Jump to content
clara
Verberg

vrijwilligerswerk bij VOF die kantine pacht?

vraag

Ik ben van plan een kantine te gaan pachten van een sportvereniging. Dit doe ik samen met een partner in een VOF constructie. Er werken er in die kantine in totaal 30 mensen die dit als vrijwilliger doen. De vorige pachter gaf een vergoeding van € 4,-- per uur. Iedereen blijft wel onder de maximale vrijwilligersvergoeding van € 1500,-- per jaar. Het zijn allemaal mensen die die werk vooral doen voor de gezelligheid. Het bedrag staat ook in geen enkele verhouding tot wat men er voor doet. (schoonmaken, achter de brt staan, in de keuken helpen) Nu begrijp ik uit de informatie die ik via internet op sites als van de belastingdienst vindt dat er eigenlijk geen sprake kan zijn van vrijwilligerswerk als je dit voor een VOF doet. Loop ik het risico dat er in deze constructie geoordeeld kan worden dat er sprake is van een dienstverband en daardoor geconfronteerd wordt met naheffingen en mogelijk zelfs achterstallig loon ?

Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Kort antwoord:

 

- Ja, je loopt het risico dat de Belastingdienst dit ziet als een dienstverband (sterker: ze zullen dit zien als een dienstverband) en ze zullen op dat moment de loonheffingen, verhoogd met een boete, bij jou vorderen;

 

- Ja, je loopt het risico dat een werknemer aanvulling zal eisen tot het wettelijk minimum loon - en als er een schaap over de dam is...

 

- Je loopt zelfs het risico dat de Belastingdienst loonheffingen zal vorderen over het wettelijk minimumloon en niet over het uitbetaalde loon.

 

In mijn ogen is dit dus een definitieve no go. Er kunnen wel andere constructies opgetuigd worden die wat creatiever met dit probleem omgaan. Maar dat is echt specialistenwerk. Mijn advies: ga opnieuw rekenen en win advies in.

Betaal je ook nog goodwill over deze kantine? Kijk hier heel goed naar, het kan zijn dat er gewerkt wordt met winstpercentages die geheel niet realistisch zijn!

 

Succes!


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank je wel Dennis voor je heldere antwoord en je advies. Ik hoef geen goodwill over deze kantine te betalen en kreeg van de huidige pachter inzicht in de financiële gegevens. Het is misschien wat veel gevraagd maar weet je eventueel of het mogelijk is dat de vereniging dan die vrijwilligersvergoeding voor zijn rekening neemt en dit eventueel met de hoogte van de pacht verrekend?

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Neuh, is niet teveel gevraagd hoor. Zolang ik geen complete constructies hoef uit te werken valt dat allemaal binnen de service 8)

 

Belangrijk is dat de vrijwilligers werken voor de vereniging en niet voor jou. Dus als jij de bar exploiteert (in- en verkoop drank en ook bardiensten doet) maar dat de vrijwilligers voor de vereniging werkzaamheden uitvoeren kan dat een oplossing zijn. Belangrijk hierbij is dat het belangrijk voor de vereniging is dat er bekende gezichten achter de bar staan (clubbinding). Nog belangrijker is het dat deze mensen dus niet voor jou werken - er mag geen gezagsverhouding zijn, jij bent niet hun baas.

 

Als je hier ene werkbaar iets van kunt maken dan is jouw oplossing een mogelijkheid. Maar nogmaals, ik zou iemand in de hand nemen die het helemaal voor je uitwerkt. Kost een paar centen maar geeft je in ieder geval een pleitbaar standpunt als de Belastingdienst moeilijk gaat doen - scheelt de eventuele boete ;)

 

Succes!


Financieel en fiscaal adviseur, ook op het vlak van werkgeverszaken en uitzendvraagstukken.

Deskundig en betrokken - cijfers moeten kloppen maar het draait altijd om de mens die de onderneming maakt.

 

http://www.dennisvandijk.com | info@dennisvandijk.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Clara,

Ik zou graag van jou willen weten hoe ver jij staat met het oprichten van jou kantine. Daar ik een zelfde situatie heb als jij. Ik wil namelijk ook een sportkantine gaan pachten en zou jij mij kunnen vertellen tegen welke problemen ik zou oplopen.

Met vriendelijk groet,

Erik

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Erik,

 

Allereerst welkom op Higherlevel!

 

Inhoudelijk: Lid Clara is al geruime tijd niet meer actief noch ingelogd geweest op Higherlevel. De kans dat zij jouw reactie in een meer dan 3 jaar inactief topic leest en er op reageert is erg gering.

Wellicht kun je Clara een persoonlijk bericht sturen, via de PM button (het grijs/bruine knopje [pm] rechtsonder haar profielnaam links van haar posts )

pm.png.5e51de14068ed4f168a50ad539c50a24.png


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 19 leden online en 182 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept