• 0

Internetbedrijf in het buitenland runnen, en dan?

Hallo allemaal, leuk dat er een zakelijk forum bestaat :)

 

Ik heb een vrij bijzondere vraag, mijn situatie is alsvolgt:

 

Sinds augustus 2003 run ik een website in de USA, ik verkoop pc onderdelen en audio gerelateerde apparatuur.

Zowel de klanten als de leveranciers bevinden zich in de USA, ik doe feitelijk de promotie en afhandeling van orders vanuit Nederland.

De inkomsten belanden op mijn zakelijke rekening in de USA en daar staat de behaalde winst nu te staan.

Mijn administratie (btw/salestax e.d.) wordt 3-maandelijks aan de staat waar ik gevestigd ben overlegd, dit omdat ik in die staat btw in en afdraag.

 

Tegelijkertijd ben ik hier nog fulltime werknemer, ik leef momenteel van een job en dat is wat de belastingdienst weet.

Aangezien ik legaal bezig wil zijn, lijkt het me praktisch om te weten op welke manier ik het beste de inkomsten uit de USA kan overbrengen naar ons kikkerlandje, uiteraard met betaling van belasting voor zover dit van toepassing is.

In de USA betaal ik geen omzetbelasting, omdat de staat waar ik gevestigd ben deze belasting niet heft.

 

Graag wil ik weten hoe ik op een legale manier van de inkomsten gebruik kan gaan maken, want het gaat nu al om zoveel geld, dat ik op termijn de job vaarwel kan zeggen.

Uiteraard word ik pas fulltime ondernemer wanneer de inkomsten lange tijd stabiel en het liefst groeiend zijn.

 

Ik ben benieuwd ;)

 

Oh ja, even ter aanvulling:

Het gaat om een zelf opgerichte corporation, ik ben geen 'onderdeel van' maar directeur, secretary en alle benodigde functies in een persoon.

De lokale fiscale zaken worden in de USA door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd.

 

André

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Het liefst zou ik geen geld overbrengen naar dit kikkerlandje op die manier, maar eerst in een doelvermogen gooien. Maar dat zijn nogal moielijke regelingen om dat zo uit te leggen of uit het hoofd.

 

Volgens mij als je vanuit NL zaken doet in NL dus verkoop aan de VS, dan heb je de ideale situatie die er is volgens de BTW.

 

Je hebt namelijk een te vordrn btw tegen 19% en je draagt af tegen 0% :) zo verdien je nogeens op je BTW. Misschien dat de plaatselijke IRS je nog op het matje zal roepen.

 

Voor de overige belastbare feiten zou ik meer info nodig moeten hebben.

Link naar reactie
  • 0

Er zijn nog meer onduidelijkheden.

Waar trek ik bijv. de kosten af, hier of daar? Bij de salestax verrekening kan ik kosten opvoeren, maar zou men in de USA bereid zijn om mijn leasewagen als post te accepteren?

Of de pc, de fax, het bureau en de rente-aftrek van de waarde van de werkkamer?

Ik zit er over te denken om de Corporation onder te brengen in een NL bedrijfsvorm, maar dat wordt wel lastig, de Corporation is immers op zich al een 'BV'.

Emigreren is nog de simpelste oplossing ;D

Link naar reactie
  • 0

Kun je de aandelen van dat bedrijf niet onderbrengen in een Ned. BV en van daaruit je salaris betalen....

De Ned BV berekent dan een beheersvergoeding aan je Amerikaanse.

Zo kun je zakelijke Amerikaanse kosten bij je Amerikaans bedrijf boeken en evt. kosten voor jezelf aan je Nederlandse BV.

 

 

Egbert Punter

Link naar reactie
  • 0

Hi 2thePoint,

 

Het antwoord is absoluut niet eenduidig te geven. Een en ander is volledig afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming en de staat waarin je onderneming gevestigd is.

 

Op het moment dat je inkomsten uit deze onderneming ontvangt, moet je dit gewoon bij de belastingdienst melden en afhankelijk van de hoogte en het percentage van je totale wereldinkomen betaal je de inkomsten belasting in Nederland of in de US. Tussen beide landen bestaat een belastingverdrag, zodat dubbele belasting kan worden vermeden. Er wordt echter gekeken in welk land je fysiek woont.

