Jump to content
Miletos
Verberg

BTW OV kosten aftrekken als voorbelasting...en hoe te factureren aan klant

vraag

Ik heb gezocht maar inmiddels tolt het voor m'n ogen en zie ik door de bomen het bos niet meer. Iedereen lijkt weer net wat anders te zeggen of een net andere situatie te hebben. Ik (eenmanszaak) repareer binnenkort PC's voor particulieren, maar ik weet niet hoe ik precies met OV kosten moet omgaan richting belastingdienst en ook klanten.

 

In de prijs van een treinreis zit 6% BTW. Maar die reis specificeer ik niet op de factuur. Ik vertel aan klanten dat de teller bij mij gewoon gaat lopen zodra ik naar hen toe kom. Dus ik factureer de "reistijd" in de vorm van gewerkte uren. Makkelijker op de factuur, maar niet zo transparant.

 

Maar mag ik nu aan de belastingdienst die treinkaartjes nog wel doorgeven als gemaakte kosten en dus de 6% BTW aftrekken als voorbelasting? Of moet ik deze dan ook op de facturen vermelden, om aannemelijk te maken dat dat zakelijke reiskosten waren?

 

Indien het laatste zo is, hoe zit het dan met de BTW tarieven? Volgens mij reken ik gewoon over alle excl. BTW kosten op de factuur 19%. Dus als ik bijv. €7 incl 6% BTW/ €6,60 excl BTW voor m'n kaartje heb betaald, zou het zoiets voor de klant worden:

 

3 uur arbeid á 21,01/uur excl - €63,03

retour trein - €06,60

--------------------------------------------------------------------

€69,63 excl

€82,85 incl 19% BTW

 

...en achter de schermen bij m'n gemaakte kosten trek ik dus de €0,40 BTW (6% BTW over €6,60) die ik zelf had betaald af als voorbelasting. Maar dat klopt dan toch niet? Dan heb ik dus de klant over de kale €6,60 19% BTW doorbelast, terwijl ik over hetzelfde kaartje 6% BTW kan aftrekken als voorbelasting. Dus steekt de belastingdienst het verschil van 13% in z'n zak, toch??

 

Of ben ik nou compleet gek aan het worden? :'( (sorry ook als ik termen door elkaar haal...ik probeer echt om het te snappen)

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

dag Miletos

 

Als jij uren doorbelast in plaats van de werkelijke reiskosten dan is dit natuurlijk geen vergelijking.

 

Uiteraard mag je 6% BTW uit de prijs van je treinkaartje halen en aftrekken als voorbelasting.

 

Jij moet gewoon 19% over je (reis)uren rekenen. Sterker nog, als jij wel reiskosten per KM zou declareren, dan nog moet je 19% BTW over de reiskosten rekenen (volgt het tarief van de hoofddienst).

 

De particulier is de eindgebruiker en dus betaalt hij/zij de BTW. Je situatie is niet uniek. Er zijn zat diensten waar de eindgebruiker 19% BTW voor betaalt, waarvan sommige kosten voor de leverancier met 6% belast zijn.

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Joost,

 

Erg bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik denk dat ik het nu snap.

 

Ik haalde de tarieven die de NS, m'n "leverancier", op zijn product toepast (mijn kosten), door elkaar met het tarief wat ik op mijn factuur hanteer (mijn product). Ik doe niet aan persoonsvervoer, ik heb er gebruik van gemaakt.

 

Of ik mijn klant wel / niet mijn reiskosten laat betalen, in wat voor vorm (KM, uren) en hoeveel, is geheel aan mij. De factuur is domweg de opsomming van mijn producten en daar reken ik dus, in mijn geval pc reparatie, 19% BTW over. Wil ik vervolgens de BTW over mijn kosten aftrekken van voorbelasting, dan moet ik wel goed kijken naar welk tarief de leverancier heeft gehanteerd. In dit geval 6% BTW trein (ergo, persoonsvervoer).

 

Right?

 

Ik maakte me geen illusies dat mijn geval uniek was, haha. Maar de afgelopen weken heb ik duizend voor mij compleet nieuwe dingen gedaan...dus m'n hoofd stroomde wat over.

 

Nogmaals bedankt! En dit forum is echt geweldig. Dit was misschien één simpele vraag, maar ik heb al honderd andere dingen hier opgestoken met veel zoeken en lezen :)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 94 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept