Jump to content
koosg
Verberg

Bijtelling auto voorkomen en toch prive kilometers rijden

vraag

Bij gebruik van een privé auto wordt ongeacht de daadwerkelijke kosten van deze auto een netto bedrag van € 0,19 per kilometer toegestaan als vergoeding voor iedere verreden kilometer.

Zodra een auto van de zaak gereden wordt en er wordt meer dan 500 kilomter privé gereden met deze auto, wordt een percentage van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen opgeteld en hierover moet belasting worden afgedragen.

 

Mijn gedachten zijn om bij gebruik van een auto van de zaak iedere privé kilomter aan de zaak te vergoeden tegen € 0,19 per kilometer waardoor een bijtelling mogelijk voorkomen kan worden omdat de auto gehuurd wordt van de zaak op een zelfde basis als dat een gehuurde auto van een werknemer wordt vergoed.

 

Zou dit (on)mogelijk zijn?

 

Met vriendelijke groet,

Koos

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag Koos,

 

Je haalt hier een paar dingen door elkaar. Je kunt inderdaad ervoor kiezen om een auto op de balans te zetten van de zaak zodat deze dus bijv. voor de IB zakelijk is en voor de BTW ook. Wil je dan privé er ook in rijden betaal je het volgende:

 

1. 25/20/14% van de cataloguswaarde incl BTW wordt bij je 'winst' opgeteld en hiervan betaal je dus feitelijk 33.65%, 42% of 52% 'echt'. (afhankelijk in welke schijf je terecht komt)

 

2. Is de auto zakelijk voor de BTW dan betaal je éénmalig (per jaar) een BTW correctie van 12% over de bijtelling. (Dit betaal je dus aan de zaak die het afdraagt aan de belastingdienst). Dit komt omdat je feitelijk privé voordeel hebt en ook van het BTW gedeelte van de auto, je hebt immers de BTW bij aankoop ook gevorderd. De belastingdienst ziet dit voordeel als 12% en daarom die correctie.

 

 

Mocht je er echter voor kiezen om de auto privé aan te schaffen, dan mag je zakelijke kilometers met 0,19 ct/km aftrekken van de winst én je mag 75% van de BTW van alle autokosten (dus ook benzine) zakelijk declareren.

 

 

Edit: Ik raad je aan om dit topic (en de bijlage dus) goed door te lezen, daarin staat een heel duidelijk overzicht.

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 225 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept