Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
AV specialist

Uurtarief, Dagtarief, Maandtarief

Recommended Posts

Sjonge best moeilijk allemaal, maar ik heb een opdrachtgever die graag van mij weet voor welk bedrag ik per maand fulltime voor hem aan de slag ga. Nu heb ik hem een voorstel gedaan wat voor een maand bijna 9.500 euro is. Mijn uurtarief is teruggerekend dan ongeveer 50 euro.

Het vreemde is dat ik het uurtarief aan de lage kant vind maar het maandtarief behoorlijk hoog. Ik twijfel nu een beetje, mijn uurtarief wil ik, gezien mijn ervaring niet veel verder verlagen. Alleen is die 9.500 euro best pittig. Of zijn dit normale tarieven voor freelancers die enkele maanden een opdracht hebben? Overigens heb ik gezien dat mijn concurrentie rond de 75 euro op uurbasis zit (wat hetzelfde is als ik eens een enkel uurtje, dagje of weekje moet werken).

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ehm.. wat mij betreft krijgen alleen werknemers een vast bedrag per maand.. hou daar ook rekening mee het kan een factor zijn in de beoordeling van een fictief dienstverband..

 

En ja als het je het bedrag hoog vind dan heb je het gewoon nog niet vaak genoeg uitgerekend of gefactureerd voor een full time maand. ;D

 

als jij vind dat je 50 euro per uur waard bent en je weet dat collega zzp-ers zelfs tot 75 euro vragen dan is dat gewoon wat er uit het rekensommetje komt, niks meer en niks minder. het is niet erg om een eerste opdracht wat lager aan te nemen maar waarom niet gaan voor een hoger tarief als de markt het aankan. Als je eens 3 maanden zonder opdracht zit ben je heel blij dat je 3 maanden daarvoor 75 euro hebt verdiend want daardoor heb je een buffer(tje)

En als de hele markt 75 euro vraagt waarom zou jij het dan voor 50 euro doen. Waarschijnlijk zie jij allerlei kosten en risico's over het hoofd als startende ondernemer waar de anderen al hebben mogen ervaren dat 75 euro per uur veel klinkt maar helemaal niet zo veel is als je allees zelf moet betalen qua verzekeringen, periodes zonder opdracht, investeringen in goed apparatuur, kosten van een boekhouder of fiscalist voor je belasting aangiftes.. verzin het maar..

 

 

mijn persoonlijke ervaringen/mening met/over tarieven

 

maandtarief? nooit van mijn leven.. dan word ik wel weer werknemer..

 

Dag tarief: liever niet, en zeker niet op basis van 8x uurtarief.

Mijn ervaring is dat bij opdrachtgevers die een dagtarief willen je vaak (veel) meer werkt als 8 uur en dat dat ook min of meer word verwacht. En als je elke dag 9 uur werkt dan geef je indirect al 12,5% korting op je (vaste uurtarief)

Als ik met een dagtarief werk dan is het bij voorkeur 9x mijn uurtarief of als dat niet kan dan compenseer ik ook een aantal uren als ik lange dagen maak. Dat kan betekenen dat ik 3 dagen van 10 uur maak en 2 dagen van 6 uur en 5x een dagtarief reken.

 

uurtarief vind ik het prettigst werken. Als ik werk krijg ik betaald als ik niet werk krijg ik niet betaald, ik ben ook altijd erg secuur in pauzetijd niet door laten betalen en als ik eens voor een andere klant moet bellen dat ik dit dan ook niet als werktijd reken bij de klant waar ik op dat moment zit (ik werk meestal hele dagen op 1 locatie bij de klant)

 

Mijn ervaring is dat als ik op uurtarief werk ik regelmatig krijg te horen, "werk je niet te lang, het kan morgen ook nog.." de opdrachtgever is dan veel kostenbewuster.. bij een dagtarief is heb ik regelmatig meegemaakt dat men om een uur of 4 nog binnenkomt met een klusje van een uur of 3 werk en of dat vandaag nog ff kan..

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allereerst welkom.

 

Maak het je zelf niet te moeilijk? Je bepaalt zelf je uurtarief. Dat daarbij een zekere korting wordt verleend voor de omvang van de opdracht is niet ongebruikelijk, maar schiet jezelf ook weer niet in je voet. de opdrachtgever zal enkel banchemarken. Als de concurrentie 75 Euro rekent, waarom ga jij er dan onder zitten?

 

De totale som per maand mag dan wel hoog lijken, maar houd ook rekening met magere tijden en een lange tijd verplicht op de bank. Er zijn heel wat ZZP'ers die tijdens de crisis hebben gekozen voor een vast dienstverband omdat ze simpelweg geen of te weinig reserve's hadden opgebouwd.

 

Succes.

 


jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank jullie wel voor jullie reacties. Dat mijn uurtarief o.b.v. die hele maand wat lager ligt is inderdaad logisch, minder gedoe en ik ben voor een iets lager tarief voor langere tijd onder de pannen (wat een goede mogelijkheid is om te kijken of ik verder wil in het freelance vak). Overigens zijn er ook een hoop concurrenten die nog onder mijn uurtarief zitten, maar ik vind dat ik minimaal dit tarief waard ben.

Fijn te lezen dat ik niet erg afwijk of mezelf te duur in de markt zou zetten. Mijn minimale uurtarief wat ik nodig heb om te kunnen overleven ligt overigens nog een stuk lager. Dus met dit tarief heb ik genoeg ruimte om aan mijn verplichtingen te voldoen en ook nog een buffertje op te bouwen voor de mindere maanden.

 

Overigens is die 50 euro mijn uiterste, het uurtarief ligt nu nog wat hoger..

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

AV specialist, voordat je je opdrachtgever gaat verblijden met een offerte waar hij een hartverzakking of de slappe lach van krijgt, check dan eerst eens of hij zo iemand als jij ook via een uitzendbureau kan inhuren hoeveel hij dan moet betalen.

 

Want uitgaan van een uurtarief dat je hanteert voor losse kleine opdrachten is domweg niet reeel als het gaat om werk gedurende 1 of meer hele maanden en waarvoor jouw opdrachtgever de acquisitie doet en hoofdverantwoordelijk is.


Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sinds wanneer moet een zzp-er concurreren met het uitzendburo tarief? dat zijn gewoon werknemers met een iets ingewikkelder constructie. Het uitzendburo is ook prima in staat om op basis van de wet van de grote getallen zijn risico's af te dekken en een CAO die het geruime tijd mogelijk maakt werknemers niet door te hoeven betalen als ze niet zijn uitgezonden, waardoor de tarieven vaak niet ver boven brutoloon x 2 uit hoeven te komen.

 

Maar voor een zzp-er is dat toch echt anders dus dat rechtvaardigt hogere tarieven.. wat mij betreft dus onterecht om je tarieven te vergelijken met een uitzendburo..

En als toch zou blijken dat je in concurrentie bent met een uitzendburo, tsja dan moet je de opdracht misschien laten voor wat het is..

Bij mijn huidige opdrachtgever zit ook, zowel vast personeel als uitzendkrachten als zzp-er alleen met hun eigen prijs..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roel, ZZP'ers hoeven van mij niet te concurreren met uitzendbureaus, maar daar doen ze zichzelf geen plezier mee. Een opdrachtgever kijkt gewoon bij wie hij het beste kan inkopen. Ik neem aan dat jij dat ook doet als je wat koopt. Koop jij je boodschappen bijvoorbeeld bij die kleine zelfstandige kruidenier en groenteboer, of koop je bij die beursgenoteerde supermarkt?

 

Wat ik maar wil zeggen, is dat áls de opdrachtgever van TS ook bij uitzendbureaus kan inkopen, uitzendbureaus per definitie concurrenten van TS zijn. Hanteert TS dan een veel hogere maandprijs dan een uitzendbureau, dan kan hij praten als Brugman, maar weinig kans dat hij de opdracht dan krijgt.

 


Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geloof me, degene die hij zoekt is niet in te kopen bij een uitzendbureau. Ik heb een redelijk uniek specialisme. Er lopen er maar een handvol van rond in Nederland...

 

En ik hanteer dus al een tarief wat ver beneden mijn normale uurtarief is, geen 75, maar rond de 50 euro. Lijkt mij dus al een behoorlijke korting omdat er drie tot vier maanden afgenomen gaan worden. Ik geef hem als het ware staffelkorting... Hoe meer hij afneemt hoe goedkoper ik word...

 

Voor een uitzendbureau ben ik niet bang... Maar begrijp wel je punt...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay, dan hoef je je daar dus niet druk over te maken. Dan is het alleen nog de vraag of je opdrachtgever jouw conculega's ook weet te vinden, hoeveel ruimte zij nog hebben en hoeveel je maximaal kunt vragen voor jouw soort werk.

 

Overigens, kunnen jullie als AV specialisten (ik neem aan dat het om dit soort werk gaat) de handen niet ineen slaan? Dan kun je gezamenlijk een maximale prijs bedingen. Het zal wel niet mogen volgens de EU (kartelvorming), maar elke groep met een bepaalde machtspositie probeert hier maximaal van te profiteren, dus waarom jullie ook niet?


Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik weet dat mijn conculega's allemaal bezet zijn :). De markt is dus erg mager. Toch weet ik dat hij wellicht voor mijn honorarium twee mensen kan inhuren, die samen net zoveel of zelfs meer als ik alleen kan:(. ik heb maar besloten het even te laten gaan en eerst gewoon de reactie af te wachten. We kunnen altijd nog kijken naar een andere optie..

 

Over verenigen gesproken, veel freelancers, bijvoorbeeld camera en geluidspersoneel hebben zich bij CNV aangesloten. Die zijn op hun beurt weer aan het praten met zenders en producenten over de dagprijzen en werkomstandigheden van de freelancers. Er zijn wel vorderingen gemaakt maar gaat erg moeizaam. Ik kan me niet bij deze groep aansluiten en verder weet ik dat er een hoop andere freelancers zijn die zich hier niet aan willen houden. Zij gaan dus onder de prijs zitten en producenten kiezen steeds meer voor hen. Dat is dus ook "marktwerking"...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 19 leden online en 407 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept