• 0

Verzameltopic Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Leuke column in Communicatienieuws van Wiseguys-directeur Toine Verheul

 

De kwakzalvers van het internet

 

De laatste jaren hebben we de opkomst van een nieuwe bedrijfstak kunnen gadeslaan, die van de zogenaamde seach engine optimizers. In gewoon Nederlands: zoekmachineoptimalisators. <...> Wat deze bedrijfjes je meestal beloven is een toppositie van jouw website in de grote zoekmachines. Dat is een rare belofte. Zoekmachines doen hun best om min of meer objectieve resultaten terug te geven. Wanneer je website niet hoog scoort dan kan dat twee dingen betekenen: ofwel je hebt je website zo gemaakt dat de zoekmachine er geen raad mee weet, ofwel je hebt een website die door de zoekmachine minder belangrijk wordt gevonden dan andere websites. Aan dat eerste valt wat te doen. Iedere webmaster weet hoe dit moet: maak nette links, vermijd gebruik van JavaScript en Flash voor de navigatie, vul je metatags netjes in, gebruik robots.txt om webcrawlers te instrueren, en zorg dat je site gelinkt wordt op gerespecteerde sites. Als je na deze voorzorgsmaatregelen nog steeds laag scoort zou ik zeggen: pech gehad. Zorg maar dat je site leuker of beter wordt. Voor zoekmachineoptimalisators is dit echter een reden om hun trucendoos open te trekken. <...> Vrijwel iedere grote zoekmachine bestraft misbruik van haar dienst met een extra lage positie. Als je na optimalisatie van je website op nummer 1 staat, is de kans groot dat je na een maand onderaan de lijst bungelt. <...> Ander voorbeeld: Wehkamp. Deze website is zo goed geoptimaliseerd dat zelfs zoeken op "wehkamp" niet het gewenste resultaat bovenaan krijgt. Blijkbaar weet men dit bij Wehkamp ook, want men heeft ten einde raad maar besloten een advertentie te kopen waarin het juiste adres getoond wordt. Een duur grapje en een typisch voorbeeld van het lid op de neus. <...> Misschien genieten zoekmachineoptimalisators hun status wel door het gebrek aan geïnformeerde tegenstemmen. Zoekmachinefabrikanten doen van nature erg geheimzinnig over de werking van hun software. Dit schept ruimte voor mensen die van niks weten maar wel bereid zijn hun mond open te doen. <...> Zoekmachineoptimalisators zijn kwakzalvers in een land waar de geneesheren zwijgen. Zo beschouwd ligt er nog een interessante taak voor ons, als zoekmachinefabrikanten.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

;D

Voor Amsterdam Noord (icm allerlei bruids*/trouw* zoekwoorden) staan we op de 1e plaats.

Voor Amsterdam staan we op pagina 2-4. En voor het woord bruidsmode op plaats 64.

 

Bij seoscore krijgen we nu 50 punten en websitegrader 17.

 

Met mijn eerdere uitspraken bedoelde ik dat die score totale onzin is. Met de opmerkingen/tips kan je zeker je voordeel doen. Bijv. om te zien of je designer rekening heeft gehouden met seo. Of als je de website zelf in beheer hebt, kan je verdere seo verbeteringen aanbrengen.

 

Het verbaasd me ondertussen dat we op het woord "bruidsmode" nog steeds vrij snel omhoog gaan (van 107 half juli tot 64 nu). Terwlijk we voor alle zoekcombinaties met "amsterdam" er in stabiel of licht dalend in de google resultaten te voorschijn komen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

Ik heb een waarschijnlijk heel simpel vraagje maar wil toch graag jullie feedback.

 

Er zijn een aantal zoekwoorden waarop ik nu nog niet goed genoeg gevonden wordt, waar ik graag verandering in wil brengen. Het zijn nogal populaire woorden, veel concurrenten dus die hun pagina's ook optimaliseren voor die woorden.

Nu weet ik dat google de woorden in je URL belangrijk vindt dus overweeg ik een paar domeinnamen te laten registreren met deze zoekwoorden. Natuurlijk heb je het liefst www.zoekwoord.nl maar die bestaan helaas al.

 

Nu kan ik natuurlijk een beetje spelen door er www.hetbestezoekwoord.nl ofzo van te maken of juist 2 bij elkaar passende zoekwoorden als www.zoekwoord1-zoekwoord2.nl te nemen...

 

De domeinnamen laat ik verwijzen naar een bijpassende landingspagina op mijn shop.

