• 0

Verzameltopic Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Leuke column in Communicatienieuws van Wiseguys-directeur Toine Verheul

 

De kwakzalvers van het internet

 

De laatste jaren hebben we de opkomst van een nieuwe bedrijfstak kunnen gadeslaan, die van de zogenaamde seach engine optimizers. In gewoon Nederlands: zoekmachineoptimalisators. <...> Wat deze bedrijfjes je meestal beloven is een toppositie van jouw website in de grote zoekmachines. Dat is een rare belofte. Zoekmachines doen hun best om min of meer objectieve resultaten terug te geven. Wanneer je website niet hoog scoort dan kan dat twee dingen betekenen: ofwel je hebt je website zo gemaakt dat de zoekmachine er geen raad mee weet, ofwel je hebt een website die door de zoekmachine minder belangrijk wordt gevonden dan andere websites. Aan dat eerste valt wat te doen. Iedere webmaster weet hoe dit moet: maak nette links, vermijd gebruik van JavaScript en Flash voor de navigatie, vul je metatags netjes in, gebruik robots.txt om webcrawlers te instrueren, en zorg dat je site gelinkt wordt op gerespecteerde sites. Als je na deze voorzorgsmaatregelen nog steeds laag scoort zou ik zeggen: pech gehad. Zorg maar dat je site leuker of beter wordt. Voor zoekmachineoptimalisators is dit echter een reden om hun trucendoos open te trekken. <...> Vrijwel iedere grote zoekmachine bestraft misbruik van haar dienst met een extra lage positie. Als je na optimalisatie van je website op nummer 1 staat, is de kans groot dat je na een maand onderaan de lijst bungelt. <...> Ander voorbeeld: Wehkamp. Deze website is zo goed geoptimaliseerd dat zelfs zoeken op "wehkamp" niet het gewenste resultaat bovenaan krijgt. Blijkbaar weet men dit bij Wehkamp ook, want men heeft ten einde raad maar besloten een advertentie te kopen waarin het juiste adres getoond wordt. Een duur grapje en een typisch voorbeeld van het lid op de neus. <...> Misschien genieten zoekmachineoptimalisators hun status wel door het gebrek aan geïnformeerde tegenstemmen. Zoekmachinefabrikanten doen van nature erg geheimzinnig over de werking van hun software. Dit schept ruimte voor mensen die van niks weten maar wel bereid zijn hun mond open te doen. <...> Zoekmachineoptimalisators zijn kwakzalvers in een land waar de geneesheren zwijgen. Zo beschouwd ligt er nog een interessante taak voor ons, als zoekmachinefabrikanten.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Het is een fabeltje dat frames per se funest zijn voor het indexeren van een website. Er zijn genoeg frame-based websites die het prima doen, en genoeg websites zonder frames die er niets van bakken.

 

De tip over de tag is echter onverminderd nuttig, het zorgt soms voor snellere indexering, en kan als zodanig meestal verder geen kwaad.

 

Een belangrijke valkuil met frames is het vinden van het frame ipv de gehele website. Dit kun je oplossen door met javascripts te checken of de pagina in de frameset staat, en zo niet de gehele frameset met de gevonden pagina weer te geven.

 

Opmaken met tabellen werkt soms heel goed, maar in andere situaties zijn frames gewoon handig, en doen ze precies waarvoor ze bedoeld zijn. Bovendien kan vrijwel iedere browser ermee overweg, iets dat met scrollende

's en dergelijke soms lastig is.
Link naar reactie
  • 0

Wat word er nou precies bedoeld met content?

1- Ik dacht dat dit de discription en titel tag waren.

 

Wat ik lees over content is dat een zoekmachine code(thml) ook als content beschouwd, dus hoe minder code hoe beter het is.

2- Kan iemand dit uitleggen aan mij hoe dit precies zit?

 

Wij gebruiken frames.

Ik gebruik frontpage om mijn website op te bouwen, maar ik las om minder rotzooi in je code te krijgen dat je beter html & css kan gebruiken.

 

3- Kost het veel tijd om alles om te zetten van frontpage naar html&css?

 

4- Waar kan je css krijgen, hoe werkt dit programma?

 

5- Is in css gemakkelijk om teksten aan te passen?

 

6- Is het de moeite om alles helemaal aan te passen of kan ik gewoon met frontpage blijven werken?

