Jump to content
christiaan1976
Verberg

Faillissement en de curator gaat privé verhalen: ernstige situatie

vraag

Geachte heren en dames,

 

Ik heb al veel gelezen als anoniem op dit forum, En vond het tijd om me eens aan te melden.

Gezien het helemaal verkeerd loopt met me en dat ik niet meer weet wat ik moet doen en bij wie ik moet zijn dacht ik meld me aan op dit forum, misschien kan iemand me helpen..

 

ik zal proberen een duidelijke samenvatting te typen., is niet makkelijk het is namelijk een erg ingewikeld verhaal., hoop echt dat iemand mij kan helpen wat te doen., alvast bedankt voor de reacties.

 

in 2005 ben ik samen met een partner in het diepe gesprongen om voor ons zelf te beginnen,we hebben 18.000 geleend van een neef om de Bv op terichten (deze hebben we wel heel snel weer terug gestort).mag niet staat nu in de brief van de curator.

 

Alles ging goed., alleen had mijn partner en nog een baan naast, bij zijn vader. die was het er niet echt mee eens, ging ons dwars liggen. bespaar jullie de rest hoe en wat.

 

Alleen toen ging er echt iets goed mis, door een voorval werd de winkel van de vader verwoest, door watertschade, maar wat hebben ze gedaan, somige kleding die nog wel ok was hebben ze snel verhuisd naar een andere locatie maar hebben het wel op gegeven aan de verzekering., ik wou hier niks mee te maken hebben, en heb dan ook besloten om te stoppen met de samenwerking, ik heb toen het bedrijf overgenomen, ook de schulden, stom stom achteraf.

 

Maar ja je bent jong en je wil wat,we waren net 4 maanden voor ons zelf begonnen, ik geloofde dat ik het wel alleen kon, ben verder gegaan, had een paar goede klanten.

 

Tot dat een klant van me, mij benaderde joh kom bij ons in het pand zitten, wij helpen je wel, wij financieren de boel,

ik dacht joh dat is mooi., ik kon wel wat hulp gebruiken, vooral administartief, deed mijn oude partner, niet mijn sterkste kant. Hun zouden de administartie ik hoefde me aleen maar druk te maken over de inkoop-verkoop.

 

Afspraken gemaakt, en na een tijdje zijn we van start gegaan, ik huurde in hun kantoren complex een ruimte, ze hadden namelijk meerdere bedrijven in een pand, alle bedrijven waren eigendom van 3 mannen, succesvolle zakenmannen, met dikke wagens enz, je kent het wel,veel mooie praatjes.

 

We hebben afspraken gemaakt, hun zouden stuk van mijn schuld overnemen en daarvoor kregen ze 50% van de aandelen, toen kwamen ze met het idee dan beginnen we een nieuwe bv frisse start, geen oud leed ,zo gedaan, nieuwe bv en de oude zou dan mijn managment bv worden., ze zouden mij een salaris betalen voor mijn werkzaamheden.

 

Maar wat gebeurde er , ze inversteerde niet ik draaide op de bestaande klanten, hun deden de administartie ook voor mijn managment bv, maar de oude zaken die nog liepen, de betalingen enzo lieten ze op de nieuwe bv binnen komen , de schuld van mijn managment werdt dus niet minder.,maar de goederen waren wel ingekocht door de oude bv.

 

Op een gegeven moment was het zelf zo erg , ze hadden goed econtacten bij de abn amro, waar hun ook bankierde, dat ik niet meer op mijn eigen rekening kon, ik was geblokeerd. ja echt , niet te geloven he.

hoop dat jullie het allemaal nog kunnen volgen, het is een lastig verhaal.

 

Nou daar was ik het natuurlijk allemaal niet mee eens, er ondstond onenigheid, ze betaalde mijn salaris niet uit, half jaar tot jaar, kwam hierdoor in de problemen prive, begrijpelijk denk ik.

Maar waar waren ze op uit, ze wouden alles hebben., prima dan moeten ze me uitkopen dacht ik.

 

Ok, toen kwamen ze met het verhaal de zaak is niks waard de zaak draaid niet goed enz bla bla

en toen bleek ook nog eens dat de naam,merknaam van de zaak was vast gelegd door vader van mijn vorige partner

en daar maakte mijn nieuwe partners natuurlijk gebruik van, de zaak is echt niks waard je hebt de naam niet eens in je bezit, blabla.

 

De vader van mijn oude partner wou geld zien, wat is er toen gebeurt mijn nieuwe patners hebben toen achter mijn rug om de naam gekocht., ja echt en ik kon er niks aan doen., had ook niet echt de middelen om er iets aan te doen, wel advocaat in de armen genomen, nu schuldeiser in het faillisement., ik had gelijk naam was van mij, maar kon er niks tegen doen het aanvechten ofzo had ik de middlen niet voor, zat prive aan de grond.

 

Allemaal elende, ik zat dus met een zaak die niks waard was, een schuld in me managment bv enz, ik heb toen wel wat geld gekregen om op te rotten, maar niet wat ik verdiende.was veel meer waard..,, met dat geld kon ik net me schulden die ik had opgebouwd, huurachterstand om dat ik geen salaris had gekregen afbetalen.

 

Ook mocht ik de administratie niet meenemen en of inkijken, heb toen ook iemand meegenomen om te onderhandelen, ook dit liep op niks uit., het zijn gewoon boeven, ze hebben me gewoon kapot gemaakt en me zaak afgepakt en de ander helft verkocht aan iemand anders voor de hoofdprijs, boeven zijn het en ik kon er niks tegen doen., het was altijd ik jong broekie tegen 3 volwasen zakenmannen., ga je echt niet winnen als je 27 bent.

 

Ok ,ik dacht zak er maar in ik red me wel, heb zo een nieuwe job, maar toen begon de elende pas echt, kon geen baan vinden, geen geld een huis wat ik niet kon betalen enz ik kwam prive echt zwaar in de problemen, kon me huis niet meer betalen, woonde in duur huurhuis,

had geld geleend van vrienden-familie, kon dit niet terug betalen, deurwaarde naar deurwaarde., zag het allemaal niet meer zitten.

 

Ik had alleen een geluk, ben wel een goede verkoper, en kreeg toen toch een nieuwe job, alleen waren dit ook weer niet echt betrouwbare mensen dus dit hield ook snel weer op., betaalde ook weer niet netjes mijn managmentfee-salaris

 

 

Maar toen kwam er zonnenschijn leerde eene leuke dame kennen, kwam met iemand in aanraking die wel wat met mij wou beginnen, alleen was dit in Maastricht, en ik was woonachtig in Rotterdam, reed elke dag op en neer..,was niet te doen,

besloten om te verhuizen naar belgie, samen met die leuke dame, nieuw leven opbouwen en de oude schepen achter me te verbraden.

 

Maar je voelt het al aankomen, ook dit ging weer mis, ook deze mensen kwamen hun afspraken niet na, ik heb een gave om verkeerde mensen aan te trekken, stink snel in mooie praatjes te goed van vertrouwen, als je in de problemen zit maken mensen snel misbruik van je., helemaal als je iets kan waar mensen wel iets in zien en waar ze geld meekunnen verdienen.

 

Conclusie..., paar jaar verder hoop elende, me uit de naad gewerkt, dag en nacht geen piek op de bank, en een faillisement aan me broek, en een dikke ook.

 

Kleine 100.000 euro. 12.500, bank, Eneco 1.000, Advocaat voor het naam verhaal 2.500.

70.000 belasting, geschatte som, dit omdat er nooit aangifte is gedaan, dus ook nooit iets terug gevraagd voor zo ver ik weet, of mijn oude partners moeten dat gedaan hebben en het in hun zak gestoken hebben, waar in niet raar van op zou kijken.

 

En wat is nu het verhaal de curator wil het op mijn persoonlijk verhalen, onbehoorlijk bestuur

waarom, ik kan geen administartie overleggen, kreeg ik niet van me oude partners, geen jaarcijfers ingediend, zouden hun doen hebben ze nooit gedaan, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Moet wel zeggen dat ik het wel zag aankomen dat het mis zou gaan en dat ik een keer het haasje zou zijn, maar hoopte dit zo lang mogelijk te kunnen reken of dat ik het wel recht kon trekken,door hard te werken en iets nieuws op te bouwen, stom stom, had meteen met de billen bloot gemoeten en de handdoek in de ring moeten gooien en hulp moeten zoeken, maar ja dat is achteraf., stuisvogel effect, moet nu ben ik bang op de blaren zitten, het moet volgende maand voor de rechter komen.