 

Wat heeft volgens jullie het meeste nut in deze?

Heeft het uberhaupt zin om domeinnamen te registreren voor zoekwoorden waarop je graag beter gevonden wilt worden?

Als je 2 woorden bijelkaar zet is een - dan een goed idee als scheidingsteken of is een _ beter? (spaties is volgens mij geen goed idee toch?)

 

Alvast bedankt voor jullie reactie.

 

Karen

Link naar reactie
  • 0

Hallo Karen,

 

Wat betreft de opzet van een domeinnaam, de te gebruiken karakters zijn beperkt, spaties kunnen bijvoorbeeld niet in domeinnamen voorkomen. Zelf zou ik kiezen voor een koppelteken (-), en niet voor het liggend streepje. Dat komt goed uit, want ook underscores zie je niet in de domeinnaam zelf, in een pagina-naam/bestandsnaam kunnen ze wel voorkomen.

De keuze tussen een underscore of koppelteken in bestandsnamen kun je wellicht zelf maken na enkele artikelen erover gelezen te hebben:

http://www.google.nl/search?hl=nl&q=underscore+or+dash

 

Laat je de domeinnaam redirecten middels een 301-redirect naar je uiteindelijke site, of bedoel je dat je op de domeinnaam links plaatst naar je website? Ik zou een domeinnaam namelijk niet laten redirecten (301) naar de uiteindelijke website, ik zou op de domeinnaam zelf een landingspagina zetten en met links verwijzen naar de uiteindelijke website/shop. Naar mijn mening zal die domeinnaam dan meer potentie hebben om goed te scoren.

 

Overigens zul je wel geduld moeten hebben, zelf ben ik ook verwikkeld in eenzelfde project en op concurrerende trefwoorden is het moeilijk om met een nieuwe domeinnaam tussen je concurrenten te komen.

Blue 2 Blond voorziet het MKB van gebruiksvriendelijke, toegankelijke, functionele CMS gestuurde maatwerk websites en webapplicaties

 

http://www.linkedin.com/in/erwinhofman

Link naar reactie
  • 0

Ik was inderdaad van plan om de domeinnaam te laten re-directen.

Uiteraard niet gewoon naar mijn homepagina maar naar de pagina die hoort bij het zoekwoord.

 

Misschien is een eigen pagina op zich wel beter qua SEO, maar dan zou de geinteresseerde klant dus wel extra moeten klikken terwijl ze op mijn landingspagina in de shop meteen naar de kassa kunnen...

 

Ik zal de links die je hebt gestuurd eens doorlezen.

 

Karen

Link naar reactie
  • 0

Klopt helemaal wat avelache zegt. Als je daarentegen content op die site gooit spreken we natuurlijk weer over iets anders. Ik heb gemerkt dat enkel de exact matches de moeite lonen om te registreren en makkelijker te ranken. Afgeleiden doen het bijlange niet zo goed en ik zie er dan ook het nut niet meer van in.

 

Een goede linkbuildingcampagne voor de pagina's waarvoor je beter wilt scoren in G lijkt me een veel betere optie.

 

Dave

Op Twitter heb ik ook soms iets 'nuttig' te vertellen :) http://twitter.com/davelorrez

Link naar reactie
  • 0

Laat ik hier nog aan toevoegen, dat voor veel zaken op het web de concurrentie niet super is.

Als je dan voor het "zoekwoord" gaat kijken, zie je in de top10 vaak al snel een paar websites die dat zoekwoord niet in hun domeinnaam, H1-tags oid hebben. En toch staan ze in die top10.

 

Vaak omdat ze superveel links hebben die naar de pagina('s) verwijzen. Maar met links alleen kom je er natuurlijk ook niet!

Link naar reactie
  • 0

Ik betwijfel of dat echt zo is. Ik denk dat als je een pagina wil verslaan die 800 inkomende links heeft, dat je er dan zelf heus geen 800 hoeft te halen. Waarschijnlijk is het mogelijk om een hogere ranking te halen zonder zelfs maar in de buurt van die 800 te komen (bijv 300 ofzo).

 

Of dit voor kleinere aantallen vermoed ik dat de inbound links wel erg belangrijk zijn. Als je er zelf 12 hebt en een concurrent 80, dan zal je niet snel hoger dan de concurrent in de zoekresultaten staan.

Link naar reactie
  • 0

Hallo,

 

Ik lees hier allemaal opmerkingen die op zich een kern van waarheid hebben. Maar het gaat om het totaalplaatje.

 

- De zoekterm in een domeinnaam is goed om hoger te ranken, maar waardeloos als er geen site achter zit met inhoud over die zoekterm.

- De exacte zoekterm is beter, maar afgeleide zoektermen werken ook

- Re-directen werkt wel, maar een eigen site is beter

- Voor long-tail zoektermen rank je sneller, maar daar trek je minder bezoekers mee

- Links naar je website zijn nodig, maar zijn veel minder nuttig wanneer er geen goede, informatieve website achter zit

- Hoe meer links, hoe beter, behalve als het kwalitatief slechte links zijn (linkfarms, etc).

 

Kortom: kijk naar het totaalplaatje. Biedt de (be)zoeker de informatie waar hij naar zoekt. Doe dat op een goed opgebouwde website, en zorg voor een aantal kwalitatieve links naar die website.

 

Link naar reactie
  • 0

@pjvdmeer een paar bedenkingen

 

- Hoe rank je met een site zonder content en die je redirect ?

- Voor de meeste sites die ik run (en ik ben daar geen uitzondering in) komt 70-80% van het totaal verkeer van de longtails. Kleine visjes kunnen heel snel een grote vis vormen dus ik zou me niet te gauw gaan vastpinnen op de grote vissen

- Als ik zie welke low quality content sites er in de top 10 staan dan moet ik toch vaststellen dat links een stuk belangrijker zijn dan content.

 

Dave

Op Twitter heb ik ook soms iets 'nuttig' te vertellen :) http://twitter.com/davelorrez

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het eens met Dave. SEO is niet voor de bezoekers maar optimaliseer voor conversie en gerichte bezoekers.

 

De gerichte bezoekers en conversie is het hoogst bij long tail termen. Wat dave bedoeld met "kleine visjes vormen een grote vis" is dat als je de bezoekers op gaat tellen van meerdere long tails je meestal evenveel of meer bezoekers krijgt dan als je je richt op enkel 1 competetieve term.

 

Succes

Helpt ondernemers bij het vinden van een geschikte werkplek @ Kantoorruimtevinden.nl

Link naar reactie
  • 0

@dave

- Hoe rank je met een site zonder content en die je redirect ?

Niet. Je rankt op de andere site, en die ranking wordt wat beter door het domein met keyword dat je ernaar re-direct.

- Voor de meeste sites die ik run (en ik ben daar geen uitzondering in) komt 70-80% van het totaal verkeer van de longtails. Kleine visjes kunnen heel snel een grote vis vormen dus ik zou me niet te gauw gaan vastpinnen op de grote vissen

Klopt, helemaal mee eens. Maar als je het slim doet kan je met die long tail kleine visjes, plus je richten op de grotere vis, uiteindelijk die grotere vis gaan vangen. Bijvoorbeeld: long tail keywords "vakantie in frankrijk met kinderen", "vakantie in nederland met kinderen" enzovoorts hebben uiteindelijk de grotere vis "vakantie met kinderen" gevangen (wij hebben een site in de top 3 voor die zoekterm).

- Als ik zie welke low quality content sites er in de top 10 staan dan moet ik toch vaststellen dat links een stuk belangrijker zijn dan content.

Dat is in een aantal gevallen nog waar ja. De algoritmen van de zoekmachines zijn nog niet optimaal. Maar ze verbeteren steeds, en je kan er zeker van zijn dat die verbeteringen er op gericht zijn om die low quality content sites uit de resultaten te verwijderen.

 

Dus: richt je op nuttige informatie voor de bezoekers, en op een goede conversie (idealiter combineer je die twee). Zorg daarbij voor een aantal kwalitatief goede links, en zorg ervoor dat het SEO technisch goed in elkaar steekt.

 

Link naar reactie
  • 0

@pjvdmeer Je eerste stelling met het domein dat wordt geredirect snap ik nog steeds niet, zal misschien aan mij liggen maar ik zie niet in hoe je dat een boost kan geven.

 

Aan de andere kant wel volledig eens met de vissen theorie :) Onderaan de ladder beginnen en langzaam aan naar boven toe werken, zo moet het inderdaad, helaas teveel mensen die gelijk voor het hoogst haalbare willen gaan en falen..

 

Dave

Op Twitter heb ik ook soms iets 'nuttig' te vertellen :) http://twitter.com/davelorrez

Link naar reactie
  • 0

Hoi Dave,

 

Het is niet zo ingewikkeld hoor. Zie het als een extra link die naar de website gaat, en wel eentje met de zoekterm in het domein, dat is dus een vrij goede link.

 

Of je daarmee een boost krijgt, en hoe groot die boost is kan alleen meneer Google je vertellen. Die is natuurlijk ook niet gek: vele domeinen met de zoekterm erin laten re-directen naar de site gaat niet werken. Mijn inschatting is dat een ge-redirecte domeinnaam ongeveer evenveel waard zal zijn als wanneer de site zelf het betreffende domein zou hebben.

 

Link naar reactie
  • 0

Mooi dat je hier zo veel leest en ook zo veel dingen die niet helemaal kloppen.

 

800 links, 300 links, its not about the numbers!! Ik kan je vertellen dat je met 1 link op een autoritaire site die site met die 800 links zo verslaat!

 

Kwantiteit = shit. Waarom? Omdat die 800 links waarschijnlijk op de startpagina's, de linkverzamelplekken, de lage kwaliteitsites staan. En alsof dat nog niet erg genoeg is, staan er op die sites al 100'en andere links. En al die "linkjuice" die moet dus weer verdeeld worden over al die links die op zo'n crap site staan. Crap + crap = shit! And lots of shit, still makes a shit load of shit. 1 mini mini mini pareltje (linkje van een fatsoenlijke site) zul je in die hoop stront meteen zien schitteren.

 

Denk daar maar eens over na :)

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
  • -1

Of je daarmee een boost krijgt, en hoe groot die boost is kan alleen meneer Google je vertellen.

 

Ik begrijp dat er nogal wat onduidelijk is over hoe je hoog scoort in de ranking bij Google. Ik organiseer voor zibb/bizz op 12 oktober een Ondernemers Update op Nyenrode over dit onderwerp. Gert Jan Delcliseur, eigenaar van het zoekmachinemarketingbureau SearchResult, vertelt hoe u de positie van uw website in de organische zoekresultaten van Google kunt verbeteren.

 

Het is maar een tip, doe er je voordeel mee.

 

Link naar reactie
  • 0

Mooi dat je hier zo veel leest en ook zo veel dingen die niet helemaal kloppen.

 

800 links, 300 links, its not about the numbers!! Ik kan je vertellen dat je met 1 link op een autoritaire site die site met die 800 links zo verslaat!

 

Kwantiteit = shit. Waarom? Omdat die 800 links waarschijnlijk op de startpagina's, de linkverzamelplekken, de lage kwaliteitsites staan. En alsof dat nog niet erg genoeg is, staan er op die sites al 100'en andere links. En al die "linkjuice" die moet dus weer verdeeld worden over al die links die op zo'n crap site staan. Crap + crap = shit! And lots of shit, still makes a shit load of shit. 1 mini mini mini pareltje (linkje van een fatsoenlijke site) zul je in die hoop stront meteen zien schitteren.

 

Denk daar maar eens over na :)

 

 

Ben het met je eens dat je op kwaliteit moet letten en niet op kwantiteit. Maar om nou te zeggen dat Startpagina's en linkpagina's SHIT zijn is totaal niet waar.

 

Natuurlijk wordt de "linkjuice" verdeeld over alle website's die erop staan maar veel startpagina's ranken hoog in Google en bieden dus wel degelijk waarde.

 

Tenzij je wordt toegevoegd op een linkpagina die niets te maken heeft met het onderwerp van je website.

Helpt ondernemers bij het vinden van een geschikte werkplek @ Kantoorruimtevinden.nl

Link naar reactie
  • 0

Kan je hier een voorbeeld van geven Yannick?

 

Een voorbeeld is een link krijgen op de site van bv Microsoft. (even puur hypothetisch) Als je van hen een linkje krijgt op hun site, heb je daar 100 keer meer aan dan wanneer je op een of andere startpagina staat. Dat heeft te maken met betrouwbaarheid en met het feit dat Microsoft nou niet bekend staat met heel veel linkjes naar externe partijen. Àls ze dus naar je linken, heb je meteen prijs.

 

 

Ben het met je eens dat je op kwaliteit moet letten en niet op kwantiteit. Maar om nou te zeggen dat Startpagina's en linkpagina's SHIT zijn is totaal niet waar.

 

Ik houd niet van grijs. :) Daarom zeg ik dingen zwart/wit. Shit is nog altijd beter dan etter :)

 

 

Natuurlijk wordt de "linkjuice" verdeeld over alle website's die erop staan maar veel startpagina's ranken hoog in Google en bieden dus wel degelijk waarde.

 

Klopt. Sommige startpagina's zijn ook echt interessant om op te staan, maar het zijn er niet veel.

 

Tenzij je wordt toegevoegd op een linkpagina die niets te maken heeft met het onderwerp van je website.

 

Zelfs dan heeft het wel effect hoor... Maar minder.

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
  • 0

Blijft lastig, die linkjuice. Immers, alleen Google weet er het fijne van, maar veel valt te beredeneren. Ik ben wel erg benieuwd naar de "bad link neighborhoods", dus de plaatsen waar je link terecht zou komen en een penalty in Google op zou leveren. Bestaan ze echt, wat is de invloed, etc.?

 

Ik ben in ieder geval blij dat lang niet alle bedrijven en zeker niet alle concurrenten het fijne er van weten en nog steeds met "de oude" methodes werken. Ik werk voor 95% met "organic link growth": als de content goed is, linked men vanzelf naar mij. Overigens zijn sites heel prima zonder ook maar 1 binnenkomende link heel hoog binnen Google te krijgen, zonder rare trucjes uit te halen met keyword clouds, onzichtbare teksten ed.

It is not hard to take new paths, it's hard to leave the old

Link naar reactie
  • 0

"bad link neighborhoods" bestaan, maar echte grote penalties zal men niet geven. Ga maar na: dan wordt het mogelijk concurrerende websites uit te schakelen door ze op die linkfarms te zetten. Wel zal Google grote aantallen links negeren als deze op dergelijke linkfarms staan.

 

Organic link growth: helemaal goed.

 

Zonder ook maar 1 binnenkomende link hoog scoren zal alleen gaan voor zoektermen waar je weinig tot geen concurrentie voor hebt.

 

Link naar reactie
  • 0

Zoek eens op "matterhorn beklimmen", toch wel een beconcurreerde stek (Immers 1 van de bekendste bergen van Europa). Doe hetzelfde voor "aiguille du midi" (dat ding boven Chamonix, waar dagelijks zo'n 15.000 mensen heen gaan).

Het zijn geen concurrerende termen zoals bv. hypotheek, maar toch...Kijk ook eens naar het aantal binnenkomende links van de site die je vindt (site online sinds half juli).

 

(zonder reclame te willen maken, maar een product verkoop ik ook niet)

It is not hard to take new paths, it's hard to leave the old

Link naar reactie
  • 0

Kan je hier een voorbeeld van geven Yannick?

 

Een voorbeeld is een link krijgen op de site van bv Microsoft. (even puur hypothetisch) Als je van hen een linkje krijgt op hun site, heb je daar 100 keer meer aan dan wanneer je op een of andere startpagina staat. Dat heeft te maken met betrouwbaarheid en met het feit dat Microsoft nou niet bekend staat met heel veel linkjes naar externe partijen. Àls ze dus naar je linken, heb je meteen prijs.

 

Dit is wel een voorbeeld, maar ik vind het niet iets waaruit duidelijk blijkt dat je gelijk hebt.

Ik heb voor de gein eens op de website van microsoft gekeken. En dan naar de hogeschool utrecht (scoort vrij goed in google) en www.pro*core.nl. Als ik voor die laatste website op "ondernemende projectmanagers" zoek, dan vind ik ze pas op plaats 53. Dat noem ik niet echt goed, eigenlijk zelfs behoorlijk slecht. Want ik heb niet het idee dat er op een dergelijke zoekcombinatie superheftige concurrentie is.

 

Maar goed, dit zegt natuurlijk ook helemaal niets, 1 klein steekproefje zonder op andere criteria/factoren te letten.

 

Het enige dat ik je (en anderen) duidelijk wil maken, is dat er zoveel mensen zijn die van alles en nog wat beweren. Meer dan beweren is het namelijk niet als je geen concrete bewijzen kan leveren. Dan is het gewoon een mening die puur is gebaseerd op iemands zijn/haar gevoel.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Als ik zoek op matterhorn beklimmen krijg ik 1870 resultaten.

Als ik zoek op "matterhorn beklimmen" krijg ik 32 resultaten

Als ik zoek op allintitle: matterhorn beklimmen krijg ik slechts 2 resultaten

 

Conclusie: daar is weinig tot geen concurrentie voor en dus een makkie om voor te scoren.

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 150 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.