 

Ik hoop dat na aanleiding van deze vragen mij alles duidelijk word n.a.v. content en het werken met CSS

Link naar reactie
  • 0
Moet je eens op een mobiele telefoon of PDA een frames-pagina bezoeken...

 

Good point. Aan de andere kant past een tabel van 770 pixels breed daar ook niet in het scherm, dus je zult toch specifiek voor die interfaces moeten ontwerpen als je je richt op bezoekers met een pda of smartphone.

 

 

html/css

 

Om het even heel simpel uit te leggen: Als je werkt met html + css, dan plaats je de content in het html bestand - dit zijn dus de tekst, afbeeldingen, pagina-titles etc. De opmaak van die tekst plaats je in het css-bestand. Je kunt daarmee onafhankelijk werken aan de opmaak en aan de inhoud, en via 1 css-verandering bijvoorbeeld een lettertype over alle pagina's heen omgooien.

Link naar reactie
  • 0

Op een van mijn keywords (furnituredesign) kom ik (afhankelijk van google extensie) meestal op de eerste pagina uit! Nu wreekt zich alleen de firmanaam interior & furniuredesign: op interiordesign wordt ik dus mooi niet gevonden. Gelukkig kan ik met de inhoud van deze thread mijn site gaan optimaliseren! ;D

nu is css me ook helder.... (de volgende code die door dreamweaver geproduceerd gaat worden zal een stuk helderder zijn. 8)

Link naar reactie
  • 0

Ik blijf met frames werken, plaats wel een NOFRAME tag, dit ten behoeve van de doorcrawlbaarheid.

 

Ik heb me de volgende prioriteiten opgesteld, punt 1 is het belangrijkst, punt 8 het minst belangrijk:

 

 

1-   Doorcrawlbaarheid (robot.txt), we gebruiken frames dus ipv "uw browser ondersteunt geen frames" o.i.d.

2-   Linken

3-   Goede content

4-   titel en discription

5-   Domeinnaam, kort en relevantie tot de pagina hebben.

6-   ALT-tag, tekst bij afbeeldingen

7-   H1-H6 gebruik

8-   Meta tags

 

Ik ben al voor een deel begonnen op onze testwebsite met de Alt-tag en de titel en discription maar ik zit nog met 2 vragen die ik zelf niet met zekerheid kan beantwoorden:

 

1- Heeft het wel nut als je met frames werkt om elke subpagina opzich te optimaliseren, word dit wel doorcrawld?

 

2- Kan je het beste de links naar je hoofdwebsite verwijzen of naar een relevante subpagina?

 

Bedankt voor alle tips die ik tot nog toe ontvangen hebt, er is me een hoop duidelijk geworden en als deze vragen beantwoord worden kan ik daadwerkelijk beginnen aan het optimaliseren.

Link naar reactie
  • 0

 

1- Heeft het wel nut als je met frames werkt om elke subpagina opzich te optimaliseren, word dit wel doorcrawld?

 

Dat lijkt me wel de bedoeling, althans, je plaatst niet voor niets een set links naar de subpagina's in die tag. De frameset zelf en de hoofdpagina zijn meestal niet de meest boeiende pagina's van een website wat zoekresultaten betreft.

 

2- Kan je het beste de links naar je hoofdwebsite verwijzen of naar een relevante subpagina?

 

Naar een relevante pagina, geladen IN de frameset. Eventueel kun je direct naar de subpagina laten linken, en via javascript de frameset er weer omheen zetten. Dat laatste is best gebruikersvriendelijk: Men vind keurig de subpagina met google, maar krijgt daar wel de navigatie omheen. Per javascript naar de voorpagina redirecten is echter bijzonder irritant!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Er word vaak gezegt dat je beter niet via software kan gaan aanmelden voor zoekmachines.

 

Nu vond ik op de website van microsoft het volgende:

 

U kunt passief afwachten tot een spider uw site bezoekt, maar u kunt ook actief aan de slag. Elke zoekmachine biedt de optie om uw website aan te melden. Dit is vaak een arbeidsintensief werkje. Een handige tool voor deze klus is het programma Hello Engines! Professional 5 van AceBIT. Op de website van AceBit is een gratis downloadversie verkrijgbaar.

http://www.microsoft.com/netherlands/ondernemers/ondernemen_verkoop_en_marketing/internet/zoektermen.aspx#5

 

Dit bericht komt van Microsoft, dus het zou toch wel betrouwbaar moeten zijn.

Ik heb onze website niet ontwikkeld en ik heb een aantal zoekmachines nagelopen, maar ik weet niet of we ook zijn aangemeld bij alle kleinere zoekmachines, dus deze tool gebruiken of afwachten?

Link naar reactie
  • 0

Google reageert direct op de invoeringen in de yahoo directory en de open directory. Ik heb mijn site direct na het online zetten bij de yahoo directory aangemeld, en binnen drie weken was google langs geweest.

 

voor info zie: http://searchenginewatch.com/webmasters/article.php/2167881

 

voor open directory zie:

 

http://www.dmoz.org/

 

Je moet wel wat informatie invoeren (naam en e-mailadres: naam om ervoor te zorgen dat e-mail van de beheerders niet door spamfilters worden tegengehouden) maar er zit geen spam aan vast).

 

--Justus--

Link naar reactie
  • 0

Bij een aantal zoekmachines moet je een code intypen als je een site wilt submitten. Die code staat in een ter plekke gegenereerde, unieke afbeelding, die nooit uit te lezen is. Automatische aanmelding werkt op deze sites dus niet (Google, Ilse).

 

En dan heb je al zo'n beetje 90% van de NL markt te pakken.....

 

Vreemd dat dit bij Microsoft staat. Over het algemeen heeft 'automatisch' aanmelden helemaal geen zin. Als je snel geindexeerd wil worden moet je de URL in je 'handtekening' op HL zetten. Door de relatief hoge pagerank wordt deze site veel gespiderd en als de URL onder je bericht staat wordt deze zeker door de spiders gevolgd.. ;D. Dat is waarschijnlijk sneller als handmatig aanmelden :P

 

Auto leasen? Eerst bij LeaseVergelijker kijken! | InfoTrade: erkend Adwords Qualified Company

 

Hope is not a strategy!

Link naar reactie
  • 0

Van de microsoft nieuwsbrief:

 

Een handige tool voor deze klus is het programma Hello Engines! Professional 5 van AceBIT. Op de website van AceBit is een gratis downloadversie verkrijgbaar.

http://www.microsoft.com/netherlands/ondernemers/ondernemen_verkoop_en_marketing/internet/zoektermen.aspx#5

 

 

Het is dus gratis, en het kan geen kwaad volgens mij, dus in principe waarom niet?

Gebruiken ja of nee?

Link naar reactie
  • 0

Ik weet dat linken belangrijk zijn, maar hoe werkt dit precies?

 

1- Moet je je bij zoveel mogelijk pagina's je link achter laten(bv. ook bij wijsvinger.nl, Beginthier.nl) of alleen bij kwalitatieve hogere site's(beveiliging-bedrijven.pagina.nl, beveiliging-advies.pagina.nl)?

 

2- Hoe beredeneren zoekmachine's, hoe vaker mensen via een link binnenkomen hoe beter, of tellen 5 hits via dmoz.com beter als 15 hits via wijsvinger.nl?

 

3- Wat zijn nog meer belangrijke punten m.b.t. link populariteit?

 

Link naar reactie
  • 0

Het aantal kliks dat via de links binnenkomt is volgens mij niet relevant. Volgens mij is dat ook niet te meten door de zoekmachines, behalve via een toolbar zoals Alexa die heeft.

 

Belangrijkste is dat de pagina's waar je link op komt te staan een hoge pagerank hebben. Daarnaast kijkt Google sterk naar de content die op de site staat. Als het de site van je neefje is die over zijn cavia's gaat wordt hij minder relevant gerekend dan een site die ook veel content over beveiligingen heeft.

 

Verder is het gewoon altijd goed om zoveel mogelijk links te hebben, maar niet op sites die alleen maar 'linkfarm' zijn. Dit kan op den duur 'bad neighbourhood' opleveren met weer een negatief effect op je ranking.

Auto leasen? Eerst bij LeaseVergelijker kijken! | InfoTrade: erkend Adwords Qualified Company

 

Hope is not a strategy!

Link naar reactie
  • 0

Het is dus zaak om bij zoveel linken te plaatsen bij pagina's met een hoge PR.

Het is dus niet de bedoeling om lukraak bij zoveel mogelijk startpagina's zoals wijsvinger.nl/, Beginthier.nl, Boobolinks.nl maar om bij 'kwalitatieve' pagina's een link te krijgen.

 

Maar hoehoog is een hoge PR, 6, en moet je je niet bij lagere pagina's aanmelden?

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 271 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.