 

Ik zie geen uitweg meer, maar vind het allemaal zo oneerlijk en wordt er weer kwaad over als ik dit schrijf.

Weet echt niet wat ik er mee aan moet, weet niet bij wie ik moet aankloppen voor hulp.

 

De curator gaat me hard aanpakken, die wil geld zien, die denk dat er wat is, maar er is niks., nog een lang verhaal.

mocht je het willen weten laat het dan even weten.

 

Is er misschien iemand met tips, alle tips zijn meer dan welkom.

 

Alvast bedankt voor alle reacties en voor het nemen van de tijd om het te lezen.

 

Vriendelijke groet,

Chris

 

(Edit: titel verduidelijkt)

Link to post
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Je hebt de plicht om een goede administratie te voeren geschonden (en naar ik mag aannemen ook de deponeringsplicht). Dat is voor de curator heel handig, want er bestaat nu voor de curator het bewijsvermoeden dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur dat als gevolg heeft dat jij als bestuurder van de vennootschap aansprakelijk gesteld kan worden voor het tekort in de boedel.

Er zijn volgens mij twee uitwegen:

- alsnog bewijzen (de bewijsplicht ligt bij jou!) dat er geen sprake is van onbehoorlijk bestuur; en, als dit niet slaagt,

- je beroepen op individuele disculpatie (google maar eens).

Beide lijken mij lastig in jouw situatie. Hoe dan ook moet je het bewijsvermoeden proberen te weerleggen en is het raadzaam op zoek te gaan naar een goede advocaat*. Voordeel is dat je hangende de procedure om het bewijsvermoeden te weerleggen even lucht krijgt. Uiteraard zul je in de tussentijd ook de aandeelhouders moeten aanpakken.

 

*niet de dorpsadvocaat, maar een advocaat die gespecialiseerd is in insolventierecht


]

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Johan,

 

Bedankt voor uw snelle reactie.

 

Ik ga zo meteen eens kijken op gogle, of ik wat kan vinden.

 

Heeft u misschien tips bij het zoeken van een goede advocaat, weet u misschien iemand.

 

Alvast bedankt voor uw hulp.

 

Groeten Chris

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een probleem is dat banken en curatoren altijd denken "och, dat is een ondernemer die zogenaamd failliet is, die heeft vast nog wel ergens een BV'tje met wat miljoenen er in, die moeten we stevig aanpakken". En dat zal ook heel vaak zo gebeuren, maar ze vergeten dat er mensen zijn die echt niks hebben, die niet twee miljoen euro stiekum in een oude sok hebben. Ze vergeten ook dat ze zelf van negen tot vijf stress hebben over hun werk maar dat ze daarna lekker tv kijken en goed slapen, terwijl de ondernemer die ze aanpakken niet kan slapen van de stress.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

 

Hahahah thanks voor uw antwoord, was het maar waar 2mlj in een sok.

dan maakte die 100k ook niet uit ;-) kan ik dan wel mee leven.

 

Fijn om te horen dat hij goed is, ga vandaag of morgen nog even contact met hem opnemen, ben benieuwd wat hij ervan vindt en of hij me kan helpen, hoop het zo.

 

Thanks

 

En ik hou jullie op de hoogte.

 

Groetjes Chris

Link to post
Share on other sites
 • -1
 • Rate this answer

Heftig verhaal!

 

Maar goed je wilt tips en advies: zo snel mogelijk jezelf failliet laten verklaren en de schuldsanering in. Dat is dan wel een paar jaar op een houtje bijten, maar dan ben je wel snel van alle zooi af. Daarna weer met een frisse start beginnen en misschien in de toekomst wat meer bedachtzamer te werk gaan (niet te impulsieve risico's nemen, te snel met onbekende mensen in zee gaan etc).

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Heftig verhaal!

 

Maar goed je wilt tips en advies: zo snel mogelijk jezelf failliet laten verklaren en de schuldsanering in.

Zinloos advies, want die bestuurdersaansprakelijkheid wordt - uiteraard - gezien als 'niet te goeder trouw', waardoor een WSNP toelating niet mogelijk is.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 218 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept