• 0

Help, ondernemer vraagt proff. advies

k heb sinds 1998 een prachtig bedrijf (commerciele dienstverlening), helaas worden wij ook door de economische malaise hard getroffen. Een faillessement is niet uitgesloten. (90.000 euro) Helaas is het een eenmansbedrijf en de kans is groot dat we prive alles kwijt zullen raken mijn partner voelt dat er iets mis is, ik wil hem niets kwetsen maar zal dit nu wel moeten doen.

 

Eind 2003 is 1 van onze grootste opdrachten na 6 jaar i.v.m. kosten besparing gestaakt. Omzet is dik gehalveerd en kosten blijven het zelfde.

Vaste lasten zijn bekeken, lease auto is de deur al uit, werken al met minimale personeels bezetting (3FTE), maar de lasten van de lening, personeel, bealsting etc. blijven te hoog. Er gaat meer uit dan dat er binnen komt.

 

We hebben begin 2003 een nieuwe activiteit onder een eigen naam (zelfs geregistreed) op de markt gebracht. Dit unieke concept begint juist te lopen maar vergt nog steeds veel tijd, helaas hebben we nu geen tijd meer en lijkt alles voor niets te zijn geweest.

Iedereen die ik spreek (op professioneel gebied) roept dat het een waanzinnig concept is met zeer veel potentie, maar ik moet wel zien te overleven tot dit zijn vruchten afwerpt.

Ik wil zo graag doorzetten maar kan bijna niet meer helder denken.

 

Welke ondernemer kan helpen door mij te adviseren en realistisch de zaken te bekijken. Welke stappen moet ik ondernemen, zie ik soms iets over het hoofd. Er moet toch nog een weg zijn?

 

Ik wil absoluut verder maar weet niet hoe ik aankomend half jaar moet overbruggen.

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

  • 0

vrij algemeen verhaal, dus algemene opmerkingen. je kunt overwegen om hier meer details te geven, dan kunnen we je beter helpen.

 

als je 6 jaar bezig bent en het loopt nog niet kostendekkend, dan moet je jezelf wel afvragen of het idee wel levensvatbaar is in de markt, ondanks alle positieve feedback die je krijgt. het is moeilijk om een goed idee los te laten, maar als het moet doe het dan op tijd.

 

is het mogelijk je dienst echt tot de bare minimum uit te kleden, en daar een business plan omheen te bouwen? heb je meerdere diensten, kijk dan of je alleen de hardlopers kunt behouden en loos de rest.

 

je hebt een lening afgesloten, waarvoor heb je die nodig gehad? heb je investeringen gedaan die je ten gelde kan maken?

 

heb je al met je bank gesproken? zij zijn liever op tijd geinformeerd dan te laat ingeschakeld. misschien valt er op dit moment meer zaken te doen dan wanneer het te laat is.

Link naar reactie
  • 0

Tot december waren de problemen nog te overzien, maar toen ging alles mis. Fulltime medewerker meldde ziek (2 mnd) hierdoor omzet verlies en hoge kosten door artsen bezoek. (geen ziekte kst verz.) en onze grote opdracht viel weg.

 

Door de nieuwe activiteit goed te promoten en uit te bouwen is veel arbeidstijd en dus geld gaan zitten. We hebben op 2 beurzen gestaan om onszelf te promoten. Dit leverde succes op, maar wel alleen in de toekomt. In september de eerste opdracht.

 

Alle activiteiten van moeder bedrijf en de nieuwe tak hangen nauw met elkaar samen. Toen we merkte dat bedrijven op marketing-budget gingen bezuinigen hebben we juist het nieuwe concept daarop gebasseerd.

Wij nemen ALLES uit handen voor bedrijven die willen exposeren op vakbeurzen en als specialisatie: bedrijven begeleiden die willen exposeren en willen exporteren naar Rusland.

Een bussines plan voor dochter onderneming is er al en dat maakt het juist zo pijnlijk, bank en organisatie's waar wij contacten mee hebben zien het ook als positief maar het heeft tijd nodig. In de tijd dat we hebben moet je met een kleine groep zorgen dat bestaande projecten blijven draaien en tevens het nieuwe concept op de markt brengen.

Met de bank heb ik nog niet gesproken deels uit angst om iets wakker te maken maar ook steeds de hoop dat het toch goed komt.

Link naar reactie
  • 0

Een paar fouten zijn schijnbaar al in het verleden gemaakt. Als je zwaar leunt op één opdrachtgever, zou je toch rekening hebben kunnen houden met het wegvallen van die klant. Gewoon what-if denken. Dan had je eerder je basis kunnen verbreden, of een buffer kunnen opbouwen. Nu ben je het dak gaan repareren terwijl het water al met bakken naar beneden kwam. Ook snap ik niet waarom jullie nog een eenmanszaak zijn als je blijkbaar al personeel in dienst hebt. Dan wordt je ondernemersrisico een persoonlijk risico. Maar dat is natuurlijk wijsheid achteraf.

 

Misschien dat hier wat financiële experts sugesties hebben voor een koude sanering van eenmansbedrijven. Bij een bv zou je de rechstpersoon failliet kunnen laten gaan, en de kansrijke activiteiten uit de boedel overnemen. Nu kun je wellicht streven naar een overbruggingskrediet, mits je nieuwe activiteit potentieel genoeg heeft om de lasten uit het verleden te dragen.

 

En volgens mij is het ook hoog tijd dat je met je partner gaat praten, want dat is zeker geen gezonde zaak zo. Op wiens naam staat dat bedrijf eigenlijk, op die van jou of je partner? Hopelijk is dat in voor en tegenspoed!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

We hebben inderdaad in het verlede vekeerde keuzes gemaakt, op dat moment waren of leken ze zo logisch. We hadden nooit kunnen bedenken dat een opdrachtgever 3 dagen voor einde contract niet meer ging verlengen. Terwijl er 2 weken daarvoor nog werd gezegt dat we ons geen zorgen hoefde te maken. Als we op dat moment nieuwe opdrachten hadden 'kunnen' aannemen moest er personeel aangetrokken worden. Waar en hoe je vroeger 'makkelijk' een klant binnenhaalde is nu even verledentijd. Van de 5 acquisitie bureau's die ik ken zijn er helaas inmiddels al 3 failliet binnen 6 maanden.

 

De bank wilde geen BV ivm onderpand. Ben nu dus bezig te overleven en wil alle goede suggesties graag ontvangen en wel overwogen de juiste eruit halen. Een mogelijke tip/suggestie die in deze mail naar voren komt is: koude sarnering, enig idee wie me daarin kan adviseren?

 

Bedrijf staat alleen op mijn naam. En ja, helaas alleen de voorspoed.

Link naar reactie
  • 0

 

Zo maar even uit de losse pols (vanavond worden de financiële experts wakker die je beter advies kunnen geven) stel ik je voor om een doemscenario uit te werken en een alternatief. Het doemscenario is wat er gebeurt als je het bijltje erbij neergooit. Dan ben je dus waarschijnlijk persoonlijk aansprakelijk voor betaling van de schulden. Misschien dat het voor jouw financier (die bank die je in die eenmanszaak dwong) niet aantrekkelijk is om die route te volgen. Zo zou je ze warm kunnen maken voor je alternatief. Dat moet dan wel reëel zijn, want anders graaf je jezelf dieper de problemen in. Kun je echter aannemenlijk maken dat je nieuwe activiteit voldoende inkomen genereert om je huidige schulden af te lossen en zichzelf te bedruipen, dan heeft de bank er belang bij om jou door dit dal heen te helpen.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Een spannende en moeilijke situatie inderdaad. Je hebt al een aantal goede adviezen gekregen, here's my two cents.

 

Waar ligt je geld nu en wat heb je nodig om dat binnen te blijven halen?

Is er een mogelijkheid om met al het andere te stoppen?

kan je je 3 fte's er uit gooien en zelf alles op bare minimum draaien? Heb je openstaande facturen die je zou kunnen verpanden aan de bank?

Kan je met je schuldeisers praten om betalingsregelingen of misschien zelfs samenwerkingsverbanden te realiseren zodat de kosten druk omlaag gaat?

Heb je de belastingdienst om hulp gevraagd?

Kan je bij andere banken gaan shoppen met je nieuwe bedrijf?

Is het wel slim om met je nieuwe bedrijf door te gaan nu (a good general knows when to retreat)?

Zijn er concurrenten welke je zou kunnen overtuigen om te participeren in je bedrijf?

Hoe hoog is de druk eigenlijk? Hoe lang kan je het nog uitzingen voordat je achter de bank moet kruipen als de deurbel gaat?

Zijn er mensen in je familie die je een lening kunnen geven?

 

Dat zijn wat vragen waar mogelijk wat oppertunities uit te halen zijn, ik zou in jouw situatie erg voorzichtig te werk gaan. Alles op de inkomsten focussen en er voor zorgen dat je overleefd. Zodra je het overleefd hebt heb je veel wijze lessen waar je van geleerd hebt en kan je van je nieuwe bedrijf altijd nog een succes maken.

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
  • 0

Welke ondernemer kan helpen door mij te adviseren en realistisch de zaken te bekijken. Welke stappen moet ik ondernemen, zie ik soms iets over het hoofd. Er moet toch nog een weg zijn?

 

Je schrijft dat je veel positief commentaar krijgt op je nieuwe product, dat uiteindelijk voor de omzet en de continuiteit moet gaan zorgen. Wat ik je zou aanraden (niet dat ik aan je woorden twijfel, maar gewoon voor jezelf):

 

Probeer een zo objectief mogelijk oordeel van anderen (liefst potentiele klanten) te krijgen over de kansen van je nieuwe product. Tracht realistisch in te schatten wanneer en hoeveel geld dit gaat opleveren - alleen dan kun je bepalen of het verstandig is om de gevonden periode te overbruggen met geleend geld... zorg ervoor dat je zelf 100% overtuigd bent dat je alles wat je leent kunt terugbetalen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 274 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.