Jump to content
Annoniem003
Verberg

Zorgpremie bij geen ondernemer voor inkomstenbel.

Hallo,

 

Nadat ik maar geen brief ontving met verzoek tot zakelijke aangifte inkomstenbelasting en deze ook niet verscheen in het persoonlijke

gedeelte op de site van de BD, heb ik gebeld. Ze vertelden mij dat ik geen brief had gehad, omdat ik voor de inkomstenbelasting niet wordt

gezien als ondernemer. Voor de BTW echter wel. Ik ben startende ondernemer (april 2010) en voor mij is het allemaal nog wat nieuw.

 

Nu weet ik dat ik 4.95% aan zorgpremie af zou moeten dragen. Nu ik mijn aangifte als particulier moet doen en mijn winst daarin

moet opgeven, vraag ik mij af of en hoe ik die 4.95% van mijn belastbaar inkomen als zorgpremie moet afstaan. Kan iemand mij vertellen

hoe dat zit. Ik kan het namelijk nergens vinden. Voor het geval verschil maakt, mijn winst was gering en heb de KOR volledig toe kunnen passen.

 

Alvast bedankt.

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Dat moet je dus niet doen. Als je ondernemer bent, vraag dan schriftelijk een biljetwissel aan. Motiveer met de kenmerken van je onderneming: (huisstijl, website, aantal opdrachtgevers, omzet, tijdsbesteding, etc.)

 

groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0

Hallo Joost

 

Bedankt voor je reactie. Ik wist niet wat een biljetwissel was en heb dat even opgezocht. Om gezien te worden als ondernemer moet je per jaar toch minimaal 1225 uur werken binnen je eigen onderneming? Aangezien ik fulltime student ben, kom ik natuurlijk nooit aan dat aantal uren. Het gaat in mijn eerste jaar om ongeveer 10 opdrachtgevers. Ik heb wel een VAR WUO maar volgens mij is dat niet van belang. Ik hoor graag of je aanraadt om alsnog mijn status om te laten naar winstgenieter.

 

Groet

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Het urencriterium is niet relevant voor de vraag of er sprake is van een onderneming voor de inkomstenbelasting, maar alleen voor de toepassing van enkel ondernemersfaciliteiten (waaronder zelfstandigenaftrek).

 

Overigens wel apart dat je een VAR-WUO krijgt, terwijl je niet als ondernemer wordt aangemerkt. Dan zou ik eerder een VAR-ROW verwacht hebben.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dan heb je het waarschijnlijk over het programma voor ondernemers, want bij particulieren heb ik het niet gezien.

Ik heb die voor particulieren vast ingevuld (nog niet verzonden) en ik kwam onderaan de streep op 0. Dus kan me

ook niet voorstellen dat dit automatisch is gegaan, want dan had ik bij moeten betalen.

 

Ik ga maandag bellen met de belastingdienst om te vragen om een biljetwissel en uitstel, maar dat lijkt me vanzelfsprekend.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik heb net uitstel aangevraagd via de site voor mijn particulier aangifte IB.

 

Kan iemand mij vertellen waarom ik niet akkoord moet gaan met het feit dat ik voor de IB niet als ondernemer word gezien en ik een wisselbiljet moet aanvragen? Ik snap uiteraard dat dat voordelen heeft met betrekking tot bepaalde kosten en aftrekposten die ik op mag voeren, maar volgens mij zijn er meer redenen dan dat. Ik hoor het graag.

Link to post
Share on other sites
 • 0

niet zozeer de aftrek van kosten (die is gelijk bij winst uit onderneming en resultaat overige werkzaamheden), maar wel zaken als de investeringsaftrek en de MKB winstvrijstelling.

 

groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 67 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept