen, die je van alle kanten worden aangeboden, je er weer helemaal voor zou gaan. Je hebt een droom en die droom wil je blijven koesteren, dus doe dat dan ook. Ik snap dat je op de afgrond staat en dat je het even niet meer weet waar je het moet zoeken, maar zolang anderen er nog hoop in zien, moet jij dat zeker doen en dat ook uitstralen, zodat degenen, die je willen helpen ook gemotiveerd blijven. Iedereen heeft wel eens in zo'n positie gezeten en al te vaak door er in te blijven geloven en er keihard voor te gaan, zijn ze er toch weer bovenop gekomen. Dus kom op, even wat positiever en ik wil je vragen om te stoppen met denken aan faillisement en wnsp. Daar word je zelf ook alleen maar ongelukkiger van.

 

 

En btw: Van wat Lars schrijft word ik ook niet vrolijk van.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

Het is soms heel erg moeilijk om positief te blijven. Maar zoals ik zei ik blijf mijn stinkende best doen om nog steeds te verkopen. Als het niet is om mijn zaak te redden dan is het wel om te zorgen dat mijn crediteuren toch nog wat geld krijgen. Uiteraard wil ik nog steeds met alle inzet mijn zaak redden, begrijp het niet verkeerd. Ik ben toch ook zo positief om mijn etalage weer te verfrissen etc. Maar als je zo juist weer een crediteur op de stoep hebt staan die geld wilt zien, waarvan je niet weet waar je het vandaan moet halen, je weer allemaal nare brieven krijgt, Dan is het soms heel makkelijk gezegd 'blijf positief', maar heel moeilijk om dat ook te blijven. Begrijp me echt niet verkeerd. Ik gebruik het uiteraard ook een beetje als klankbord en daar komen wel eens stukken tekst uit die op dat moment door emoties beinvloed zijn. Respect voor alle helpenden! Want dat waardeer ik ten zeerste.

Link naar reactie
  • 0

Beste Chantal,

 

Emoties mag je hebben, menselijk, en onder jouw huidige omstandigheden meer dan begrijpelijk.

Dat je af en toe zaken benoemt in je schrijven die ver naast de werkelijheid staan is je ook nog vergeven.

 

Zoals ik het nu zie, en ik ben bang meerdere hier op HL met mij, lees ik een hele boel zwakteboden: banken, crediteuren, hoofddoekjes etc.

 

Heb je al voor die spiegel gestaan?

 

Al gedaan? Niet goed gekeken.

 

Lees dit topic nu nog eens goed door en kijk eens wat een ontzettende hoeveelheid hulp je aangeboden hebt gekregen. In de vorm van adviezen, steunbetuigingen en zelfs mensen die bereid zijn tegen 0 vergoeding naar jou te te komen om je te helpen.Dat is uniek, heel bijzonder! Ik lees je dankbaarheid daar wel voor in de woorden "Bedankt allemaal", maar als je ons echt wilt bedanken en vooral jezelf een geweldig plezier wilt doen, dan vul je dit topic aan met je in nieuwe energie opgestelde actieplan.

 

A) ik sta nu hier (geen klaagzang, maar feitelijk)

B) ik wil daar naar toe

C) dit kan ik wel

D) dit kan ik niet

E) dit moet hoe dan ook gebeuren en wel dan en dan

F) die gaat mij helpen

H) dat ga ik zelf nog doen

I tm Z vul zelf maar in, genoeg te bedenken!

 

Jouw inspanning voor je etalage is prima, natuurlijk. Maar je moet op de fiets naar Parijs en met de etalage heb je alleen nog maar de sleutel in de schuurdeur gezet om je fiets te pakken. Nog een stukkie voor de boeg, dus:

 

AAN DE SLAG! Je hebt nog max 3 weken en dan moet er heel veel veranderd zijn, voor jezelf en alle betrokkenen.

 

Als je in deze fase blijft hangen komt er vanzelf iemand je heel hard waker schudden. En bedoel ik niet de schijnbaar vervelende brieven van "boze" crediteuren. Dat is dan een man of vrouw met een heel simpele taak die daarmee dwars door alles heengaat. En deze persoon zal zich als volgt aan je voorstellen:

 

"Dag mevrouw, ik ben uw curator, vanaf dit moment is het u verboden rechtshandelingen te plegen, alles wat u heeft behoort aan de boedel welke zal worden aangewend om bij opbrengst te voorzien in de betaling van uw schuldeisers. Ik wil graag uw gehele boekhouding en vandaag nog en bezoek brengen aan uw privéadres voor verdere toewijzing aan de boedel. U bent persoonlijk failliet, meer dan dit bestaat er niet."

 

Dan heb je reden om teleurgesteld te zijn.

 

Beetje streng en gechargeerd opgesteld dit, maar geloof me, lieve woordjes en begripvolle aaitjes over de bol zijn prettig voor je ziel, maar slecht voor je trots.

 

Groet,

Berend

 

 

 

 

Ondernemersbevlogenheid is passie vanuit realisme.

Link naar reactie
  • 0

Wacht even Berend. Zoals ik in vorige posts heb neergezet, kan je ook heel goed zien dat ik zeer zeker wel voor de spiegel heb gestaan en dondersgoed weet waar ook mijn fouten liggen. Maar ik heb geleerd dat ik niet alleen maar mezelf de grond in moet praten met mijn fouten, daar wordt het psychisch niet beter van en daardoor zakelijk natuurlijk ook niet.

 

Wat niet wordt gezien is dat er al heel wat meer aan vooraf gegaan dan alleen de etalage te doen hoor. Ik zit namelijk al meer als een jaar in deze grote ellende, geloof me ik doe en heb er alles aan gedaan om er nog wat van te maken. Maar zonder financieen worden een hoop mogelijkheden heel moeilijk/niet haalbaar. Want er zijn al echt duizenden lees zeker min. 60.000 aan eigen geld ingegaan. (zowel van mij als dat van mijn ouders) om deze zaak te redden en staande te houden. Ik probeer zoveel mogelijk iedere crediteur af te betalen, waar ik alles aan doe. Mijn ouders betalen al mijn kosten (ziektekostenverzekering) en liggen daar ook krom voor. Ik heb al in geen twee jaar iets voor mezelf gekocht. Ik vier al twee jaar kerst zonder cadeaus, al twee jaar ga ik niet uit eten. Dat neem ik niemand kwalijk en heb ik er ook allemaal voor over. Zo kan ik nog hele waslijsten opnoemen. Ik ben bezig met alle voor mij mogelijke/haalbare tips uit te voeren al dan niet samen met een van de HLers. Dus ga nu alsjeblieft niet zeggen dat ik er niet genoeg aan doe.

 

Ik heb ook niet alleen maar 'Bedankt allemaal' geschreven, want ik ben namelijk enorm dankbaar dat hier mensen zijn die mij zo helpen en er ook niets voor willen hebben. En daar zjn ook moeilijk woorden voor te vinden. Alleen dat gaat vaak in een PM in plaats van via het openbare forum. Dat wordt niet gezien. Nogmaals het woord hoofddoekje is zoals reeds gezegd niet als racistisch bedoeld en ook niet denigrerend.

 

Waar het nu omgaat is wat er nog te doen is om het te redden. Geloof me ik vecht, vecht tot het bitterste eind. Maar begrijp ook dat het heeel moeilijk is om positief te blijven met de zoveelste aanmaning, een dreigend bezoek van een crediteur en weer niemand op straat om wat te kunnen kopen, ondanks het mooie weer.

 

Ik wil er dan verder ook geen woorden meer over reppen, maar probeer naar aanleiding van mijn geschreven verdriet het verdriet niet groter te maken door dit soort dingen te gaan beweren. (al dan niet onbewust)

 

Laten we allemaal stoppen met verwijten maken, ik niet, maar jullie ook niet, oke? laten we even iedereen in zijn waarde laten. Want met deze verwijten komen we geen stap verder in de goede richting.