 

Mijn eerste gevoel zegt dat je in Nederland veel meer inkomstenbelasting betaald dan in welke staat in de US. Je kunt beter opteren om geen inkomen uit je "corporation" te ontvangen en dze besparingen in de reserves van de "corporation" te laten vloeien.

 

Ik zou je adviseren om twee instanties te raadpleagen:

 

Belastingdienst

Amerikaans-Nederlandse KVK te Amsterdam

 

Groet

 

Progresso

 

Link naar reactie
  • 0

Er wordt echter gekeken in welk land je fysiek woont.

 

Niet perse. Ik heb op advies van een belastingexpert een in NL gevestigde eenmanszaak terwijl ik in België woon en een deel van mijn activiteiten van hieruit factureer. Dat leidt tot twee verschillende aanslagen, twee keer belastingvrije voet en een boel gedoe over sociale verzekeringen en de lokalisering van kosten.

 

Plus een hoge rekening van mijn adviseur, natuurlijk. ;)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de antwoorden ;)

De Amerikaans-Nederlandse kvk in A'dam is nieuw voor mij, ik heb getracht bij de kvk in R'dam en in Nevada (waar ik gevestigd ben) nadere informatie te verkrijgen.

Bij de belastingdienst begreep men mijn positie geheel niet, er is kennelijk nog geen hokje voor bedacht :D

 

Wat ik wel heb vernomen is dat ik in NL het vruchtgebruik heb van de onderneming en dat ik dan zowiezo belasting dien te betalen.

Van de belastingverdragen weet ik ook e.e.a, o.a. bij www.evd.nl is die informatie te vinden.

Met een belasting-almanak kom ik niet verder, wederom is mijn situatie hierin niet beschreven, kennelijk moet je iets importeren of exporteren om in een hokje gepropt te kunnen worden ::)

 

Dan de aandelen, die heb ik inderdaad, want dat is een vereiste wanneer je een (S-) Corporation opricht.

Deze aandelen hebben nu nog geen toegekende waarde, e.e.a. hangt af van de ontwikkeling van het bedrijf, na een half jaar is daar nog niets zinnigs over te vertellen.

 

De reserves laten groeien is best interessant, aangezien de werkelijke bedrijfskosten relatief laag zijn.

Ik zit ook te denken aan mijn beleggingspot, stel dat het geld hier bij wordt gestort, dan is er opeens sprake van risicokapitaal en zou ik alleen vermogensbelasting betalen (als het bedrag groter is dan m'n hypotheek).

Toch wil ik gebruik gaan maken van de inkomsten die ik als directeur geniet, momenteel wandel ik alweer langs het randje van legaal en niet legaal :-\

Link naar reactie
  • 0

Deze lap tekst vertelt hoe de belastingheffing wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van een 'vaste inrichting' in NL of de US.

 

http://www.netherlands-embassy.org/files/pdf/nlversieusnltaxtreaty.pdf

 

Ik ben er nog niet uit of deze 'vaste inrichting' mijn pc'tje thuis is in de werkkamer, of dat dit het adres is waar return-goods heen worden gestuurd, een adres van een dienstverlenend bedrijf in de USA dus.

Feit is dat de bedrijfsvoering in NL plaats vindt, echter is dit in mijn bedrijfs statuten niet de locatie waar het bedrijf gevestigd is, dit is de locatie waar het dienstverlenende bedrijf is gevestigd (agency).

Zover ik begrijp uit de tekst wordt daar belasting geheven waar het bedrijf is gevestigd (tarief is 0%) en niet nog eens in NL.

De tekst van de link is echter dermate complex dat ik er nog even op moet broeden :o

 

De link van de belastingdienst buitenland vertelt het volgende:

 

"Buitenlands inkomen aangeven

Als u in Nederland woont, moet u altijd uw gehele wereldinkomen aangeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Dit betekent dat u - naast het inkomen dat u in Nederland geniet - ook uw buitenlandse inkomen moet aangeven.

