• 0

Verzameltopic Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Leuke column in Communicatienieuws van Wiseguys-directeur Toine Verheul

 

De kwakzalvers van het internet

 

De laatste jaren hebben we de opkomst van een nieuwe bedrijfstak kunnen gadeslaan, die van de zogenaamde seach engine optimizers. In gewoon Nederlands: zoekmachineoptimalisators. <...> Wat deze bedrijfjes je meestal beloven is een toppositie van jouw website in de grote zoekmachines. Dat is een rare belofte. Zoekmachines doen hun best om min of meer objectieve resultaten terug te geven. Wanneer je website niet hoog scoort dan kan dat twee dingen betekenen: ofwel je hebt je website zo gemaakt dat de zoekmachine er geen raad mee weet, ofwel je hebt een website die door de zoekmachine minder belangrijk wordt gevonden dan andere websites. Aan dat eerste valt wat te doen. Iedere webmaster weet hoe dit moet: maak nette links, vermijd gebruik van JavaScript en Flash voor de navigatie, vul je metatags netjes in, gebruik robots.txt om webcrawlers te instrueren, en zorg dat je site gelinkt wordt op gerespecteerde sites. Als je na deze voorzorgsmaatregelen nog steeds laag scoort zou ik zeggen: pech gehad. Zorg maar dat je site leuker of beter wordt. Voor zoekmachineoptimalisators is dit echter een reden om hun trucendoos open te trekken. <...> Vrijwel iedere grote zoekmachine bestraft misbruik van haar dienst met een extra lage positie. Als je na optimalisatie van je website op nummer 1 staat, is de kans groot dat je na een maand onderaan de lijst bungelt. <...> Ander voorbeeld: Wehkamp. Deze website is zo goed geoptimaliseerd dat zelfs zoeken op "wehkamp" niet het gewenste resultaat bovenaan krijgt. Blijkbaar weet men dit bij Wehkamp ook, want men heeft ten einde raad maar besloten een advertentie te kopen waarin het juiste adres getoond wordt. Een duur grapje en een typisch voorbeeld van het lid op de neus. <...> Misschien genieten zoekmachineoptimalisators hun status wel door het gebrek aan geïnformeerde tegenstemmen. Zoekmachinefabrikanten doen van nature erg geheimzinnig over de werking van hun software. Dit schept ruimte voor mensen die van niks weten maar wel bereid zijn hun mond open te doen. <...> Zoekmachineoptimalisators zijn kwakzalvers in een land waar de geneesheren zwijgen. Zo beschouwd ligt er nog een interessante taak voor ons, als zoekmachinefabrikanten.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
Iedere webmaster weet hoe dit moet: maak nette links, vermijd gebruik van JavaScript en Flash voor de navigatie, vul je metatags netjes in, gebruik robots.txt om webcrawlers te instrueren, en zorg dat je site gelinkt wordt op gerespecteerde sites.

 

hier zit m.i. een zwakte in het betoog. volgens mij zijn er legio webmasters die dat niet weten. maar eens op de website van abn-amro gecheckt of ze een nette robots.txt instructie hebben. het resultaat is "pagina niet beschikbaar".

Link naar reactie
  • 0

maar eens op de website van abn-amro gecheckt of ze een nette robots.txt instructie hebben. het resultaat is "pagina niet beschikbaar".

 

Wat ook weer erg logisch kan zijn, aangezien je in robots.txt eigenlijk alleen kan verbieden iets te indexeren. Als alles geindexeerd mag worden (wat vaak zo is) dan is het bestand overbodig danwel leeg.

Link naar reactie
  • 0

Toch jammer ik had hier wel een hele discussie verwacht over het optimaliseren van websites voor "de zoekmachines".

 

Zoekmachineoptimalisators zijn kwakzalvers in een land waar de geneesheren zwijgen. Zo beschouwd ligt er nog een interessante taak voor ons, als zoekmachinefabrikanten.

 

Ik vind dat erg kort door de bocht gesproken. Natuurlijk zijn er SEO-bedrijven die misbruik maken van de onwetendheid van hun klanten en mooie trucs voorspiegelen die eigenlijk niet kunnen of niet werken. Maar er is wel degelijk vraag naar specialisten die een website beter kunnen inrichten zodat deze beter geschikt is voor het indexeren door zoekmachines.

 

Zo lang de ene website hoger staat dan de andere, is er werk aan de winkel voor die laatste. Dan kan meneer Wiseguy wel beweren dat je gewoon pech hebt en hoogstens wat aan de inhoud moet doen, maar ik vind dat onzin. Waarom komen de topics van Higherlevel wel goed uit de resultaten naar voren, maar worden andere databasegestuurde websites niet eens geindexeerd? Dat zijn zaken die echt niet iedere webdesigner tot zijn kennisgebied moet rekenen. Tenslotte kan toch ook niet iedere designer even goed over weg met flash of met javascript? Kortom, serieuze specialisten op het gebied van SEO zijn wel degelijk

 

Ps. Dat van Wehkamp is echt erg! :P

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0

Mijn ervaring is zelfs dat de meeste webdesigners bijna niets doen aan het optimaliseren van hun werk voor zoekmachines. Dat maakt het wel zo makkelijk als je dat zelf wel doet. Zoals je hierboven kan lezen stelt het eigenlijk niet eens zo veel voor. ;D

www.klankonline.nl | Klank, muziek & webdesign

Link naar reactie
  • 1

Ik vind deze discussie wel interessant, iemand zin om er wat leven in te blazen? Ik zal even een voorzetje geven, vanuit mijn eigen ervaringen van de afgelopen twee weken, waarin ik volledig in de SEO ben gedoken:

 

Via de website jeroen.com ben ik uitgekomen bij het verhaal -wat is waar?- dat een vermelding in Linkdirectory's als DMOZ, Zeal en Startpagina voor je positie een enorme boost kan zijn. Omdat het vrij lastig is om in DMOZ te komen, ben ik zelf maar enkele categorieen gaan beheren. Is nog wel leuk ook trouwens. Bij Zeal is het niet te doen om erin te komen met een Nederlandse website, en bij startpagina stond ik er na zo'n 10 dagen met drie vermeldingen in.

 

Vervolgens heb ik een excel lijstje met voor mij relevante websites aangelegd, die mogelijk een link zouden kunnen plaatsen naar mijn site. Ik ben nu druk bezig om deze sites stuk voor stuk te mailen, om zo meer links richting mijn website te krijgen. Het resultaat is nog niet goed zichtbaar, maar de bezoekersaantallen op mijn site beginnen toch wel licht op te lopen.

 

Verder staat op iedere website met informatie over dit item vermeld, dat goede content op je site belangrijk is, en dat deze regelmatig geupdate wordt. Mijn eigen site ben ik her en der al redelijk aan het uitbouwen met relevante inhoud. Dit is overigens niet alleen voor de zoekmachines, maar ook om de bezoekers langer op de site te houden.

 

Kort samengevat: als je tijd hebt, kan je het goed benutten door je "Link Popularity" te vergroten en daarmee bezoekers naar je website te trekken. Op lange termijn werkt het volgens mij zeler wel goed.

 

Meer info staat op mijn eigen website (Veel Gestelde Vragen bij Webdesign) of kijk voor heel veel meer informatie op google.pagina.nl of aanmeld.pagina.nl.

 

Graag hoorik van jullie andere ervaringen of gedachten!

Edwin

Bratpack internetdiensten & internet marketing

www.bratpack.nl

Link naar reactie
  • 0

Ga vooral door met het uitwisselen van optimaliseringstips...

 

Maar ff op een zijspoor: valt jullie nou ook op dat je bij een simpele search-actie zelden op de dagbladen stuit? Zijn die archieven soms gesloten voor zoekmachines? En zouden zulke media niet enorm aan autoriteit winnen als ze vaker met relevante info opduiken?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Misschien indexeert Google site's die elke dag van inhoud veranderen expres niet, omdat die toch elke dag veranderen en Google dan onnodig veel zou moeten opslaan in de cache (hoewel die weer elke dag zou kunnen worden geleegd) en het veel tijd kost om die te doorzoeken (dat moet minimaal elk uur gebeuren dan, om up-to-date te blijven). Maar dat zou je na moeten vragen aan SEO'ers, die zullen dat ongetwijfeld weten. De Engelse google heeft wel Google News, een onderdeel van de zoekmachine die nieuwssites afzoekt naar het laatste nieuws. De Nederlandse Google heeft dit vooralsnog niet.

 

De volledige berichten zitten bij de nieuwssites trouwens achter slot en grendel, slechts een klein deel met oudere nieuwsfeiten (dossiers van belangrijke gebeurtenissen) zijn soms voor iedereen (of alleen abbonnees) toegankelijk. Die vind je dan waarschijnlijk ook sneller terug met Google.

Als je bijvoorbeeld zoekt naar: "dossier Irak", dan staat een subsite van het NRC op de vijfde plek.

Link naar reactie
  • 0

In mijn reacties houd ik voornamelijk even Google in gedachten; dat is op dit moment toch wel zo'n beetje de grootste zoekerd.

 

Via de website jeroen.com ben ik uitgekomen bij het verhaal -wat is waar?- dat een vermelding in Linkdirectory's als DMOZ, Zeal en Startpagina voor je positie een enorme boost kan zijn.

KAN zijn, als de site die jou linkt dat in platte HTML doet. Startpagina (en ik dacht alle dochterpagina's ook) doen dat via een hoop obscure javascript, waardoor Google de link niet kan volgen, en je dus geen extra pagerank krijgt. Ook is het zo dat een pagina waarop 1000 links staan, per link minder "gewicht" meegeeft dan een pagina met maar 1 link erop.

Overigens heeft een vermelding op startpagina wel een goede invloed op de vindbaarheid op Ilse.nl, wat ook bij Ilse zelf wordt aangegeven.

 

Verder staat op iedere website met informatie over dit item vermeld, dat goede content op je site belangrijk is, en dat deze regelmatig geupdate wordt. Mijn eigen site ben ik her en der al redelijk aan het uitbouwen met relevante inhoud. Dit is overigens niet alleen voor de zoekmachines, maar ook om de bezoekers langer op de site te houden.

Dat regelmatige updaten is voor de zoekmachines nog niet eens zo interessant (meer voor de bezoekers, zoals je al zei), maar inderdaad is relevante content belangrijk. Net als links vanaf relevante sites, trouwens, de tekst die in die link gebruikt wordt, en of die link helemaal bovenaan of helemaal onderaan de pagina staat.

 

Maar ff op een zijspoor: valt jullie nou ook op dat je bij een simpele search-actie zelden op de dagbladen stuit? Zijn die archieven soms gesloten voor zoekmachines? En zouden zulke media niet enorm aan autoriteit winnen als ze vaker met relevante info opduiken?

Bij sommige dagbladen is het zo, dat je eerst moet registreren voordat je de content mag bekijken. Een select gezelschap rekent er zelfs geld voor, geloof ik. Een zoekmachine maakt natuurlijk geen account aan, laat staan dat-ie betaalt =]

 

Misschien indexeert Google site's die elke dag van inhoud veranderen expres niet, omdat die toch elke dag veranderen en Google dan onnodig veel zou moeten opslaan in de cache (hoewel die weer elke dag zou kunnen worden geleegd) en het veel tijd kost om die te doorzoeken (dat moet minimaal elk uur gebeuren dan, om up-to-date te blijven). Maar dat zou je na moeten vragen aan SEO'ers, die zullen dat ongetwijfeld weten.

Zonder mezelf nou echt als SEO op te willen werpen...

Google KAN wel degelijk sites opnemen, en doet dat ook in sommige gevallen. Je kunt dat zelf ook beïnvloeden, overigens. Alleen zal dan in sommige gevallen een wat verouderde versie van die site meedoen als er weer eens een rondje PageRank-uitdelen wordt gespeeld, want dat gebeurt niet elke dag. Het is ook niet zo, dat een pagina meteen "te vinden" is nadat-ie is geïndexeerd, daar gaat soms flink wat tijd overheen.

 

En maak je over de cache van Google maar geen zorgen. Die hebben een echt belachelijk groot machinepark staan...

 

De volledige berichten zitten bij de nieuwssites trouwens achter slot en grendel, slechts een klein deel met oudere nieuwsfeiten (dossiers van belangrijke gebeurtenissen) zijn soms voor iedereen (of alleen abbonnees) toegankelijk. Die vind je dan waarschijnlijk ook sneller terug met Google.

Als je bijvoorbeeld zoekt naar: "dossier Irak", dan staat een subsite van het NRC op de vijfde plek.

Oh, ik had al wat geroepen voor de hele thread te lezen. =]

Link naar reactie
  • 0

Alleen zal dan in sommige gevallen een wat verouderde versie van die site meedoen als er weer eens een rondje PageRank-uitdelen wordt gespeeld, want dat gebeurt niet elke dag. Het is ook niet zo, dat een pagina meteen "te vinden" is nadat-ie is geïndexeerd, daar gaat soms flink wat tijd overheen.