Link naar reactie
  • 0
Nogmaals het woord hoofddoekje is zoals reeds gezegd niet als racistisch bedoeld en ook niet denigrerend.
Misschien is het dan beter dit onvermeld te laten, je bedoeling heb je nu toegelicht, maar het voorbeeld lijkt ook aan te geven dat je nog steeds om je heen wijst. Bedenk, als je met je wijsvinger naar anderen wijst, wijs je nog altijd met drie vingers naar jezelf...

 

Maar goed, je hebt het nodige aan input gekregen om van te leren. En volg o.a Berend´s advies op: Aan de slag!

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Dat ik mezelf verweer omdat het verkeerd woord geinterpeteerd is geen wijzen. Nogmaals kunnen we nu eens stoppen met verwijten maken, daar wordt de situatie echt niet beter van.

 

En 'nu aan de slag' dat voelt eveneens als een verwijt dat ik niets doe...echter het tegendeel is waar

Link naar reactie
  • 1

Even een update van mijn kant.

 

Chanthal en ik zitten intussen al in een flinke mailwisseling met betrekking tot de website. Door pure pech en buiten ook maar enige schuld om van Chanthal is ze de controle over de domeinnamen en haar website kwijt geraakt. Hoe dat is gebeurd laat ik even buiten beschouwing, maar wie het weten wil mag me een pm sturen. Ik ben nu bezig deze domeinnamen weer terug te krijgen en zelfs sidn geeft toe dat dit een heel extreme en hachelijke situatie is. Op dit moment ziet het er goed uit en heb ik het volste vertrouwen er in dat dit op korte termijn geregeld is.

 

Een afspraak met Chanthal zal wel spoedig volgen. Ik wacht alleen nog even een voorstel van Chanthal af. Ik wil in dat gesprek gaan inventariseren wat de ambitie is en wat de behoeftes zijn en daarvoor wil ik een passende website ontwikkelen met een passende internet marketing strategie. Ik ben van mening dat niet elke fysieke winkel perse een webwinkel behoeft.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0
echter het tegendeel is waar
Mooi zo! Ik hoop oprecht dat je later tegen jezelf kunt zeggen dat je er echt alles aan gedaan hebt. Ondanks de uitkomst...

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Beste Chantal,

 

Even mijn laatste toevoeging aan dit topic.

 

Goed dat je achter de HL schermen dus al wel druk bezig bent. Gelukkig!

Is ook wel een beetje de beperking van dit medium. Wel praatjes maar geen plaatjes.

 

En wij maken jou helemaal geen enkel verwijt.

Ik ben daar geweest waar jij nu bent, dus ik weet wat je meemaakt.

Begrip alom en respect sowieso voor alles wat je nu aan het doen bent. Je aanwezigheid hier op HL laat zien dat je er in ieder geval voor open staat.

 

Verwijten bestaan hier niet, alleen maar aanwijzingen en adviezen.

En "aan de slag" heeft vanuit mij een heel positieve insteek:"kom op meid, er tegenaan en laat je niet kisten!"

 

Doe je aan sport? Teamsport bijvoorbeeld? Dan weet je misschien ook hoe coaches soms kunnen schreeuwen, maar het altijd goed bedoelen. De sporter moet verder en beter worden, want dat wil die sporter zelf ook.

 

Succes met alle hulp en het welslagen van je reddinmgsacties. Blijf er steeds in geloven!

 

En leuk als je af en toe even laat weten hier op HL hoe het je vergaat.

Vinden wij leuk. Geen leedvermaak overigens, maar wel louter belangstelling en wie weet weer nieuwe inzichten waar jij dan weer wat aan hebt.

 

Groet en heel veel succes!

 

Berend

Ondernemersbevlogenheid is passie vanuit realisme.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 182 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.