• 0

Merknamen, handelsnamen en domeinnamen (bedrijfsnaam kiezen)...

Mag die naam wel? Voor beginnende ondernemers is het slim om even te checken of de naam waaronder ze actief zijn niet door een ander geregistreerd is. De verkeersregels in het namenrecht zijn grofweg als volgt:

 

merknaam heeft voorrang op handelsnaam

merknaam en handelsnaam hebben voorrang op domeinnaam

 

Wanneer je een nieuwe merknaam laat registreren, dien je echter wel na te gaan of er niet reeds eenzelfde handelsnaam is. Anders loop je het risico een registratie ter kwader trouw te doen. Enfin, daar weten de echte experts meer over. Ik wil slechts wijzen op de enkele databases die in principe allemaal openbaar zijn.

 

Domeinnamen check je bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland voor nl-domeinen, maar dat weten de meeste bezoekers hier wel. Voor dot-coms en -nets is Network Solutions vanouds het aangewezen adres.

 

Handelsnamen check je bij de Kamer van Koophandel, ook dat is bekend.

 

Minder bekend is dat sinds begin dat jaar ook verschillende merkenregisters online zijn, met name het Benelux Merkenregister dat hier zijn zoekfunctie heeft.

 

Kijken we voor de grap eens naar Higherlevel... dan zien we dat er reeds een geregistreerd merk Hi Level bestaat voor batterijen. Er bestaan verder veel merkregistraties op Level. Geen High Level-merk, vreemd genoeg. Wel veel High Level-handelsnamen. Higher Level lijkt goeddeels vrij.

 

 

 

Mod edit: titel ververst na samenvoegen

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
Gast Verwijderd account

Mijn bijdrage in een andere discussie over Informatie en Communicatie Technologie https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=3;action=display;threadid=2374;start=msg19112#msg19112:

 

Een merk registreren (eigenlijk deponeren) kun je laten door een gespecialiseerd bureau of je kunt het zelf doen. Omdat zelf doen veel goedkoper is en het een eenvoudige procedure is, raad ik je dit aan. De kosten zijn euro 207 voor een depot van 10 jaar voor de hele BeNeLux.

 

De formulieren en meer informatie kun je bij het Benelux-Merkenbureau vinden: www.bmb-bbm.org.

 

Het enige waar je op moet letten is de klasses waarvoor het merk gebruikt gaat worden.

 

Op de bovenstaande site kun je ook nagaan of je naam/merk al is gedeponeerd. Zoek voor de zekerheid ook even op de KvK site op je naam. Het zou kunnen dat deze al gebruikt wordt door een ander bedrijf.

Link naar reactie
  • 0

Hey Gooz die site die je noemde dat zal toch zeker niet de officiële instantie zijn?

 

Laatst werd ik benaderd door een advocaten kantoor uit Breda en die gaven aan dat een registratie voor volgens mij zeiden ze 5 jaar, 650 Euro zou kosten. Dat zou wel een heel hoge commissie zijn.

 

Rare bedoeling allemaal.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0

de uitgebreide whoisfunctie van sidn (makkelijkere url: http://www.sidn.nl/bestaat.lp) kan je als de gewone man slechts 15 keer per dag gebruiken

 

En dat is eigenlijk best vervelend. Natuurlijk is dit met name om te voorkomen dat mensen gaan data-minen in de registry, maar het zou wel handig zijn als er een onbeperkte tool zou zijn...

Eentje die geen informatie over de registrant geeft, maar wel ja/nee over de beschikbaarheid, en eventueel de nameservers. Dat soort informatie is toch niet prive, en geeft uitsluitsel over domains die wel geregistreerd zijn, maar nog niet gekoppeld aan nameservers en hosting.

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

WelleKe: Het Benelux-Merkenbureau is de officiële instantie.

Op 19 maart 1962 ondertekenden de drie landen het Benelux-Verdrag inzake de warenmerken op basis waarvan de Eenvormige Beneluxwet op de merken tot stand kwam. De wet trad op 1 januari 1971 in werking. Krachtens dit Verdrag werd een gemeenschappelijke dienst voor de drie landen opgericht: het BENELUX-MERKENBUREAU . (Site BMB)

 

Het bedrag van euro 650 dat je noemt is niet bijzonder hoog. Vaak gaat het om bedragen van 2000 euro of (veel) meer....

 

Ook moet je opletten of het wel een registratie is bij BMB en niet bij een on-officëel (nep!) register.

 

Ziet de waarschuwing van BMB: Het is mogelijk dat merkhouders worden benaderd door bedrijven met het aanbod om tegen betaling van een aanzienlijk bedrag, hun merk(en) te registreren in een door bedoeld bedrijf te publiceren onofficieel (Europees) register.

Door dit schrijven wordt de indruk gewekt dat door deze registratie een bijkomende merkenrechtelijke bescherming wordt verworven.

Het Benelux-Merkenbureau (BMB) wijst er met nadruk op dat een dergelijke "registratie" gebaseerd is op louter particulier initiatief en geen enkel officieel karakter draagt. Het is derhalve ten zeerste af te raden aan bedoeld aanbod gevolg te geven. (Site BMB)

 

Een andere valkuil is dat het depot op naam van een bureau wordt gezet in plaats van op je eigen bedrijf. Toen ik een aantal jaren geleden de marketing deed voor een Koreaanse auto importeur, bleek dat mijn voorganger deze truuk niet kende. Het reclame bureau bleek alle slogans en pay-off's op haar naam gedeponeerd hebben en daardoor was het bijzonder moeilijk om van bureau te wisselen. Na een flink aantal advocaten (fact)uurtjes is dit goed gekomen.

Link naar reactie
  • 0

Hey Gooz die site die je noemde dat zal toch zeker niet de officiële instantie zijn?

 

Dus wel. Ze hebben een duidelijke tarieflijst voor registratie, maar ook voor onderzoek. En nu kun je dus aan al die adviseurs en merkmakelaars vragen welke extra service ze bieden om hun hogere tarieven te rechtvaardigen. Maar het viel mij ook al op dat deze officiële instantie zo'n low-profile heeft. Het wachten is op de eerste slimme intermediair die deze registratie gebruiksvriendelijk maakt. Of full-service: je krijgt drie naamsuggesties en de registratie als merk en domein zijn bij de prijs inbegrepen.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

beetje offtopic:

 

> whois op .nl wel ja/nee over de beschikbaarheid,

 

die is er ook, de zogenaamde Is-functie. zal het een keer aan je doorgeven.

 

> ik als sidn lid heb een limiet van geloof 5000 per dag

 

klopt, met ontheffing is dat. maar ook dan mag je deze 5000 niet beschikbaar stellen aan klanten dan wel de buitenwereld maar enkel intern gebruiken (verhuizingen checken enzo).

Link naar reactie
  • 0

Het wachten is op de eerste slimme intermediair die deze registratie gebruiksvriendelijk maakt.

 

Die is grappig. In een andere thread meldde zich een bedrijfje dat precies deze service aanbiedt, sinds zeer kort althans. Goeie timing. Maar is dit een bedrijf aan wie je als starter de registratie van een merknaam en daaraan gekoppelde domeinregistratie met gerust hart kan overlaten? Ik heb daar wat vraagtekens bij geplaatst, en nu is de betroffen ondernemer op zijn nick getrapt. Jammer, want het is in principe een heel nuttige service.

 

Misschien kan ik er alsnog een positieve draai aan geven door andere belangstellenden en vooral merk-experts te vragen waar zo'n snelle merkregistratieservice tenminste aan moet voldoen om goed te fungeren.

 

En dan ga ik nu es oefenen op vriendelijker vraagtekens. ;D

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik lees sinds kort met veel plezier en interesse de berichten in dit forum. Gelukkig geen forum met een hoop flauwekul maar met informatie waar je als starter iets aan hebt.

Complimenten.

 

Mijn vraag op gebied van merknamen, handels- & domeinnamen is de volgende.

 

Ik lees dat wanneer je een merknaam en firmanaam hebt geregistreerd, je voorrankg krijgt.

 

Laten we even aannemen, dat ik de merknaam XYZ wil registreren. XYZ verkoopt cosmeticaproducten.

Ik richt een firma op onder de naam XYZ.

 

Ik wil een website op het internet en wil de naam XYZ vastleggen. Hoe is mijn rechtspositie, als een ander bedrijf deze naam al heeft vastgelegd.

 

Het andere bedrijf bestaat al geruime tijd, en ik ben startend ondernemer.

 

ik wacht met spanning op de antwoorden.

 

Groeten,

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Er zijn hier experts bij de afdeling intellectueel eigendom, maar volgens mijn amateuristische geheugen moet je onderzoek doen voordat je een merk registreert. Had je kunnen weten dat er reeds een XYZ actief is, dan doe je een registratie ter kwader trouw. Je positie in de rechtbank is dan niet sterk. Een reeds gevestigde handelsnaam heeft in dat geval voorrang op een nieuwe merknaam.

 

Jouw voorbeeld is precies dàt: een registratie ter kwader trouw. Je registreert het merk XYZ immers terwijl concurrent XYZ reeds gebruikt.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

TwaLevel: Volgens mij ging het hier om een domein.

 

Wat betreft merken heb je gelijk. Voor handelsnamen geldt dat diegene die kan aantonen dat hij/zij het langst deelneemt aan het handelsverkeer onder de naam XYZ, recht heeft op de handelsnaam XYZ.

 

Verkoop je al jaren producten via je onderneming XYZ met de productnaam XYZ dan mag dat merk niet zomaar geregistreerd worden.

 

Toch is het verstandig om de product/merknaam XYZ te registreren bij het BMB. Dit om conflicten (zoals een ander bedrijf komt met het merk ZYX, wat doe je dan?) te voorkomen.

Link naar reactie
  • 0

Paul's case is niet zo duidelijk. Er bestaat reeds een bedrijf/merk/domein XYZ en nu wil hij onder dezelfde naam cosmetica gaan verkopen. Als XYZ-1 in een andere sector actief is, hoeft dat op merkniveau geen probleem te zijn. Alleen zal zijn XYZ-2 een andere domeinnaam moeten bedenken. Dat komt vaker voor, kijk maar eens naar Quote. Dat domein was reeds ingenomen voordat de uitgever wakker werd, zie ook deze zaak. Is XYZ-1 echter ook in cosmetica actief, met domeinnaam maar zonder merkregistratie, dan krijgt een XYZ-2 die later wel zijn merk registreert niet vanzelf voorrang.

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Beste deelnemers,

 

Bedankt voor de reacties.

 

Misschien dat mijn eerste bericht niet zo duidelijk was, vandaar dat ik het opnieuw omschrijf, en er tevens een tweede vraag aan koppel.

 

1. Stel ik richt een firma op onder de naam XYZ, en ik produceer/verkoop cosmeticaproducten.

Ik orienteer me bij het Benelux Merkenbureau, en de merknaam XYZ voor cosmeticaproducten is niet geregistreerd. Ik plaats dus de aanvraag voor deponering van de merknaam XYZ cosmeticaproducten en aan cosmetica gerelateerde producten.

Inmiddels heb ik een firma opgericht: XYZ. In de database van de Kamer van Koophandel bestaan bedrijven onder dezelfde naam, maar buiten mijn regio en op een ander gebied.

Natuurlijk wil ik ook de domeinnaam vastleggen. Jammer XYZ.nl, XYZ.com enz. bestaan al.

Er is een firma Jansen, die verkoopt al geruime tijd laten we aannemen kantoormaterialen onder de naam XYZ. Klik je op de naam XYZ.nl, dan wordt je doorgelinkt naar de website Jansen.nl.

Let op, dit zijn fictieve namen uiteraard.

 

Vraag:

 

Wat is mijn rechtspositie t.a.v. de reeds gedeponeerde domeinnaam XYZ.nl en XYZ.com?

Kan ik deze opeisen?

Registreer ik nu mijn merknaam te kwader trouw?

 

2. Gaan we even uit van bovenstaande fictieve namen, wat is dan mijn positie in het volgende geval.

 

Ook de firma Jansen verkoopt al jaren cosmeticaproducten onder de naam XYZ, heeft de domeinnaam XYZ.nl geregistreerd maar heeft de merknaam XYZ voor cosmeticaproducten niet geregistreerd.

 

Ik richt dus weer een firma op onder de naam XYZ en ga de merknaam vastleggen.

 

Vraag:

 

Wat is mijn rechtspositie in dit geval?

Ben ik nu te kwader trouw bezig?

Kan ik nu de domeinnaam XYZ.nl opeisen?

 

 

Jullie opmerkingen c.q. antwoorden zie ik met belangstelling tegemoet.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Zoals al eerder gezegd, de echte experts vind je in de afdeling intellectueel eigendom; misschien kan Gooz zijn mening hier geven. Volgens mij zijn de beide varianten die je nu noemt al eerder behandeld, maar ik geef mijn stuivertje nogmaals.

 

1. Jouw registratie van het merk XYZ voor cosmetica benadeelt niemand, dus dat is ter goeder trouw. De domeinen kun je waarschijnlijk niet opeisen, want die zijn al ingenomen door een bedrijf dat de naam XYZ gebruikt voor een andere productgroep. Of zij merkrechten hebben maakt volgens mij niet uit.

 

2. Jij registreert het merk XYZ voor cosmeticaproducten terwijl je weet (of had kunnen weten) dat die naam reeds in gebruik was voor dezelfde categorie. Dat de eerste gebruiker verzuimd heeft het merk te registreren, geeft jouw niet het recht die naam af te pakken. Dat is volgens mij een mooi voorbeeld van een registratie ter kwader trouw. Je hebt òf je onderzoek niet goed gedaan, òf jouw registratie dient om je concurrent dwars te zitten.

 

Draai de kwestie eens om Paulbrsc. Als je graag cosmetica wil verkopen, dan zorg je er voor dat je niet je tijd verspilt met allerlei juridische vraagstukken. Is de naam die je wilde registreren reeds in gebruik, dan is de logische stap om een andere naam te bedenken en niet allerlei gedoe om je concurrent te slim af te zijn. Kies je daarentegen voor de lastige route via advocaten en rechters, dan wek je de indruk dat het dwarszitten van die concurrent jouw eigenlijke doel is. Een wijze rechter zal dat in zijn oordeelvorming mee laten wegen, dunkt me.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 204 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.