Dan heeft het natuurlijk weinig nut, want het gaat hierbij juist om actueel nieuws, weinig mensen gaan zoeken naar het nieuws van een week geleden. En na een paar weken is die site met dat oude nieuwsfeitje ook weer uit de cache verdwenen, dus als permanent nieuwsarchief is het ook niet handig.

Link naar reactie
  • 0

Dan heeft het natuurlijk weinig nut, want het gaat hierbij juist om actueel nieuws, weinig mensen gaan zoeken naar het nieuws van een week geleden. En na een paar weken is die site met dat oude nieuwsfeitje ook weer uit de cache verdwenen, dus als permanent nieuwsarchief is het ook niet handig.

 

Ah, *die* cache bedoel je. Het Grote Google-Cache =]

 

Actueel nieuws is altijd een probleem. Het is simpelweg niet doenbaar om die hele index op dagelijkse basis te verfrissen en distribueren, je praat over ontiegelijke hoeveelheden data...

 

Voor oude versies van sites heb je altijd nog de Wayback Machine: http://www.archive.org/web/web.php . Jammergenoeg staan daar lang niet alle sites in... Higherlevel ontbreekt bijvoorbeeld al.

 

Google staat er dan wel weer in:

http://web.archive.org/web/19981111184551/http://google.com/

 

(edit: dat semi-on-topic gedeelte, dat KON ik u allen gewoon niet onthouden)

Link naar reactie
  • 0

Waarom dagbladen er niet in staan, zou ik niet kunnen vertellen. Wel is het zo dat de spider (of crawler) van Google of andere zoekmachines niet ieder uur langskomt, maar eens in de zoveel weken (volgens mij). Bovendien kan je van maar weinig websites iedere pagina terugvinden in een zoekmachine.

 

Ik ben nu aan het uitzoeken hoe je een crawler langs al je pagina's kan sturen. Schijnt met robots.txt te moeten lukken!

 

 

Edwin

Bratpack internetdiensten & internet marketing

www.bratpack.nl

Link naar reactie
  • 0

Meer info staat op mijn eigen website (Veel Gestelde Vragen bij Webdesign) of kijk voor heel veel meer informatie op google.pagina.nl of aanmeld.pagina.nl.

 

Graag hoorik van jullie andere ervaringen of gedachten!

 

Even een tip, je staat in Google best goed met je site, maar net iets té goed. Ik kwam ook een beheer programma tegen van jouw bedrijf voor een klant van jou. Daar zou ik even wat aan doen....

YourCom // alles voor internet

NIEUW!! Yourhello // doorzichtig kunststof visitekaartjes!

Link naar reactie
  • 0
Ik ben nu aan het uitzoeken hoe je een crawler langs al je pagina's kan sturen. Schijnt met robots.txt te moeten lukken!

 

Robots.txt geeft -naar ik dacht- alleen aan waar je wilt dat de robots NIET komen. Standaard doorzoekt het alle links op jouw site, maar je kunt het dus uitsluiten.

 

De navigatie op de website is dan ook heel belangrijk, die moet voor google te volgen zijn. Een flashmenu levert dan ook problemen op, tekstlinks zijn het beste. Een sitemap toevoegen aan de navigatie is vanuit dat oogpunt ook zeer lonend.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0

Ja, het klopt inderdaad dat je bij achterliggende pagina's komt via Google, bijv. het inlogscherm van een beheersysteem. Ik wil dit dus ook via robots.txt oplossen. bedankt voor de tip! 8)

 

Verder vraag ik me af of het uitmaakt of een website geheel in PHP is opgetrokken, of dat HTML de voorkeur heeft voor de spiders?

Edwin

Bratpack internetdiensten & internet marketing

www.bratpack.nl

Link naar reactie
  • 0

Ja, het klopt inderdaad dat je bij achterliggende pagina's komt via Google, bijv. het inlogscherm van een beheersysteem. Ik wil dit dus ook via robots.txt oplossen. bedankt voor de tip! 8)

 

Graag gedaan!

 

Verder vraag ik me af of het uitmaakt of een website geheel in PHP is opgetrokken, of dat HTML de voorkeur heeft voor de spiders?

 

Ja, dat maakt iets uit, al zal dat wel steeds minder worden. PHP gebruik je meestal voor dynamisch gegenereerde pagina's (bijvoorbeeld uit een MySQL database) dus daarop wil een zoekmachine wel eens problemen hebben. Heb ooit eens een interview gelezen in een computerblad, waarin werd gezegd dat zelfs al een vraagteken in de URL al voor problemen zorgt. Lijkt me iets overdreven want veel sites die ik bouw zijn dynamisch en komen toch goed in de zoekmachines.

 

Mijn motto is: Blijf eerlijk in je META tags over wat je biedt op een site, zet geen hele stukken tekst op een zelfde kleur achtergrond. Of tussen tekens. En links naar je eigen site, dat is heel erg belangrijk. Ik sta ook iets beter in zoekmachines sinds Higherlevel. ;D

YourCom // alles voor internet

NIEUW!! Yourhello // doorzichtig kunststof visitekaartjes!

Link naar reactie
  • 0

Higherlevel zorgt inderdaad voor een betere ranking. Vanaf dit forum zijn in de loop der tijd ook al zo'n 90 mensen naar mijn site gekomen. Ik zal eens kijken of de robots.txt mijn php pagina's beter kan indexeren!

Edwin

Bratpack internetdiensten & internet marketing

www.bratpack.nl

Link naar reactie
  • 0

Higherlevel zorgt inderdaad voor een betere ranking. Vanaf dit forum zijn in de loop der tijd ook al zo'n 90 mensen naar mijn site gekomen. Ik zal eens kijken of de robots.txt mijn php pagina's beter kan indexeren!

 

Nee, laat dan juist robots.txt weg!!! Dat is alleen voor als er een gedeelte niet geïndexeerd mag worden (beheer programma's).

YourCom // alles voor internet

NIEUW!! Yourhello // doorzichtig kunststof visitekaartjes!

Link naar reactie
  • 0

Ja, ik was aan het zoeken naar de functie "allow" naast de bekende "disallow". Maar ik ga nu standaard een robots.txt aanmaken met

 

user-agent: *

disallow: /beheer/

 

om de beheersystemen niet te indexeren. Het valt me trouwens op dat ook de onbekendere linkdirectory's goede resultaten geven in Google.

 

Iemand nog tips om de Link Popularity te vergroten?

Edwin

Bratpack internetdiensten & internet marketing

www.bratpack.nl

Link naar reactie
  • 0

Het valt me trouwens op dat ook de onbekendere linkdirectory's goede resultaten geven in Google.

 

Ik ben eigenlijk nog helemaal niet aangemeld bij linkdirectory's. Zal er eens naar kijken. Qua ranking in Google doe ik het helemaal niet slecht: zoeken op heel het web op Yourcom levert mij de 2e en de 3e plaats op.

 

Yourcom in het Nederlands 3e plaats en Yourcom Online Nederlands 1e plaats. :D

YourCom // alles voor internet

NIEUW!! Yourhello // doorzichtig kunststof visitekaartjes!

Link naar reactie
  • 0

Ja, maar wie kent Yourcom? Als iemand een onderhoudsbedrijf zoekt om zijn systemen te reperaren zoekt hij/zij op +systeem +reparatie +plaatsnaam, en niet op Yourcom aangezien hij dat niet zal kennen!

 

Kortom, met je eigen naam gevonden worden is geen kunt, maar het gaat juist om de andere zoektermen.

Edwin

Bratpack internetdiensten & internet marketing

www.bratpack.nl

Link naar reactie
  • 0

Qua ranking in Google doe ik het helemaal niet slecht: zoeken op heel het web op Yourcom levert mij de 2e en de 3e plaats op.

 

Yourcom in het Nederlands 3e plaats en Yourcom Online Nederlands 1e plaats. :D

 

...hoewel natuurlijk de vraag is hoeveel zin dat heeft. Nieuwe klanten gaan niet zoeken op "Yourcom", maar op "web design" (of "webdesign").

 

Niet dat ik erop pies dat ik in Google met "Qualion" op 1 sta, zowel Nederlands als internationaal... =]

 

(edit: ik moet echt sneller op "opslaan" gaan klikken...)

Link naar reactie
  • 0

Kortom, met je eigen naam gevonden worden is geen kunst, maar het gaat juist om de andere zoektermen.

 

Helemaal waar, maar zie maar eens hoeveel links er bestaan naar Yourcom! Your is een algemeen woord, maar Com wordt ook veel gebruikt. Naast mij 1.808 hits. Da's niet gering.

 

edit, 1.807. De link van Immovator verwijst ook naar mij.

YourCom // alles voor internet

NIEUW!! Yourhello // doorzichtig kunststof visitekaartjes!

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 208 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.