 

Recht op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting

Als u buitenlands inkomen geniet, dan hoeft u daarover niet altijd in Nederland inkomstenbelasting te betalen. Als het recht om belasting te heffen op grond van (inter)nationale regelingen is toegewezen aan een ander land dan Nederland, hoeft u over die inkomsten in Nederland geen inkomstenbelasting te betalen. U heeft dan recht op een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Afspraken daarover zijn vastgelegd in belastingverdragen die Nederland heeft gesloten met andere landen."

 

Dit betekent (omdat ik statutair in de USA gevestigd ben en er 0% belasting wordt geheven in de staat waar ik gevestigd ben) dat ik uit kom op 0% belasting :D

 

In het belasting verdrag staat het volgende:

 

"Bestanddelen van het inkomen van een inwoner van een van de Staten,

van waaruit ook afkomstig, die niet in de voorafgaande artikelen van deze

Overeenkomst zijn behandeld, zijn slechts in die Staat belastbaar."

 

Het blijft puzzelen, maar het ziet er op het eerste gezicht naar uit dat ik in de USA belast dien te worden ;)

Link naar reactie
  • 0

Even dit topic omhoog werken ;)

 

Zijn er inmiddels andere ondernemers die in het zelfde schuitje zitten als ik ???

Over de belastingen heb ik nog geen eenduidige antwoorden gezien, wel vergelijkingen met als had ik een Nederlands bedrijf.

In de US betaal ik Federal Tax omdat ik daar gevestigd ben, dat ik een 'alien' ondernemer ben, maakt kennelijk geen verschil, waardoor ik ook kosten mag aftrekken, zo zie ik toch nog iets terug van het startkapitaal.

In Nederland zou ik dan belasting schuldig zijn verminderd met het in de US afgedragen deel, zie ik dit goed?

Link naar reactie
  • 0

Over wat 'geld naar nederland halen' betreft: Er is een vrij eenvoudige, maar tevens niet zo legale oplossing.

 

Ik weet nog wel dat mensen die veel advertentie-inkomsten in de VS maakten en daar een rekening hadden, daar ook meteen een visacard bij regelden. Uiteraard gaat het opvallen als je daar alles mee gaat doen, maar het werkt best om de goede dingen des levens mee af te rekenen in Nederland.

 

Natuurlijk ontduik je op die manier belasting, en is het daarmee meteen een flink risico. Bovenstaande tekst is dan ook alleen ter leering ende vermaeck.

Link naar reactie
  • 0

Over wat 'geld naar nederland halen' betreft: Er is een vrij eenvoudige, maar tevens niet zo legale oplossing.

 

Ik weet nog wel dat mensen die veel advertentie-inkomsten in de VS maakten en daar een rekening hadden, daar ook meteen een visacard bij regelden. Uiteraard gaat het opvallen als je daar alles mee gaat doen, maar het werkt best om de goede dingen des levens mee af te rekenen in Nederland.

 

Natuurlijk ontduik je op die manier belasting, en is het daarmee meteen een flink risico. Bovenstaande tekst is dan ook alleen ter leering ende vermaeck.

 

Zoals ik bij de start van dit topic al aan gaf wil ik legaal tewerk gaan.

Zowel in de US als in NL moet alles te verantwoorden zijn, in de US heb ik toch al controle van o.a. de fiscus omdat ik daar geregistreerd sta.

In een ander topic had ik het over een Zwitserse bank en mijn bedoeling om het vergaarde kapitaal te laten groeien, volgens mij mag ik dat doen waar ik wil, zolang ik maar geen geld voor mezelf onttrek uit het fonds.

Ik denk ook dat ik beter een nieuw fonds kan gebruiken, omdat het bestaande fonds met privé middelen is opgebouwd.

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal, leuk dat er een zakelijk forum bestaat :)

 

In de USA betaal ik geen omzetbelasting, omdat de staat waar ik gevestigd ben deze belasting niet heft.

 

Graag wil ik weten hoe ik op een legale manier van de inkomsten gebruik kan gaan maken, want het gaat nu al om zoveel geld, dat ik op termijn de job vaarwel kan zeggen.

Uiteraard word ik pas fulltime ondernemer wanneer de inkomsten lange tijd stabiel en het liefst groeiend zijn.

 

Ik ben benieuwd ;)

 

Oh ja, even ter aanvulling:

Het gaat om een zelf opgerichte corporation, ik ben geen 'onderdeel van' maar directeur, secretary en alle benodigde functies in een persoon.

De lokale fiscale zaken worden in de USA door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd.

 

André

 

 

Ik neem aan dat je bedrijf in Delaware is gevestigd (bekendste staat in de USA waar geen vennootschapsbelasting wordt geheven)

 

Ik denk dat je best in samenspraak met je boekhouder, accountant of andere raadsman er voor zorgt dat je deze inkomsten op de één of andere manier naar Nederland loodst. Op 1 januari 2005 (al is het niet waarschijnlijk) gaat de Europeese spaarrichtlijn in waardoor de lidstaten onderling informatie uitwisselen over tegoeden van EU-burgers in het buitenland. Dit zal echter enkel gebeuren indien o.a. de VSA mee in het akkoord stappen. Het is dus best mogelijk dat in de nabije toekomst de Nederlandse fiscus weet krijgt van jou tegoeden in de Verenigde Staten. Aangezien er nog geen belasting is betaald zal je waarschijnlijk in Nederland (in België is dit toch zo) de volledige inkomstenbelasting moeten betalen. Voor ontvangsten uit het verleden kan je misschien best anoniem onderhandelen met je belastingcontroleur om een regeling te treffen (je accountant of iemand anders doet dit in jou naam zonder te zeggen om wie het gaat en zet deze regeling op papier) Zo is het vaak goedkoper om je te regulariseren voor vergoedingen uit het verleden.

Link naar reactie
  • 0

Ik las in de Telegraaf (sorry hoor ;D) dat Zwitserland op termijn een bronbelasting voor spaartegoeden gaat invoeren, het bankgeheim blijft echter overeind ;)

De spaartegoeden zouden per 1 januari 2005 belast gaan worden, tenzij hier in een mogelijk referendum afwijzend op wordt gereageerd.

Voorlopig hoef ik me dus niet druk te maken :D

 

Link naar reactie
  • 0

Zo, ik ben weer een hoofdstuk verder met de ideetjes ;)

 

Ik heb het advies gekregen om te bekijken of ik geld uit de US company kan lenen, dit kapitaal kan vervolgens in een NL beleggingsdepot groeien, uiteraard ten bate van de US company.

 

Een tweede mij achtervolgende gedachte is een eenmanszaak in NL oprichten, ik heb nl. een product en marktniche gevonden waar ik graag mee aan de slag wil gaan, het concept heb ik reeds uitgebroed.

Indien dit wordt gerealiseerd, is er een extra mogelijkheid om kosten af te trekken, bijv. van de lening en ook de huisvesting (in het souterrain met eigen toegang, heel handig ;D).

 

Wat de zaak wat complexer maakt, is dat ik de woning (en de kosten) deel met m'n broer, zou ik hem dan moeten compenseren voor de kosten die ik kan aftrekken?

Op zich lijkt mij dat redelijk, aan de andere kant draagt hij niet bij aan mijn zakelijke bezigheden :-\

Nog wat lastiger is dat ik de woonlasten al privé aftrek, omdat ik ook nog werknemer ben overdag.

Eigenlijk zou ik de zaak (huisvesting) financieel moeten splitsen, zou dit mogelijk zijn?

Link naar reactie
  • 0

Niemand reageert, dus dan doe ik het zelf maar :D

Waar kan ik gedetailleerde info vinden over de huisvestings regeling voor bedrijven (belastingtechnisch) in NL vanaf 2005?

Bij de belastingdienst heb ik gelezen dat er een bouwkundige scheidng moet zijn tussen privé en werkgedeelte en die is er gelukkig :)

 

Echter wil ik het souterrain (waar het bedrijf gevestigd is) ook voor andere (privé) doeleinden gebruiken.

Ik vraag me af of ik met een verplaatsbare scheidingswand het bedrijfsgedeelte kan afbakenen, of zelfs het hele souterrain aan het bedrijf toekennen, wat betekent dat er ook wat minder zakelijke objecten aanwezig zijn zoals een flinke audio installatie.

Dit feit hoeft echter het werk niet te verstoren, mag ik dat zo stellen?

Link naar reactie
  • 0

Tja, weer geen reacties ::)

Ik denk dat ik af zie van het plan, aangezien ik het pand deel met m'n broer, we delen de lasten.

Voordeel is dat ik de inrichting niet al te zakelijk hoef te maken, zodat het een leefbare omgeving blijft ;)

 

Overigens wil ik in een niche markt in NL gaan starten, ik hoef hier niet van te leven, het gaat om het leuke :)

De klanten zijn stichtingen en verenigingen, die vaak weinig te besteden hebben.

Zijn er (wettelijke) regels die mij (en de klant) voordeel opleveren, of moet ik zelf zien de kosten voor de klant zo laag mogelijk te houden?

Ik denk dan vooral aan mijn uurtarief, dat deel uit maakt van de levering ???

Zou ik bijv. in aanmerking kunnen komen voor subsidie omdat mijn product innovatief is, ik noem maar wat? :)

 

André 8)

Link naar reactie
  • 0

Zou ik bijv. in aanmerking kunnen komen voor subsidie omdat mijn product innovatief is?

 

Wellicht komen die stichtingen en verinigingen in aanmerking voor subsidies, als ze investeren in "jouw innovatieve produkt".

 

Wat betreft jouw produkt is dat "zonder nadere informatie" niet direct te zeggen.

 

In princiepe is er voor alles wel een potje te vinden. Even de juiste mensen inschakelen en wellicht kun je op kosten van het rijk / andere instantie aan het R&D-en gaan.

 

Link naar reactie
  • 0

Het gaat om camerabewaking op afstand met eenvoudige middelen, die de klant vaak al heeft.

Hierdoor verwacht ik een kosten-effectief product te kunnen leveren, zodat de drempel voor aanschaf laag ligt.

Mijn uurtarief is waarschijnlijk de grootste kostenpost, dus hiermee moet ik oppassen, indien mogelijk wil ik dhz pakketten gaan verkopen en de klanten (betaalde) ondersteuning bieden.

Bij deze klantenkring is meestal sprake van vrijwilligerswerk, dus hoe meer ze zelf kunnen doen, hoe voordeliger het is :)

(ik zou hier bijna een apart topic voor starten, aangezien het nu redelijk off topic is :-\)

 

André 8)

Link naar reactie
  • 0

Het gaat om camerabewaking op afstand met eenvoudige middelen, die de klant vaak al heeft.

 

Het vernieuwende produkt is?

 

Website + webcam + opslag software?

 

 

 

 

Dat is een mogelijkheid, lokale opslag kan ook, al is dat niet 100% veilig, omdat de pc interessant is als buit.

De webcam heeft nightview capaciteiten, waardoor de kans groter is dat de inbreker herkend wordt.

Tevens is er dan bewijsmateriaal voor handen.

De opname en/of streaming kan gestart worden op commando van de alarminstallatie of met een schakelklok (pc software).

Voor streaming kan de klant het beste adsl of kabelinternet nemen, direct inbellen op de pc kan ook.

Het belangrijkste doel is echter om snel toegang tot de camera te bieden, opslag van beeld/geluid is een optie.

De camera's kunnen draadloos uitgevoerd worden, zodat er meer plaatsingsmogelijkheden zijn, denk aan een volkstuincomplex.

Dit alles is op zich niets nieuws, ik wil het betaalbaar aanbieden, zodat de drempel tot aanschaf laag ligt.

 

André 8)

Link naar reactie
  • 0

Ik heb de discussie niet helemaal gevold, maar naar mijn mening kun je subsidie wel schudden voor dit initiatief. :(

 

Is niet zo erg, maar het had de start wat makkelijker gemaakt :)

Omdat ik er toch niet van hoef te leven had ik ervaring kunnen opdoen met het aanvragen van subsidie, of de klanten helpen die met zo'n aankoop recht op subsidie zouden kunnen hebben.

Voor mij is dit een onontgonnen gebied, ik denk dat het ook veel rompslomp met zich meebrengt, omdat je die subsidie moet kunnen verantwoorden ....

 

André 8)

Link naar reactie
  • 0

Oei jammer dat het topic inmiddels oud en dood is!

 

Ik zit in precies hetzelfde schuitje als SpeedyAndre en had nu graag wat ervaringen met hem willen uitwisselen!

 

Andre, lees je hier nog wel eens? (3 jaar na dato.. :-\ )

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 245 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.